Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Oamenii de afaceri acuză modificarea legilor justiției: „Independența puterii judecătorești e singura cale către consolidarea unui ecosistem de afaceri eliberat de practici corupte”

afacere-

(Foto: Guliver/Getty Images)

Mediul de afaceri ia în premieră atitudine în fața modificărilor legilor justiției.

Romanian Business Leaders (RBL), care reunește oameni de afaceri, își exprimă dezacordul față de graba și modul în care sunt votate legile justiției în Parlament. 

Reprezentanții antreprenorilor și șefilor de companii din mediul de business privat consideră că independența puterii judecătoresti e singura cale către consolidarea unui ecosistem de afaceri corect, competitiv și eliberat de practici corupte. RBL amintește că potrivit unui studiu din 2016, corupția costă România 25 de milarde de euro, adică echivalentul alocării pentru șase ministere.

„Credem că independența puterii judecătorești e singura cale către consolidarea unui ecosistem de afaceri corect, competitiv și eliberat de practici corupte. Conform unui studiu întocmit în 2016 pentru Parlamentul European, de către RAND Europe, corupția ne costă pe noi, românii, anual, 15% din ceea ce producem cu toții (PIB-ul țării), deopotrivă muncitori în fabrici și țărani, medici și ingineri, șoferi și contabili, vânzători în magazine și programatori IT, profesori și mineri. Înseamnă 25 de miliarde euro în fiecare an, adică totalul alocărilor făcute de Guvernul României, în proiectul de buget pe 2018, pentru Educație, Sănătate, Justiție, Transporturi, Apărare, Muncă și Protecție socială”, se arată într-un comunicat al RBL.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din pacate astfel de mesaje sunt nascute cvasi-moarte, deoarece:
  - Cei ce sunt implicati in mutilarea legilor au dovedit ca sunt surzi / imuni la orice mesaj rational; au o agenda de implementat, au niste infractori de aparat - asadar nu avem asteptari;
  - Celor ce au un interes in mutilarea legilor - evident ca nu le pasa de astfel de studii; eventual vor mai polua cate un forum cu cine stie ce alte aberatii (din sirul Soros, stat paralel, structuri, fascisti, multinationale, banci, etc.)
  - Cei ce nu au inteles inca natura profund toxica a guvernarii actuale (includ aici si legislativul) - nu prea sunt interesati in privinta unor astfel de mesaje;
  - Cei ce inteleg despre ce este vorba au fost convinsi de mult in privinta impactului coruptiei asupra vietii noastre de zi cu zi; o dovada in plus nu vad ce efect ar mai avea
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult