Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Oamenii de afaceri acuză modificarea legilor justiției: „Independența puterii judecătorești e singura cale către consolidarea unui ecosistem de afaceri eliberat de practici corupte”

afacere-

(Foto: Guliver/Getty Images)

Mediul de afaceri ia în premieră atitudine în fața modificărilor legilor justiției.

Romanian Business Leaders (RBL), care reunește oameni de afaceri, își exprimă dezacordul față de graba și modul în care sunt votate legile justiției în Parlament. 

Reprezentanții antreprenorilor și șefilor de companii din mediul de business privat consideră că independența puterii judecătoresti e singura cale către consolidarea unui ecosistem de afaceri corect, competitiv și eliberat de practici corupte. RBL amintește că potrivit unui studiu din 2016, corupția costă România 25 de milarde de euro, adică echivalentul alocării pentru șase ministere.

„Credem că independența puterii judecătorești e singura cale către consolidarea unui ecosistem de afaceri corect, competitiv și eliberat de practici corupte. Conform unui studiu întocmit în 2016 pentru Parlamentul European, de către RAND Europe, corupția ne costă pe noi, românii, anual, 15% din ceea ce producem cu toții (PIB-ul țării), deopotrivă muncitori în fabrici și țărani, medici și ingineri, șoferi și contabili, vânzători în magazine și programatori IT, profesori și mineri. Înseamnă 25 de miliarde euro în fiecare an, adică totalul alocărilor făcute de Guvernul României, în proiectul de buget pe 2018, pentru Educație, Sănătate, Justiție, Transporturi, Apărare, Muncă și Protecție socială”, se arată într-un comunicat al RBL.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate astfel de mesaje sunt nascute cvasi-moarte, deoarece:
    - Cei ce sunt implicati in mutilarea legilor au dovedit ca sunt surzi / imuni la orice mesaj rational; au o agenda de implementat, au niste infractori de aparat - asadar nu avem asteptari;
    - Celor ce au un interes in mutilarea legilor - evident ca nu le pasa de astfel de studii; eventual vor mai polua cate un forum cu cine stie ce alte aberatii (din sirul Soros, stat paralel, structuri, fascisti, multinationale, banci, etc.)
    - Cei ce nu au inteles inca natura profund toxica a guvernarii actuale (includ aici si legislativul) - nu prea sunt interesati in privinta unor astfel de mesaje;
    - Cei ce inteleg despre ce este vorba au fost convinsi de mult in privinta impactului coruptiei asupra vietii noastre de zi cu zi; o dovada in plus nu vad ce efect ar mai avea
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult