Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Este Putin nebun?

Hitler-Putin caricatură

Caricatură care a apărut azi pe pagina de Twitter a guvernului din Ucraina

Este Putin nebun? 

„Nu e Putin atât de nebun să atace Ucraina”. „Ar fi o nebunie să declanșeze un război, el nu vrea o ocupe o altă țară, ci doar să nu se extindă NATO”. „Nu plănuiește, domne, o invazie, vezi-ți de treabă, el vrea doar să negocieze, că nu-i nebun să declanșeze al Treilea Război Mondial”. În dimineața în care Putin a invadat Ucraina, toate analizele despre ce gândește și plănuiește dictatorul rus se reduc la o întrebare consternată: Este Putin nebun?

Un nebun aruncă o bombă și zeci de analiști cuminți n-o pot explica decât apelând la psihiatrie?!

La fel oare se întreba lumea în 1939? Hitler înnebunise în aprilie 1945, în buncăr, cu rușii înaintând prin Berlin, sau era deja nebun cu acte în regulă cu 5 ani înainte când își extindea spațiul vital prin invadarea vecinilor?

Paralela Putin-Hitler, care ieri părea forțată, azi este pe buzele tuturor, semn că a fost nevoie de o invazie (încă una, după Crimeea), ca lumea să-și dea seama cine e cu adevărat Vladimir Vladimirovici Putin.

Dar „nebunia lui Putin” este un alibi pentru toți analiștii, politicienii și gânditorii care l-au cultivat pe dictatorul rus.

Pentru toți cei care au bătut drumul Moscovei la diverse întruniri tovărășești.

Pentru toți cei care au vrut „bune relații” cu Rusia, calde, diplomatice, frățești, susținând că avem nevoie de „înțelepciunea rusească”.

Pentru cei care au făcut lobby sau jocul gazului rusesc, de multe ori sabotând independența energetică a propriilor țări. Unii pe față, precum fostul cancelar Gerhard Schröder (dependența Germaniei de gazul rusesc a ajuns la 40 la sută), alții pe dos (precum cuplul român Dragnea-Vâlcov, care a blocat exploatarea gazului din Marea Neagră cu americanii, în beneficiul evident al Gazprom).

Pentru toți cei care fie au avut afaceri lucrative cu Rusia, fie au acceptat să fie idioții ei utili.

Pentru toți cei care au arătat o suspectă curtoazie pentru criminalul de la Kremlin.

E mai simplu să dai vina acum pe nebunie (adică pe pierderea bruscă a uzului rațiunii) decât să admiți că ai crescut în coasta ta un un criminal cu sânge rece, cinic și calculat, care consideră că are o misiune istorică, dacă nu divină să refacă Uniunea Sovietică (mă aștept să urmeze imagini de propagandă în care, înconjurat de fețe bisericești, să arate poporului cum apără trupul sfânt al Rusiei). Putin a jucat teatru cu toți, i-a înșirat pe ață la masa lui lungă, în timp ce și-a pregătit minuțios invazia.

Mulți descoperă cu naivitate azi că e război în Ucraina, când, de fapt, război e de șapte ani în Estul țării, timp în care au murit câteva mii de oameni. Nu-l vedea nimeni pe Putin în Donbas până acum, în spatele „separatiștilor”? Cine credeau că e omul mic de la măsuța albă? Era, în aceste condiții, un „partener de dialog”, un personaj „prizabil”, cu care „se poate discuta”? Ce „soluții diplomatice” speri să obții de la un astfel de om, care minte, înșală și își execută metodic adversarii?

Doamna Herta Muller, care a trăit și a suferit în comunism și care nu-și mai permite naivitățile Occidentului în fața regimului Putin, știe să recunoască un criminal atunci când îl vede. Într-un interviu recent pentru Deutsche Welle, la întrebarea dacă Putin poate fi considerat un dictator (da, unii încă se întreabă), doamna Muller a răspuns: „Dar cum altfel poate fi numit un individ care-și trimite opoziția în lagăr?” Și aș adăuga: cum poate fi numit altfel un individ care își asasinează opoziția, care își execută orice voce critică și care ocupă o țară suverană și independentă pentru că așa vrea el?

Lume, bună dimineața, Putin azi și-a pus mustața!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Am tot auzit afirmatii de genul "liderii Vestici s-au inșelat asupra lui Putin; l-au tratat cu mânuși; nu au inteles niciodata psihologia poporului rus; s-au purtat cu el in asa fel incât să nu-l supere, de parca ar fi fost un rege; i-au cântat in struna; au făcut business cu el" etc, etc, etc. Daca ajungem la concluzia ca Putin plănuia de acum 20 de ani sa anexeze Ucraina, atunci inseamna că orice ar fi făcut liderii Vestici ar fi fost oricum inutil. Ca atare, faptul că l-au ținut la distanța, in sensul ca l-au invitat pe la întâlniri si mese dar nu l-au bagat niciodata in categoria "putere mondială" ci doar in categoria "putere regionala" este un lucru bun. Putin a vrut mereu sa fie egalul Americii. Ii uraste pe americani si ii respecta in acelasi timp pentru forta militara. Putin a vrut să ajunga in acelasi loc cu America, dar pe scurtătura: fara democratie reala, fara să fie ales PE BUNE presedinte, fără respect pentru drepturile omului de rând. Vesticii s-au bunghit de mult ca Putun e doar un dictator iar Rusia este doar un stat mafiot. Si l-au dus cu preșul si cu zăhărelul vreo 20 de ani cum că NATO se va opri unde este acum. Asa că nu doar Putin s-a prefacut că vrea sa conlucreze cu Vestul, ci si Vestul s-a prefacut ca nu vede ca e dictator si mafiot. Ca atare, cred ca acum cu războiul din Ucraina doar s-au dat cărțile pe față, nimic altceva. Aroganța lui Putin constă in faptul ca nu primește suficient respect de la Vestici pentru faptul ca si-a tras o țară, că are 200+ milioane de sclavi, că este cel mai bogat din lume penrtru ca rezervele bancare ale Rusiei sunt de fapt banii lui, si in general că el este bigger than life itself iar Pamantul este prea mic ca să-l aduleze suficient. Dispretul lui pentru presedintii alesi democratic s-a vazut deseori in rânjetul de pe mecla lui atunci cand s-a intalnit cu fiecare presedinte.american; este ceva de genul: " de cand sunt eu presedinte al Rusiei s-au schimbat 4 presedinti americani iar eu tot aici sunt ".......ăsta e animalu', n-ai ce să-i faci.....
    • Like 3
  • Nebun sau nu, conteaza prea putin. Cred ca ar fi trebuit actionat ferm, cu sanctiuni dure, chiar din 2014, cand cu Crimeea.... poate atunci nu ar mai fi indraznit sa intre ca sa isi mai ia niste halci de teritoriu, sub diverse pretexte. Vreau sa sper ca va ajunge la judecata, sau ca cineva ii va lua gatul - orice dictator are o jugulara, nu? Chiar daca se crede Dumnezeu pe Pamant.... Personal, l-as supune torturilor inainte de executie, asta ca sa simta cate ceva din disperarea celor care au fost nevoiti sa isi lase casele, cu toate lucrusoarele agonisite, si sa fuga din calea atacului, nemaisperand sa mai gaseasca ceva la intoarcere - asta in cazul ca refugiatii se vor mai intoarce vreodata.
    • Like 3
    • @ andreea dragusin
      problema nu se reduce la persoana dictatorului Putin. problema este ca majoritatea poporului rus are o mentalitate expansionista, afisata fara scrupule de ordin etic
      • Like 2
  • De pe poziția pe care împrejurările l-au azvârlit, din inerție, specimenul uman Putin,, foarte reprezentativ exemplar al corcirii genetice a caracterelor atavice îngemănate de la Austropitecus chinensis, Homo sapiens ssp. troglodiens,, cu ceva rădăcini de pe la hoardele lui Genghis-han, care pe vreme bunicului bucătar al lui Lenin, apoi al lui Stalin, i s-a tras și gustul parvenitismului și al setei de putere, până acolo încât bagajul psiho-informațional s-a îmbogățit la școala de cadre KGB cu metodica stăpânirii maselor, cunoscută pe la noi după principiul comunist: ce-i al meu e al meu și ce-i al tău e tot al meu. Apropo de ce auzirăm în zilele trecute - că pentru el rămâne pefect aplicabilă în zilele astea vorba unui cântec de mahala: vrei, nu vrei, drăguțo, n-ai încotro și rabdă. Regret că n-am avut inspirația de a salva imaginile cu Gavroche-ul Putin, pieptănat la repezeală pe vremea când în Leningrad apa caldă la baie era un lux, de care te puteai lipsi fără jenă. E drept că am prins și eu perioade asemănătoare, când, copil fiind, mama mă spăla săptămânal într-o copaie cu săpun de casă care îmi irita groaznic pleoapele. Dar mă tundea tata cu mașina de tuns „la zero”, scutind cheltuiala pentru un pieptene de buzunar, cu care am luat cunoștință directă abia prin aniii 48-50.
    • Like 3
  • Nebun...putin probabil! Dezechilibrat de puterea fara margini, de idolatria unei parti din populatia lui si a lumii, da! Motivatiile subtile sunt perimate, acum! Problema este, intr-adevar, mult mai veche! Au simtit-o basarabenii, armenii, georgienii, ucrainienii. Problema este: cine urmeaza?
    • Like 2
  • Acest dement este susținut de Duma rusă, de o populație subjugată de propaganda oficială și în mod subtil de unele țări occidentale. Ca să ajungă aici Putin și acoliții lui au fost tolerați de-a lungul anilor de multe cancelarii occidentale.
    • Like 5
  • check icon
    Ce anume va face sa credeti ca nu e? Filorushii sa plece la el, atunci. Daca tot nu faceti nimic, fiindca vom muri cu totii numai din cauza lui de fapt.
    • Like 1
  • Puțin imi pasa daca este nebun sau nu. Acest detracat sustinut de o mare majoritate din populatia tarii pe care o conduce cotropeste si terorizeaza o tara vecina care nu i-a facut nimic. Trebuie "deratizat" precum gandacii de bucatarie, iar abia atunci putem sa-i facem profilul psihologic in liniste.
    • Like 5
  • Nume check icon
    Nu este deloc un nebun. Ci un conducator sovietic care a dorit propriul razboi ca orice dictator criminal sovietic care se respecta. Putin a crezut ca modelul rusesc este un model de succes si acum compenseaza impotenta modelul rusesc cu razboi. Daca modelul rusesc este atat de bun, de ce toti rusii viseaza sa traiasca ca in vest cu produse din vest. De ce nu merg in Siberia sa se simta rusi adevarati? Niste nenorociti!
    • Like 5
    • @ Nume
      Din acelasi motiv pentru care romanii se plang de UE dar se duc sa lucreze in UE. Incoerenta este apanajul celor ce vad doar pana la varful nasului.
      • Like 4
  • Cine e de vină pentru această (nouă) agresiune a Rusiei criminale (scuzați pleonasmul)? Doar acest descreierat pe nume Adolf Putin? Sau și comunitatea internațională care a ignorat cu bună știință pericolul sovietic? Ce a făcut comunitatea internațională din 2014 de la momentul Crimeea încoace? A bătut din gură despre sancțiuni exemplare care nu au existat niciodată. Papagali jalnici, toți acești politicieni europeni.... Până când Putin nu este lichidat această teroare nu va înceta. Să vedem cine are curajul să o facă.
    • Like 7
    • @ Dan Filip
      Nume check icon
      Golanul nu stie decat violenta sau sa ii iei banii. Alta solutie nu exista. Europenii au incercat sa civilizeze un golan cu metode civilizate. Timp pierdut si bani pierduti.
      • Like 7
    • @ Dan Filip
      app de 2014, o analiză de atunci https://www.rumaniamilitary.ro/analiza-situatia-militara-din-estul-ucrainei
      • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Idiotii astia utili de pe la noi sà-i numim simplu si direct : niste tradatori de tarà, cozi de topor, slugoii Moscovei. Nimeni din afara nu putea sa faca toate infamiile si jafurile din tara asta daca n-ar fi avut si largul lor concurs. N-ar fi ràu cu ocazia asta ca SRI-ul sà ia serios la puricat politicienii din toate taberele, mai ales din cele poleite cu aur...
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult