Caricatură care a apărut azi pe pagina de Twitter a guvernului din Ucraina
Este Putin nebun?
„Nu e Putin atât de nebun să atace Ucraina”. „Ar fi o nebunie să declanșeze un război, el nu vrea o ocupe o altă țară, ci doar să nu se extindă NATO”. „Nu plănuiește, domne, o invazie, vezi-ți de treabă, el vrea doar să negocieze, că nu-i nebun să declanșeze al Treilea Război Mondial”. În dimineața în care Putin a invadat Ucraina, toate analizele despre ce gândește și plănuiește dictatorul rus se reduc la o întrebare consternată: Este Putin nebun?
Un nebun aruncă o bombă și zeci de analiști cuminți n-o pot explica decât apelând la psihiatrie?!
La fel oare se întreba lumea în 1939? Hitler înnebunise în aprilie 1945, în buncăr, cu rușii înaintând prin Berlin, sau era deja nebun cu acte în regulă cu 5 ani înainte când își extindea spațiul vital prin invadarea vecinilor?
Paralela Putin-Hitler, care ieri părea forțată, azi este pe buzele tuturor, semn că a fost nevoie de o invazie (încă una, după Crimeea), ca lumea să-și dea seama cine e cu adevărat Vladimir Vladimirovici Putin.
Dar „nebunia lui Putin” este un alibi pentru toți analiștii, politicienii și gânditorii care l-au cultivat pe dictatorul rus.
Pentru toți cei care au bătut drumul Moscovei la diverse întruniri tovărășești.
Pentru toți cei care au vrut „bune relații” cu Rusia, calde, diplomatice, frățești, susținând că avem nevoie de „înțelepciunea rusească”.
Pentru cei care au făcut lobby sau jocul gazului rusesc, de multe ori sabotând independența energetică a propriilor țări. Unii pe față, precum fostul cancelar Gerhard Schröder (dependența Germaniei de gazul rusesc a ajuns la 40 la sută), alții pe dos (precum cuplul român Dragnea-Vâlcov, care a blocat exploatarea gazului din Marea Neagră cu americanii, în beneficiul evident al Gazprom).
Pentru toți cei care fie au avut afaceri lucrative cu Rusia, fie au acceptat să fie idioții ei utili.
Pentru toți cei care au arătat o suspectă curtoazie pentru criminalul de la Kremlin.
E mai simplu să dai vina acum pe nebunie (adică pe pierderea bruscă a uzului rațiunii) decât să admiți că ai crescut în coasta ta un un criminal cu sânge rece, cinic și calculat, care consideră că are o misiune istorică, dacă nu divină să refacă Uniunea Sovietică (mă aștept să urmeze imagini de propagandă în care, înconjurat de fețe bisericești, să arate poporului cum apără trupul sfânt al Rusiei). Putin a jucat teatru cu toți, i-a înșirat pe ață la masa lui lungă, în timp ce și-a pregătit minuțios invazia.
Mulți descoperă cu naivitate azi că e război în Ucraina, când, de fapt, război e de șapte ani în Estul țării, timp în care au murit câteva mii de oameni. Nu-l vedea nimeni pe Putin în Donbas până acum, în spatele „separatiștilor”? Cine credeau că e omul mic de la măsuța albă? Era, în aceste condiții, un „partener de dialog”, un personaj „prizabil”, cu care „se poate discuta”? Ce „soluții diplomatice” speri să obții de la un astfel de om, care minte, înșală și își execută metodic adversarii?
Doamna Herta Muller, care a trăit și a suferit în comunism și care nu-și mai permite naivitățile Occidentului în fața regimului Putin, știe să recunoască un criminal atunci când îl vede. Într-un interviu recent pentru Deutsche Welle, la întrebarea dacă Putin poate fi considerat un dictator (da, unii încă se întreabă), doamna Muller a răspuns: „Dar cum altfel poate fi numit un individ care-și trimite opoziția în lagăr?” Și aș adăuga: cum poate fi numit altfel un individ care își asasinează opoziția, care își execută orice voce critică și care ocupă o țară suverană și independentă pentru că așa vrea el?
Lume, bună dimineața, Putin azi și-a pus mustața!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.