Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Minunea” Violetei: „Era toată echipa medicală în sală, se uitau și îmi arătau pe ecran un punct negru, și-mi spuneau uite: Vezi, uite asta e!” 

„Întotdeauna când vorbim despre infertilitate, vorbim în principiu despre cuplu și automat avem din start doi pacienți. Deci va trebui să ne adresăm atât partenerei, cât și partenerului”, spune conf. dr. Romeo Micu, medic primar OG, expert în infertilitate, coordonatorul primului centru de fertilitate și FIV al Rețelei de sănătate REGINA MARIA, din cadrul Spitalului Cluj.

„La primul telefon, i-am spus ceva de genul că..."Vreau ca dumneavoastră, cu echipa medicală să faceți o magie în laborator (...) Vreau să se întâmple această magie”, povestește emoționată Violeta, care așteaptă un copil în ianuarie 2022, după 7-8 ani de încercări nereușite de a rămâne însărcinată.

„Dorința de a deveni părinți a început acum 7 - 8 ani, când am și aflat despre problema mea de sănătate, cea cu trompele înfundate. Am mers la mai mai multe clinici, la mai mulți medici, care au confirmat într-un final că aceasta ar fi problema pentru care nu pot să rămân gravidă”, își amintește Violeta.

Acest reportaj a fost realizat cu sprijinul centrului de fertilitate și FIV al Rețelei de sănătate REGINA MARIA, din cadrul Spitalului Cluj.

Drumul nu a fost deloc ușor. Pacienta a fost preluată de o echipă multidisciplinară.

„Pacienta a fost îndrumată către serviciul de radiologie din cadrul spitalului Regina Maria Cluj pentru efectuarea unei histerosalpingografii. În cadrul spitalului Regina Maria din Cluj, histerosalpingografia se face în condiții foarte bune, cu o acuratețe diagnostică foarte ridicată și cel mai important complet fără durere. 

Și asta o putem face datorită faptului că beneficiem de un echipament radiologic foarte performant, cu monitor secundar în sala de examinare, cu consolă de comandă suplimentară în sala de examinare și de faptul că examinarea este făcută de medicul radiolog, care face această examinare în sala în care este examinată pacienta. În cadrul examinării s-a constatat că ambele trompe erau afectate ireversibil și a fost nevoie de recomandarea unei intervenții chirurgicale. Din păcate, fiindcă pacienta a fost diagnosticată târziu, practic după ani de zile în care trompele au stat înfundate și pline cu acel lichid, acel hidrosalpinx, nu s-a mai putut face o operație care să le salveze”, explică dr. Bogdan Chiroiu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală.

„Ceea ce a necesitat într-o primă fază o intervenție chirurgicală prin care am îndepărtat aceste trompe, care erau un factor inflamator local (...) A urmat o perioadă în care am lăsat să îsi revină organismul dânsei.

Deci, o perioadă de vreo 3 luni de zile, în care practic am urmărit ca să se cicatrizeze toate, să se vindece aceste proceduri efectuate prin intervenție endoscopică anterioară. Avantajul nostru de a avea acest Infertility Board este faptul că, pacienta poate să beneficieze și respectiv cuplul, poate să beneficieze de aceste investigații într-un singur loc, fără a pierde timpul pentru a se programa în diferite alte servicii medicale”, completează dr. Romeo Micu, coordonatorul centrului de fertilitate și FIV al Rețelei de sănătate REGINA MARIA, din cadrul Spitalului Cluj.

Îți recomandăm

„Cum stabilisem un protocol de investigații pentru aceste paciente cu restul colegilor din echipă, am completat investigațiile care nu erau făcute (...) Este vorba despre testarea și profilaxia pentru anumite predispoziții de creștere a coagulării numite trombofilii, care în fond sunt doar niște predispoziții, dar în anumite contexte, cum este sarcina sau tratamentele hormonale, pot duce la complicații trombotice. Am liniștit-o pe pacientă vizavi de riscurile pe care le are, chiar dacă face o procedură din aceasta de stimulare estrogenică”, spune dr. Simona Avram, specialist Hematologie, medic primar Medicină de Laborator. 

„În reproducerea umană asistată, în general, ideea principală este că încercăm să ajutăm cuplurile să obțină o sarcină de cele mai multe ori, după destul de lungi încercări. Utilizând diverse metode, mai comune și mai ușor de înțeles și altele mai specifice, că să obținem acest lucru”, dezvăluie Cristina Zlătescu Marton, medic specialist OG, competența Infertilitate.

„În ceea ce privește rolul medicului genetician în echipa multidisciplinară, în cadrul Centrului de Fertilizare in vitro, vreau să vă spun că are menirea în primul rând de a identifica cuplurile la risc pentru un anumit tip de boală genetică ce poate să apară în urma fertilizării in vitro”, spune dr. Mariela Militaru, medic primar Genetică Medicală.

Fertilitatea este un subiect complex, care are implicații fizice, emoționale și psihologice, astfel că abordarea acestei problematici trebuie realizată personalizat, iar echipele medicale au în vedere caracteristicile unice ale persoanei sau cuplului.

„Am mers și mi-am cumpărat două teste de sarcină, să fiu sigură. Am făcut unul. Până rămâi gravidă, te gândești că atunci când vei fi cu testul de sarcină în mână și vor fi două linii, vei sări în sus și vei face o mare nebunie. Apoi, a urmat întâlnirea cu domnul doctor iar, pentru încă o dată, confirmarea sarcinii. Era toată echipa medicală în sală, se uitau și îmi arătau pe ecran un punct negru, și-mi spuneau uite: Vezi, uite asta e! Nu știu dacă s-a întâmplat o magie, dar cred că o minune s-a întâmplat prin mâinile acestor medici, care- într-adevăr- sunt niște îngeri în halate albe”, spune Violeta, care abia așteaptă să devină mamă în lunile care urmează.

Puteți urmări povestea Violetei, dar și un insight în centrul de fertilitate și FIV din cadrul Spitalului Cluj, în fișierul video plasat la începutul acestui text, un material realizat cu sprijinul Rețelei de sănătate REGINA MARIA.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Excelent dar in celasi timp trebuie incurajate femeile sa se casatoresca si sa faca copii inainte de 30 de ani, mult inainte de 30 de ani!
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult