Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Parlamentul bagă PCR în presă

Nu-mi amintesc, de pe vremea când eram președintele Clubului Român de Presă și până azi, vreo cerere formulată autorităților de către Club sau altă organizație a breslei, cu privire la pensii speciale pentru jurnaliști.

Constat, de la rău început, o discriminare: jurnalistul nu are a beneficia de avantaje față de orice om al muncii din această țară. Jurnalismul este, sau, mai exact, era o meserie vocațională, nobilă și grea, tocmai de aceea un jurnalist adevărat nu solicită așa ceva, pentru că intră în coliziune morală cu ea: vasăzică scriem și strigăm din toți bojocii împotriva pensiilor speciale, adică nerușinate, pe care și le dau parlamentarii, primarii etc., ca să ni le adjudecăm noi?!

Legea prin care jurnaliștii pensionari primesc un plus de 50% din pensie lunar a fost votată de parlament, promulgată de președintele Iohannis și își produce efectele. 

Este o mită electorală ordinară, aruncată presei de un parlament șifonat rău tocmai de presă, după Colectiv.

O înjosire a meseriei de jurnalist.

Aceasta e poziția, ca vechi jurnalist, a subsemnatului. Ceea ce nu mă împiedică să descopăr în interiorul primei discriminări o alta, și mai scandaloasă.

Ca să poată obține jumătatea de pensie în plus, jurnalistul trebuie să facă dovada că a lucrat 15 ani în presă și, atenție, că este membru cu vechime de cel puțin 5 ani al unei uniuni profesionale recunoscută ca persoană juridică de utilitate publică. Dacă prima condiție poate fi probată și n-o discut, a obliga pe cineva să fie membru al unei organizații pentru a primi un drept salarial de la bugetul statului este împotriva drepturilor omului.

Jurnalistul trebuie să fie liber să practice profesia de jurnalist – profesie liberală! – fără a fi neapărat membru al unei uniuni sau unui sindicat. Aderarea lui la o astfel de organizație nu poate fi decât nesilită de nimeni.

Or, ne aflăm într-o situație de șantaj în toată regula. O singură uniune „profesionistă” obscură are, în clipa de față, calitatea de persoană juridică de utilitate publică în branșa jurnalismului. Așa cum îmi semnalează foști colegi pensionari, sunt obligați să facă coadă la ușa respectivei uniuni pentru a deveni membri și a plăti 5 ani cotizație, ca să-și poată lua pensia specială. De la stat, nu din fondurile proprii ale zisei uniuni.

Ca pe vremea comuniștilor, când nu primeai repartiție de locuință dacă nu erai membru PCR.

Subsemnatul nu mai fac de mult parte din nicio organizație. Prin urmare, nu pot decât să protestez în nume propriu împotriva dublei manopere murdare a acestui legislativ constituit în vederea comiterii de fărădelegi.

Clubul Român de Presă nu mai există. Dar parcă mai erau totuși un AJR, un Mediasind, un CJI sau ActiveWatch, ele ce fac, dorm adânc pe ambele urechi?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu nu vad nici-o diferenta intre bresle, fie ca sunt politicieni, jurnalisti, profesori, medici, magistrati,etc,cand vine vorba despre veniturile lor,majoritatea trec peste orice deontologie si moralitate. Ce, daca sunt jurnalisti,nu fac parte din aceeasi societate romaneasca ce merge numai in jos de 26 de ani incoace?...
  • Like 0
 • Daniel check icon
  PCR de la "Partidul Comunist Român", sau de la "pile, cunoștințe, relații"?
  Cred că tărișoara noastră s-ar debarasa de concepția clientelară instaurată de veacuri pe meeagurile noastre ar intra în sevraj sau depresie cronică...
  Clientelismul face parte din nefericire din esența noastră națională...
  Pe meleagurile nostre întotdeauna s-a promovat cultul puterii și manipularea maselor de un anumit gen de "elite".
  Nu cred că vom scăpa vreodată de așa ceva.. :)
  • Like 0
 • Deci dupa liderii de sindicat, care au fost cumparati, acum a venit timpul ziaristilor. ,,Bravo natiune" . Inseamna ca de acum in colo, romanul obisnuit, de rand, a ramas fara nici un fel de sprijin, doar ,,O vaca de muls" . Cu astfel de initiative se pregatesc si ii asteapta sa se intoarca cei plecati din tara ?!! Ptr asta au mers unii poate sute de km si au stat ore integi la rand sa voteze ?! Sunt penibili....Asta e unul din rosturile democratiei ?!! Sa ne mai miram ca tot mai multi romani sunt nostalgici ai comunismului....?! Iata unul din multele motive ! I-mi provoaca sila si dispret....Sper sa nu treaca de presedinte....
  • Like 1
 • Dom' Popescu, nici nu știu, câți o să mai prindă pensii din astea? Prin statele pline de bani se discută serios ca vârsta de pensionare să crească la 70 de ani. Cred că în RO, în locul consecințelor sociale, de fapt se creează premisele măririi vârstei de pensionare. Vă felicit pentru atitudinea consecventă vizavi de „nepotrivirile” societații noastre!
  • Like 0
 • .......si Caragiale ar ramane fara cuvinte....
  • Like 1
 • check icon
  Îmi vine să umblu cu lumânarea în mână, ziua în amiaza mare, şi să strig: "Caut un jurnalist!". "Foști colegi pensionari, sunt obligați să facă coadă la ușa respectivei uniuni"... păi să facă coadă dacă vor pensie specială! Poate s-or alege şi cu o găleată, un pachet de zahăr, un kil de ulei... Dar să nu uite să critice parlamentarii, militarii, judecătorii, poliţiştii, pompierii... etc., etc., etc. pentru pensii nesimţite şi "speciale".
  • Like 1
 • check icon
  Constitutia Romaniei. Art. 2 – Suveranitatea. (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Totusi, traim in Romania ... Toate castele au primit prin lege de la parlamentul Romaniei o bucatica din suveranitatea nationala pe care o administreaza dupa interesele lor, a castelor, si in conformitate cu interesul public. Si in acest caz, se creeaza o casta a jurnalistilor. S-a cedat ceva de necedat unei organizatii asociative cu incalcarea flagranta a art. 1 si 2 din constitutie. Pe de alta parte in Art. 40 – Dreptul de asociere. se spune: (1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere. Libertatea de asociere o implica si pe aceea de a nu te asocia, orin in cazul expus, se determina nepermis inregimentarea in anumite forme de asociere sub sanctiunea decaderii din unele drepturi. Ideea libertatii de asociere apare si in Declaratia universala a drepturilor omului, care face parte din dreptul intern. Articolul 20. Orice persoana are dreptul la libertatea de intrunire si de asociere pasnica. Nimeni nu poate fi silit sa faca parte dintr-o asociatie. Ideea pensiei in Romania se fundamenteaza pe pricipiul solidaritatii sociale si al contributivitatii. Nici acest principiu nu este respectat fiindca vor trebui sa fie solidari unii cu altii fara sa existe un caracter exceptional care sa justifice masura printr-o discriminare pozitiva. Principiul contributivitatii spune ca fiecare va avea o pensie in functie de contributiile sale la fondul de pensii, ori in cazul de fata pensiile sunt mai mare decat contributiile. Se mai incalca prevederi constitutionale ca nediscriminarea, legalitatea etc. Pentru ca traim intr-o tara in care functia de arbitru pe care ar trebuie sa o indeplineasca puterea judecatoreasca nu functioneaza, gata ne-am reintors cu succes in evul mediu. Pentru ca majoritatea persoanelor care au capacitatea teoretica de a influenta un numar de oameni au studii superioare si pentru ca, in tara asta cam toate functiile ce presupun studii superioare au fost organizate pe bresle profesionale/caste, nu mai ramane nimeni sa sustina normalitatea, ideea de corect spre beneficiul viitorului.
  • Like 0
 • Adică CTP îi pîrăște pe alți ziariști că nu protestează dacă le mărește pensia. Ce avere ai tu CTP? Îți mai pasă de pensie?
  • Like 0
 • IM check icon
  S-a întâmplat cu ceva timp in urma. O dubla discriminare șmecheră. Chiar de mirare întârzierea cu care e comentata pe Rep.ro. Nu-i nimic. Înaintea acestei mite(farame aruncate de la masa boierilor) , respectiva asociație a jurnaliștilor avea 900 de membri (cf. Hot news). Sa vedem cați va avea de aici înainte cat timp legea cumpărării pe fata a presei se va aplica.
  • Like 1
 • Chapeau domnule Cristian Tudor Popescu pentru faptul de a spune lucrurilor pe nume!De aici din Olanda,va urmaresc aparitiile dvs atat in presa cat si la TV si de fiecare data ma intreb ( pe buna dreptate,cred eu) "Ce cauta omul asta in mlastina aceea mioritica damboviteana? ".A spune lucrurilor pe nume,in Romania,inseamna crima......Deci jurnalistiii romani "isi dau"ppensii prin mijlocirea parlamentarilor!Asta ptr ca Jurnalismul a ajuns a patra putere in statul mioritic!Rusine!Stie Romania,stie romanul ca artisti precum Aurelian Andreescu,Dan Spataru,Doina Badea,Gica Petrescu,daca ar fi trait astazi ,erau obligati sa traiasca dintr-o "pensie"de Lei.500...?!?!.Acestia,fosti colegi de breasla,ca si mine am platit cotizatie lunara la ATM (Asociatia Teatrala si Muzicala a oamenilor de Arta din Romania) pana in 1990,ceea ce reprezenta cotizatia pentru pensie.Dupa 1990,cei de la fosta Securitate&CO transformati in oameni de "afaceri"au facut ca Arhivele ATM-ului ,pur si simplu sa dispara,motivand ca: Arhiva a fost "arsa"la "revolutie""..!!Deci,toti,artistii muzicieni care inainte de 1990 au platit contributia la pensie,astazi traiesc dintr-un ajutor de mizerie,deoarece numai "pensie"nu se poate numi de Lei.500 (cincisute) o masa buna la un restaurant mai acatari.......Iar acesti nesimtiti de freelanceri,deoarece asta sunt,profita de puterea pe care o au santajand-ui pe sh-parlamentari,deoarece acest lucru pute a santaj:Imi "bagi"pensie ,te sutin in presa....!Toate cele bune de pe meleagurile Olandei!Keep up your good work!
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult