Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O țară sechestrată sună la 112

Protest Piața Victoriei 112

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Încet, încet ne apropiem de ce știm să facem mai bine. Va veni, va trece, ne vom duce acasă, vom dormi, asta e!, asta a fost, se întâmplă. „Da’, serviți, vă rog, serviți! E cu ouă de casă... ”. Lacrimi, cineva din familie va leșina, în niciun caz cineva din sistem. Ăia nu leșină, ăia dorm în picioare. 

Va veni ziua decernării medaliei în formă de cruce pentru România. Încă o cruce, ce desen frumos, autoportret, selfie-ul României. De ce pe lângă pliantele cu Peleș, cu castelul din Bran sau Delta Dunării nu facem și pliante cu cruci? Nu ălea de la Săpânța, ălea sculptate de corupție. Să vadă turiștii cum ne omorâm cetățenii, fără remușcări... 

Sistemul se va întoarce în curând la locul faptei, cu afișe electorale, va promite, va gusta, cu cinism, cu nesimțire, din coliva Alexandrei, transformată într-o zi frumoasă de alegeri, în pâine și sare. „Ce oameni frumoși avem la Caracal!" , va zice politicianul fardat cu ipocrizie, departe de huiduielile sporadice. Apoi argații, proștii din sistem și dezumanizații îi vor face o baie de mulțime, o baie mai mare decât cortegiul Alexandrei. Dor aceste imagini? Da, de unde, doare în cot cel mult. 

A doua zi, tot ei vor ieși, tot gura mare, tot ruda lui cutare, tot pila șefului, tot incompetenții. Ăștia suntem, pe ei îi ținem în fruntea noastră, să nu ne mai ascundem. Nici nu mai avem unde, prea multe gropi astupate cu coroane. 

Va veni înmormântarea Alexandrei, va veni ridicatul din umeri, va veni un alai de preoți direct din Catedrala Neamului, - care neam?! al cui neam? - vom umple Instagramul și Facebook-ul cu flori albe, cele mai frumoase flori, mai frumoase decât crinii, decât nuferii, ne vom bate în cele ale cui sunt mai frumoase, vom face un lanț de flori, un lanț al durerii, care va înlocui ușor, ușor revolta din suflete. Va trece, cu un algocalmin, un paracetamol, cu o tărie, toate trec...,măi copile, măi Alexandra, ce țară frumoasă, cum să pleci din ea?!, cum?!?, să fii sclav la străini?, uite și tu ce peisaje, măi Alexandra, eu vin să te salvez, vin, nu zic nu, da' să vorbesc mai întâi cu Șefu', că nu se poate așa de capul meu, dacă mă dau ăștia afară...

Alexandra, să nu-i mai crezi. Să-ți bagi picioarele, să le întorci spatele, închide telefonul, nu mai suna, lasă-l naibii, nu e 112, la capătul firului e doar România. Atât. România, Alexandra, România aia pe care o vedeai de la geamul mașinii cu care ai fost răpită, cu oameni la porți ridicând în umeri, cu oameni care pleacă cât văd cu ochii de aici, se cară Alexandra, se cară pentru că aici nu mai au ce face. Ori lucrează în sistem, ori vor veni încet, încet cu toții după tine. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cam prea dramatic, domnule.
    Câteva crime din astea, mult mai îngrozitoare de fapt, cu siguranță, se întâmplau în timp ce dumneavoastră scriați rândurile astea.
    Și nu în România.
    • Like 0
  • Cazul acesta este simptomatic pentru statul roman, pentru toate institutiile care-l compun.
    Toate institutiile sunt praf, in afara obtinerii si pastrarii postului si privilegiului angajatii lor nu au alt obiectiv.
    Despre institutiile din MAI ne-am lamurit din 10 aug. 2018, despre institutiile din sistemele de sanatate, educatie si justitie ne-am lamurit de vreo 20 de ani, despre institutiile de supraveghere si control eu sunt lamurit de vreo 5 ani (Curtea de Conturi a Romaniei, BNR, ASF, Consiliul Concurentei, ANPC, etc...), despre agentiile guvernamentale n-are rost sa mai discutam pentru ca rezultatul activitatii lor se vede, politica romaneasca este sub nivelul marii, guvernul este ca si inexistent, etc.
    Fara o resetare a societatii romanesti si o alta arhitectura a statului roman nu se va schimba nimic consistent pe plaiurile noastre mioritice. Si sunt convins ca nu se va schimba pentru ca nu are cine sa o faca.
    Fiti prevazatori, altceva n-am ce sa va recomand!
    • Like 1
  • Pentru ce este 112? 1) Sunt copil,3-4 ani,asist cum tata o omoara,in liniste pe mama,m-am ascuns si sun la 112 deoarece asa m-a invatat mama dar nu stiu adresa,numele de familie,etc.............statule cum ma salvezi,ma suni inapoi ca sa ma gaseasca si pe mine,imi spui sa astept,pana cand? 2) Sunt o persoana in varsta sau in putere dar am un accident casnic sau imi este rau si nu ma pot misca prea mult,nu pot vorbi,sun la 112.........statule cum ma descoperi,cum ma salvezi si cand? 3) Exemplele pot continua...........statule,tu,pe care te platesc cu ce vrei si cu cat vrei,ma supun regulilor tale,etc.,cand am nevoie sa ma ajuti ce faci,cum faci si cand faci,ceva? Pentru ce este 112?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult