Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Omul din spatele costumului de protecție. Vlad Ghețu, asistent medical: „Luptăm cu necunoscutul. Știm că suntem singura lor speranță”

Fotografia unui asistent medical de la UPU-SMURD Iași pe al cărui chip se văd urmele oboselii și ale măștii de protecție a devenit în aceste zile virală pe rețelele de socializare. 

Ea vorbește despre eforturile pe care le fac cadrele medicale din România în lupta cu coronavirusul.

„Luptăm cu necunoscutul. Știm că suntem ultima speranță a pacienților”, explică Vlad Ghețu, care este student în anul 4 la Medicină.

Fotografia este făcută după o intervenție la un pacient suspect de COVID-19, după câteva ore în care a stat în aceeași cameră cu el și l-a îngrijit.

„Este loc de frică, și noi suntem oameni, dar de cele mai multe ori încercăm să ne facem datoria în cel mai profesional mod posibil. Trebuie să fim alături de pacienții noștri, mai ales în contextul actual.

Avem echipament special pe care îl folosim în cazul pacienților cu coronavirus. Este destul de gros, dar ne oferă protecție. După ce lucrăm cu ajutorul echipamentului, după câteva ore intervin semne de oboseală”, a spus tânărul la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult