Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

O minune se întâmplă într-un spital din România. „Ca idee, când stai să te gândești, pare ceva science-fiction”

Când îl întâlnești prima dată pe Oscar, nimic nu te face să bănuiești că are o poveste cu totul specială.

Se poate spune că băiețelul a venit de două ori pe lumea aceasta. O dată pentru scurtă vreme când încă era în etapa dezvoltării intrauterine- a fost scos din pântecele mamei sale de o echipă complexă de specialiști, operat la coloană și introdus la loc în uter- apoi pentru a se naște, ca ceilalți copii.

De Ziua Națională, Oscar va împlini 3 ani. Se dezvoltă perfect normal, aleargă, învață, râde și pare mai independent decât ceilalți copii de vârsta lui.

Isabela Stoica, mama lui Oscar, își amintește prin ce a trecut. Când era însărcinată, a plecat câteva ore de la serviciu, ca să își facă o ecografie: „Eram cu gura până la urechi, fericită că o să văd bebelușul la morfologia fetală din al doilea trimestru de sarcină. Am înlemnit pe masă. Eu venisem în cabinet cu zâmbetul pe buze și am primit această veste”. Fătul avea spina bifida, o malformație a coloanei vertebrale care provoacă sechele grave, precum paralizia picioarelor sau imposibilitatea de a controla sfincterele. În mod obișnuit, în cazul unui astfel de diagnostic, părinții au în față două alegeri: să renunțe la sarcină sau să ducă sarcina la termen, iar copilul să fie operat după naștere, cu șanse mici la o viață normală.

În România, există de câțiva ani și o a treia alegere: intervenția intrauterină, iar aceasta se realizează în Băneasa, la Centrul de Chirurgie Fetală Regina Maria.

Oscar a fost operat de o echipă multidisciplinară de specialiști de la Regina Maria și Brain Institute, coordonată de medicii Hadi Rahimian și Sergiu Stoica.

„Ca idee, când stai să te gândești, pare ceva science-fiction”, dezvăluie Ani Rahimian, medic specialist în anestezie și terapie intensivă, care a realizat anestezia mamei și fătului.

Vă veți întreba cum a ajuns Bucureștiul pe harta puținelor locuri din Europa și din lume în care se realizează intervenții de chirurgie fetală, alături de centre universitare din Spania, Marea Britanie, Polonia și Franța.

Pare un joc al sorții, la care s-au adăugat ambiția și o doză de naționalism- în sensul bun- al medicului Hadi Rahimian. Iranian de origine, acesta a rămas dintr-o întâmplare la facultate în România, pentru că nu a fost lăsat să treacă granița în fosta Iugoslavie, deși avea viză de intrare.

Accesând fișierul video de la începutul textului, puteți urmări cazul impresionant al lui Oscar și povestea singurei echipe medicale din România care face intervenții chirurgicale fetale. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pare incredibil! Ma bucur sa aud asta. Felicitari acestor doctori, uite ca a trebuit sa fie un iranian cel care a indraznit sa opereze, dar el s-a format la noi. Dar felicitari si mamei care a acceptat operatia. Curajul a fost de ambele parti.
    • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult