Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Omul cu nevoi speciale al statului - anacondă

Anaconda

Foto: Elena Istode, general de brigadă SRI, alias Anaconda (sursa: cristoiublog.ro)

  • Mi s-a părut întotdeauna ironic faptul că zisa doamnă Anaconda, prezentată de presă drept mama ofițerilor acoperiți, s-a făcut cunoscută marelui public descoperită. Bâtrânețe, haine grele, cum aș mai scăpa de ele. Pentru că uniforma ajunsese să-i fie prea strâmtă, doamna generăleasă s-a pensionat, beneficiind de perioada de grație oferită de PSD celor care vor să iasă din sistem cu o pensie grasă. Privind-o pe doamna Anaconda întinzându-se concupiscent pe iaht la Cannes, cu greu putem asocia imaginea proaspetei pensionare cu cea a pensionarului român civil. Ten bronzat și carne tare, bună de pensionare?!
  • Trăim în plină banalizare a aberației. Așa zisul sistem de forță scoate zilele astea pe bandă rulantă pensionari de lux la 52 de ani, la 45 de ani, ba chiar la 40 de ani. Ăstimp, premierul Tudose anunță creșterea vârstei de pensionare la civili cu „un an, doi”. În România, bărbații obișnuiți ies la pensie la 65 de ani, iar femeile obișnuite la 63 de ani. Ei pot fi chirurgi sau profesori excepționali, valoarea lor pălește în fața „specialilor” din Armată, MAI, SRI. Un pensionar de lux, posesor al unei pensii speciale de câteva ori mai mare decât o pensie normală, nu doar că va trăi mai bine, având bani mai mulți, ci va și trăi mai mult. Una e să începi pensia la 40 de ani, alta e s-o începi la 65.
  • Oferta PSD, susținută tacit de președintele Klaus Iohannis, ar ține până pe 15 septembrie. După aceea, zice-se că gata cu pensiile de lux. N-aș băga mâna în foc, pentru că, în bună tradiție a guvernării Dragnea, ce e azi certitudine, mâine ar putea fi trecut la „discutate și uitate”. Cert e că anunțul a avut efect: asistăm în aceste zile la un val de plecări din Poliție, Armată și servicii, fiecare încercând să împuște banul gros cu care să-și asigure bătrânețile. De ce li s-a dat instituțiilor de forță un termen ca să îngroașe rândurile pensionarilor de lux, dacă îngrijorarea oficială era tocmai că pensiile speciale debalansează tot sistemul de pensii din România? De ce să ai și mai multe pensii speciale, dacă tu, Guvern, spui că nu le poți susține nici pe astea 163.000 care sunt acum? Probabil pentru că scopul real al acestei mite de partid și de stat a fost altul: curățarea sistemului de oamenii vechiului regim Băsescu: prin această mișcare simplă, dar eficientă, PSD împrospătează Poliția și Armata cu clienții lui, iar președintele Iohannis înlocuiește lotul Coldea de la SRI cu propriii oameni.
  • Perpetuarea „sistemului” se explică politic, nu și contabil. Este falimentar să plătești pensii speciale, în condițiile în care efortul bugetar net este de 3,4 ori mai mare (pentru un pensionar special), de 6 ori mai mare (pentru un pensionar super-special) și de 9 ori mai mare (pentru un pensionar super-super special) decât pentru un pensionar obișnuit. Detalii aici.
  • Este nedemocratic să împarți România în caste de privilegiați. Responsabilitatea este a politicienilor care au creat acest sistem, în speranța că-și vor crea gărzi pretoriene fidele. Îmi amintesc și acum cu câtă duioșie îmi vorbea un domn din Armată despre „domnul Gabriel Oprea care a avut grijă să le dea respectul cuvenit militarilor”. Că sistemul scârțâia la bază, că militarii erau prost plătiți, prost echipați, că se deplasau pe șosele cu niște gioarse fără frâne, că polițiștii erau alergați bezmetic pe șosele după pofta șefului, astea contau mai puțin câtă vreme la vârf fidelitatea era plătită cu sporuri, avansări, premii de excelență și funcții în ultimele 6 luni care să le asigure tovarășilor perspectiva unei pensioare ca în vest. Vorbim de un sistem bine pus la punct pentru ca cei aflați la vârful lui să sugă legal de la țâța statului până la adânci bătrâneți.
  • Or avea Armata, Poliția și serviciile și oameni speciali, dar să consideri că toți șefii din Armată, Poliție și servicii sunt speciali, asta denotă o gândire totalitară din partea celor care au gândit acest sistem piramidal.
  • Este absurd să plătești pensii speciale într-o țară în care poți număra pe degete oamenii speciali care ar merita recunoștința statului român. Este profund nociv să creezi arbitrar categorii speciale, clase speciale, profesii speciale. Statul-anacondă a eclozat omul nou cu nevoi speciale: intim legat de stat și de partid, recompensat pentru faptele lui de eroism și de vitejie pe timp de pace, luptându-se ca la Mărășești la cazanul cu fasole, la împărțitul izmenelor, al hectarelor de teren intravilan, al decorațiilor și al funcțiilor.
  • Ei sunt de fapt sistemul, armata de privilegiați din fonduri publice pe care o umplu de respect politicienii atunci când se schimbă puterea. Ca să conducă eficient acest popor abulic, partidul și sistemul au nevoie unul de celălalt, își fac servicii, o mână spală pe alta. Ei sunt eterni, indispensabili, mereu la datorie. Nu e de mirare că a doua zi după ce ies din sistem cu pensii de la 10.000 de lei în sus sunt reangajați în același sistem deoarece ar fi păcat să se risipească atâta competență acumulată. Ce viață dulce au unii în România!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Domnule Negruțiu ,dacã in locul "Anacondei", la plajã ,ar fi fost arãtat un General burtos,în chiloți de baie si nume de cod "Boa Constrictor", legea ar fi fost mai dreaptã? Mai pardonabilã? Mai puțin aberantã? Ați început acest articol cu o manipulare sexistã,jenantã, în ritm de can-can. Asta vã descalificã ! - ca jurnalist. Și ca bãrbat! Doamna,la 45 ani, aratã apetisant. Și care e problema? Sunt milioane de femei care aratã bine la vârsta asta. Ați obținut si câteva comentarii scrise în aceeași notã " wow-biz". Mulțumit? N.B-în aceste cazuri,probitatea moralã a femeilor-General si a bãrbaților-General sunt la fel de îndoielnice. P. S. Nu sunt feministã. Chiar deloc ! Detest maimuțãrelile din acest "val".
    • Like 0
  • Esența editorialului se află în "Ca să conducă eficient acest popor abulic, partidul și sistemul au nevoie unul de celălalt...".
    • Like 0
  • check icon
    Astăzi Guvernul s-a strofocat şi a ouat o mărgică: proiectul ordonanţei de urgenţă privind pensiile speciale, prin care se introduce o plafonare a pensiilor militare, în sensul că acestea nu vor mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete în plată. Totodată, actul normativ schimbă regulile de indexare a tuturor pensiilor speciale, CU EXCEPŢIA CELOR ALE MAGISTRAŢILOR.

    OK cu ceea ce vrea să facă Guvernul Dragnea 2. Însă am o nelămurire de contribuabil prost: de ce "cu excepţia magistraţilor"? Să înţeleg că domnii magistraţi au patru iar doamnele magistat o au pe orizontală? Sau, poate, pensiile lor speciale nu secătuiesc bugetul sfrijit al statului?

    Şi încă o nelămurire: n-am auzit să se umble la pensiile speciale ale parlamentarilor. Să înţeleg că numai militarii sunt vampirii care sug sângele bugetului României? Sau să înţeleg că magistraţii şi parlamentarii iau pensiile din bugetele altor state?

    Poate ne-o lumina domnul Negruţiu şi asupra acestui aspect.
    • Like 0
  • Evident că este nedemocratică împărțirea României în caste - care mai de care mai "specială". Însă o epurare politică era de așteptat... fiecare regim cu propria camarilă... doar PSD-ul nu ii va recicla pe aghiotanții lui Băsescu! Aceștia vor fi înlocuiți cu alții, tot loiali, "speciali" & "eficienți" - halal Armată gata să se jertfească pe altarul Interesului personal!...
    • Like 1
    • @ Dorina Achelaritei
      check icon
      Curat epurare! scoțându-i din sistem cu pensii de la 10.000 de lei în sus, plus posibilitatea de reangajare, că ca ei nu mai găsim, nu-i așa?
      • Like 1
  • Nu putem cintarii meritele fiecarui individ care abuzeaza de o pensie speciala prin ineresele de multe ori obscure ale politicienilor ajunsi vremelnic la putere dar putem legifera prin vocea imensei majoritati a cetateilor acestei biete tari jefuita fara scrupule-respectiv prin RRFERENDUM.Tema este foarte simplu....PLAFONAREA pensiilor speciale la o suma care sa fie in acord cu posibilitatea pe care o are statul si cu nevoile reale ale unui om care se pensioneaza.Aceste sume ar putea sa fie in mod exceptional yndeva la 5-6000 Ron pe luna si ar putea astfel sa le arate beneficiarilor tot respectul nostru pentru vitejiile aratate in timpul activitatii!Iar daca este vital sa se reangajeze atunci pensia se reduce la jumatate dar fiind asa patrioti ar putea renunta voluntar la intreaga suma.....De ce referendum,simplu,caci nici-un partid sau politician nu indrasneste sa o faca!Eu sunt medic pensionat dupa 43 ani de munca si am 1550 Ron .Ce parere au tovii cu pensii SPECIALE?
    • Like 0
  • Poate vă mai amintiți de Boc,nu-i așa,NU poți lua de la stat și pensie și salariu.
    La vremea aceea toți l-au hulit,dar câtă dreptate avea.
    Să nu vă treziți cumva cu hotărârea CCR,a îngrădirii dreptului la muncă,căci pute urât de tot.
    Nu le îngrădește nimeni dreptul la muncă,dar nu să halești din același loc,adică de la stat. Du-te nene la privat,căci acolo nu-i de furat.
    Păi cum dracu să se ducă,căci nu mai de la stat e de furat și de prosteală.
    • Like 4
  • check icon
    De ce nu va aratati la fel de indignat de neconstitutionalitatea limitarii unor drepturi militarilor? Aia vi se pare normal? Da, cred ca e normal. După cum e normala si o pensie de serviciu. Nu mai confundati voit pensiile unor indivizi de prin MAI sau unor magistrati militari cu cele ale palmasilor din cele doua ministere. Pentru ca nu loviti in magistratii aia cu pensii de zeci de mii, ci in amaratul de subofiter sau de ofiter cu pensii de 3000.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Știi câți civili „proști” au pensii amărâte de numai 3000 de lei?
      Ce drepturi le-au fost îngrădite militarilor? Înainte vreme, nu aveau dreptul de a alege și de a fi aleși, dar asta a căzut: altceva?
      Nu au dreptul să refuze banii de haine?
      Sau ăia de mâncare?
      Ori li se interzice să-și trateze rudele de gradul întâi la unitățile medicale proprii, cu circuit închis?
      Ați pierdut simțul realității și al rușinii!
      • Like 3
    • @
      Deci dvs. nu va-ți zburlit la șefii dvs., la liderul sindical pentru problemele semnalate aici, dar așteptați ca alții care nu au nici o tangență cu M.Ap.N., să vă ceară drepturile. Halal vitejie de soldat.
      • Like 0
  • Draguta " anaconda" asta! Ma intreb ce-a facut ea pentru tara asta a noastra dea ajuns general si cu ce-i mai speciala fata de femeile care au lucrat o viata cinstit,fara ascunjisuri si codoseli si care au si produs ceva ????? De vina insa nu e ea ci legile prost gandite si modul de calcul al pensiilor . Cum e posibil ca dupa 37 de ani de munca ,zi de zi , saiesi cu opensie mai mica decat ajutorul social ? Mai merita oare sa muncesti si care mai e satisfactia " datoriei implinite " ? E strigator la cer !
    • Like 4
    • @ Laura Stoian
      Acum că dvs. ați ”drăgălito” pe această ”anaconda”, aș vrea să amintesc că în acel mediu milităresc în general (MAI, SRI, MApN, etc.), e foarte multă curvăsăreală...la propriu. Bineînțeles vorbesc numai din experiență. Ca o curiozitate : cele mai masive și mai rezistente birouri se întâlnesc la comandanții din toate armele și ministerele. Apropoul nu-i...întâmplător.
      • Like 1
  • Casargoz check icon
    Legea este oricum neconstitutionala si sper ca odata sa fie atacata, legea nu tine cont de contractorii civili.
    In the first half of 2010, more contractors died in Iraq and Afghanistan supporting the war effort than members of the U.S. military waging these wars.
    In general contractorii civili sunt supusi acelorasi riscuri fara nici un beneficiu.
    Desigur legal prin licitatii, dar fara avantaje.
    • Like 0
  • E o vorba : “ nu e prost cine mănâncă 10 pâine , prost e ăla care le da “ adică poporul las și prostan in realitate da viteaz și deștept in cărțile de istorie și mai nou in mediul virtual . Da când din 17 milioane ( sau câți mai suntem ) 15 milioane sunt lași și prosti ce dracu sa aștepți sa se schimbe . Am ieșit asta iarna in strada da nu mai ies in viitor ca nu vreau sa ajung sa zic ca Petre Tutea : “ am făcut închisoare pt un popor de idioți “
    • Like 0
    • @ Vic Berenghi
      Adi Toth Adi Toth check icon
      Din contra acum trebuie sa mai iasa tinerii in strada sau pe soros baci la 90 de ani nu il intereseaza ca romanica nu va mai avea bani de pensii peste 10 ani e in joc viitorul economic al tinerilor risipit de mii de pensionari inbuibati si tinerii stau acasa
      • Like 0
    • @ Adi Toth
      check icon
      Eu cred ca tinerii tre` sa-si vada de viata lor;
      Daca pot- sa se mute ( macar fiscal) din aceasta cloaca;
      Simplu:
      Apoi- cei ce niciodata nu au iesit in strada pentru dreptate- sa-si manance ce si-au votat.
      Atat de simplu: Nu mai sunt cotizanti- nu se mai alimenteaza cohorta de pomanagii si milogi ai statului: N-au, apoi- decat sa-si dea unul altuia in cap ca sa traiasca.
      • Like 2
    • @
      Gabriel.c, jos palaria!
      Subscriu!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult