Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O manipulare parșivă

Într-un site „pe surse”, definit prin proputinismul și antioccidentalismul pe față sau „împachetate”, apare o știre de o parșivenie manipulatorie pe care nu pot să nu o remarc.

„Vă blestem până la a șaptea generație – O mamă al cărei fiu a fost ucis la Dnipro abia a mai putut fi stăpânită de soldați

O mamă care și-a pierdut fiul în urma bombardamentului asupra unei clădiri de apartamente din Dnepr și-a strigat durerea și i-a blestemat pe autorii atacului. Într-un filmuleț devenit viral, femeia este ținută de doi bărbați în timp ce își strigă disperarea în mijlocul operațiunilor de salvare după atacul de la Dnepr, scrie News.ro.

«De ce l-ai ucis? Ai venit aici în orașul nostru. Te-am acceptat ca pe niște oameni normali, ca pe niște rude. Ce ai făcut cu fiul meu? Ticăloșilor. Vă blestem până la a șaptea generație. Veți fi blestemați de toți oamenii, de mine și de lacrimile tuturor. Întreaga ta țară să fie blestemată», a strigat femeia. Paisprezece persoane au fost ucise și alte 73 au fost rănite, după atacul cu o rachetă X-22 asupra unei clădiri rezidențiale din Dnepr”.

Dacă suntem cât de cât antrenați în a sesiza manipulările, ce observăm? În tot cuprinsul știrii nu apar cuvintele rusesc, ruși, soldați ruși sau Rusia. De asemenea, nu apar cuvintele ucrainean, ucraineancă, nici Ucraina. Singurul reper este numele orașului scris în titlu, Dnipro, în text, Dnepr.

Cine a atacat acolo pe cine, nu se spune.

Mai jos, site-ul reproduce un film scurt conținând blestemele mamei, deasupra fiind scrise pe englezește, după cum vedem, niște cuvinte limpezi ca lacrimile: „Această mamă ucraineană din Dnipro și-a pierdut fiul în urma atacului terorist rusesc de astăzi. Ea dă glas mâniei pe care milioane de ucraineni o simt față de națiunea teroristă”.

 Ambiguitatea din corpul știrii redactate în românește urmărește să inducă subconștient cititorilor ideea că ucrainenii, pentru că se apără, pot fi la fel de vinovați ca soldații ruși care atacă și omoară civili pașnici ucraineni. Este unul dintre scopurile principale pe care propaganda Kremlinului le urmărește și în România. 


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult