Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Oamenii care militează pentru dreptul la toalete în școlile din România: „În secolul în care oamenii se gândesc la călătorii pe Marte, există copii care nu au condiții optime de igienă în toaletele din școli”

Vorbim deseori cu îngrijorare despre rezultatele școlii românești, atunci când vedem procentul mare de elevi care nu promovează examenul de Evaluare Națională și pe cel de Bacalaureat sau numărul mare de analfabeți funcțional scos la iveală de testele internaționale. Cu ochii la statistici și analize îngrijorătoare, dar, mai ales, la realitatea pe care o trăim zilnic, ne dorim cu toții o educație mai bună pentru copiii noștri, lecții mai atractive, profesori care știu să inspire. Însă lucrurile sunt interconectate și, dacă vrei să îi ajuți pe copii să își atingă potențialul intelectual și uman, trebuie să le împlinești mai întâi nevoile de bază. Printre acestea se află și nevoia de a avea acces la o toaletă curată și sigură în unitățile de învățământ. Sunt multe școli românești în care acest lucru nu se întâmplă, deși este un drept de care trebuie să beneficieze toți copiii, nu un privilegiu. Iar păstrarea condițiilor de igienă este o cale simplă și eficientă de a preveni îmbolnăvirile în colectivități. 

Lucrurile nu se pot schimba fără ca dreptul la toalete în școli să devină un scop pentru noi toți, de la cetățeni simpli la decidenți politic, de la organizații non-guvernamentale la companii. Problema este prea extinsă și miza este prea mare: sănătatea și bunăstarea tuturor copiilor României.

Un prim pas

Recent, Domestos, în colaborare cu Crucea Roșie Română și în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale, a inițiat o campanie care are drept scop să crească numărul elevilor români care beneficiază de condiții corespunzătoare de igienă în școli. „În 2019, Domestos militează pentru Dreptul la toalete și face un pas înainte în a asigura condiții optime de igienă în școlile din România, prin dotarea cu grupuri sanitare acolo unde în prezent acestea sunt în curte, sau renovarea toaletelor din școlile unde acest lucru este necesar.

Școlile sunt invitate să se înscrie pe www.domestos.ro, pentru a putea oferi astfel elevilor șansa unor condiții mai bune de igienă. Campania se desfășoară în perioada octombrie 2019 – septembrie 2020 și include o sponsorizare în valoare de 45.000 euro pentru dotarea efectivă a două școli cu grupuri sanitare și modernizarea toaletelor în alte două instituții de învățământ, în timp ce 100 de școli vor primi produse de curățenie Domestos”, se arată într-un comunicat prin care compania anunță începerea celei de-a cincea ediții a campaniei „Domestos susține igiena în școli”. 

Potrivit sursei citate, Crucea Roșie Română va gestiona fondurile și va coordona întreg procesul, de la autorizările necesare până la instalarea efectivă și punerea în funcțiune a grupurilor sanitare. Pe baza condițiilor de eligibilitate a unităților școlare înscrise și a capacității de implementare a Crucii Roșii Române, se vor stabili, la fiecare 3 luni, unitățile de învățământ unde vor începe lucrările.

În plus, pentru anul în curs, Crucea Roșie Română a demarat deja procesul de amenajare a unui grup sanitar în școala Podișor, comuna Bucșani, județul Giurgiu, în urma unei donații suplimentare de 15.000 euro din partea Domestos. Din 2015 și până în prezent, peste 45.000 de copii au beneficiat de condiții mai bune în unitățile sanitare, iar Domestos a donat fonduri de peste 60.000 euro pentru renovarea toaletelor din școlile și grădinițele din România, precum și produse Domestos pentru igienizarea acestora.

Organizatorii campaniei fac un apel public pentru donații către toate persoanele fizice și juridice care își doresc să contribuie la această cauză, astfel încât să nu mai existe nicio unitate de învățământ cu toalete în curte și condiții precare de igienă. Donațiile se pot face direct pe www.crucearosie.ro sau în contul RO61BRDE410SV36413364100, deschis la BRD Agenția Piața Romană.

Andra: Am doi copii și nu știu ce aș simți dacă aș ști că sunt expuși zilnic riscurilor unei igiene precare

Artista Andra, mamă a doi copii, s-a gândit cum s-ar simți dacă ar ști că aceștia ar fi nevoiți să învețe într-o școală cu toalete insalubre și s-a decis să se alăture campaniei care militează pentru condiții mai bune de igienă în școli. 

„Copiii au nevoie de condiții de igienă decente în școli. Este dreptul lor, nu un privilegiu, sunt absolut de acord cu asta. Ei trebuie să fie în siguranță, să se simtă confortabil, să nu le fie frig, să aibă un grup sanitar decent, cu un loc unde să se și spele pe mâini. Ca artist care vede zeci de localități mici și mari în fiecare an, știu ce dificultăți întâmpină mulți copii din România. Am fost și eu elev la rândul meu, știu cât de important este să ai acces la o toaletă decentă. Nu în ultimul rând, sunt mamă și îmi doresc pentru copiii mei condițiile cele mai bune. Nu știu ce aș simți dacă aș ști că sunt expuși zilnic riscurilor unei igiene precare existente în grupurile sanitare insalubre și nesigure. M-am alăturat acestui demers din dorința de a ajuta cât pot de mult la promovarea importanței igienei în școli”, a explicat Andra.

Ela Crăciun, autoarea blogului de parenting www.elacraciun.ro și mamă a trei copii, a decis și ea să se implice și semnalează un paradox. 

„E foarte trist să te gândești că în secolul în care tehnologia a evoluat atât de mult și oamenii se gândesc la călătoriile pe Marte, există copii care nu au condiții optime de igienă în toaletele din școli. Când înfrunți un astfel de adevăr nu poți decât să îți dai seama cât de norocos ești că ai la dispoziție ceva ce pare normal, banal, firesc. De asta uneori e bine să mai ieși din „bula” ta și să privești lumea cu alți ochi. Dincolo de disconfort, sănătatea acestor copii este pusă în pericol. Este al doilea an în care mă implic în această campanie și mă bucur să văd cu ochii mei rezultatele, să știu că zeci de mii de copii beneficiază în urma acestei inițiative de condiții de igienă mai bune în școlile lor“, a declarat Ela Crăciun.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ,,plangaretilor și moftangiilor",suntem în era cosmică.le este greu copiilor voștri sa de-a o fuga pe Lună sau chiar pe Marte,sau să aștepte luna martie când vine primavara să-și facă treburile?
    • Like 0
  • mai sunt ONG-uri care vor sa faca toalete la scoli?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult