Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O minune se întâmplă într-un spital din România. „Ca idee, când stai să te gândești, pare ceva science-fiction”

Când îl întâlnești prima dată pe Oscar, nimic nu te face să bănuiești că are o poveste cu totul specială.

Se poate spune că băiețelul a venit de două ori pe lumea aceasta. O dată pentru scurtă vreme când încă era în etapa dezvoltării intrauterine- a fost scos din pântecele mamei sale de o echipă complexă de specialiști, operat la coloană și introdus la loc în uter- apoi pentru a se naște, ca ceilalți copii.

De Ziua Națională, Oscar va împlini 3 ani. Se dezvoltă perfect normal, aleargă, învață, râde și pare mai independent decât ceilalți copii de vârsta lui.

Isabela Stoica, mama lui Oscar, își amintește prin ce a trecut. Când era însărcinată, a plecat câteva ore de la serviciu, ca să își facă o ecografie: „Eram cu gura până la urechi, fericită că o să văd bebelușul la morfologia fetală din al doilea trimestru de sarcină. Am înlemnit pe masă. Eu venisem în cabinet cu zâmbetul pe buze și am primit această veste”. Fătul avea spina bifida, o malformație a coloanei vertebrale care provoacă sechele grave, precum paralizia picioarelor sau imposibilitatea de a controla sfincterele. În mod obișnuit, în cazul unui astfel de diagnostic, părinții au în față două alegeri: să renunțe la sarcină sau să ducă sarcina la termen, iar copilul să fie operat după naștere, cu șanse mici la o viață normală.

În România, există de câțiva ani și o a treia alegere: intervenția intrauterină, iar aceasta se realizează în Băneasa, la Centrul de Chirurgie Fetală Regina Maria.

Oscar a fost operat de o echipă multidisciplinară de specialiști de la Regina Maria și Brain Institute, coordonată de medicii Hadi Rahimian și Sergiu Stoica.

„Ca idee, când stai să te gândești, pare ceva science-fiction”, dezvăluie Ani Rahimian, medic specialist în anestezie și terapie intensivă, care a realizat anestezia mamei și fătului.

Vă veți întreba cum a ajuns Bucureștiul pe harta puținelor locuri din Europa și din lume în care se realizează intervenții de chirurgie fetală, alături de centre universitare din Spania, Marea Britanie, Polonia și Franța.

Pare un joc al sorții, la care s-au adăugat ambiția și o doză de naționalism- în sensul bun- al medicului Hadi Rahimian. Iranian de origine, acesta a rămas dintr-o întâmplare la facultate în România, pentru că nu a fost lăsat să treacă granița în fosta Iugoslavie, deși avea viză de intrare.

Accesând fișierul video de la începutul textului, puteți urmări cazul impresionant al lui Oscar și povestea singurei echipe medicale din România care face intervenții chirurgicale fetale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pare incredibil! Ma bucur sa aud asta. Felicitari acestor doctori, uite ca a trebuit sa fie un iranian cel care a indraznit sa opereze, dar el s-a format la noi. Dar felicitari si mamei care a acceptat operatia. Curajul a fost de ambele parti.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult