Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Oamenii de afaceri acuză modificarea legilor justiției: „Independența puterii judecătorești e singura cale către consolidarea unui ecosistem de afaceri eliberat de practici corupte”

afacere-

(Foto: Guliver/Getty Images)

Mediul de afaceri ia în premieră atitudine în fața modificărilor legilor justiției.

Romanian Business Leaders (RBL), care reunește oameni de afaceri, își exprimă dezacordul față de graba și modul în care sunt votate legile justiției în Parlament. 

Reprezentanții antreprenorilor și șefilor de companii din mediul de business privat consideră că independența puterii judecătoresti e singura cale către consolidarea unui ecosistem de afaceri corect, competitiv și eliberat de practici corupte. RBL amintește că potrivit unui studiu din 2016, corupția costă România 25 de milarde de euro, adică echivalentul alocării pentru șase ministere.

„Credem că independența puterii judecătorești e singura cale către consolidarea unui ecosistem de afaceri corect, competitiv și eliberat de practici corupte. Conform unui studiu întocmit în 2016 pentru Parlamentul European, de către RAND Europe, corupția ne costă pe noi, românii, anual, 15% din ceea ce producem cu toții (PIB-ul țării), deopotrivă muncitori în fabrici și țărani, medici și ingineri, șoferi și contabili, vânzători în magazine și programatori IT, profesori și mineri. Înseamnă 25 de miliarde euro în fiecare an, adică totalul alocărilor făcute de Guvernul României, în proiectul de buget pe 2018, pentru Educație, Sănătate, Justiție, Transporturi, Apărare, Muncă și Protecție socială”, se arată într-un comunicat al RBL.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din pacate astfel de mesaje sunt nascute cvasi-moarte, deoarece:
  - Cei ce sunt implicati in mutilarea legilor au dovedit ca sunt surzi / imuni la orice mesaj rational; au o agenda de implementat, au niste infractori de aparat - asadar nu avem asteptari;
  - Celor ce au un interes in mutilarea legilor - evident ca nu le pasa de astfel de studii; eventual vor mai polua cate un forum cu cine stie ce alte aberatii (din sirul Soros, stat paralel, structuri, fascisti, multinationale, banci, etc.)
  - Cei ce nu au inteles inca natura profund toxica a guvernarii actuale (includ aici si legislativul) - nu prea sunt interesati in privinta unor astfel de mesaje;
  - Cei ce inteleg despre ce este vorba au fost convinsi de mult in privinta impactului coruptiei asupra vietii noastre de zi cu zi; o dovada in plus nu vad ce efect ar mai avea
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult