Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dr. Firea. Ce treabă are Primăria Capitalei cu un demers strict medical, precum testarea populației?

Gabriela Firea - masca - Foto FB Gabriela Firea

Foto Facebook/Gabriela Firea

Cele două tipuri de testări ale bucureștenilor cu privire la „noul coronavirusˮ preconizate de Primăria Capitalei au generat în rândul cunoscuților mei – și, desigur, nu numai – o serie de întrebări firești, rămase încă fără un răspuns satisfăcător.

De fapt ce are Primăria Capitalei, secondată de primarii de sector aleși, cu un demers strict medical, pentru care vrea să-și asume prioritatea?

De ce vrea să o facă acum, înainte de efectuarea testărilor care vor fi efectuate la momentul potrivit de forurile medicale oficiale, care nu sprijină - oare de ce? - acțiunea Primăriei?

Cât de reprezentative sunt cele două eșantioane diferite alese, de circa 10.000 de persoane fiecare, selectate centralizat sau care se oferă ca voluntari?

Nu ar fi fost oare mai semnificativă testarea acelorași persoane prin cele două metode preconizate, ale căror rezultate ar fi putut fi comparate?

Cum se respectă legea privind protecția datelor personale când se fac listele cuprinzând informații (obținute de unde?) cu numele, prenumele, vârsta, domiciliul, numărul de telefon ale bucureștenilor - între 0 și 85 de ani - susceptibili de a fi supuși acestor testări?

Cui și cum i se cere acordul pentru testarea minorilor implicați?

Inițial se afirmase că testarea se va face în stradă, în fața blocurilor etc. (?!) Faptul că școlile din București sunt în administrarea primăriilor de sector, iar cabinetele medicale din școli sunt proprietatea Primăriei Capitalei legitimează și dă oare dreptul folosirii discreționare, preconizate acum, a acestora și a personalului lor pentru a aduce în ele spre testare inclusiv persoane posibil infectate cu Covid-19? Și asta chiar până în ajunul venirii în școlile respective a elevilor care se pregătesc pentru evaluarea națională sau bacalaureat. (Ceea ce amintește de felul în care, în perioada comunistă, școlile erau bune la toate – inclusiv pentru a strânge sticle și borcane, maculatură, castane etc., ca rezervor de muncă voluntară în agricultură ș.a.m.d.) Și în ciuda protestelor comitetelor de părinți, care nu au fost consultați și care sunt îngrijorați pe bună dreptate cu privire la posibila infectare a școlilor în cauză. Evocarea exemplului SUA, unde se afirmă că s-ar fi făcut asemenea testări până și în benzinării etc., nu este un argument serios în favoarea folosirii în acest scop a școlilor din București.

Ce siguranță există că recoltarea și manevrarea probelor se vor face absolut corect, pentru ca rezultatele să nu fie denaturate?

Și, în plus, nu cumva efectuarea și de teste suplimentare Real Time PCR în centre care prelucrează în mod normal probele recoltate de la persoanele prevăzute de protocoalele organelor de sănătate publică riscă să supraîncarce excesiv aceste centre?

Pentru a nu mai vorbi de personalul medical și nemedical angrenat în această acțiune, a cărui implicare merge de la aspectele strict organizatorice ale selectării și contactării cetățenilor Bucureștiului la recoltarea și vehicularea probelor și până la prelucrarea și interpretarea riguros științifică a rezultatelor în vederea tragerii unor concluzii – nu este clar cu ce finalitate, inclusiv practică (asumabilă și aplicabilă de către cine, în ce scop?).

Căci, până la urmă, qui prodest de fapt toată această zarvă, pretins în favoarea locuitorilor capitalei?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doar prin manipulare, plocoane și ”cadouri” otrăvite, pisdiștii au reușit să câștige alegerile. Această ziaristă bună, de gură, a cunoscut foarte bine metodele prin care corupe și-i face dependenți pe cei din grupul său de interes; astfel că nu poate scăpa ocazia de a mai trage un dublu tun; corupe 10.000 de creduli, dar și aruncă niște ”galbeni” în pușculița unor bine-credincioși aleatorii. De fiecare dată când a fost vorba de invocarea falsului interes pentru cetățeni, agresata de sârmă s-a aruncat cu capul înainte; ceva-ceva tot câștigă. Câteva babe tot o vor lăuda pentru interesul ei față de cei mai puțini avuți (la asterială). Cu toate că, din cele două milioane de bucureșteni, cele 10 mii de teste nu reprezintă nimic, nici măcar statistic. Până ce vor veni rezultatele, testații vor fi fost deja în contact cu jumătate dintre cei netestați, care la rândul lor, vor fi fost în contact cu cei care avuseseră rezultate pozitive, inițial... fără să știe... Așadar, un voucher pentru biciclete era mult mai bun! ca și televizoarele pe lămpi...și parcă-i aud: - ce, noi nu avem dreptul?! de ce să nu ne testeze și pe noi?! ce femeie de treabă este d-na grăbița!
    • Like 2
    • @ Ion Popescu
      AlexisZ check icon
      Pai de, dna Gàbitza si consoarta e ...Voluntari, muncesc neobositi si rad, tund, frezeaza gratis pentru binele urbelor si cetatenilor pastoriti de ei
      • Like 0
  • Este intr-o continua campanie electorala. este intr- o continua campanie de cheltuire a banilor bucurestenilor pe diverse actiuni de imagine pentru a-i convinge pe locuitorii capitalei ca merita sa mai fie aleasa un mandat. Oare cati bucuresteni vor mai fi pacaliti de aceasta persoana care vorbeste mult si fara consistenta?
    • Like 6
  • Dorin check icon
    Ce poate să facă o viperă comunistoidă decât doar să mânance rahat .
    • Like 2
  • AlexisZ check icon
    Pai n'are...asa cum n'are treaba cu multe altele, dar in cele in care ar trebui sa aiba treaba, n'are. Madam' prompteritza capitalei dupa ce a terminat de scos sarmele din fund si comploturile imaginare, se agata cu disperare de orice oportunitate de a vorbi exact atunci cand ar trebui sa taca. Si ce iese pe gura ei este intotdeauna un mare Co...vid !
    • Like 7


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult