Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O privire și o palmă între doi titani

Sunt meciuri care te fac să trăiești în 3 ceasuri cât într-un an. Azi-noapte, între Novak Djoković și Kei Nishikori s-a petrecut unul dintre cele mai adevărate meciuri din istoria tenisului.

A fost ca bătălia finală dintre Batman și Spiderman.

Nishikori a început cu o forță și o acuratețe de samurai. Dacă mingea trimisă de Nole era cu 1m mai scurtă, Kei țâșnea în ea și o plesnea cu o retragere atât de iute a rachetei de parcă mânuia într-adevăr o katana. Minute în șir, nici măcar Omul Păianjen, Nole, n-a putut să prindă loviturile mereu ascuțite, la linii și în unghi. Sârbul a fost, incredibil, depășit de viteza în regim de precizie a japonezului, pierzându-și de două ori serviciul.

Avea și o problemă la degetele piciorului stâng, a schimbat adidașii. După setul pierdut cu 2-6, pe fața lui Nole se citea oboseala psihică: ce zi fenomenală a prins Kei, îi intră tot, totuși eu conduc cu 9 la 2 în întâlnirile directe, am câștigat turneu după turneu anul ăsta, e o semifinală la Roma, urmează Roland Garros, are rost să mă consum într-un meci lung și greu, în care mă pot accidenta?

Așa se pierde „strategic” un meci, dacă nu ești un războinic al tenisului ca Nobilul Nole. A privit o vreme în gol, dus, cu gesturi mecanice. Apoi a scuturat o dată din cap ca un pursânge sub cravașă.

Și a început, minge cu minge, să construiască imposibilul. S-a aruncat în recuperări întinse până la urlet, a trimis winnere din poziții de necrezut, a servit cu fiecare fibră a corpului. Kei nu a încetat să joace excepțional, Nole a jucat mai bine. I-a smuls literalmente japonezului setul 2 cu 6-4.

În decisiv, purtat de efortul de voință, a ajuns să conducă cu 4-1. A avut minge de 5-1. Aici, a fost rândul lui Nishikori să scoată din el o rezervă secretă, transformând meciul într-un soi de nebunie. Zeci de minute nu a mai existat nicio lovitură „de umplutură”. Totul se juca la intensitate maximă: bombe, pe dreapta și pe rever, scurte, contrascurte, loburi, smeciuri returnate uluitor. Viteza de deplasare a celor doi jucători părea ireală.

Nu l-am auzit pe Novak Djoković să spună de atâtea ori „Bravo!”, de când îl văd jucând tenis. Kei, în schimb, a rămas tăcut, adunat în el însuși, aproape fără expresie pe chip, după loviturile fantastice reușite.

Tensiunea a rămas atât de mare până la ultima minge, încât Nole n-a observat că avea racheta varză după o dreaptă năprasnică – se pregătea să servească, arbitrul Lahiani i-a atras atenția că i s-a rupt racordajul!

Ultima minge: Nole are 6-5 în tie-break, după ce avusese alte 3 mingi de meci, anulate cu forehand-uri trimise pe contre pied cu „mână rece” de Kei, și servește. Bate mingea de pământ îndelung, respiră adânc, parcă ar vrea s-o țină așa la nesfârșit, să nu se termine vreodată acest meci de basm.

Într-un târziu ridică fruntea: o frântură de secundă, privirea lui o întâlnește pe cea a lui Nishikori, care aștepta încordat ca un șarpe în coadă, cu genunchii îndoiți și umărul stând înfipt în față. Atunci, în clipa aceea de ciocnire a ochilor, s-au strâns cele 3 ore și un minut de luptă pe viață și pe moarte: serviciul lui Nole se duce la teu, aproape în tușă, Kei se întinde încă o dată la rupere totală, agață cu dreapta și trimite mingea în fileu, la o palmă de bandă.

Asta a fost diferența între doi titani.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gabi check icon
  Un articol de exceptie.Dle Popescu , va invitam la Campionatul National de veterani intercluburi pe echipe la Tg Jiu, in acest weekend 20-22 mai!
  • Like 0
 • Exceptionalllll...!!! Comentariu de maestru !!! Mi-au dat lacrimile! Doamne , a scris si a trait meciul ,cu toata fibra, cu toata simtirea...!!!Bravo, felicitari !!! Ma inclin!!! Multumesc d-lui Cristian Tudor Popescu !
  • Like 0
 • Imi aduceți aminte de povestirea aceea veche,SF,cu Ulo Onemai.Chapeau,dle CTP, pentru articol !
  P.S.Mai scrieți proză?
  • Like 0
 • Batman si Spiderman? Nu cumva e vorba despre Batman si Superman?
  • Like 0
 • Foarte frumos scris, ca e obicei. Am vazut meciul. Asa a fost.
  • Like 0
 • e-vis check icon
  Asteptam comentariu si despre ascensiunea, benefica pt tenisul romanesc, al Irinei Begu. Nu face si ea parte dintre tenismenle/tenismenii care merita o atentie speciala?
  Multi cred ca Irina este si a fost din 2011 chiar, o sportiva de viitor in tenis, a jucat si joaca frumos cand nu e accidentata sau dezavatajata de pozitia in clasament si uneori, chiar de arbitrii pe teren.
  • Like 0
 • IM check icon
  Da, sunt meciuri intense, rapide, dure, cu lovituri extrem de precise și variate care îți arată frumusețea tenisului - joc de forță, de mișcare dar și de finețe, răbdare și inteligență. Meciuri asemenea celor pe care Djokovic le-a jucat cu Nadal, Nishikori și Murray la Rome Open 2016 vezi numai în ATP. S-a văzut că e nevoie de două meciuri lungi și dure care să-l obosească pe Djokovic (Nadal și Nishikori) pentru ca al treilea să-l învingă(Murray). De fapt, cred că l-a învins mai mult ploaia care i-a dat peste cap programul de refacere între meciuri. Fără să fiu fan Djokovic, admir dăruirea lui totală pentru tenis și faptul că, prin jocul lui creează emulație și-i obligă pe adversari să răspundă pe măsură.
  • Like 0
 • Dacă Leonardo ar picta AZI Monalisa, am fi cu toții împărțiți în două tabere. Nu e ușor să fi martor la săvârșirea unei ”întâmplări” geniale. Îți vine să-ți dai cu mâna peste gură atunci când crezi că ai putea fi original, nu știi dacă ce-ai văzut e real ori o plăsmuire. De cele mai multe ori ”the winner takes it all” ceea ce este cam de același număr de ori nedrept. Nici nu mai știu cui să mulțumesc pentru că mi-a fost dat să urmăresc un asemenea triumf al spiritului uman.
  • Like 3
 • Cred ca Nole avea nevoie de automotivare inainte de Roland Garros, cum putea mai bine s-o faca ? lasandu-si adversarii sa castige primul set....Bellucci, Nadal si Nishikori....
  • Like 0
 • Crabu check icon
  Hadeti domnule critic, ce naiba!? Toata lumea stie ca cei doi supereroi fac parte din lumi diferite: Marvel si DC Comics. Numai si o simpla aparitie impreuna este aproape imposibila, dar totusi exista niste benzi desenate foarte rare aparute prin anii 60-70 cu cei doi supereroi. Ok, am inteles paralela, dar totusi!
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult