Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O țară sechestrată sună la 112

Protest Piața Victoriei 112

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Încet, încet ne apropiem de ce știm să facem mai bine. Va veni, va trece, ne vom duce acasă, vom dormi, asta e!, asta a fost, se întâmplă. „Da’, serviți, vă rog, serviți! E cu ouă de casă... ”. Lacrimi, cineva din familie va leșina, în niciun caz cineva din sistem. Ăia nu leșină, ăia dorm în picioare. 

Va veni ziua decernării medaliei în formă de cruce pentru România. Încă o cruce, ce desen frumos, autoportret, selfie-ul României. De ce pe lângă pliantele cu Peleș, cu castelul din Bran sau Delta Dunării nu facem și pliante cu cruci? Nu ălea de la Săpânța, ălea sculptate de corupție. Să vadă turiștii cum ne omorâm cetățenii, fără remușcări... 

Sistemul se va întoarce în curând la locul faptei, cu afișe electorale, va promite, va gusta, cu cinism, cu nesimțire, din coliva Alexandrei, transformată într-o zi frumoasă de alegeri, în pâine și sare. „Ce oameni frumoși avem la Caracal!" , va zice politicianul fardat cu ipocrizie, departe de huiduielile sporadice. Apoi argații, proștii din sistem și dezumanizații îi vor face o baie de mulțime, o baie mai mare decât cortegiul Alexandrei. Dor aceste imagini? Da, de unde, doare în cot cel mult. 

A doua zi, tot ei vor ieși, tot gura mare, tot ruda lui cutare, tot pila șefului, tot incompetenții. Ăștia suntem, pe ei îi ținem în fruntea noastră, să nu ne mai ascundem. Nici nu mai avem unde, prea multe gropi astupate cu coroane. 

Va veni înmormântarea Alexandrei, va veni ridicatul din umeri, va veni un alai de preoți direct din Catedrala Neamului, - care neam?! al cui neam? - vom umple Instagramul și Facebook-ul cu flori albe, cele mai frumoase flori, mai frumoase decât crinii, decât nuferii, ne vom bate în cele ale cui sunt mai frumoase, vom face un lanț de flori, un lanț al durerii, care va înlocui ușor, ușor revolta din suflete. Va trece, cu un algocalmin, un paracetamol, cu o tărie, toate trec...,măi copile, măi Alexandra, ce țară frumoasă, cum să pleci din ea?!, cum?!?, să fii sclav la străini?, uite și tu ce peisaje, măi Alexandra, eu vin să te salvez, vin, nu zic nu, da' să vorbesc mai întâi cu Șefu', că nu se poate așa de capul meu, dacă mă dau ăștia afară...

Alexandra, să nu-i mai crezi. Să-ți bagi picioarele, să le întorci spatele, închide telefonul, nu mai suna, lasă-l naibii, nu e 112, la capătul firului e doar România. Atât. România, Alexandra, România aia pe care o vedeai de la geamul mașinii cu care ai fost răpită, cu oameni la porți ridicând în umeri, cu oameni care pleacă cât văd cu ochii de aici, se cară Alexandra, se cară pentru că aici nu mai au ce face. Ori lucrează în sistem, ori vor veni încet, încet cu toții după tine. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cam prea dramatic, domnule.
  Câteva crime din astea, mult mai îngrozitoare de fapt, cu siguranță, se întâmplau în timp ce dumneavoastră scriați rândurile astea.
  Și nu în România.
  • Like 0
 • Cazul acesta este simptomatic pentru statul roman, pentru toate institutiile care-l compun.
  Toate institutiile sunt praf, in afara obtinerii si pastrarii postului si privilegiului angajatii lor nu au alt obiectiv.
  Despre institutiile din MAI ne-am lamurit din 10 aug. 2018, despre institutiile din sistemele de sanatate, educatie si justitie ne-am lamurit de vreo 20 de ani, despre institutiile de supraveghere si control eu sunt lamurit de vreo 5 ani (Curtea de Conturi a Romaniei, BNR, ASF, Consiliul Concurentei, ANPC, etc...), despre agentiile guvernamentale n-are rost sa mai discutam pentru ca rezultatul activitatii lor se vede, politica romaneasca este sub nivelul marii, guvernul este ca si inexistent, etc.
  Fara o resetare a societatii romanesti si o alta arhitectura a statului roman nu se va schimba nimic consistent pe plaiurile noastre mioritice. Si sunt convins ca nu se va schimba pentru ca nu are cine sa o faca.
  Fiti prevazatori, altceva n-am ce sa va recomand!
  • Like 1
 • Pentru ce este 112? 1) Sunt copil,3-4 ani,asist cum tata o omoara,in liniste pe mama,m-am ascuns si sun la 112 deoarece asa m-a invatat mama dar nu stiu adresa,numele de familie,etc.............statule cum ma salvezi,ma suni inapoi ca sa ma gaseasca si pe mine,imi spui sa astept,pana cand? 2) Sunt o persoana in varsta sau in putere dar am un accident casnic sau imi este rau si nu ma pot misca prea mult,nu pot vorbi,sun la 112.........statule cum ma descoperi,cum ma salvezi si cand? 3) Exemplele pot continua...........statule,tu,pe care te platesc cu ce vrei si cu cat vrei,ma supun regulilor tale,etc.,cand am nevoie sa ma ajuti ce faci,cum faci si cand faci,ceva? Pentru ce este 112?
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult