Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O declarație a lui Iohannis îi dă oxigen lui Firea: întrebat dacă „dreapta ar trebui să aibă candidat unic”, președintele sugerează că PNL va avea propriul candidat

Klaus Iohannis - 24 noiembrie

Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Președintele Klaus Iohannis a sugerat joi seara că PNL va avea propriul candidat la alegerile locale pentru Primăria Capitalei. 

„Nu exclud unele negocieri între partide, dar, ca si principiu, un partid care guvernează și care are o reacție foarte pozitivă în populație, în sondaje vedem că PNL a urcat semnificativ, un astfel de partid ar trebui să meargă de regulă singur în alegeri pentru a-și dovedi și puterea și curajul”, a spus Klaus Iohannis, întrebat într-o conferință de presă dacă partidele de dreapta ar trebui să se unească, pentru a da un candiat unic pentru Primăria Capitalei.

Solicitat să spună cum vede varianta Rareș Bogdan, vehiculată în spațiul public, președintele Iohannis a spus că numele candidatului PNL la Primăria Capitalei va fi decis în interiorul partidului.

„Acum este cam repede să discutăm într-o conferință de presă despre nume de candidați. Aceste chestiuni se lămuresc în interiorul partidului”, a adăugat șeful statului. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gândind politicianist, e foarte logic ca PNL să vrea candidat propriu. Din mai multe motive. Unul e cel care a fost valabil si acum 4 ani, au interes să câștige și cât mai multe locuri de consilieri, iar asta se poate întâmpla făcând o campanie electorală concentrată, și la consilieri și la primărie. Alt motiv este că PNL și USR se luptă pe un segment comun din electorat. O victorie a USR, sau a unui independent venit dinspre USR, ar întări putin USR în competiția cu PNL.
  Cum spuneam, așa arată politicianist și matematic, interesul PNL este să câștige cel mai mult din alegerile astea, nu să piardă Firea.
  • Like 1
 • GabiC check icon
  desi nu votez in Bucuresti (ci la „nevasta-sa” :-) ) ideea asta care le-a incoltit liberalilor in cap le va aduce mari deservicii.
  Mi se pare ca ”poporul” liberal si-a cam luat-o in cap si se comporta in cel mai pesedist (a se citi despotic, tiranic, iresposabil) mod cu putinta.
  Foarte bine, liberalilor. Puneti repede mana pe ce apucati. La un moment dat va sosi si factura voastra.
  • Like 0
 • Mai votează cineva,cu excepția psd-ilor și a pupătorilor de dos psd-ist, mincinoșii și minciunile psd-iste? Dacă ,,DA" ,rușine lor!
  • Like 1
  • @ Stefan Grozav
   Raspuns : grozav !
   • Like 1
  • @ Ion Filip
   Grozav de ridicol, tipic #rezistenților, doar lozinci cu #moaște "#muie și alte tâmpenii de spălat pe creier. Sper să nu fie ăstia alternativa la PSD, dacă da am belit-o.
   • Like 0
 • Veșnica ... lamentare după un personaj salvator al comunității este semnul clar al faptului că încă nu am înțeles sau că nu vrem să ne asumăm legile democrației.
  Într-o democrație autentică, înțeleasă și asumată ca atare, puterea suverană a comunității se delegă periodic prin vot către niște reprezentanți despre care avem convingerea că ne vor promova corect interesele. Cum în orice comunitate interesele sunt diferite este necesar ca și cei care solicită transferul temporar de putere trebuie să fie diferiți și trebuie să se prezinte în fața comunității cu viziuni, programe, strategii și tactici prin care vor folosi puterea în scopul promovării acestor interese. Dacă cei care solicită delegarea temporară a puterii se prezintă cu teme generale, fără obiective clare încadrate în timp, fără să spună clar și răspicat ce interese vor să promoveze, iar principala temă a campaniei o reprezintă „îngroparea” competitorilor, atunci trebuie să spunem că nu merită accesul la putere și să acționăm în consecință la vot. În democrație campania electorală nu trebuie să fie despre „desființarea” competitorilor, nici despre lansarea unor promisiuni considerate a fi așteptate de către electorat neacoperite de modalități concrete de realizare și apoi uitate pe principiul „una este campania electorală și alta este realitatea procesului de guvernare”.
  De 30 de ani ne tot lăsăm „păcăliți” că prin votul nostru am adus la putere o persoană/forță politică salvatoare, ne lăsăm duși cu zăhărelul promisiunilor electorale deși cei care ne plimbă șunca pe la nas nu ne spun cum vor face și când vor face, cu ce consecințe și cum își vor asuma răspunderea pentru neîndeplinirea promisiunilor.
  În schimb ne avântăm în „lupte și războaie” care nu sunt ale noastre, care nu au nimic de-a face cu interesele noastre reale, ne segregăm și ne înregimentăm în tabere antagonice, nu ascultăm ce au de spus CEILALȚI, ei sunt dușmanii noștri de moarte și trebuie eliminați, ostracizați și în ultimă instanță lapidați. Nu există nici o cale de dialog, de colaborare, de compromisuri ( politica=arta compromisului ), jucăm după regula „totul sau nimic”.
  Ar trebui să vedem o forță politică sau persoană care se vrea la putere să spună ceva de genul: „noi/eu reprezentăm interesele .... ( ex. : antreprenorilor din domeniile următoare ...).Viziunea noastră/mea este următoarea .... Obiectivele noastre/mele sunt următoarele ... Pentru îndeplinirea lor vom/voi întrebuința următoarele resurse ,,, vom/voi crea următoarele resurse ... și vom/voi colabora cu ... ( celelalte forțe politice alese și limitele compromisurilor ). Programul de realizare a obiectivelor este următorul ... ( obiectivul 1 ... n începe la data de ... și se termină la data de ... ). dacă după 2 ani de la preluarea puterii nu vom/voi îndeplini m obiective vom/voi demisiona”. Altfel vom tot spera în van că o forță politică sau o persoană ne va „salva”.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Asta (și ”toate altele”) e (”sunt”) consecința implacabilă a neimplementării principiului meritocrației în alegeri și la numiri în functii ! Cât timp se mai votează ”ca oile” (=ca turma) situația nu se va schimba în societate indiferent de domeniu ! Este (ce exemplu ”strălucit” !) și o consecință a evitării participării la dezbateri (vezi cel mai recent caz, al lui KWI !) reale a unuia care practică demonizarea competitorilor dar fără a coborî ”la luptă în arenă”, adică ascuns ! Pitit ca un laș !
   • Like 1
 • Parerist check icon
  Oricum faptul ca nu au dat ordonanta cu alegerile in doua tururi e un blat major PSD-PNL, ca sa nu lase loc si altora sa creasca.
  • Like 1
  • @ Parerist
   GabiC check icon
   sigur. Ca si blatul cu ProRomania- pe care Iohannis aseara se facea ca nu-l intelege..
   Nu stiu daca se va publica comentariul meu- dar turcii au o vorba- referitoare la acest gen de balturi PNL-PSD: Sictir!
   • Like 0
 • Filbert check icon
  'ca si principiu'...mai bine 'ca si presedintele' isi mai prelungea vacanta. Pe linga violarea gramaticii, ca orice politician care se respecta, pres-ul atenteaza si la logica: daca PNL sta bine in sondaje la nivel national asta, dupa el, inseamna ca sta bine si in sondajele pt. primaria generala a Capitalei.
  • Like 0
  • @ Filbert
   Corina check icon
   Multă lume spune greșit „ca și” în loc de „ca”. Politic, e vorba de prejudecată și de inerție. Ar trebui să înțeleagă că strângerea rândurilor în jurul unui candidat convingător nu va fi percepută ca semn de slăbiciune. Alegătorii evoluează și ei.
   • Like 0
 • E bine, iese Firea iar. Sunt entuziasmat de inteligența așa zisei drepte. Ori vin liberalii cu vreo trompetă ori PLUS cu candidatul minune Vlaaad Voooiculescu numai să nu iasă Nicușor Dan, ăsta nu e înregimentat și nici nu pune botul la combinații și atunci nu e bun. Sunt de tot rahatul.
  • Like 2
  • @ Adrian Ionescu
   Corina check icon
   Are autoritate Nicușor Dan? Pare un tip moale și mă tem că impresia asta atârnă mult în mentalul celui cu ștampila. În orice caz, e inadmisibil să iasă Firea din nou. Dreapta ar intra în parlamentare cu ștampila „impotentă” pe frunte.
   • Like 0
  • @ Corina
   GabiC check icon
   Autoritatea este reprezentata de ce anume? ( in viziunea ta)...
   De faptul c anu se rasteste si nu-si pune mana-s sold?
   Eu ii voi indruma pe ai mei sa NU voteze Firea dar nici PNL. Simplu.
   Am multi amici care gandesc la fel.
   • Like 0
  • @ Corina
   Nicusor Dan este mult mai puternic si perseverent decit pare. I-au iesit foarte multe, asa de unul singur si pare consecvent cu ce spune si ce face.
   Eu am o mare stima pentru Vlad Voiculescu pentru ce a facut cu Magic Camp , arata pricepere , spirit antreprenorial si dedicatie ,dar trebuie sa recunosc ca probabil Nicusor Dan sustinut consecvent de un partid puternic ar fi alegerea cea mai buna la primaria capitalei. Stie deja toate itele din primarie ceea ce este un lucrur foarte important sa faci lucruri bune. Intr-un mandat scurt de 4 ani, nu prea ai timp sa inveti. PNL-ul este pe cai mari acum, pentru ca s-a batut cu NIMENI si a cistigat. Dar daca ne facem iluzii ca este cu mult mai diferit decit PSD , ne inselam. Are oameni mai inteligenti si mai spalati , dar si acolo este plin de borfasi si securisti. Vechi tovarasi de arme , ai borfasilor din PDL si nemernicilor de la ALDE...
   Problema estea ca si USR/PLUS de la care aveam mari sperante nu se arata capabil sa construiasca ceva serios.
   Daca KWI vrea sa ne arate ca ii pasa de romani , trebuie sa impinga PNL sa-si asume primarul in doua tururi si astfel toata lumea poate candida si probabil cel mai votat o sa iasa ales.
   • Like 2
  • @ Corina
   Firea a ajuns primar tot cu ajutorul PNL-ului care a ținut neapărat să aibă candidat si au venit cu nulitatea Predoiu ajutând-o astfel pe Duamna să câștige. Are autoritate, a făcut destule pentru București dar nu spun că e perfect ci doar potrivit.
   • Like 1
 • După părerea mea e foarte proasta ideea domnului președinte! Situația Bucureștiului e una aparte. In primul rand PNL a susținut persoane de proasta calitate aici și multi bucureșteni sunt nemulțumiți de respectivii indivizi (vezi viceprimarul de la sectorul 2 care a făcut măgarii ca sa impună taxa de habitat și e mana în mana cu PSD-istii când e vorba de încălcarea legii). Toti primarii PNL au avut o activitate nemulțumitoare și au încercat sa se îmbogățească mulțumită poziției lor. Nu am văzut pe nici unul sa lupte cum au făcut cei din USB-USR împotriva ilegalităților comise. Iar cel mai activ în lupta pentru București mi s-a părut a fi Nicușor Dan. Președintele ar trebui sa fie mai puțin pro PNL și mai mult pro cetățeni!!!
  • Like 0
 • Corina check icon
  Un candidat PNL are rost numai dacă e foarte convingător. Altfel, dacă PNL ar susține ferm, cu argumente, un Vlad Voiculescu, de pildă, nu cred că lumea ar începe să desconsidere PNL. E vremea ca partidele românești apropiate ca doctrină să practice solidaritatea.
  • Like 0
  • @ Corina
   Vlad Voiculescu poate câștiga alegerile doar pe Facebook, e candidatul minune al celor cu # în față iar cu ăștia câștigă cum a câștigat și Barna, adică se va face de cacao tot în fața unei duamne.
   • Like 1
  • @ Adrian Ionescu
   Corina check icon
   Atunci altul. Nu pretind că știu care e cel mai bun.
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Parerist check icon
   Si Voiculescu si Nicusor reprezinta bula #. Insa in Bucuresti bula asta e destul de puternica, ambii au sanse s-o bata pe Firea. Totul e sa nu se manance intre ei sau sa nu fie sabotati (iar) de PNL, care nu are niciun interes ca vreunul dintre partidele astea sa creasca.
   In schimb cred ca liberalii ar fi capabili sa scoata din palarie inca un jenibil care sa piarda in fata firei. Dealtfel au mai facut-o si in 2016, cu Predoiu pe locul 3, necesar insa ca nu cumva Nicusor sa-i dea emotii duamnei.
   • Like 3
  • @ Adrian Ionescu
   GabiC check icon
   Exact!
   • Like 0
  • @ Parerist
   Corina check icon
   În concluzie, orgoliile deoparte și un singur candidat al dreptei susținut cu fermitate de PNL, USR Plus și eventual alții mai mici.
   • Like 1
  • @ Corina
   Parerist check icon
   Cam asta ar trebui si nu doar in Bucuresti, ci in multe orase mari. Chiar si in alea "rosii" PSD-ul e in deriva si ar cam fi momentul sa mai stea si pe tusa.
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult