Foto Facebook/Gabriela Firea
Cele două tipuri de testări ale bucureștenilor cu privire la „noul coronavirusˮ preconizate de Primăria Capitalei au generat în rândul cunoscuților mei – și, desigur, nu numai – o serie de întrebări firești, rămase încă fără un răspuns satisfăcător.
De fapt ce are Primăria Capitalei, secondată de primarii de sector aleși, cu un demers strict medical, pentru care vrea să-și asume prioritatea?
De ce vrea să o facă acum, înainte de efectuarea testărilor care vor fi efectuate la momentul potrivit de forurile medicale oficiale, care nu sprijină - oare de ce? - acțiunea Primăriei?
Cât de reprezentative sunt cele două eșantioane diferite alese, de circa 10.000 de persoane fiecare, selectate centralizat sau care se oferă ca voluntari?
Nu ar fi fost oare mai semnificativă testarea acelorași persoane prin cele două metode preconizate, ale căror rezultate ar fi putut fi comparate?
Cum se respectă legea privind protecția datelor personale când se fac listele cuprinzând informații (obținute de unde?) cu numele, prenumele, vârsta, domiciliul, numărul de telefon ale bucureștenilor - între 0 și 85 de ani - susceptibili de a fi supuși acestor testări?
Cui și cum i se cere acordul pentru testarea minorilor implicați?
Inițial se afirmase că testarea se va face în stradă, în fața blocurilor etc. (?!) Faptul că școlile din București sunt în administrarea primăriilor de sector, iar cabinetele medicale din școli sunt proprietatea Primăriei Capitalei legitimează și dă oare dreptul folosirii discreționare, preconizate acum, a acestora și a personalului lor pentru a aduce în ele spre testare inclusiv persoane posibil infectate cu Covid-19? Și asta chiar până în ajunul venirii în școlile respective a elevilor care se pregătesc pentru evaluarea națională sau bacalaureat. (Ceea ce amintește de felul în care, în perioada comunistă, școlile erau bune la toate – inclusiv pentru a strânge sticle și borcane, maculatură, castane etc., ca rezervor de muncă voluntară în agricultură ș.a.m.d.) Și în ciuda protestelor comitetelor de părinți, care nu au fost consultați și care sunt îngrijorați pe bună dreptate cu privire la posibila infectare a școlilor în cauză. Evocarea exemplului SUA, unde se afirmă că s-ar fi făcut asemenea testări până și în benzinării etc., nu este un argument serios în favoarea folosirii în acest scop a școlilor din București.
Ce siguranță există că recoltarea și manevrarea probelor se vor face absolut corect, pentru ca rezultatele să nu fie denaturate?
Și, în plus, nu cumva efectuarea și de teste suplimentare Real Time PCR în centre care prelucrează în mod normal probele recoltate de la persoanele prevăzute de protocoalele organelor de sănătate publică riscă să supraîncarce excesiv aceste centre?
Pentru a nu mai vorbi de personalul medical și nemedical angrenat în această acțiune, a cărui implicare merge de la aspectele strict organizatorice ale selectării și contactării cetățenilor Bucureștiului la recoltarea și vehicularea probelor și până la prelucrarea și interpretarea riguros științifică a rezultatelor în vederea tragerii unor concluzii – nu este clar cu ce finalitate, inclusiv practică (asumabilă și aplicabilă de către cine, în ce scop?).
Căci, până la urmă, qui prodest de fapt toată această zarvă, pretins în favoarea locuitorilor capitalei?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.