Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

E oficial. Inflația a ajuns la cel mai înalt punct din 2013 încoace: prețurile au crescut cu 3,2 la sută în ultimul an

Paste

(Foto: Inquam Photos)

Plătim tot mai mult pe mâncare, combustibili și nu numai, iar asta se vede și în statisticile oficiale. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna noiembrie la 3,23%, a anunțat marți Institutul Naţional de Statistică (INS). Este cea mai mare rată a inflației din ultimii patru ani. 

(Sursa: INS) (clic pe imagine pentru a mări)

În noiembrie față de octombrie anul acesta ouăle s-au scumpit cu aproape 30%, untul cu 6,92%, iar combustibilii cu 2,78%. Comparativ cu noiembrie 2016, preţurile alimentelor au crescut în noiembrie 2017 cu 3,88%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,12%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,1%.

„Este o necorelare între consumul mai mare și ceea ce poate oferi în momentul de față economia noastră”,  a explicat analistul economic Cristian Păun.

În plus, „revoluția fiscală” a PSD, ale cărei măsuri vor intra în vigoare din ianuarie anul viitor, ar putea duce prețurile și mai sus, mai crede analistul economic. 

„În momentul de față cantitatea de lei din piață pune presiune și pe cursul de schimb la care se adaugă și o presiune venită dinspre balanța comercială, cu importuri mai mari decât exporturi. Consumăm mai mult, deci vom avea în continuare prețuri în creștere, iar banca centrală a confirmat aceste așteptări inflaționiste pentru anul viitor. Ce e problematic e că bugetul pe 2018 se bazează pe o ipoteză a unei inflații de 3,1%. Deja în noiembrie noi avem acea inflație”, a spus Cristian Păun.

În prognoza din luna noiembrie Banca Naţională a României a estimat că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 2,7% la finalul acestui an, în intervalul ţintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

Senatorul Florin Cîțu: „ROBOR trebuie să crească repede peste rata inflației, dacă nu vrem rata inflației la 10% în câteva luni”

Senatorul PNL Florin Cîţu susține într-o postare pe contul său de Facebook că Robor - indicele în funcție de care sunt calculate ratele dobânzilor variabile la credite - trebuie să crească peste rata inflației.

Postarea integrală a senatorului Florin Cîţu:

„Dragnea și Vâlcov dau foc economiei!

La începutul anului rata inflației 0%.

După 11 luni în care Dragnea și Vâlcov au administrat economia, rata inflației 3,2%! (publicat astăzi de INS)

ROBOR - trebuie să crească repede peste rata inflației! ( dacă nu vrem rata inflației la 10% în câteva luni. Sau așa aduce bani la buget Vâlcov ?)

Pariul pe care îl fac acum economiștii: când depășește ROBOR rata inflației?

Eu vă spun că foarte curând. Altfel, lucrurile scapă de sub control. În următoarele 3 luni ROBOR trebuie să ajungă la minim 4%!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu va faceti griji, ca acum vor da aldepesedistii o ordonanta prin care stabilesc inflatia la un sfert din cat s-a inregistrat. Daca mai vine cu vreo idee creata si nea' Daniel Zamfir - acest precursor de pesedist - reteta este desavarsita. Ultima initiativa pe lista lor consta in limitarea acceleratiei gravitationale, care este de vina ca nu da voie nivelului de trai sa urce pana la stele.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult