Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„O parte dintre PNL-iști au votat cu Viorica Dăncilă...”

Vot - prezidentiale - Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu

(Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu)

O parte dintre alegătorii lui Klaus Iohannis au votat cu Dan Barna, ca să nu intre PSD în turul doi.

O parte dintre PNLiști au votat cu Viorica Dăncilă, ca să nu intre Dan Barna în turul doi.

O parte dintre alegătorii PSD au votat cu Mircea Diaconu, ca să nu le fie rușine cu Viorica Dăncilă în turul doi.

O parte dintre alegătorii USR au votat cu Klaus Iohannis ca să nu intre Dan Barna în turul doi, fiindcă și el l-ar fi preferat tot pe Klaus Iohannis.

O parte dintre alegătorii PNL au votat cu Teodor Paleologu, ca să nu rateze fostul președinte turul doi.

O parte dintre maghiari au votat cu Kelemen Hunor, ca să nu rateze nici UDMR turul doi, guvernarea și puterea, în general.

O parte dintre alegătorii nehotărâți au votat cu Ninel, Ramona, Alex, Sebi, Viorel... ca să nu dea senzația că habar n-au cu cine să voteze, deși ar fi putut să candideze ei înșiși.

Ca să nu ziceți că NU...

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  ...si ce mai mare parte nu a votat pe nimeni pentru ca ei cred ca nu sunt reprezentati de candidati. Bineinteles nici la alegerile viitoare nu o sa gaseasca alti reprezentanti, samd. Cand generatiile actuale 18-24, 24-35 si 35-44 o sa se trezeasca si sa caute reprezentanti o sa fie prea tarziu pentru ei, dar va fi problema lor si a copiilor lor, asa cum ce se intampla acum este problema noastra.
  Spania, venim...
  • Like 1
  • @ Nume
   Fals.
   Prezenta în tara a fost de 47.66%, adunat cu voturile din strainatate rezulta ca 51.37% au votat in total, deci deja cei care nu au votat deloc nu-s "cea mai mare parte".
   Daca mai luam in calcul ca totalul de inscrisi pe listele electorale este in realitate mult mai mic de 18 milioane, scade si mai mult procentul celor care n-au votat.
   • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   M0sh0o check icon
   Amestecați mere cu pere, și-asta fix procentual.. Ce-ar fi să trecem doar umpic la ceva matematici, poate prea superioare. Să nu mai adunăm procentele cu voturile din țară cu procentele voturilor din diaspora. Dar de ce? Poi să vedem. Oare cam câți diasporezi avem noi azi, aici, acum? Cu-aproximație sau ceva? Un milion? Sau patru? Unii vorbesc de sase milioane, si-absolut toți cu drept de vot, majori, ceva? Si câți dintre ei au votat de fapt în toate aceste fix 3 zile? Cam peste 600 000??? Wow, nou record, ceva? Da, dar din câți? Si-asta fără cozi, scandal, circ sau pancarte? Dar cam câți diasporezi n-au votat de fapt, deși aveau timp și, ce să vezi, acum puteau ? Si oare cam câți romanaci de-aici, din Romanika s-ar fi prezentat la vot dac-ar fi avut și ei 3 zile la dispoziție pentru asta, dacă unii n-ar fi lucrat fix toată duminica sau dac-ar fi văzut ceva gen, ce știu io, ceva ca o campanie electorala? Oricum, citind doar "Aritmetica de-a IV-a" ( io o citesc p-asta ca "4", nu ceva "iv", doar zic), adunând procentul absenților la vot din țară cu cel al absenților din diaspora...apoi, surpriză, ce să vezi? Fix artimetic...Diaspora și Romanica de acasă s-au cam pisat pe el de vot. Nasol. Urmează turul 2. Si n-o să mai tot adunam la procente fix aiurea-n tramvai. Si o s-avem o Veorikă cu 3,5 mil. voturi și-un Giohannis victorios cu-n milion-două peste sau ceva. Si asta tot fără campanie, ma rog, fără măcar o discuție-ntre ei sau ceva. Vedem.
   • Like 0
  • @ M0sh0o
   E normal sa amesteci atunci cand vorbesti de procente de participare, pentru ca suma din care se calculeaza procentul ii include.
   Acum despre votul din "Diaspora", excluzandu-i pe cei la studii si cei in vacanta, eu recunosc ca daca plecam din tara nu mai votam pentru Romania niciodata, votam pentru noua mea tara.
   • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   M0sh0o check icon
   Acum s-a văzut de fapt că diaspora nu-i nici Bau-bau, nici Baba Cloanța dar nici Ileana Consănzeana...Peste trei sferturi dintre diasporezi și-au cam văzut de treaba lor, cu munca, cu familia, cu grijile traiului zilnic...acolo, la ei acasă, și tot acolo, la ei acasă, unde din taxele și impozitele pe care le plătesc lunar la stat pot să-și aleagă primarii și președinții. Trei zile plus "vot electronic" ( oare ce minune o mai fi și asta de nu-l putem implementa și-n Romanika, țara cu cel mai rapid internet? )...De fapt cam 75% dintre diasporezi s-au cam pisat pe el de vot...Si toți ăștia nu se-adună, ci se scad din totalul posibilor votanți....
   • Like 0
  • @ M0sh0o
   Nu s-a votat electronic ci prin corespondenta. Nu se prea voteaza electronic in lume pentru ca exista mari probleme de securitate, pot sa elaborez daca e cazul.
   S-a votat dublu in strainatate fata de alegerile trecute, oricum ai lua asta este un castig.
   • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   M0sh0o check icon
   Diasporezii nu mai apar în listele de vot din Romanika. Punct Nu poți s-aduni procente aiurea. Nici matematic și nici măcar aritmetic ( cum ziceam? Repet. aritmetica de clasa iv ?) Si dap. Asa o fi. Vot prin corespondenta sau ceva. Trei zile. Repet. trei sferturi dintre diasporezi s-au cam pișat pe el de vot. Deși puteau, ca timp aveau oricum, căcălău. Absenteism în Romanika? Peste 50 %. Absenteismul în diaspora? Peste 75%. Despre ce vorbim aici? Si ce tot adunam aiurea? Aritmetica de-a iv?
   • Like 0
  • @ M0sh0o
   Cum sa nu? In stranatate au votat 25.000 de oameni prin corespondenta, ei n-ar mai trebui sa apara pe listele de vot din Romania, si 650.000 pe liste suplimentare, ei apar in listele din Romania.
   Statul roman nu stie exact cati romani locuiesc in strainatate iar cei mai multi romani care locuiesc in strainatate nu vor sa informeze statul roman despre starea lor pentru ca se tem ca va incerca sa ii impoziteze (de asta s-au si inscris atat de putini pentru votul prin corespondenta).
   De fapt voturile pe care le numiti "din diaspora" sunt efectiv voturi date in strainatate, nu putem sti cate dintre ele sunt de la oameni cu resedinta permanenta in afara tarii (plecati definitiv), voturi de la oameni cu resedinta temporara acolo (la bursa de studii, contract de munca pe perioada limitata) ori oameni aflati pur si simplu in vacanta.
   • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   M0sh0o check icon
   25.000 adunați cu 650.000. Folosind metoda " iv " și tot nu-mi da la fix rezultatul din toate alegerile alea. Hai s-o spun mai simplu. Cam câți diasporezi s-au deranjat ca sa voteze-n țara lor, fix pentru Romanika? In țara lor?
   • Like 0
  • @ M0sh0o
   Undeva sub 675.000 (pentru ca parte din cei 675.000 erau in vacante si concedii). Si mi se pare normal, eu daca as fi plecat din Romania, n-as mai vota, pentru ca m-ar interesa ce se intampla in noua mea tara.
   • Like 0
 • M-ai zapacit.
  • Like 0
  • @ Magotu Enigmatic
   Nici nu avea alta intentie decat sa zapaceasca si sa ridiculizeze speculatia aparuta recent ca PNL ar fi dat voturi catre Dancila ca sa il indeparteze pe Barna. E o acuzatie credibila dar care nu poate explica infrangerea lui Barna.
   • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Barna și-a luat-o pentru că a făcut o campanie incompetentă. Dacă nu erau cei care să-l fi votat ca să nu intre VD în turul 2 avea scor și mai mic.
   • Like 0
  • @ Rareș Mocanu
   Candidat slab si campanie proasta, dar asta nu inseamna ca Iohannis nu s-a temut de el
   • Like 1
  • @ Nicu Buculei
   Nimeni nu a luptat pt mandatul de președinte. Toți știau că iese Iohannis. De-aia l-a cam durut în spate și pe neamț de toată campania. Bătaia era pt locul 2 în turul 1. Practic singura chestie care nu s-a putut prevestii de dinainte de începerea campaniei a fost dacă ia Barna sau Dăncilă locul 2. Atât. Toate jocurile au fost să încline balanța aia.
   • Like 0
 • Cosmin check icon
  :) You made my day.
  M-aș fi recunoscut la primul punct, dar mi-am uitat ochelarii acasă, așa că primul listat primul votat.
  • Like 0
 • Magneto check icon
  Si..... o parte, i-a votat pe toti pentru ca sunt neconflictuali !
  • Like 1
  • @ Magneto
   O parte din capul fiecaruia a votat cu partea cealalta a capului,deci incalcita i partea care a votat cu cineva.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult