Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

O întrebare pentru autointitulații „judecători de drepturi și libertățiˮ și „avocați ai poporuluiˮ: cu dreptul la sănătate al tuturor cum rămâne?

pandemie - parc - Bucuresti - Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pe lângă fireștile divergențe de păreri, în ultima vreme s-au întețit acțiunile unor persoane care promovează nesupunerea civică față de anumite măsuri menite să reducă propagarea noului coronavirus – măsuri bazate pe argumentele și dovezile ştiinţifice cunoscute în momentul de față. Pretextul - aceste măsuri ar încălca unele drepturi și libertăți ale cetățenilor.

Anumite persoane s-au erijat astfel în postura de judecători de drepturi și libertăți sau de avocați - din oficiu sau nu - ai poporului.

Trebuie să se recunoască însă că ne aflăm într-o situație excepțională, care, indiferent de felul în care a fost ea numită legal și constituțional, impune, ca și calamităţile, dezastrele sau sinistrele, necesitatea de a limita efectele prezentului risc epidemiologic, oferind răspunsuri de urgenţă și determinând alerta factorilor responsabili și a întregii societăți. Persoanele la care ne referim se fac totuși că nu înțeleg că, în situații extreme precum cea actuală, problema drepturilor și libertăților se pune puțin diferit față de perioadele normale, fiind necesară și justificată o restrângere temporară și parțială a unora dintre ele, impusă de nevoia apărării sănătăţii publice. 

Iar autodeclarații lor apărători se prefac că ignoră și principiul universal potrivit căruia libertatea unei/unor persoane se poate întinde numai până în punctul în care ar afecta libertatea altora. Ca și faptul că, și prin Constituția României, pe care o invocă numai părtinitor, cetăţenii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile fără a le încălca pe ale celorlalţi, iar orice persoană fizică are dreptul să dispună de ea însăşi numai în măsura în care nu încalcă drepturile şi libertăţile altora și ordinea publică.

În plus, îi întrebăm pe acești campioni improvizați ai apărării drepturilor românilor: În acest caz, cu dreptul la sănătate al tuturor cum rămâne? Având în vedere că nerespectarea, de către unii, a anumitor măsuri, legal obligatorii, de protecție a sănătății publice, ne afectează pe toți. Or, dreptul la ocrotirea sănătăţii este și el unul fundamental, garantat de Constituție și pentru asigurarea căruia statul este obligat să ia toate măsurile necesare, ca răspuns al societății la ameninţările la adresa sănătăţii şi a vieții populaţiei.

Iar societatea trebuie să se apere inclusiv de unii membri ai ei și să-i apere, chiar și contra voinței lor, și pe acei membri care nu conștientizează suficient în ce pericol se află atunci când libertățile și drepturile pe care și le asumă riscă să se îndrepte chiar împotriva lor înșiși. Căci unora trebuie să le faci bine chiar și cu de-a sila. (Pe această linie se înscriu, de exemplu, recomandările de prudență suplimentară pentru persoanele cu risc mai mare de a se îmbolnăvi de Covid-19, aflate dincolo de limita convențională a vârstei de 65 de ani – recomandare răuvoitor interpretată ca o discriminare, când are de fapt scopul de a asigura un regim special de protecţie şi de asistenţă).

Se mai vântură și pretinsa teamă că măsurile actuale ar putea prefața limitări mai generale ale drepturilor și libertăților cetățenești. Se ascunde astfel însă voit faptul că acum este vorba de restrângerea numai a exerciţiului unor drepturi sau libertăţi, și nu a înseși existenţei lor.

Existență pe care o societate democratică are mijloacele de a o apăra, dispunând de toate mecanismele de reglare necesare, menite să contracareze riscul ca asemenea limitări să continue și după încetarea deplină a situației care le-a generat. Depinde și de noi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vezi Ioana-Vintila Radulescu, asa a debarcat comunismul in Romania. Cu oameni care credeau ca e justificata incalcarea libertatii "oamenilor rai" - adica cei care nu vroiau sa renunte la proprietatea privata - in numele ipoteticei viitoare prosperitati a tuturor.

  Tu, daca traiai in Romania anilor '50 ai fi pus practic aceeasi intrebare, cu un singur cuvant schimbat: "cu dreptul la PROSPERITATE al tuturor cum rămâne?"

  Ceea ce apolegetii autoritarismului a tine nu pricep este ca ordinea istorica a realizarilor umane a fost asta LIBERTATE => PROPRIETATE => PROSPERITATE => SANATATE. Ca societate, asa le-am dobandit. LIBERTATEA e fundamentul. Daca inlaturi libertatea, se prabuseste tot, inclusiv prosperitate si deci sanatatea.

  Pentru ca din nou, apologetii autoritarismului ca tine refuza sa priveasca lantul cauzal mai departe de gatul mainii. Ori de bara din fata. Insa o data justificat autoritarsimul, va urma un lant de "motive justificate" pentru a suprima liberatetea, pana cand ea nu v-a mai exista deloc.

  Cine a citit istorie, a mai vazut filmul cel putin o data.
  • Like 0
 • textul debordeaza de extreme totalitariste gen societatea trebuie sa ia masuri impotriva membrilor sai impotriva vointei lor. pana la aceasta boala nu s-a ajuns la astfel de extremisme in gandire. gripa face ravagii dar nu s-a ajuns la asa ceva. principiul libertatii individuale pana la limita libertatii societatii nu a existat pana la covid19. brusc acum a fost descoperit. de 30 de ani ro se zbate in ghearele agresorilor asa zis politici ce ne agreseaza banul public, padurile, traditia si ce vreti dvs. acu cu covid s-a trezit principiul la dvs. acolo unde conteaza acest principiu nu al practicati. il paracticati la aceasta nisa. pun pariu ca sunteti si pt vaccinara obligatorie? pt asigurarea obligatorie... in general sunteti genul apologetului obligativitatii individului in folosul societatii. asta e totalitarism, comunism, ceausism, stainism, leninism, nazism. orice om normal la cap cand e bolnav se duce la medic si se izoleaza singur, se trateaza. nu face militantism sadomasochist in public ca sa va faca in ciuda la adeptii obligativitatilor. da e lumea plina de primitivi ce nu respecta anumite norme sociale/sanitare dar dvs ati asteptat o lege sa va rasbunati pe ei. incercati cu vorba frumoasa cu educatie cu puterea exemplului. nu cu biciul. violenta naste mai multa violenta, militantismul genereaza antimilitantism. obligativitata genereaza reactie violenta. nu ati inteles asta, sper pt binele public ca va ocupati si cu altceva decat cu scrisul ca intre dvs si antena3 nu enici o deosebire decat de punct de vedere.
  • Like 0
 • Ion check icon
  Știința e bună dar rolul ei și al oamenilor de știință este consultativ pentru noi și pentru politicieni. Nu poți trăi numai după principii și reguli științifice! Hai să mâncăm numai nu știu ce verdețuri și salam cu soia ca să trăim 120 de ani?! Nu, mulțumesc eu aștept sfârșitul lumii sau accidentul vascular pe proprietatea mea PRIVATĂ cu o ceafă la grătar și cu mult alcool neaccizat! N-am nevoie să-mi facă cineva bine cu forța. Îmi asum riscul!
  • Like 2
  • @ Ion
   check icon
   Așa spun toți proștii...
   • Like 1
  • @ Ion
   Paul check icon
   Comentariul domnului Ion, dovedește științific ca autorul e un pesedist feroce.
   • Like 0
 • Problema delicata este ca aceasta pandemie , nu te opreste pe tine sa iti traiesti glorios ultimele clipe . Problema este daca in momentele tale de glorie, ii iei de guler si pe altii care s-ar putea sa nu-ti impartaseasca senzatiile.
  Ca in bancul ala:" Tragedia nu este ca vrei sa te arunci de pe bloc, ci ca ma tii strans de mana"
  Daca ai impresia ca toata tevatura asta este exagerata , se cauta voluntari pentru zonele sensibile. Transport mancare la spitale , pe la casele de batrani lovite de pandemie samd.
  Si eu am fost curios caci reactia autoritatilor mi s-a parut exagerata, am vorbit cu prieteni in care am incredere si care sunt medici , unii in US , Italia si Franta. Unul chiar este profesor la NYU , bagat serios in zona de cercetare a COVID. Treaba nu este roza si se stie foarte putin la momentul asta. Atat de serioasa ca omul nu si-a vazut familia de 3 luni.
  In rest ar fi bine sa vorbim mai putin si sa incercam sa ne documentam din surse credibile.
  Sunt de acord ca autoritatile sunt nepregatite sa gestioneze situatia si din aceasta cauza singura lor solutie este perpetuarea unor masuri super restrictive.
  Principala problema tine de capacitatea de mangement logistic a guvernelor (vai de mama lor) ,dar o problema la fel de mare este slabiciunea autoritatii in fata imbecillilor de tot felul carora nu le pasa, dar in realitate nu fac decat sa zadarniceasca orice tentativa de a iesi din izolarea asta tembela.
  Hai sa privim la US care a luat boala asta in piept , cu fudulia natiei care a dominat aproape un secol lumea pe care o stim ... a pierdut de 2 ori mai multi oameni decat in Vietnam si asta nu este fake news , traiesc aici si vorbesc in cunostiinta de cauza.
  Sunt profund de acord ca trebuie sa iesim si sa ne vedem de viata , dar daca vrem sa nu intram inapoi la izolare, trebuie sa respectam regulile si mai ales masca . Masca pare la ora actuala cea mai buna metoda de oprire a raspandirii acestei boli. Nu te protejeaza pe tine, dar se pare ca-i protejeaza in mod decent pe ceilalti. Vorbeam cu un prieten manager de la o linie aeriana care s-a ocupat cu contactarea calatorilor care trebuiau sa se autoizoleze dupa confirmarea unui caz de calator cu virus.
  A avut de gestionat aproape 100 de zboruri si in 90% de cazuri cei care au purtat masca in timpul zborului nu au infectat pe nimeni . Cei care nu au purtat in mai toate cazurile au infectat intre 1-4 persoane din acelasi zbor.
  Deci este simplu.
  • Like 2
 • Mr.Oh check icon
  Oamenii se nasc, se imbolnavesc si mor. Acesta e mersul lucrurilor si al fiintelor vii. Problema principala nu e daca te imbolnavesti sau mori, aceasta e sigur, ci cum traiesti celelalte clipe.

  Se trezesc unii, cu frica de moarte si boala, sa traisca precum sclavii, si vor sa-i oblige si pe altii sa faca la fel.

  E treaba ta sa stai in casa daca ti-e frica. Izoleaza-te tu. O viata intreaga daca asa iti place. Dar nu poti obliga pe altii sa nu-si traiasca viata, atata cat tine. Toata evolutia societatii umane se bazeaza pe frica de viata, boala si moarte. Toata agitatia, muncitul de dimineata pana seara al oamenilor e doar ca sa pacaleasca, viata, boala si moartea. De fapt oamenii nu traiesc deloc, ci doar se feresc.

  Coronavirusul exista. Desi exista informatii insuficiente si controversate, iar masurile luate au fost superficiale, "distantare sociala" adica sa ne izolam, oamenii nu realizeaza ca efectul masurilor din perspectiva stiintifica si de viitor e zero. Daca stau izolat sigur nu ma voi imbolnavi niciodata. Dar nici nu voi trai. Concluzia e ca am pierdut x luni degeaba. Suntem acolo de unde am plecat doar ca am amanat momentul de criza. Virusul nu a disparut. Aproximativ 1% din populatie a intrat in contact cu virusul, insuficient pentru a impiedica raspandirea acestuia. Si am falimentat niste vieti. Partea pozitiva e ca am poluat mai putin.

  De unde rezulta ca, fie virusul e un basm, fie ne i-a naiba la urmatoarea manifestare serioasa a acestuia.. Daca pentru contaminarea controlata a 1% din populatie au fost nevoie de 3 luni de izolare si oprirea economiei, atunci pentru contaminarea a 70% din populatie cate luni sunt necesare? Cum vor arata urmatoarele luni? Urmatorii ani? Daca ceva e scris in ziare inseamna ca e si adevarat? Trebuie sa acceptam orbeste chiar orice scriu ziarele si spun politicienii? Sau controversatii oameni de stiinta? Stiinta poate fi si in slujba propagandei.
  • Like 5
  • @ Mr.Oh
   Sunt de acord cu tine ca trebuie sa ne traim viata si ca, pana la urma, nimic nu e sigur si nu traim intr-o bula magica fara pericole. E clar ca izolarea nu poate dura la infinit si e nevoie de redeschidere. Dar cred ca in toata aceasta perioada nesigura (pentru ca este ceva cu care nu ne-am mai intalnit) e nevoie de moderatie. La fel de periculos mi se pare si sa se agite oamenii spunand ca libertatile le sunt incalcate pentru luarea temperaturii, de exemplu. Si asta este traire in teama si crearea unei stari de teroare. Si sunt constienta ca o organizatie ca OMS si-a pierdut credibilitatea, dar in acelasi timp nu trebuie sa denigram comunitatea stiintifica cu totul. Pana la urma, ei stiu putin mai mult decat noi toti “expertii” de pe internet. Nu mi se pare o solutie sa-i ignoram pentru ca noi stim mai bine.
   • Like 2
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu trebuie.
   Știința e neputincioasă. Aruncați deci calculatorul, telefonul. Dacă vă îmbolnăviți, atunci puteți să vă tratați singur ( medicina e știință și deci supusă manipulării). Dacă mâine vi se spune că aveți pneumonie covid, asta nu există. Dacă nu veți mai putea respira, asta e doar manipulare. Dacă v-ați molipsit și părinții, care fiind vârstnici, pot muri, sunt bolnavi și ar muri de...manipulare. Boala asta nu există. La gunoi cu medicina căci e în slujba propagandei.
   Așa de rău am ajuns?

   PS: ne ia naiba nu ne i-a.
   La gunoi cu știința. Ne facem noi știința noastră. Aici dați-mi voie să râd. Îmi pare sincer rău de dvs. Odată eram de acord cu dvs întru totul. Nu știu ce vi s-a întâmplat între timp.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Mr.Oh check icon
   Am vrut sa ma abtin si sa nu raspund. Stiinta,sugereaza. Politicienii aplica. Pusi mortii la gramada fara discernamant stiintific si fara o colectare riguroasa a datelor, nu face decat sa distorsioneze realitatea. Panica mediatica care i-a facut pe toti ipohondri cu simptome de panica sa fuga la spital puteti sa o adaugati la cauzele ratei mari a mortalitatii. Cand ai gripa nu fugi la spital. Deci nu imbolnavesti medicii. Situatia e mai nuantata. DAR STATUL e cel mai prost organizator. Din Germania, Sua, pana in China, birocratii au facut totul varza.
   Acum se lauda ca ne-au salvat.
   Dupa 6 luni dw la cobfirmar suntem la fel de nenformati. Un vesnic bla bla...
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   Îmi pare rău să vă contrazic.
   Sunt abonată la o platformă medicală unde se spune cu lux de amănunte cum stă cu covid ( ce se știe până acum, primesc actualizări odată la câteva zile).
   Nu pot da link fiind o platformă cu plată ( n-am stat geană pe media, am și eu o limită). Dar informații se găsesc, numai să se vrea. În larma asurzitoare a mediei e greu de discernut adevărul.
   Pot să vă asigur că toate măsurile au fost 100% corecte.
   Guvernele au ascultat știința.
   Ceea ce mulți nu înțeleg, cercetarea cere timp. Și exact asta a lipsit. Cercetarea se face acum. Întâi ipoteze apoi confirmare. Însă durează. Singurul lucru care a funcționat a fost izolarea. Nu-mi pare rău pentru 2 luni, dacă asta a salvat vieți.
   Acum au ajuns medicii dușmanii nr. 1.
   Cred, a fost și o greșeală mondială de comunicare. În virtutea libertății de exprimare, fiecare a putut să-și spună părerea. Dar părerea nu e acelasi lucru cu știința. N-au apărut destui medici să spună ce luptă se duce in spitale. Nici pacienți care să spună prin ce au trecut. Fiindcă relatările pot fi dureroase. "Aceste imagini vă pot traumatiza emoțional".
   Dacă în știință nu credem, nu știu ce ne rămâne. S-a întâmplat ceva destul de rău, ceva a mers foarte prost dacă oameni inteligenti ca dvs nu mai știu ce să creadă. Rămâneți totuși o persoană marcantă, chiar dacă nu va cunosc. Asta-i tot.
   Vă doresc numai bine.
   • Like 3
  • @ Delia MC
   Mr.Oh check icon
   Multumesc ptr aprecieri. In Ianuarie am zis prietenilor " ceva nu e bine. Ori Chinezii sunt prosti si exagereaza cu masurile. Ori ei au dreptate si noi,vesticii suntem idioti fiindca nu inchidem granitele."
   S-a dovedit ca suntem incapabili sa gandim/decidem rapid.
   Sa stiti ca aroganta se amesteca si in stiinta. Nu primesti informatii de la x, in acest caz China, il izolezi pe cutarica.

   Pe de alta parte ceea ce cerceteaza Dorsten, am remarcat ca ii folositi numele, sau altii, e una., iar ceea ce pun in practica,birocratii de la Berlin, sau alte parti, e cu totul alta. .

   Nu are rost sa ne contrazicem pe tema asta. Fiind in Viena si mergand zilnic la,munca pe intreaga perioada, vazand masurule luate de autorirtati, pot spune ca sunt superficiale. Ne-au trimis acasa ca nu stiau ce sa faca.

   Un coleg a zacut 3 saptamani cu Pneumonie acasa si nu a venit nici un medic sa-l vada. I-au zis ca e mai in siguranta acasa. Lat hot line i-au zis ca,nu e cazul de nimic. Nici test nici vizita. Nimic.. Noroc ca are sotie si a putut merge ea la farmacie...:)

   Totul a fost un chaos Ceea ce continua. Nu se stie cati au avut gripa in acest sezon si cati coronavirus. Nu se stie cine a devenit oarecum imun, nu de alta dar sa nu mai tremure ca poate sa moara. Nu se stie decat ca au murit oameni. Ceva mai multi decat de obicei. Fiecare a cuantificat ce a vrut politicul sa cuantifice.

   Faptul ca,oamenii sunt mai atenti cu spalatul pe maini si alte obicieiuri igienice e positiv.

   Iar distanta de 1-2 m de respectat la locul de munca fara indicatii clare cati "guvizi pe m3 de aer au voie sa fie impreuna" e doar o masura pentru cei ce nu pricep. Cand climatizarea merge din plin ... ce mai conteaza in ce colt al incaperii e virusul.

   iar 37.4 febra poti face si de la stress sau insomnie. Sunt multe cauze. care produc febra.

   Eu atata spun. Cerceteaza si nu crede. E viata ta in joc. Sanatatea si banii tai, hrana ta..

   • Like 1
 • Ion check icon
  Pricipiul asta "libertatea unei/unor persoane se poate întinde numai până în punctul în care ar afecta libertatea altora" ese de bun simt si nu-l putem rastrange sau labarta in functie de ce mai viseaza noaptea nu stiou ce om de stiinta! El precede orice descoperire stiintifica si exista independent de ea! Faptul ca eu ma spal sau nu pe maini nu face obiectul acestui principu! Cand iesim sau canmd intram in propria casa, daca ne tratam de o boala sau nu nu intra in acoperirea acestui principiu! EU decid daca ma tratez de TBC sau HIV sau daca ma voi vaccina de Covid sau nu. Sunt cu toate vaccinurile la zi, inclusiv cu cel antigripal dar, sa presupunem ca maine apare un vaccin anticovid sigur nu voi fi printre primii! Poate, dupa cativa ani! Nu ma pot pronunta pentru minori dar eu ca adult sunt SINGURUL care am autoritate in ce priveste sanatatea mea! In ce privbeste Covid astept unanimitatea stiintifica! Astazi la sase luni de la aparitioa sa nu stim nici cum se transmite nici cum se trateaza nici daca va exista un vaccin eficient. In afara de paracetamol nimic nu este sigur totul este experimental! Ba mai nou unii cred ca ar trebui sa ceara despagubiri ca au fost tratati cu medicamente anti hiv, anti ebola, sau antimalarie care bine nu le-au facut sigur!
  • Like 2
  • @ Ion
   check icon
   Gîndire de barbar.
   Cum naiba să fie doar problema ta dacă te tratezi sau nu de o boală cu care îi poți infecta pe cei din jur?!
   Cum poți spune că nu-i afectezi pe cei din jur dacă nu te speli pe mâini?!?
   O să ajungeți să vă mîncați propriul rahat în public pretextînd că n-ar trebui să deranjeze pe nimeni asta!
   • Like 2
  • @
   Paul check icon
   Tipul e idiot, cu câțiva ani in urma as fi zis ca tre’ sa-l lasi in pace, între timp sunt de părere ca trebuie combătut, însă nu prin argumente, căci asta ii validează tâmpeniile pe care le debitează, ci prin împingere in derizoriu. Deci, well done!
   • Like 0
 • Mda, ciudati; nu precizeaza daca sunt impotriva Guvernului sau OMS; sicaneaza pe toti si apoi acuza pe toti, ca nu sunt competenti; poate ca ar trebui inasprite masurile punitive impotriva celor ce nu se supun; nu marite pedepsele, ca nu da voie CCR (?!!!); dar aplicate cu fermitate in toate cazurile, asa cum sunt. In litera legii.
  • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult