Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Oameni fără cinematograf. Primăria mi-a furat încă o felie din Bucureștiul la care țineam

Glendale studio

Mergeam des la Cinema Glendale din Cotroceni.

Când am citit pe Scena9 că Primăria l-a închis, mi s-a proptit un nod în gât. Primăria mi-a furat încă o felie din Bucureștiul ăla discret la care țineam. Spre deosebire de multe alte decizii idioate și indiferente la vocea comunității care mă enervează din principiu, de data asta e și cu nostalgie. 

Era cinemaul meu preferat. Mergeam acolo cu taică-miu pe vremea când era încă acceptabil social sa râzi la comedii cu Adam Sandler. Eu aveam 10 ani și mergeam des la cinema pentru că nu există alt loc unde sa vezi filme noi. Acum am Netflix, HBO Go și tot ce mai există online, dar mi-a rămas imprimată plăcerea asta a marelui ecran. Am fost la Glendale cu mama, pentru că ne place să vedem SF-uri și să le comentăm apoi din perspectivă socială. Și ei i se părea locul plin de personalitate și primitor, altfel decât la mall. Am fost acolo prima dată când Black Panther s-a încălțat cu sneakerșii regali și prima dată când a avut Thor burtă și n-am avut.

Glendale dădea sentimentul că e o afacere de familie care are mulți clienți de-ai casei. O afacere responsabilă, care avea certificare ISU. Una care trăia pentru comunitate, din moment ce patronul spunea că în ultimii 2 ani a adus de multe ori bani de acasă ca să o țină deschisă. Pentru el asta nici măcar nu era o problemă. Filmele erau noi, mari și multe. La fel ca la Cinema Elvire Popesco de la Institutul Francez, pe același ecran puteai să vezi 4 filme diferite la ore diferite. Lumea venea. 

Sala avea fotolii de piele cu care te puteai lăsa pe spate, sistem 3D și sunet excelent. În bilet era inclus popcorn cu refill și suc pe moca, iar spectatorii își sopteau geek trivia și stiau exact câte aftercredits-uri să aștepte la fiecare film Marvel. Iar dacă nu știai, te avertiza doamna care avea grijă de spațiu și de popcorn că “mai e, mamă”. Chiar și la avanpremiere, când era plin, tipul de la casă îți păstra rezervarea până în ultimul minut. Detalii mici, dar cu un farmec care n-are cum să-ți scape. Asta dacă ești om.

Doar că primarii roșii nu pot sau nu vor să fie oameni. Altfel ar fi ascultat când oamenii din cartier au facut o petiție ca să salveze cinematograful din Cotroceni. Ar fi ascultat și când comunitățile locale s-au opus construirii unui patinoar în Parcul Romniceanu, demolării Parcului Brâncuși din sectorul 3 sau nivelării inutile a zonei Matache. Ar fi ascultat și n-ar fi ciuntit copaci sănătoși prin tot Bucureștiul de parcă ar fi fost buruieni.

Dacă ei nu sunt oameni cu noi, ce putem să facem?

Putem să votăm Oameni. Să votăm oameni până scăpăm de ăștia și de turcismele lor pe roți. Să votăm până coboară apele-n canalizare și mașinile de pe trotuare în parcare. Să votăm pentru clădiri de patrimoniu și consolidare. Să votăm anti praf, zgomot, poluare și sfidare. Să votăm pentru piste de biciclete în loc de borduri cu supraetajare. Să votăm că parcurile nu sunt terenuri pentru centre comerciale. Să votăm pentru reciclare și contracte transparente de salubrizare. Să votăm pentru regenerări urbane în loc de miliarde la catedrale și pentru spații pentru relaxare în loc de vouchere pentru televizoare. Să votăm pentru copaci care nu sunt omorâți prin “toaletare”. Să votăm ca să nu mai uite niciodată că ei locuiesc în orașele oamenilor, nu noi în ale lor. Să votam pentru că, deși ne mint că s-au schimbat, sunt doar o hidră cu alt cap.

Să votăm la locale pentru un oraș în care nu ne doare să trăim.

Să ne facem din timp vize de flotant!

Să nu rămânem un oraș de buline roșii, borduri roșii, bilanțuri roșii, semafoare roșii și ochi roșii de nervi, doar cu blocuri în alte culori care nu se înțeleg între ele. Blocuri izolate cu oameni izolați de propriul oraș.

Oameni fără drepturi, fără amintiri, fără cinematograf.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • All Ball All Ball check icon
    era refugiul meu, locul meu "special" ... sunt foarte trista ca s-a inchis.
    • Like 0
  • Da, pai astia nu stiu decat lucruri inutile, eventual pe care le pot aloca "pretenarilor" personali sau de partid, sau din care pot sa sifoneze niste bani in scopuri dubioase (tot personale sau de partid). Dar lumea ii voteaza ca sunt multi prosti care formeaza aceasta "lume"..... Am vazut, Negoita se duce la intalniri de prosti in sectorul 3, iar aceia se simt atat de importanti ca le vorbeste "domn primar" ca zic "da" la orice (ca pe vremuri "da tovarasu!!!").
    • Like 0
    • @ andreea dragusin
      Oribilul tandem Negoiță + firea. Niște derbedei, semianalfabeți împopoțonați cu diplome. E cazul să-i aruncăm la gunoi și să-i tregem la răspundere. Locul lor este alaturi de dragnea și clica de borfași.
      • Like 2
  • Închiderea cinematografului e un lucru trist, dar sunt lucruri mult mai nocive pe care primarii Ciumei roșii le-au făcut si le fac in Bucuresti. De exemplu transformarea unei mari porțiuni din Sectorul 3 (complicitate Negoiță -Firea) din zona de urbanism M3 în M2, cu consecința creșterii regimului de înălțime de la P+4 la P+14 !!! În zone cu case !
    Mi-a scăpat mie, sau Republica nu a abordat subiectul ?
    • Like 1
    • @ Mario Popesco
      Republica e formată în mare parte din autori independenți.
      PUZ-ul din Sectorul 3 e într-adevăr o temă importantă. De ce nu scrieți dumneavoastră?
      • Like 0
  • dan check icon
    Bucurestiul voteaza PSD de ani buni.
    Nicusor Dan era bun in schimb au ales-o pe Firea ori Negoita care a umplut sectorul 3 de pavele si borduri in ciuda tuturor semnalelor aparute in onliine..
    Se construiesc blocuri haotic fara nici un plan , se distrug parcuri si toate aste pentru ca am votat ani de zile un consiliu general plin de indivizi fara scrupule pusi pe capatuiala..
    Bucurestiul este mizerabil aglom.erat sufocat de masini bulevarde inguste si blocuri construite fara nici un plan de utbanism si cred ca mare lucru nu se mai poate face,,tare imi e ca este prea tarziu sa se mai repare ceva ,
    Este nevoie de decizii curajoase sa se darame, da asta este solutia sa se darame fara mila ce s-a construit haotic in atatia zeci de ani ,dar cine sa o faca ?

    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult