Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O minune se întâmplă într-un spital din România. „Ca idee, când stai să te gândești, pare ceva science-fiction”

Când îl întâlnești prima dată pe Oscar, nimic nu te face să bănuiești că are o poveste cu totul specială.

Se poate spune că băiețelul a venit de două ori pe lumea aceasta. O dată pentru scurtă vreme când încă era în etapa dezvoltării intrauterine- a fost scos din pântecele mamei sale de o echipă complexă de specialiști, operat la coloană și introdus la loc în uter- apoi pentru a se naște, ca ceilalți copii.

De Ziua Națională, Oscar va împlini 3 ani. Se dezvoltă perfect normal, aleargă, învață, râde și pare mai independent decât ceilalți copii de vârsta lui.

Isabela Stoica, mama lui Oscar, își amintește prin ce a trecut. Când era însărcinată, a plecat câteva ore de la serviciu, ca să își facă o ecografie: „Eram cu gura până la urechi, fericită că o să văd bebelușul la morfologia fetală din al doilea trimestru de sarcină. Am înlemnit pe masă. Eu venisem în cabinet cu zâmbetul pe buze și am primit această veste”. Fătul avea spina bifida, o malformație a coloanei vertebrale care provoacă sechele grave, precum paralizia picioarelor sau imposibilitatea de a controla sfincterele. În mod obișnuit, în cazul unui astfel de diagnostic, părinții au în față două alegeri: să renunțe la sarcină sau să ducă sarcina la termen, iar copilul să fie operat după naștere, cu șanse mici la o viață normală.

În România, există de câțiva ani și o a treia alegere: intervenția intrauterină, iar aceasta se realizează în Băneasa, la Centrul de Chirurgie Fetală Regina Maria.

Oscar a fost operat de o echipă multidisciplinară de specialiști de la Regina Maria și Brain Institute, coordonată de medicii Hadi Rahimian și Sergiu Stoica.

„Ca idee, când stai să te gândești, pare ceva science-fiction”, dezvăluie Ani Rahimian, medic specialist în anestezie și terapie intensivă, care a realizat anestezia mamei și fătului.

Vă veți întreba cum a ajuns Bucureștiul pe harta puținelor locuri din Europa și din lume în care se realizează intervenții de chirurgie fetală, alături de centre universitare din Spania, Marea Britanie, Polonia și Franța.

Pare un joc al sorții, la care s-au adăugat ambiția și o doză de naționalism- în sensul bun- al medicului Hadi Rahimian. Iranian de origine, acesta a rămas dintr-o întâmplare la facultate în România, pentru că nu a fost lăsat să treacă granița în fosta Iugoslavie, deși avea viză de intrare.

Accesând fișierul video de la începutul textului, puteți urmări cazul impresionant al lui Oscar și povestea singurei echipe medicale din România care face intervenții chirurgicale fetale. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pare incredibil! Ma bucur sa aud asta. Felicitari acestor doctori, uite ca a trebuit sa fie un iranian cel care a indraznit sa opereze, dar el s-a format la noi. Dar felicitari si mamei care a acceptat operatia. Curajul a fost de ambele parti.
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult