Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O privire și o palmă între doi titani

Sunt meciuri care te fac să trăiești în 3 ceasuri cât într-un an. Azi-noapte, între Novak Djoković și Kei Nishikori s-a petrecut unul dintre cele mai adevărate meciuri din istoria tenisului.

A fost ca bătălia finală dintre Batman și Spiderman.

Nishikori a început cu o forță și o acuratețe de samurai. Dacă mingea trimisă de Nole era cu 1m mai scurtă, Kei țâșnea în ea și o plesnea cu o retragere atât de iute a rachetei de parcă mânuia într-adevăr o katana. Minute în șir, nici măcar Omul Păianjen, Nole, n-a putut să prindă loviturile mereu ascuțite, la linii și în unghi. Sârbul a fost, incredibil, depășit de viteza în regim de precizie a japonezului, pierzându-și de două ori serviciul.

Avea și o problemă la degetele piciorului stâng, a schimbat adidașii. După setul pierdut cu 2-6, pe fața lui Nole se citea oboseala psihică: ce zi fenomenală a prins Kei, îi intră tot, totuși eu conduc cu 9 la 2 în întâlnirile directe, am câștigat turneu după turneu anul ăsta, e o semifinală la Roma, urmează Roland Garros, are rost să mă consum într-un meci lung și greu, în care mă pot accidenta?

Așa se pierde „strategic” un meci, dacă nu ești un războinic al tenisului ca Nobilul Nole. A privit o vreme în gol, dus, cu gesturi mecanice. Apoi a scuturat o dată din cap ca un pursânge sub cravașă.

Și a început, minge cu minge, să construiască imposibilul. S-a aruncat în recuperări întinse până la urlet, a trimis winnere din poziții de necrezut, a servit cu fiecare fibră a corpului. Kei nu a încetat să joace excepțional, Nole a jucat mai bine. I-a smuls literalmente japonezului setul 2 cu 6-4.

În decisiv, purtat de efortul de voință, a ajuns să conducă cu 4-1. A avut minge de 5-1. Aici, a fost rândul lui Nishikori să scoată din el o rezervă secretă, transformând meciul într-un soi de nebunie. Zeci de minute nu a mai existat nicio lovitură „de umplutură”. Totul se juca la intensitate maximă: bombe, pe dreapta și pe rever, scurte, contrascurte, loburi, smeciuri returnate uluitor. Viteza de deplasare a celor doi jucători părea ireală.

Nu l-am auzit pe Novak Djoković să spună de atâtea ori „Bravo!”, de când îl văd jucând tenis. Kei, în schimb, a rămas tăcut, adunat în el însuși, aproape fără expresie pe chip, după loviturile fantastice reușite.

Tensiunea a rămas atât de mare până la ultima minge, încât Nole n-a observat că avea racheta varză după o dreaptă năprasnică – se pregătea să servească, arbitrul Lahiani i-a atras atenția că i s-a rupt racordajul!

Ultima minge: Nole are 6-5 în tie-break, după ce avusese alte 3 mingi de meci, anulate cu forehand-uri trimise pe contre pied cu „mână rece” de Kei, și servește. Bate mingea de pământ îndelung, respiră adânc, parcă ar vrea s-o țină așa la nesfârșit, să nu se termine vreodată acest meci de basm.

Într-un târziu ridică fruntea: o frântură de secundă, privirea lui o întâlnește pe cea a lui Nishikori, care aștepta încordat ca un șarpe în coadă, cu genunchii îndoiți și umărul stând înfipt în față. Atunci, în clipa aceea de ciocnire a ochilor, s-au strâns cele 3 ore și un minut de luptă pe viață și pe moarte: serviciul lui Nole se duce la teu, aproape în tușă, Kei se întinde încă o dată la rupere totală, agață cu dreapta și trimite mingea în fileu, la o palmă de bandă.

Asta a fost diferența între doi titani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult