Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Alexandra a vrut să trăiască în România normală. Dar la telefon i-a răspuns România reală

Alexandra Măceșanu

Foto: Facebook Alexandra Măceșanu

Este anul 2022 în România normală. Alexandra a ajuns cu cinci minute mai târziu în gara din Caracal și a pierdut trenul spre București, care a plecat la timp. Grăbită să ajungă la festivitatea din prima ei zi ca studentă la Medicină, visul ei și al mamei ei, tânăra de 18 ani face autostopul. O ia un bărbat mai în vârstă, care îi spune că îi amintește de fiica lui plecată la muncă în străinătate. Ajunși în față la Carol Davila, bărbatul îi dă Alexandrei cartea lui de vizită, să îl sune când mai are nevoie de ajutor, dar și un pulover, pentru că la București plouă și tânăra e îmbrăcată subțire.

Înainte de festivitate, Alexandra o zărește pe hol pe Ana și își face curaj să intre în vorbă cu ea. Nu o cunoaște personal, dar știe că Ana intră în anul patru și până acum a avut cele mai mari medii în fiecare an. Ana învață foarte bine, iar profesorii îi dau notele pe care le merită, chiar dacă nu e fiica vreunui medic sau a vreunui politician sus pus. "Uite, ăsta e numărul meu. Dacă ai vreodată nevoie de ajutor și ți-e frică înainte de un examen, chiar și la 4 dimineața, sună-mă și o să te ajut imediat", îi spune Ana noii ei prietene.

Înapoi în 2019, în România reală. Ana este prietena mea din copilărie. Grija și dragostea imensă cu care este împinsă de la spate de familie îi dau liniștea necesară pentru a-și îndeplini visurile. A absolvit cel mai bun liceu din București și tocmai a intrat la Medicină, visul ei și al mamei ei. Dar Ana a avut și mult noroc: nu s-a întâlnit prea mult cu România reală, pentru că familia ei a făcut eforturi să o crească într-o Românie normală. Peste trei ani, când va intra în anul patru la Medicină, va ști suficient de multe lucruri încât să-și ajute orice coleg care îi va cere asta.

În schimb, Alexandra nu va fi acolo. Alexandra a murit pentru că s-a întâlnit cu România reală. Din ce știm până acum, tânăra de 15 ani a fost răpită, sechestrată, violată și omorâtă, iar corpul ei, tranșat și dizolvat în acid. Alexandra a sunat de trei ori la 112 și le-a zis oamenilor de acolo ce a pățit. Le-a dat detalii despre locul în care se află și le-a spus că e în pericol iminent de moarte. STS-ul a indicat trei adrese greșite la care s-ar afla tânăra, iar apoi polițiștii au așteptat ora 6 dimineața pentru a pune în aplicare mandatul de percheziție.

Ultimele informații arată că Alexandra ar fi fost ucisă în timp ce polițiștii stăteau impasibili de partea cealaltă a gardului, uitându-se la ceas. Pentru România reală, pare un nou semnal de trezire, poate mai puternic decât cel de după Colectiv, întrucât lucrurile au început să se miște rapid, cel puțin la suprafață. Pentru părinții Alexandrei, nu există, însă, dreptate. De ce fiica lor, despre care nu avem niciun motiv să presupunem că nu era la fel de serioasă și iubită precum Ana, a murit? Nimeni și nimic nu le-o mai poate aduce înapoi, iar, la festivitatea de la Medicină din 2022, scaunul ei va fi gol.

Cât despre criminal, o singură zi de închisoare îi va fi suficientă. O singură zi, în care să îi privească în ochi pe toți ceilalți deținuți care au copii. Iar noi să nu o uităm niciodată pe Alexandra și să ne gândim în fiecare zi la ea. Să acționăm în fiecare zi ca și când tragedia abia s-ar fi produs, tocmai pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple niciodată. Și, poate, în 2022 vom trăi cu toții într-o Românie normală. Alexandra a vrut și ea asta, dar a format numărul greșit și a dat la capătul celălalt al firului de România reală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult