Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Opoziția a câștigat: „Bine că a picat”

Dăncilă, moțiune de cenzură

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Moțiunea de cenzură a picat: au fost 200 de voturi pentru și 7 împotrivă. Erau necesare 233 de voturi.

„Chiar vreți să veniți la guvernare?…” i-a întrebat premierul Viorica Dăncilă pe parlamentarii opoziției parlamentare. Răspunsul cinstit este că NU. Nimeni nu are acum interesul să rânească după PSD cu un an înainte de alegerile la termen.

Întrebarea cinstită a doamnei premier ar fi trebuit să sune așa: „Chiar vreți să veniți la guvernare după noi?” Oricine vine la guvernare după PSD va trebui să înceapă un vast șantier de renovare a țării. Să repari tot ce a stricat Liviu Dragnea în Justiție și Darius Vâlcov în economie și să scuturi statul de clientela politică ce stă agățată ciorchine de orice instituție - pentru asta îți trebuie forță politică adevărată, nu o majoritate parlamentară volatilă. Adică să ai nu doar Guvernul, ci și un Parlament solid, care să te susțină în deciziile grele de guvernare. Pentru că ele, inevitabil, vor veni.  

Sigur, PNL și USR erau obligate de votul din 26 să depună moțiune, deoarece votul covârșitor împotriva PSD cerea căderea Guvernului. Însă partidele de opoziție au mai crescut, s-au mai fript cu ciorba guvernării tehnocrate și au înțeles să nu se arunce ca fata mare la măritat. N-au dorit să intre la guvernare, știind că vor fi în permanență sabotate de un Parlament majoritar PSD-ALDE. Nu poți să guvernezi când ai frâna de mână trasă în permanență. Nu poți să vii să plătești nota după ce 3 ani de zile PSD a ținut-o într-un festival al populismului iresponsabil.

De asta cei din opoziție nici nu s-au întrebuințat foarte mult la moțiune. De asta scopul lor nedeclarat a fost să facă o figură frumoasă și să piardă decent, ca băieții de la fotbal. Din acest punct de vedere, oricât de cinic ar suna, PNL și USR au câștigat azi reușind să mai țină în viață cel mai incompetent Guvern din ultimii 30 de ani: dacă miza lor este dezintegrarea PSD și accederea legitimă la guvernare (adică Guvern+Parlament), jocul nu era pentru azi, ci pentru 2020. Faptul că au reușit să convingă PMP, ProRomânia și UDMR să vină alături în acest proiect punctual dă o nouă perspectivă a capacității de negociere a partidelor din opoziție.

Între timp, doamna Dăncilă (îmbrăcată în alb) se felicită cu colegii pentru succesul de azi. Se pupă cu domnul Ciolacu, șeful Camerei deputaților, și cu domnul Tăriceanu, șeful Senatului. Niciunul nu pare conștient de noua realitate socială, politică, electorală în care se află. PSD avea azi de ales între dezintegrarea rapidă și dezintegrarea lentă: votul din 26 este începutul sfârșitului pentru partidul-stat. Cu cât Viorica Dăncilă, Șerban Nicolae, Florin Iordache - și toți gânditorii școlii Dragnea - vor vorbi mai mult în numele PSD, cu atât vor scădea mai mult.

Ca fapt divers, doamna Dăncilă a uitat să citească azi din pomelnicul de „realizări” și faptul că România are cea mai mare inflație din UE pentru a cincea lună la rând. Ne-a spus-o sec Eurostatul. Este doar o mică scăpare, dintre multe altele. Ascultând-o pe doamna Dăncilă cum mărșăluiește triumfalist printre cifre și cuvinte, ca în campania electorală, n-am avut niciun moment siguranța că înțelege ce citește de pe foaie, necum că ar înțelege situația gravă în care se găsește economia României.

Teleghidată până deunăzi de Liviu Dragnea, doamna Viorica Dăncilă s-a trezit singură în cabina piloților și apasă pe manete și butoane, la întâmplare. Gestionează un buget pe care nu-l cunoaște, la realizarea căruia n-a fost invitată, și execută în orb un program de guvernare ai cărui părinți (Dragnea-Vâlcov) au dispărut din peisaj.

Pentru integritatea fizică a pasagerilor din aeronavă sigur că ar fi fost bine ca moțiunea să treacă și Guvernul Dăncilă să pice azi. Vom mai sta încă un an cu acest Guvern: Dumnezeu cu mila! Să ne rugăm de cât mai puține turbulențe economice globale.

Pentru viitoarea guvernare, e bine că moțiunea a picat și Guvernul Dăncilă a rămas. Nimic nu lucrează mai bine pentru destructurarea PSD decât incompetența PSD.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De acord cu Dl Negrutiu, caderea guvernului Vasilicai ar fi insemnat o sansa pentru pesedei sa repete scenariul de dupa caderea guvernului Ponta : au uitat ca tot ei au fost la carma, prin majoritatea parlamentara, si in timpul guvernului Ciolos, in care si- au strecurat multe cozi de topor care au sabotat pe fata orice initiativa care nu ii placea lui daddy Dragnea, eminenta cenusie nociva a PSD.
    Daca motiunea trecea, intre partidele din opozitie incepea sfada pentru ciolane, oferind propagandistilor de la antene subiecte suculente care ar fi fost fatale opozitiei la viitoarele alegeri.
    Dar atentie , pericolul autocanibalizarii opozitiei nu a trecut: sunt prea multe orgolii din partea USR si prea multe ifise
    • Like 0
  • check icon
    Către cei care sunt de părere că ar fi fost mai bine să NU se inițieze moțiunea de cenzură cîtă vreme era previzibil că aceasta va eșua:
    O mulțime de psd-iști și alde-iști, care pînă acum o lună îl pupau în fund pe Dragnea din toate pozițiile, au sărit îmediat după ”dispariția” acestuia să se declare ”eliberați” (unii, chiar dizidenți!). OK...
    Moțiunea de cenzură a fost o ACȚIUNE NECESARĂ pentru a vedea CÎȚI dintre parlamentarii psd-iști sau alde-iști chiar își REGRETĂ faptele.
    Și avem răspunsul: NICIUNUL (cu excepția celor foarte puțini care au migrat)!!
    Iată, din acest motiv a fost imperios necesară această moțiune de cenzură, chiar dacă eșecul ei era predictibil: să arunce o ultimă mînă de ajutor celor care poate n-au fost rău-intenționați ci doar s-au aflat într-o ”conjunctură neferictă” (înțelegeți ce vreți prin asta, celor trăiți în comunism ar trebui să le fie mai ușor).
    Dacă îmi permiteți comparația, această moțiune a reprezentat posibilitatea căinței prin care orice muribund speră că se poate salva înaintea morții.
    Nu-mi plac ”traseiștii”, nu mi-au plăcut niciodată (și doar din acest motiv mi-a devenit ”simpatic” dl Ponta: a creat un ”aspirator” pentru toți ăștia!),
    Sunt FOARTE mulțumit că USR nu s-a coborît către astfel de practici (chiar și dacă, procedînd invers, s-ar fi reușit demisia actualului guvern!).
    Trebuie să învățăm că e normal să suferim consecințele alegerilor noastre!
    • Like 1
  • Mi se pare un bullshit total intreaga argumentatie ca opozitia nu vrea si nu trebuie sa ajunga la guvernare pentru ca va sparge toate oalele sparte si va da ragaz PSD sa creasca din nou. In realitate, in fiecare saptamana in care inca avem guvernare PSD, apar noi legi si noi ordonante de guvern care torpileaza inca o data societatea, justitia, economia si administratia Romaniei. Continuand asa inca un an si jumatate, pana dupa alegerile la termen, n-o sa mai ramana mare lucru de salvat.
    Ar fi mult mai util orice guvern, chiar si unul care nu face nimic altceva decat sa tina luminile aprinse in Palatul Victoria. Orice, mai putin decat sa continuam sa lasam mafia la butoane.
    • Like 2
  • Haide să lămurim pentru odată o situație care...jenează dar nimeni nu ripostează. Programul de guvernare (nu rimează dar se potrivește cu „vrăjeală”) de care fac atâta și atâta caz ciracii lui Dragnea, este DOAR pe hârtie stimați români. Din acest motiv a și fost „învelit” în roșu încă de la prezentarea lui de către Dragnea fiind ca o provocare doar cum e pentru tauri la corida acea mantie roșie. Program PSD = bluff total.
    • Like 2
  • Fără Dragnea, după alegerile din 2020 PSD (25-26 %) poate face alianță cu Pro România (care va obține undeva la 9-10 %, cu UNPR resuscitat (5 %), plus ALDE (vor avea grijă să treacă pragul electoral de 5 %), UDMR (6 %), obținând o nouă majoritate parlamentară. Din păcate PNL nu are un lider-remorcă, credibil, USR și PLUS au început deja să se certe iar PMP e prea mic. Viitorul nu arată bine.
    • Like 1
    • @ Mihai Grecu
      PMP nu ar fi rău să dispară odată cu ALDE. Sunt aceeași toxică făcătură.
      • Like 3
    • @ Romulus Roman
      Băsescu a făcut multe măgării dar este unul din puținii politicieni care știe să își explice coerent și fundamentat punctele de vedere. În afară de asta PMP este singurul partid din RO care spune un adevăr (pt. care se zbate) : Basarabia nu va reveni la RO decât prin reunificare (UE nu o va primi niciodată, pt. că nu câștigă nimic de pe urma ei).
      • Like 1
    • @ Mihai Grecu
      Atunci să se facă analist politic. Pentru a face politică ai nevoie de integritate. Băsescu are orice numai asta, nu !
      E o jigodie din toate punctele de vedere și un caracter zero. Ca analist politic i-ar sta foarte bine lângă Cristoiu.
      • Like 2
    • @ Mihai Grecu
      Cât despre Basarabia, greșești; UE are nevoie să își extindă zona tampon mai ales că Băsescu a făcut idioțenia de a lăsa liber acces la cetățenia română tuturor cetățenilor moldoveni, ceea ce a dus la paradoxul ca cetățeni moldoveni filo ruși și/sau sentimente antiromânești să primească cetățenia română.
      E mai mult decât jenant, e periculos și afectează securitatea națională. Numai pentru atât și Băsescu nu merita să își ducă mandatul la bun sfârșit.
      Iar faptul că face parte din aceeași tagmă ca Iliescu este faptul că nici măcar nu este anchetat pentru fapte de trădare națională.
      • Like 0
    • @ Mihai Grecu
      Ah și nu-mi pomeni de Tomac. L-am cunoscut personal. Un personaj ridicol, arogant și nedemn de funcțiile pe care le-a ocupat și le ocupă.
      • Like 1
    • @ Romulus Roman
      Poți garanta pt. integritatea vreunuia din parlamentarii sau liderii de partide în viață din RO ? Să fim serioși (poate pt. Coposu, dar e mort săracu).
      • Like 0
    • @ Mihai Grecu
      Nu am nevoie de garanții ! Am nevoie de un sistem care să permită o monitorizare continuă. Din păcate nicio formațiune politică nu oferă un asemenea sistem. USR pretinde că are alegeri interne corecte, dar sistemul lor e o bătaie de joc la adresa democrației.
      • Like 0
    • @ Romulus Roman
      Nu-i putem acuza pe basarabeni pt. că au fost rusificați cu forța. Derusificarea se face prin reunificare. Acordarea cetățeniei române basarabenilor este un fapt pozitiv. Patronii de firme românești care duc lipsă acută de forță de muncă preferă muncitori cu care se pot înțelege în aceeași limbă decât unii aduși din Vietnam, Filipine, Bangladesh, Pakistan, India, etc.
      • Like 1
    • @ Romulus Roman
      În politică caracterul nu are legătură cu ideile promovate (din păcate). De pildă Trump corespunde perfect cu modul cum l-ai etichetat pe Tomac, dar a venit cu niște idei ce au sedus o mare parte din electoratul american.
      • Like 0
    • @ Mihai Grecu
      Basarabenii nu solicită cetățenia română pentru a munci în România, ci pentru a pleca în Occident, unde se disociază, de cele mai multe ori, de comunitățile de români ! Rareori o să vezi un basarabean afiliat la vreo asociație românească dar e plin de ei în cele ucrainene și rusești.
      Dacă nu cunoști realitatea de la prima mână, ca mine, te poți informa doar să vrei să accesezi date oficiale, statistici și forumuri.
      • Like 2
    • @ Mihai Grecu
      Să îți ghidezi strategiile politice doar pe calculul electoral e o greșeală imensă și un lucru păgubos pentru electorat și mai devreme sau mai târziu, formațiunea politică ce are o asemenea mentalitate va plăti.
      UK și Brexit-ul lor e o mărturie dureroasă la ce i se poate întâmpla unei națiuni cu puternice tradiții democratice, nu mai are rost să pomenim de SUA....
      • Like 0
    • @ Romulus Roman
      Te referi la basarabenii ce știu mai bine rusa decât româna.
      • Like 0
    • @ Mihai Grecu
      Mă refer la basarabenii cu CETĂȚENIA ROMÂNĂ care vorbesc mai bine rusește decât românește ! Ceilalți nu mă afectează, nu e treaba mea ce preferințe au.
      Nu ne ajung maghiarii care habar nu au de limba română ? Întreb doar...
      Și că nu au habar de limba română, nici asta nu e problemă mea, e a lor, dar faptul că au sentimente antiromânești asta devine și problema mea și ar trebui să fie problema noastră, a tuturor !
      • Like 0
    • @ Mihai Grecu
      Dorin check icon
      Corect Să-l văd pe ăla care garantează corectitudinea vreunui parlamentar român.?
      • Like 0
    • @ Dorin
      Dacă citeai și răspunsul meu ai fi aflat că singura garanție ți-o poate oferi doar un sistem bine pus la punct de monitorizare a politicienilor. Lucru inexistent în politica românească care promovează doar alternanța la guvernare o dată la 4 ani, ceea ce este fals ! Democrația nu se limitează doar la asta.
      • Like 1
    • @ Romulus Roman
      Nici-o problema, e in schimb PSD superdemocratic in alegerile lor interne: nu o au decat pe Veorica drept candidat la presedintia partidului, ca asa e la ei, li se baga pe gat un personaj si ei il accepta 'democratic'...pentru mine PSD este o grupare de crima organizata plina de romani corciti cu tigani si plina de agenti pro-rusi, la care se adauga un numar foarte mare de oameni necinstiti inebuniti dupa parvenire. Si tocmai aceasta organizatie mafiota critica integritatea altor partide EXACT cu metoda bolsevica din anii 50 cand principiul de baza era(si e actual si acum) distrugerea elitelor romanesti si dezmembrarea/destabilizarea societatii romanesti prin terfelire si divizare!!!! Traim un cosmar.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Noi tot visăm la o politică albă şi curată, morală şi cinstită, dar când am avut noi aşa ceva, chiar şi înainte de comunism? N-a fost armata română slăbită în cele două războaie mondiale datorită afacerilor necurate din industria de armament? Nu descrie Caragiale ciomăgeli electorale zdravene şi învârteli de partid? Nu are Tudor Muşatescu două piese excelente - Titanic vals şi Escu - în care vedem cu se fac afaceri cu banii statului?
    • Like 1
  • Dupa revolutie, TOT TIMPUL, a avut grija reteaua mafiota pcr-isto-securista sa faca din opozitie ceva de OPERETA !!! Cand s-a inchegat ceva, cat de cat, au avut grija s-o dezbine si cu asta se ocupa si acum !!! Ei sunt TOT TIMPUL la butoane !!!! Acum PSD va aplica, poate, cate ceva din ce a invatat de la opozitie ca trebuie sa faca si isi va convinge fraierii sa-i voteze iarasi...Nu scapam noi de reteaua mafiota, cate zile om avea !!! Uitati-va ce bine ne-au dresat ca nu mai iese nimeni in strada, oricate magarii se-ntampla !!! Nu ne comparam cu cei din Hong Kong...La noi oamenii isi creaza galerii si culoare personale, nu stiu sa se uneasca pentru cauze importante ! La noi E DOAR BALCI si ursul merge linistit inainte!!!
    • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      Visezi ! Dacă în alianță lucrurile au început să scârțâie nu e vina PSD-ului !
      De ce nu te gândești la originile securistice ale PLUS ? De ce crezi tu că USR mai este ce trebuia să fie atunci când Nicușor Dan l-a înființat și pus pe picioare ?
      La fotbal și politică vă uitați toți și problema este că aveți impresia și că vă pricepeți.
      • Like 0
  • Dupa revolutie, TOT TIMPUL, a avut grija reteaua mafiota pcr-isto-securista sa faca din opozitie ceva de OPERETA !!! Cand s-a inchegat ceva, cat de cat, au avut grija s-o dezbine si cu asta se ocupa si acum !!! Ei sunt TOT TIMPUL la butoane !!!! Acum PSD va aplica, poate, cate ceva din ce a invatat de la opozitie ca trebuie sa faca si isi va convinge fraierii sa-i voteze iarasi...Nu scapam noi de reteaua mafiota, cate zile om avea !!! Uitati-va ce bine ne-au dresat ca nu mai iese nimeni in strada, oricate magarii se-ntampla !!! Nu ne comparam cu cei din Hong Kong...La noi oamenii isi creaza galerii si culoare personale, nu stiu sa se uneasca pentru cauze importante ! La noi E DOAR BALCI si ursul merge linistit inainte!!!
    • Like 1
  • Dispozitia romanilor de a fi dezbinati e cunoscuta de mult.Pana si aici nu exista un consens,ci trebuie mascareala si conflict pentru exprimarea ideilor.Daca avem un parlament cu o majoritate la putere,devine dictatura...daca avem labilitati,exista curvele de la UDMR care se dau cand cu unii,cand cu altii si iar nu iese nimic...uitati ce tara frumoasa avem si cat ar putea sa se dezvolte in dreptul turismului - avem peisaje care intrec cu mult Elvetia - uitati cat pamant avem pentru o agricultura bogata,cu care sa facem fata intern si extern...nu mai vorbesc de resursele din subteran.Toate trebuiesc administrate inteligent,dar interesul este atat de distructiv in alergatura"dupa ciolan",incat am ajuns de plans.Interesele externe sunt pe primul plan si dorinta de comision este atat de mare incat unii vand la 1 leu pana si sufletele oamenilor.Nu cred ca vreodata se va putea schimba ceva.Raul vine din noi.Suntem buni de gura,dar nu facem nimic concret.Daca la unguri s-ar intampla o chestie ca in politica noastra - nu ca ii iubesc pe unguri,dar pot fi obiectiv - cred ca il spanzurau pe Orban si restul gastii de mult....si pot lua ca exemplu orice natie din vest.Uitati-va la fotbal! In momentul pasei,noi asteptam sa vina mingea,in loc sa alergam dupa ea...a?Mare minune in handball feminin,iar Halep nu e romanca...doar cativa care s-au rupt de mentalitatea paguboasa romaneasca,au reusit sa creasca....speranta ce a mai ramas.
    • Like 2
  • Alex check icon
    Ei lasa ca o sa vina salvatorii natiei si vom avea o tara ca soarele de pe cer! O fi PSD plin de incompetenti si o fi facand greseli, dar nici ceilalti nu sunt mai buni. Pnl nu e decat fostul PDL, iar Usr+ sunt doar niste tinerei buni de gura si fara experienta de guvernare. Majoritatea au lucrat doar la stat sau in diverse structuri care faceau afaceri cu statul, cam toti sunt copiii de fosti nomenclaturisti sau fsn-isti. Asa ca daca va faceti iluzia ca Romania o duce rau si vor veni istericii cu scoli in occident si o vor repara, va inselati. Tara merge in ritmul ei, indiferent aproape de cine guverneaza. Iar o crestere a bogatiei pe cap de locuitor cu 300% in 30 de ani e un succes. Daca te uiti la occident, aia de 30 de ani stagneaza, pib-ul lor pe cap de locuitor, indexat la inflatie, e cam acelasi din 80 pana acum.
    • Like 1
    • @ Alex
      Exact gandire de suporter PSD. Pai sigur ca stagneaza PIB-ul in vest pentru ca acolo oamenii au salarii si pensii mult mai mari de zeci si zeci de ani, incomparabile cu mizeria de salarii pe care le-au avut romanii de-a lungul timpului. E normal ca o tara adusa la limita saraciei sa para ca e pe crestere grozava cand ridicarea nivelului de trai vine din strafundul graficului !!! Pe cine incercati sa pacaliti? Cei care vor sa schimbe lucrurile va par isterici pentru ca un popor intreg s-a saturat de ritmul pe care il impune cu obraznicie si autosuficienta reteaua mafiota a pcr-ului reciclata in retea mafiota capitalista si care continua sa dispretuiasca populatia exact ca in comunism, pentru ca se bazeaza pe lipsa ei de reactie si de cunoastere a propriilor drepturi !!!! PSD-istii si sustinatorii lor ne dau lectii ca asa trebuie sa mearga economia si gata !!! Nu zau ??? Stim foarte bine ca ei se bazeaza pe clientii captivi mosteniti din comunism, care sunt romanii, adica fraieri si creduli !!!
      • Like 4
    • @ Adriana Negruti
      Comentariul tău reflectă exact opinia exprimată de "pesedist".
      Ce vă mai place să fiți partizanii iluziilor...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult