Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Omul mic de la masa albă e din ce în ce mai nervos. De ce-l învinge David pe Goliat: Putin cucerește teritorii seci, Zelenski cucerește inimi

Zelenski - Putin

Foto: Twitter/ Getty Images

Invazia Ucrainei nu este un voiaj de plăcere pentru armata rusă. Blitzkrieg-ul lui Putin, războiul-fulger pe care miza președintele rus, s-a împotmolit în rezistența ucrainenilor.

A devenit limpede că ce se întâmplă acum e cu totul altceva decât Crimeea 2014. E foarte probabil ca, mai devreme sau mai târziu, Putin să ocupe nu doar Kievul, ci întreaga Ucraină. Dar nu e același lucru dacă ocupația rusă în Ucraina se va produce mai devreme sau se va produce mai târziu. Armata lui Putin poate câștiga străzi, câmpuri, clădiri, dar nu poate câștiga o țară. Cu fiecare zi în care Ucraina rezistă, Putin mai pierde puțin. Cu fiecare atac respins de soldații ucraineni, siguranța și libertatea lumii întregi primesc o nouă speranță. Sunt oameni în România, în Polonia, în țările baltice care înțeleg că, în aceste zile, în Ucraina se joacă și siguranța și libertatea propriilor țări. A-l lăsa pe Putin să ajungă la granițele noastre, a muta linia războiului lângă satele și orașele noastre înseamnă a trăi în permanență cu spaima în suflet. Ne-am putea trezi într-o dimineață cu un tanc rusesc făcând sendviș mașina vecinului, cu vecinul în ea, cum ne arată acea cumplită înregistrare din Kiev.

Iar Rusia lui Putin, acest uriaș cu picioare de lut, nu-și poate permite un război pe termen lung. Cucerirea Ucrainei ar fi trebuit să fie rapidă, brutală, fără rezistență. Președintele Zelenski ar fi trebuit să fugă ca un laș sau să fi fost „scos” până acum de americani. Nu se întâmplă asta, iar Putin nu-și poate ascunde furia că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din Ucraina. Într-un mesaj video trădând nervozitate și un pic de disperare, îi numește pe conducătorii Ucrainei „drogați” (termen al propagandei sovietice, menit să arate decadența lumii capitaliste) și „neonaziști” (altă pecete a propagandei kaghebiste, doar că Zelenski e evreu…), cere armatei ucrainene să depună armele și acuză inamicul că-i pune special pe civili sub șenilele tancurilor rusești și sub bombele armatei ruse.

De bunăseamă, dacă va fi prins, Zelenski va plăti scump pentru insolența de a-l înfrunta pe marele Putin. Este complexul oricărui om mic care-l execută imediat pe cel pe care-l simte mai mare decât el.

Iar Putin este un om mic la o masă albă. (Ca o paranteză, înălțimea lui Putin a fost multă vreme secret de stat. I s-au ridicat statui care-l dimensionau mitic. În Kîrgîstan i-au ridicat o statuie aurită de 2,5 metri, după ce o statuie de 3,5 metri dispăruse misterios din Rusia. Ulterior, la Celiabinsk, i s-a ridicat o statuie mai aproape de înălțimea sa de sub 1,7 metri). Suferind de complexul Napoleon, Putin a știut că oamenii mici își proiectează umbre mari pentru a fi temuți. De aceea, a pozat în permanență în ipostaze virile: Putin la bustul gol, Putin făcând baie în copcă, Putin dansând cu ursul, Putin jucând jocuri de contact și de forță, Putin punându-și musafirii la masa de 8 metri, Putin umilindu-și țuțerii în ședințe ca un șef de corporație sociopat care conduce prin teroare.

Vladimir Putin (Foto: Getty Images)


Spre deosebire de omul mic, în cămașă albă, de la masa albă, Volodimir Zelenski, în pulover, obosit, nebărbierit, nu are o problemă să fie printre oameni pe străzile din Kiev, să-i atingă, să fie înconjurat de ei. 

Volodimir Zelenski (Foto: President.gov.ua)

La propaganda rece, distantă, austeră a lui Putin, Zelenski mizează pe o contrapropagandă caldă, eroică, umană. Putin vrea să cucerească inimile prin frică, Zelenski vrea să le cucerească prin eroism. Putin este interesat strict de justificarea invaziei în fața poporului rus, nu-l mai interesează cum dă la extern, nu mai vorbește nici măcar pentru Călin Georgescu, ÎPS Mache, Viktor Orban sau alți membri ai fan clubului său din afara Rusiei. Volodimir Zelenski este, în schimb, interesat nu doar de mobilizarea la rezistență a ucrainenilor, ci și de cucerirea inimilor întregii lumi. Iar lumea întreagă descoperă acum Ucraina în marșuri impresionante de susținere.

Acest „actoraș de comedie”, ridiculizat de Kremlin și ironizat de luni de zile de idioții utili ai Moscovei pe rețelele sociale, se dovedește mai curajos, mai brav și mai bărbat decât Vladimir Putin, autorul acestei tragedii planetare. Pilda lui David și a lui Goliat, recitită în 2022, e că primul cucerește inimi, al doilea teritorii seci. În câtă vreme credeți că povestea va sparge bariera informațională și va ajunge și la inima poporului rus?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În câtă vreme va ajunge povestea la inima poporului rus? Mai întâi trebuie confirmată acea “inimă”. Eu nu sunt convins că există. Poate doar la o minoritate plăpândă, mai educată și mai umblată prin lume. Însă marea masă a poporului rus își trăiește momentele de glorie alături de stăpânul lor prea iubit.
  • Like 1
 • Trist este ca democrațiile nu sunt în stare sa oprească un dictator nebun care pune în pericol planeta noastră.
  Dar aceste democrații au reușit sa pună în genunchi cetățenii care demonstra pașnic pt libertate.
  Democrațiile au călcat în picioare cetățeni, nu i-au lăsat sa între în magazine, i-au bătut, i-au dat afara din servici.
  Dar cu dictatorul nebun nici măcar sancțiunile nu le-au introdus la început.
  Trist, dar ce sa așteptăm dacă miniștri și foști cancelar germani lucrează la rusi.
  • Like 0
 • Deie Dumnezeu să se întâmple cât mai curând ceea ce ați întrebat în ultima parte, domnule Negruțiu! Doamne ajută!
  • Like 0
 • Ucrainienii si intreaga lume amenintata de putini au nevoie de mai mult decat de incurajari de suporeri de stadion si firmituri, (vezi dotarea militara din partea unor state mari si cu pretentii), din ce nu utilizeaza altii. Ori ne dam mana cu totii, in ciuda unor interese meschine, si capturam nebunul pentru a-l baga in cusca in camasa de forta ori ne tinem gura. Ar fi un exemplu pentru toti sceleratii, ( mai sunt cativa).
  • Like 4
 • Să sperăm că Ucraina va rezista. Exodul mamelor cu copii din Ucraina este extraordinar de emoționant. Noi, ca și celelalte țări europene, ar trebui să luăm aminte. Ca Putin și Hitler și Musolinii și-au început cariera tot prin un naționalism susținut de mulți conaționali. Azi, la noi și peste tot în Europa, sunt nu numai tolerați dar și promovați acești ultranaționaliști care pătrund, cu ajutorul mulțimilor, în parlamentele naționale cât și în parlamentul european, La noi sunt mediatizați figuri sinistre ca Șoșoacă , golani de la AUR etc. Ori unde poate să acapareze puterea un dement de tipul „marelui” Putin
  • Like 3
 • Ce se intampla acum e ceva de o gravitate maxima. Imaginile din acest moment sunt cumplite. La lumina zilei se va vedea dezastrul. Putin si-a pierdut complet busola. Duce armament nuclear in Moscova, ameninta in mod dement pe toata lumea, ba prabuseste statia spatiala, ba revendica, cere si pune conditii de neacceptat. Isi aresteaza poporul, il tine in dictatura, il manipuleaza. In schimb armata trimisa in Ucraina e nepregatita, se pare ca soldatii au fost mintiti cu ce fac ei pe acolo, tancuri ce raman fara benzina, insi care se dau jos din tanc sa intrebe pe unde sa o ia. Asta e ceva ce pe Putin s-ar putea sa-l faca sa-si iasa din minti de tot. Ucraina rezista si doar trebuia sa cada in doua zile. Si atunci ce o sa faca? O sa apese pe butonul magic? ca se pare ca doar asta i-a mai ramas. Asta in cazul in care functioneaza si ala. Un ins mic ce se iteste de dupa bomba nucleara si tine o planeta cu sufletul la gura. De ce? Pentru ca asa vrea muschii lui.
  Cineva sa-l opreasca pe nebun, dar cine ca si-a ucis toata opozitia. Familia lui? Are doua fete, probabil are si nepoti. Ei ce zic?
  Sper din suflet ca presedintele Zelenski si armata si toti oamenii care se ascund acum in subsoluri, sa reziste si in final sa invinga. Suntem alaturi de ei si ii sustinem din pacate doar prin cuvinte si gesturi fata de refugiati. Nu putem face mai mult pentru ca un nebun ne ameninta cu arma nucleara.
  • Like 6
 • @florin negrutiu
  Ofer apartament cu doua camere full mobilat Constanța și ma ofer sa achit toate utilitățile pentru 1 an pentru o familie de refugiați ucrainieni.
  Sunt mai multe persoane care gândesc la fel și vor sa ajute.
  Cum ne organizam? Trebuie sa facem ceva concret.
  • Like 4
 • Felicitari armatei ucrainiene pentru vitejia ei!Succes in continuare!Asa se scrie istoria!
  • Like 5
 • Felicitari dle F.N.foarte buna analiza dvs. concluzia este una singura :a inceput sfarsitul lui Putin.
  • Like 5
 • Adrain D check icon
  Respect pentru ucrainieni si conducerea lor.
  • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult