Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Adrian Vasilescu, BNR, „În fața ta”: O impozitare a activelor băncilor s-ar putea reflecta într-o dobândă mai mică la depozite și o dobândă un pic mai mare la credite

Adrian Vasilescu

(Foto: captura video)

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a explicat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că o eventuală impozitare a activelor băncilor comerciale - între care se numără creditele, plasamentele, clădirile instituțiilor bancare - s-ar reflecta în relația cu clienții, care ar putea avea dobânzi mai mici la depozite și împrumuturi mai scumpe.

Întrebat dacă este posibil ca statul, în căutarea de noi venituri la buget, s-ar putea uita și către sistemul bancar, Adrian Vasilescu a admis că este posibil acest lucru, dar aceasta „este o presupunere”. 

„Dacă facem câteva judecăți simple, răspunsul poate fi da, dar asta este o presupunere. Care sunt acele judecăți simple? Prima - vedem că, este limpede, și primul ministru și ministrul de Finanțe sunt nemulțumiți de banii care vin la buget în partea de venituri din profitul băncilor. Pentru că, altfel, de la bănci le vin foarte mulți bani la buget. În primul rând de câțiva ani sunt impozitate pasivele băncilor. Adică depozitele pe care le avem noi. Sunt impozitate și salariile în bănci, sunt impozite pe tranzacții. Ministrul Finanțelor spune că nu e impozitat cum trebuie profitul. Există cotă unică, nu poate să ridice impozitul pe profit”, a spus Adrian Vasilescu.

Solicitat să spună dacă guvernul este posibil să se gândească la impozitarea activelor, Vasilescu a răspuns: „ar putea fi o idee cu impozitarea activelor, dar asta rămâne de văzut”.

Consultantul de strategie de la Banca Națională a explicat că activele băncilor reprezintă „tot ce apare în bilanț la această rubrică”, creditele, toate plasamentele băncilor, clădirile băncilor. Vasilescu a dat exemplu sediile BCR.

„BCR are de pildă clădirea aceea mare din Victoriei, are clădirea impunătoare de la „coada calului” (în zona Universității – n.n.). Mai sunt bănci care au clădiri mari. Unele stau cu chirie, chiar dacă sunt în turnuri, sunt acolo cu chirie. Ei bine, toate astea ar putea fi impozitate. Depinde cum se face expunerea de motive, ce argumente sunt căutate”, a explicat Adrian Vasilescu.

Reprezentantul Băncii Naționale invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 a precizat că impozitarea suplimentară a instituțiilor bancare se va reflecta în costuri crescute pentru clienții acestora.

„De regulă, o bancă atunci când are de plătit ceva în plus, un cost nou, așa cum spuneți, se uită de unde îl poate trage, că nu plătește din buzunar. Ar putea fi o dobândă mai mică la depozit, o dobândă un pic mai mare la credit, există multe alte posibilități pentru ca o bancă să își acopere acest cost, cum i-ați spus, care ar putea fi plasat de guvern în cârca băncii”, a adăugat Adrian Vasilescu.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat la începutul lunii august că din cele 46 de bănci din România, 31 sunt pe pierdere, iar în ultimii cinci ani doar 15 bănci au plătit impozit pe profit.

„Este vorba de tot felul de operaţiuni aşa-numite de optimizare fiscală. Spre exemplu, băncile se împrumută la banca-mamă la dobânzi de 19%. În intervalul acestor cinci ani se împrumutau la banca-mamă şi ulterior plasau credite pe piaţa românească la o dobândă mult mai mică. Nu îţi trebuie studii, e evident că ieşi în pierdere", a explicat ministrul Finanţelor.

Premierul Mihai Tudose a precizat în urmă cu câteva zile la Realitatea TV că dacă vor fi în continuare bănci care nu vor plăti impozit pe profit autoritățile vor lua măsuri. Șeful Guvernului a precizat că a avut o întâlnire cu bancherii pentru a discuta despre o nouă formă de raportare a profitului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult