Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O nouă criză globală. Comerțul care trece prin Marea Roșie, în pericol

rebelii Houthi

Foto: Abaca Press / Profimedia

A apărut o nouă criză globală, care ne va afecta și pe noi, deși este departe de România. Pe scurt, lanțurile globale de aprovizionare sunt din nou amenințate, deoarece impactul războiului în curs dintre Israel și teroriștii Hamas se răspândește în Orientul Mijlociu.

- În ultimele săptămâni, militanții Houthi (care își au sediul în Yemen) și-au intensificat atacurile asupra navelor comerciale care călătoresc prin Marea Roșie și Canalul Suez, ca răspuns la bombardarea în curs de desfășurare a Gazei de către Israel.

- Petrolierele și navele de marfă au fost vizate de atacuri cu drone și rachete lansate din Yemen și, deși pagubele cauzate au fost minime în majoritatea cazurilor, amenințarea a dus la un blocaj pe rutele comerciale prin Marea Roșie.

După cum scrie The Economist, totul, de la costul benzinei la pompă până la disponibilitatea celui mai recent dispozitiv electronic, depinde în mare măsură de securitatea unei strâmtori înguste de apă de doar aproximativ 32 de kilometri lățime, între Djibouti și Yemen: strâmtoarea Bab-el-Mandeb, cunoscută și sub numele de Poarta Lacrimilor.

- Rebelii Houthi și-au declarat sprijinul pentru gruparea palestiniană Hamas și au spus că vizează navele care călătoresc în Israel. Cu toate acestea, nu este clar dacă toate navele pe care le-a atacat se îndreptau în realitate către Israel.

- Strâmtoarea Bab-el-Mandeb este unul din cele tranzitate puncte maritime de trecere din lume și marchează intrarea sudică în Marea Roșie, care face legătura cu Canalul Suez prin care se face conexiunea cu Marea Mediterană şi o mulţime de porturi din sudul Europei. Pentru cine nu știe, canalul Suez este cea mai importantă cale navigabilă care leagă Europa de Asia și Africa de Est.

- Circa 12% din comerțul global trece prin Marea Roșie, inclusiv 30% din traficul global de containere. Miliarde de dolari de reprezentanți în bunuri și provizii tranzacționate trec prin Marea Roșie în fiecare an, ceea ce înseamnă că orice întârzieri acolo pot duce la perturbări semnificative în întreaga lume.

- Săptămâna asta, tot mai mulţi operatori de nave au anunțat că suspendă operarea navelor din flotele lor prin această regiune, din motive de securitate, alegând să facă înconjurul Africii în cazul unei călătorii din Asia spre Europa.

- BBC notează că mai mulți analiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cât de ușor a reușit grupul de rebeli Houthi să perturbe cea mai importantă rută comercială de pe planetă.

- În ciuda faptului că s-a spus inițial că doar navele care călătoreau spre Israel erau vizate, amenințarea la adresa comerțului a crescut pe măsură ce navele aflate sub pavilion către alte țări fără legătură cu Israelul au fost, de asemenea, atacate, după cum observă și The Guardian. 

Drept răspuns, navele marinei franceze, britanice și americane au doborât unele dintre dronele și rachetele trase de rebeli, iar luni SUA au anunțat că au adunat o coaliție de țări care au fost de acord să efectuează patrule în sudul Mării Roșii pentru a încerca să protejeze navele împotriva atacurilor, relatează și Politico Europe.

- O reacție a venit și din partea nebunilor. Mohammed al-Bukhaiti, un membru al conducerii Houthi, a declarat pentru Al Jazeera că grupul său se va confrunta cu orice coaliție formată de Statele Unite care s-ar putea desfășura în Marea Roșie.

- Efectul imediat a fost o creștere a costului asigurării navelor care călătoresc prin Canalul Suez și Marea Roșie. De obicei, navele trebuie să își anunțe asiguratorii atunci când navighează prin zone cu risc ridicat și să plătească o primă suplimentară. Această primă de risc plătită de companiile maritime reprezenta doar 0,07% din valoarea unei nave la începutul lunii decembrie, dar a crescut cu aproximativ 0,5% - 0,7% în ultimele zile.

- Reuters scrie că un grup de asiguratori marini proeminenți a lărgit și zona din Marea Roșie pe care o consideră a fi cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că mai multe nave vor trebui să plătească majorarea poliței. Efectul: a crescut costul transportului de mărfuri prin Marea Roșie cu zeci de mii de dolari.

- În ultima săptămână, companii maritime importante (printre care Maersk, Hapag Lloyd, CMA CGM, Yang Ming Marine Transport, Evergreen și MSC) au decis să nu folosească Marea Roșie. Împreună, aceste companii reprezintă 60% din comerțul global de containere.

- Potrivit Atlantic Council, șapte dintre cele mai mari zece companii de transport maritim după cota de piață, au suspendat transportul în Marea Roșie. Unele nave sunt deja deviate în jurul Capului Bunei Speranțe, în vârful sudic al Africii, adăugând până la două săptămâni în timpul călătoriei.

- Tot Luni, gigantul petrolier BP a spus că va întrerupe, de asemenea, activitatea de transport maritim în Marea Roșie, deoarece Houthii din Yemen își continuă atacurile. O decizie similară a luat și grupul de petroliere Frontline.

- De la începutul războiului Israel-Hamas, prețurile Asia-Coasta de Est a SUA au crescut cu 5%, până la 2.497 de dolari per container de 40 de picioare. Ar putea deveni și mai scump cu cât companiile mari evită Canalul Suez, care se alimentează în Marea Roșie, și optează în schimb să ocolească Africa pentru a ajunge în Oceanul Indian.

- Procedând astfel, se adaugă până la 14 zile la o rută de transport, implicând costuri mai mari pentru combustibil. Și, deoarece navele necesită mai mult timp pentru a ajunge la destinație, soluția duce la o „scădere a capacității navei”. Întârzierile în livrarea containerelor și a mărfurilor sunt inevitabile.

- Transportul de containere reprezintă aproape o treime din totalul transportului mondial, valoarea estimată a mărfurilor transportate ridicându-se la 1 trilion de dolari, potrivit lui Michael Aldwell, vicepreședinte executiv al logisticii maritime la Kuehne+Nagel.

- Schimbările rutei vor afecta probabil și economia Egiptului, aflată deja în dificultate, care a suferit deja un impact asupra turismului din cauza războiului Israel-Hamas. Egiptul deține, operează și întreține Canalul Suez. Autoritatea Canalului Suez a declarat că a generat un record de 9,4 miliarde de dolari în anul fiscal 2022-2023.

- Criza are două mari implicații: una pentru economia mondială și cealaltă în ceea ce privește riscurile de escaladare militară în Orientul Mijlociu, în timp ce țările occidentale încearcă să restabilească ordinea.

- Pe de o parte, pentru economia mondială, o închidere prelungită a canalului Suez ar crește costurile comerțului, deoarece transportul maritim este redirecționat în jurul Africii. Blocajele pe termen scurt ale lanțului de aprovizionare ar putea rezulta, de asemenea, din redirecționarea pe scară largă a comerțului, iar cel mai clar exemplu în acest sens este criza din 2021, când Ever Given, o navă operată de Taiwan, a eșuat și a blocat canalul timp de șase zile, intensificând o criză globală a lanțului de aprovizionare. 

 Pe de altă parte, dacă criza de securitate din Marea Roșie este percepută ca amenințând transportul maritim în Marea Arabiei, aflată în apropiere, prin care trece probabil o treime din aprovizionarea globală cu petrol pe mare, costurile economice ar fi dramatic mai mari.

- Pe scurt, cu cât războiul din Gaza va dura mai mult, cu atât vor continua întreruperile maritime cauzate de criza de securitate la Marea Roșie. Riscul este, prin urmare, ca un conflict din ce în ce mai extins în Orientul Mijlociu să destabilizeze și mai mult economia regională și, la rândul său, să se răspândească în economia globală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    N-am înțeles niciodată toleranța marilor puteri față de pirateria din Cornul Africii! Mai demult era Somalia, acum Yemen! Câteva nace militare în zonă, cu ordine clare să execute pe loc orice pirat și problema e rezolvată rapid! Pirateria din Caraibe a fost rezolvată când Royal Navy a fost trimisă în zonă să atârne de vergi pirații, nu cu negocieri și diplomație!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult