Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O manipulare parșivă

Într-un site „pe surse”, definit prin proputinismul și antioccidentalismul pe față sau „împachetate”, apare o știre de o parșivenie manipulatorie pe care nu pot să nu o remarc.

„Vă blestem până la a șaptea generație – O mamă al cărei fiu a fost ucis la Dnipro abia a mai putut fi stăpânită de soldați

O mamă care și-a pierdut fiul în urma bombardamentului asupra unei clădiri de apartamente din Dnepr și-a strigat durerea și i-a blestemat pe autorii atacului. Într-un filmuleț devenit viral, femeia este ținută de doi bărbați în timp ce își strigă disperarea în mijlocul operațiunilor de salvare după atacul de la Dnepr, scrie News.ro.

«De ce l-ai ucis? Ai venit aici în orașul nostru. Te-am acceptat ca pe niște oameni normali, ca pe niște rude. Ce ai făcut cu fiul meu? Ticăloșilor. Vă blestem până la a șaptea generație. Veți fi blestemați de toți oamenii, de mine și de lacrimile tuturor. Întreaga ta țară să fie blestemată», a strigat femeia. Paisprezece persoane au fost ucise și alte 73 au fost rănite, după atacul cu o rachetă X-22 asupra unei clădiri rezidențiale din Dnepr”.

Dacă suntem cât de cât antrenați în a sesiza manipulările, ce observăm? În tot cuprinsul știrii nu apar cuvintele rusesc, ruși, soldați ruși sau Rusia. De asemenea, nu apar cuvintele ucrainean, ucraineancă, nici Ucraina. Singurul reper este numele orașului scris în titlu, Dnipro, în text, Dnepr.

Cine a atacat acolo pe cine, nu se spune.

Mai jos, site-ul reproduce un film scurt conținând blestemele mamei, deasupra fiind scrise pe englezește, după cum vedem, niște cuvinte limpezi ca lacrimile: „Această mamă ucraineană din Dnipro și-a pierdut fiul în urma atacului terorist rusesc de astăzi. Ea dă glas mâniei pe care milioane de ucraineni o simt față de națiunea teroristă”.

 Ambiguitatea din corpul știrii redactate în românește urmărește să inducă subconștient cititorilor ideea că ucrainenii, pentru că se apără, pot fi la fel de vinovați ca soldații ruși care atacă și omoară civili pașnici ucraineni. Este unul dintre scopurile principale pe care propaganda Kremlinului le urmărește și în România. 


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult