Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Oficial BNR: Creditarea populației a depășit deja pragul de semnal

Volumul creditelor acordat în ultimii ani în România l-a depășit pe cel din 2007-2008, iar potrivit oficialilor BNR finanțarea populației a depășit deja pragul de semnal. Atunci când va ajunge la pragul de alertă, Banca Națională a României ar putea interveni prin plafonarea gradului de îndatorare. 

„Dacă ne uitam pe creditul pe diverse sectoare din economie, vedem ca finanțarea acordată populaâiei a depășit deja pragul de semnal. Același mesaj se observă și la nivel de volum, nu doar la viteza de creștere a creditului. Volumul de credit acordat în ultimii ani la un nivel favorabil al dobânzii a depășit volumul din 2007 -2008, când aveam condiții favorabile de curs de schimb. Cum suntem cu rata dobânzii la minime istorice va veni un răstimp când rata dobânzii va crește, iar serviciul datoriei se va majora semnificativ pentru cei mai vulnerabili”, a spus joi Florian Neagu, director adjunct al Direcției de Stabilitate Financiară, din cadrul Băncii Naționale, citat de Hotnews

Acesta a adăugat că, atunci când se va atinge nivelul de alertă, Comitetul European de Risc Sistemic va obliga BNR să ia măsuri. Printre acesetea ar putea fi și plafonarea creditării, deși oficialul BNR nu a menționat-o. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Sunt mai multe probleme în discuție, nu numai creditele pentru locuințe: sunt creditele pentru afaceri care au ajuns deja la dobânzi cam mari, sunt creditele celor pe care nici o bancă nu-i împrumută și cad atunci în plasa IFN-urilor cu peste 60% dobândă, așa că generația B, ar face bine să scoată nasul din birourile multinaționalelor și să bage la cap că povestea este ciclică și deznodământul se apropie!
    Din păcate, ciclul crizelor este din ce în ce mai scurt, drept care mă tem ca în cel mult o generație să ajungem într-o criză perpetuă!
    În concluzie, nu BNR-ul este de vină, ci chiar creditații, care în lipsa educației cred că totul se măsoară prin marca mașinii, numărul de băi, etc, etc.
    • Like 0
  • check icon
    Acum iar o sa sara la gatul BNR unii ca Isar si Zamfira3 si mai ales la beregata lui Isarescu ca nu le-a dat peste mana romanilor cand au luat credite!
    • Like 0
  • check icon
    Normal ar fi ca BNR să ia atitudine publică şi să înceapă deja procesele de frânare a creditelor iar băncile avertizate relativ sever dacă nu sunt atente ce fac.
    • Like 0
    • @
      check icon
      E relativ normal dacă nu sever frânat.
      • Like 0
  • mai am 2 rate si am scapat . goodbye credite ...
    • Like 1
    • @ Dorin Ambrozie
      check icon
      Bravo! Ți-am dat like!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult