Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O întrebare pentru autointitulații „judecători de drepturi și libertățiˮ și „avocați ai poporuluiˮ: cu dreptul la sănătate al tuturor cum rămâne?

pandemie - parc - Bucuresti - Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pe lângă fireștile divergențe de păreri, în ultima vreme s-au întețit acțiunile unor persoane care promovează nesupunerea civică față de anumite măsuri menite să reducă propagarea noului coronavirus – măsuri bazate pe argumentele și dovezile ştiinţifice cunoscute în momentul de față. Pretextul - aceste măsuri ar încălca unele drepturi și libertăți ale cetățenilor.

Anumite persoane s-au erijat astfel în postura de judecători de drepturi și libertăți sau de avocați - din oficiu sau nu - ai poporului.

Trebuie să se recunoască însă că ne aflăm într-o situație excepțională, care, indiferent de felul în care a fost ea numită legal și constituțional, impune, ca și calamităţile, dezastrele sau sinistrele, necesitatea de a limita efectele prezentului risc epidemiologic, oferind răspunsuri de urgenţă și determinând alerta factorilor responsabili și a întregii societăți. Persoanele la care ne referim se fac totuși că nu înțeleg că, în situații extreme precum cea actuală, problema drepturilor și libertăților se pune puțin diferit față de perioadele normale, fiind necesară și justificată o restrângere temporară și parțială a unora dintre ele, impusă de nevoia apărării sănătăţii publice. 

Iar autodeclarații lor apărători se prefac că ignoră și principiul universal potrivit căruia libertatea unei/unor persoane se poate întinde numai până în punctul în care ar afecta libertatea altora. Ca și faptul că, și prin Constituția României, pe care o invocă numai părtinitor, cetăţenii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile fără a le încălca pe ale celorlalţi, iar orice persoană fizică are dreptul să dispună de ea însăşi numai în măsura în care nu încalcă drepturile şi libertăţile altora și ordinea publică.

În plus, îi întrebăm pe acești campioni improvizați ai apărării drepturilor românilor: În acest caz, cu dreptul la sănătate al tuturor cum rămâne? Având în vedere că nerespectarea, de către unii, a anumitor măsuri, legal obligatorii, de protecție a sănătății publice, ne afectează pe toți. Or, dreptul la ocrotirea sănătăţii este și el unul fundamental, garantat de Constituție și pentru asigurarea căruia statul este obligat să ia toate măsurile necesare, ca răspuns al societății la ameninţările la adresa sănătăţii şi a vieții populaţiei.

Iar societatea trebuie să se apere inclusiv de unii membri ai ei și să-i apere, chiar și contra voinței lor, și pe acei membri care nu conștientizează suficient în ce pericol se află atunci când libertățile și drepturile pe care și le asumă riscă să se îndrepte chiar împotriva lor înșiși. Căci unora trebuie să le faci bine chiar și cu de-a sila. (Pe această linie se înscriu, de exemplu, recomandările de prudență suplimentară pentru persoanele cu risc mai mare de a se îmbolnăvi de Covid-19, aflate dincolo de limita convențională a vârstei de 65 de ani – recomandare răuvoitor interpretată ca o discriminare, când are de fapt scopul de a asigura un regim special de protecţie şi de asistenţă).

Se mai vântură și pretinsa teamă că măsurile actuale ar putea prefața limitări mai generale ale drepturilor și libertăților cetățenești. Se ascunde astfel însă voit faptul că acum este vorba de restrângerea numai a exerciţiului unor drepturi sau libertăţi, și nu a înseși existenţei lor.

Existență pe care o societate democratică are mijloacele de a o apăra, dispunând de toate mecanismele de reglare necesare, menite să contracareze riscul ca asemenea limitări să continue și după încetarea deplină a situației care le-a generat. Depinde și de noi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vezi Ioana-Vintila Radulescu, asa a debarcat comunismul in Romania. Cu oameni care credeau ca e justificata incalcarea libertatii "oamenilor rai" - adica cei care nu vroiau sa renunte la proprietatea privata - in numele ipoteticei viitoare prosperitati a tuturor.

    Tu, daca traiai in Romania anilor '50 ai fi pus practic aceeasi intrebare, cu un singur cuvant schimbat: "cu dreptul la PROSPERITATE al tuturor cum rămâne?"

    Ceea ce apolegetii autoritarismului a tine nu pricep este ca ordinea istorica a realizarilor umane a fost asta LIBERTATE => PROPRIETATE => PROSPERITATE => SANATATE. Ca societate, asa le-am dobandit. LIBERTATEA e fundamentul. Daca inlaturi libertatea, se prabuseste tot, inclusiv prosperitate si deci sanatatea.

    Pentru ca din nou, apologetii autoritarismului ca tine refuza sa priveasca lantul cauzal mai departe de gatul mainii. Ori de bara din fata. Insa o data justificat autoritarsimul, va urma un lant de "motive justificate" pentru a suprima liberatetea, pana cand ea nu v-a mai exista deloc.

    Cine a citit istorie, a mai vazut filmul cel putin o data.
    • Like 0
  • textul debordeaza de extreme totalitariste gen societatea trebuie sa ia masuri impotriva membrilor sai impotriva vointei lor. pana la aceasta boala nu s-a ajuns la astfel de extremisme in gandire. gripa face ravagii dar nu s-a ajuns la asa ceva. principiul libertatii individuale pana la limita libertatii societatii nu a existat pana la covid19. brusc acum a fost descoperit. de 30 de ani ro se zbate in ghearele agresorilor asa zis politici ce ne agreseaza banul public, padurile, traditia si ce vreti dvs. acu cu covid s-a trezit principiul la dvs. acolo unde conteaza acest principiu nu al practicati. il paracticati la aceasta nisa. pun pariu ca sunteti si pt vaccinara obligatorie? pt asigurarea obligatorie... in general sunteti genul apologetului obligativitatii individului in folosul societatii. asta e totalitarism, comunism, ceausism, stainism, leninism, nazism. orice om normal la cap cand e bolnav se duce la medic si se izoleaza singur, se trateaza. nu face militantism sadomasochist in public ca sa va faca in ciuda la adeptii obligativitatilor. da e lumea plina de primitivi ce nu respecta anumite norme sociale/sanitare dar dvs ati asteptat o lege sa va rasbunati pe ei. incercati cu vorba frumoasa cu educatie cu puterea exemplului. nu cu biciul. violenta naste mai multa violenta, militantismul genereaza antimilitantism. obligativitata genereaza reactie violenta. nu ati inteles asta, sper pt binele public ca va ocupati si cu altceva decat cu scrisul ca intre dvs si antena3 nu enici o deosebire decat de punct de vedere.
    • Like 0
  • Ion check icon
    Știința e bună dar rolul ei și al oamenilor de știință este consultativ pentru noi și pentru politicieni. Nu poți trăi numai după principii și reguli științifice! Hai să mâncăm numai nu știu ce verdețuri și salam cu soia ca să trăim 120 de ani?! Nu, mulțumesc eu aștept sfârșitul lumii sau accidentul vascular pe proprietatea mea PRIVATĂ cu o ceafă la grătar și cu mult alcool neaccizat! N-am nevoie să-mi facă cineva bine cu forța. Îmi asum riscul!
    • Like 2
    • @ Ion
      check icon
      Așa spun toți proștii...
      • Like 1
    • @ Ion
      Paul check icon
      Comentariul domnului Ion, dovedește științific ca autorul e un pesedist feroce.
      • Like 0
  • Problema delicata este ca aceasta pandemie , nu te opreste pe tine sa iti traiesti glorios ultimele clipe . Problema este daca in momentele tale de glorie, ii iei de guler si pe altii care s-ar putea sa nu-ti impartaseasca senzatiile.
    Ca in bancul ala:" Tragedia nu este ca vrei sa te arunci de pe bloc, ci ca ma tii strans de mana"
    Daca ai impresia ca toata tevatura asta este exagerata , se cauta voluntari pentru zonele sensibile. Transport mancare la spitale , pe la casele de batrani lovite de pandemie samd.
    Si eu am fost curios caci reactia autoritatilor mi s-a parut exagerata, am vorbit cu prieteni in care am incredere si care sunt medici , unii in US , Italia si Franta. Unul chiar este profesor la NYU , bagat serios in zona de cercetare a COVID. Treaba nu este roza si se stie foarte putin la momentul asta. Atat de serioasa ca omul nu si-a vazut familia de 3 luni.
    In rest ar fi bine sa vorbim mai putin si sa incercam sa ne documentam din surse credibile.
    Sunt de acord ca autoritatile sunt nepregatite sa gestioneze situatia si din aceasta cauza singura lor solutie este perpetuarea unor masuri super restrictive.
    Principala problema tine de capacitatea de mangement logistic a guvernelor (vai de mama lor) ,dar o problema la fel de mare este slabiciunea autoritatii in fata imbecillilor de tot felul carora nu le pasa, dar in realitate nu fac decat sa zadarniceasca orice tentativa de a iesi din izolarea asta tembela.
    Hai sa privim la US care a luat boala asta in piept , cu fudulia natiei care a dominat aproape un secol lumea pe care o stim ... a pierdut de 2 ori mai multi oameni decat in Vietnam si asta nu este fake news , traiesc aici si vorbesc in cunostiinta de cauza.
    Sunt profund de acord ca trebuie sa iesim si sa ne vedem de viata , dar daca vrem sa nu intram inapoi la izolare, trebuie sa respectam regulile si mai ales masca . Masca pare la ora actuala cea mai buna metoda de oprire a raspandirii acestei boli. Nu te protejeaza pe tine, dar se pare ca-i protejeaza in mod decent pe ceilalti. Vorbeam cu un prieten manager de la o linie aeriana care s-a ocupat cu contactarea calatorilor care trebuiau sa se autoizoleze dupa confirmarea unui caz de calator cu virus.
    A avut de gestionat aproape 100 de zboruri si in 90% de cazuri cei care au purtat masca in timpul zborului nu au infectat pe nimeni . Cei care nu au purtat in mai toate cazurile au infectat intre 1-4 persoane din acelasi zbor.
    Deci este simplu.
    • Like 2
  • Ion check icon
    Pricipiul asta "libertatea unei/unor persoane se poate întinde numai până în punctul în care ar afecta libertatea altora" ese de bun simt si nu-l putem rastrange sau labarta in functie de ce mai viseaza noaptea nu stiou ce om de stiinta! El precede orice descoperire stiintifica si exista independent de ea! Faptul ca eu ma spal sau nu pe maini nu face obiectul acestui principu! Cand iesim sau canmd intram in propria casa, daca ne tratam de o boala sau nu nu intra in acoperirea acestui principiu! EU decid daca ma tratez de TBC sau HIV sau daca ma voi vaccina de Covid sau nu. Sunt cu toate vaccinurile la zi, inclusiv cu cel antigripal dar, sa presupunem ca maine apare un vaccin anticovid sigur nu voi fi printre primii! Poate, dupa cativa ani! Nu ma pot pronunta pentru minori dar eu ca adult sunt SINGURUL care am autoritate in ce priveste sanatatea mea! In ce privbeste Covid astept unanimitatea stiintifica! Astazi la sase luni de la aparitioa sa nu stim nici cum se transmite nici cum se trateaza nici daca va exista un vaccin eficient. In afara de paracetamol nimic nu este sigur totul este experimental! Ba mai nou unii cred ca ar trebui sa ceara despagubiri ca au fost tratati cu medicamente anti hiv, anti ebola, sau antimalarie care bine nu le-au facut sigur!
    • Like 2
    • @ Ion
      check icon
      Gîndire de barbar.
      Cum naiba să fie doar problema ta dacă te tratezi sau nu de o boală cu care îi poți infecta pe cei din jur?!
      Cum poți spune că nu-i afectezi pe cei din jur dacă nu te speli pe mâini?!?
      O să ajungeți să vă mîncați propriul rahat în public pretextînd că n-ar trebui să deranjeze pe nimeni asta!
      • Like 2
    • @
      Paul check icon
      Tipul e idiot, cu câțiva ani in urma as fi zis ca tre’ sa-l lasi in pace, între timp sunt de părere ca trebuie combătut, însă nu prin argumente, căci asta ii validează tâmpeniile pe care le debitează, ci prin împingere in derizoriu. Deci, well done!
      • Like 0
  • Mda, ciudati; nu precizeaza daca sunt impotriva Guvernului sau OMS; sicaneaza pe toti si apoi acuza pe toti, ca nu sunt competenti; poate ca ar trebui inasprite masurile punitive impotriva celor ce nu se supun; nu marite pedepsele, ca nu da voie CCR (?!!!); dar aplicate cu fermitate in toate cazurile, asa cum sunt. In litera legii.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult