Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O țară sechestrată sună la 112

Protest Piața Victoriei 112

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Încet, încet ne apropiem de ce știm să facem mai bine. Va veni, va trece, ne vom duce acasă, vom dormi, asta e!, asta a fost, se întâmplă. „Da’, serviți, vă rog, serviți! E cu ouă de casă... ”. Lacrimi, cineva din familie va leșina, în niciun caz cineva din sistem. Ăia nu leșină, ăia dorm în picioare. 

Va veni ziua decernării medaliei în formă de cruce pentru România. Încă o cruce, ce desen frumos, autoportret, selfie-ul României. De ce pe lângă pliantele cu Peleș, cu castelul din Bran sau Delta Dunării nu facem și pliante cu cruci? Nu ălea de la Săpânța, ălea sculptate de corupție. Să vadă turiștii cum ne omorâm cetățenii, fără remușcări... 

Sistemul se va întoarce în curând la locul faptei, cu afișe electorale, va promite, va gusta, cu cinism, cu nesimțire, din coliva Alexandrei, transformată într-o zi frumoasă de alegeri, în pâine și sare. „Ce oameni frumoși avem la Caracal!" , va zice politicianul fardat cu ipocrizie, departe de huiduielile sporadice. Apoi argații, proștii din sistem și dezumanizații îi vor face o baie de mulțime, o baie mai mare decât cortegiul Alexandrei. Dor aceste imagini? Da, de unde, doare în cot cel mult. 

A doua zi, tot ei vor ieși, tot gura mare, tot ruda lui cutare, tot pila șefului, tot incompetenții. Ăștia suntem, pe ei îi ținem în fruntea noastră, să nu ne mai ascundem. Nici nu mai avem unde, prea multe gropi astupate cu coroane. 

Va veni înmormântarea Alexandrei, va veni ridicatul din umeri, va veni un alai de preoți direct din Catedrala Neamului, - care neam?! al cui neam? - vom umple Instagramul și Facebook-ul cu flori albe, cele mai frumoase flori, mai frumoase decât crinii, decât nuferii, ne vom bate în cele ale cui sunt mai frumoase, vom face un lanț de flori, un lanț al durerii, care va înlocui ușor, ușor revolta din suflete. Va trece, cu un algocalmin, un paracetamol, cu o tărie, toate trec...,măi copile, măi Alexandra, ce țară frumoasă, cum să pleci din ea?!, cum?!?, să fii sclav la străini?, uite și tu ce peisaje, măi Alexandra, eu vin să te salvez, vin, nu zic nu, da' să vorbesc mai întâi cu Șefu', că nu se poate așa de capul meu, dacă mă dau ăștia afară...

Alexandra, să nu-i mai crezi. Să-ți bagi picioarele, să le întorci spatele, închide telefonul, nu mai suna, lasă-l naibii, nu e 112, la capătul firului e doar România. Atât. România, Alexandra, România aia pe care o vedeai de la geamul mașinii cu care ai fost răpită, cu oameni la porți ridicând în umeri, cu oameni care pleacă cât văd cu ochii de aici, se cară Alexandra, se cară pentru că aici nu mai au ce face. Ori lucrează în sistem, ori vor veni încet, încet cu toții după tine. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cam prea dramatic, domnule.
  Câteva crime din astea, mult mai îngrozitoare de fapt, cu siguranță, se întâmplau în timp ce dumneavoastră scriați rândurile astea.
  Și nu în România.
  • Like 0
 • Cazul acesta este simptomatic pentru statul roman, pentru toate institutiile care-l compun.
  Toate institutiile sunt praf, in afara obtinerii si pastrarii postului si privilegiului angajatii lor nu au alt obiectiv.
  Despre institutiile din MAI ne-am lamurit din 10 aug. 2018, despre institutiile din sistemele de sanatate, educatie si justitie ne-am lamurit de vreo 20 de ani, despre institutiile de supraveghere si control eu sunt lamurit de vreo 5 ani (Curtea de Conturi a Romaniei, BNR, ASF, Consiliul Concurentei, ANPC, etc...), despre agentiile guvernamentale n-are rost sa mai discutam pentru ca rezultatul activitatii lor se vede, politica romaneasca este sub nivelul marii, guvernul este ca si inexistent, etc.
  Fara o resetare a societatii romanesti si o alta arhitectura a statului roman nu se va schimba nimic consistent pe plaiurile noastre mioritice. Si sunt convins ca nu se va schimba pentru ca nu are cine sa o faca.
  Fiti prevazatori, altceva n-am ce sa va recomand!
  • Like 1
 • Pentru ce este 112? 1) Sunt copil,3-4 ani,asist cum tata o omoara,in liniste pe mama,m-am ascuns si sun la 112 deoarece asa m-a invatat mama dar nu stiu adresa,numele de familie,etc.............statule cum ma salvezi,ma suni inapoi ca sa ma gaseasca si pe mine,imi spui sa astept,pana cand? 2) Sunt o persoana in varsta sau in putere dar am un accident casnic sau imi este rau si nu ma pot misca prea mult,nu pot vorbi,sun la 112.........statule cum ma descoperi,cum ma salvezi si cand? 3) Exemplele pot continua...........statule,tu,pe care te platesc cu ce vrei si cu cat vrei,ma supun regulilor tale,etc.,cand am nevoie sa ma ajuti ce faci,cum faci si cand faci,ceva? Pentru ce este 112?
  • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult