Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca
Președintele Klaus Iohannis a sugerat joi seara că PNL va avea propriul candidat la alegerile locale pentru Primăria Capitalei.
„Nu exclud unele negocieri între partide, dar, ca si principiu, un partid care guvernează și care are o reacție foarte pozitivă în populație, în sondaje vedem că PNL a urcat semnificativ, un astfel de partid ar trebui să meargă de regulă singur în alegeri pentru a-și dovedi și puterea și curajul”, a spus Klaus Iohannis, întrebat într-o conferință de presă dacă partidele de dreapta ar trebui să se unească, pentru a da un candiat unic pentru Primăria Capitalei.
Solicitat să spună cum vede varianta Rareș Bogdan, vehiculată în spațiul public, președintele Iohannis a spus că numele candidatului PNL la Primăria Capitalei va fi decis în interiorul partidului.
„Acum este cam repede să discutăm într-o conferință de presă despre nume de candidați. Aceste chestiuni se lămuresc în interiorul partidului”, a adăugat șeful statului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cum spuneam, așa arată politicianist și matematic, interesul PNL este să câștige cel mai mult din alegerile astea, nu să piardă Firea.
Mi se pare ca ”poporul” liberal si-a cam luat-o in cap si se comporta in cel mai pesedist (a se citi despotic, tiranic, iresposabil) mod cu putinta.
Foarte bine, liberalilor. Puneti repede mana pe ce apucati. La un moment dat va sosi si factura voastra.
Într-o democrație autentică, înțeleasă și asumată ca atare, puterea suverană a comunității se delegă periodic prin vot către niște reprezentanți despre care avem convingerea că ne vor promova corect interesele. Cum în orice comunitate interesele sunt diferite este necesar ca și cei care solicită transferul temporar de putere trebuie să fie diferiți și trebuie să se prezinte în fața comunității cu viziuni, programe, strategii și tactici prin care vor folosi puterea în scopul promovării acestor interese. Dacă cei care solicită delegarea temporară a puterii se prezintă cu teme generale, fără obiective clare încadrate în timp, fără să spună clar și răspicat ce interese vor să promoveze, iar principala temă a campaniei o reprezintă „îngroparea” competitorilor, atunci trebuie să spunem că nu merită accesul la putere și să acționăm în consecință la vot. În democrație campania electorală nu trebuie să fie despre „desființarea” competitorilor, nici despre lansarea unor promisiuni considerate a fi așteptate de către electorat neacoperite de modalități concrete de realizare și apoi uitate pe principiul „una este campania electorală și alta este realitatea procesului de guvernare”.
De 30 de ani ne tot lăsăm „păcăliți” că prin votul nostru am adus la putere o persoană/forță politică salvatoare, ne lăsăm duși cu zăhărelul promisiunilor electorale deși cei care ne plimbă șunca pe la nas nu ne spun cum vor face și când vor face, cu ce consecințe și cum își vor asuma răspunderea pentru neîndeplinirea promisiunilor.
În schimb ne avântăm în „lupte și războaie” care nu sunt ale noastre, care nu au nimic de-a face cu interesele noastre reale, ne segregăm și ne înregimentăm în tabere antagonice, nu ascultăm ce au de spus CEILALȚI, ei sunt dușmanii noștri de moarte și trebuie eliminați, ostracizați și în ultimă instanță lapidați. Nu există nici o cale de dialog, de colaborare, de compromisuri ( politica=arta compromisului ), jucăm după regula „totul sau nimic”.
Ar trebui să vedem o forță politică sau persoană care se vrea la putere să spună ceva de genul: „noi/eu reprezentăm interesele .... ( ex. : antreprenorilor din domeniile următoare ...).Viziunea noastră/mea este următoarea .... Obiectivele noastre/mele sunt următoarele ... Pentru îndeplinirea lor vom/voi întrebuința următoarele resurse ,,, vom/voi crea următoarele resurse ... și vom/voi colabora cu ... ( celelalte forțe politice alese și limitele compromisurilor ). Programul de realizare a obiectivelor este următorul ... ( obiectivul 1 ... n începe la data de ... și se termină la data de ... ). dacă după 2 ani de la preluarea puterii nu vom/voi îndeplini m obiective vom/voi demisiona”. Altfel vom tot spera în van că o forță politică sau o persoană ne va „salva”.
Nu stiu daca se va publica comentariul meu- dar turcii au o vorba- referitoare la acest gen de balturi PNL-PSD: Sictir!
De faptul c anu se rasteste si nu-si pune mana-s sold?
Eu ii voi indruma pe ai mei sa NU voteze Firea dar nici PNL. Simplu.
Am multi amici care gandesc la fel.
Eu am o mare stima pentru Vlad Voiculescu pentru ce a facut cu Magic Camp , arata pricepere , spirit antreprenorial si dedicatie ,dar trebuie sa recunosc ca probabil Nicusor Dan sustinut consecvent de un partid puternic ar fi alegerea cea mai buna la primaria capitalei. Stie deja toate itele din primarie ceea ce este un lucrur foarte important sa faci lucruri bune. Intr-un mandat scurt de 4 ani, nu prea ai timp sa inveti. PNL-ul este pe cai mari acum, pentru ca s-a batut cu NIMENI si a cistigat. Dar daca ne facem iluzii ca este cu mult mai diferit decit PSD , ne inselam. Are oameni mai inteligenti si mai spalati , dar si acolo este plin de borfasi si securisti. Vechi tovarasi de arme , ai borfasilor din PDL si nemernicilor de la ALDE...
Problema estea ca si USR/PLUS de la care aveam mari sperante nu se arata capabil sa construiasca ceva serios.
Daca KWI vrea sa ne arate ca ii pasa de romani , trebuie sa impinga PNL sa-si asume primarul in doua tururi si astfel toata lumea poate candida si probabil cel mai votat o sa iasa ales.
In schimb cred ca liberalii ar fi capabili sa scoata din palarie inca un jenibil care sa piarda in fata firei. Dealtfel au mai facut-o si in 2016, cu Predoiu pe locul 3, necesar insa ca nu cumva Nicusor sa-i dea emotii duamnei.