Foto: George Călin/ Inquam Photos
Moțiunea de cenzură a picat: au fost 200 de voturi pentru și 7 împotrivă. Erau necesare 233 de voturi.
„Chiar vreți să veniți la guvernare?…” i-a întrebat premierul Viorica Dăncilă pe parlamentarii opoziției parlamentare. Răspunsul cinstit este că NU. Nimeni nu are acum interesul să rânească după PSD cu un an înainte de alegerile la termen.
Întrebarea cinstită a doamnei premier ar fi trebuit să sune așa: „Chiar vreți să veniți la guvernare după noi?” Oricine vine la guvernare după PSD va trebui să înceapă un vast șantier de renovare a țării. Să repari tot ce a stricat Liviu Dragnea în Justiție și Darius Vâlcov în economie și să scuturi statul de clientela politică ce stă agățată ciorchine de orice instituție - pentru asta îți trebuie forță politică adevărată, nu o majoritate parlamentară volatilă. Adică să ai nu doar Guvernul, ci și un Parlament solid, care să te susțină în deciziile grele de guvernare. Pentru că ele, inevitabil, vor veni.
Sigur, PNL și USR erau obligate de votul din 26 să depună moțiune, deoarece votul covârșitor împotriva PSD cerea căderea Guvernului. Însă partidele de opoziție au mai crescut, s-au mai fript cu ciorba guvernării tehnocrate și au înțeles să nu se arunce ca fata mare la măritat. N-au dorit să intre la guvernare, știind că vor fi în permanență sabotate de un Parlament majoritar PSD-ALDE. Nu poți să guvernezi când ai frâna de mână trasă în permanență. Nu poți să vii să plătești nota după ce 3 ani de zile PSD a ținut-o într-un festival al populismului iresponsabil.
De asta cei din opoziție nici nu s-au întrebuințat foarte mult la moțiune. De asta scopul lor nedeclarat a fost să facă o figură frumoasă și să piardă decent, ca băieții de la fotbal. Din acest punct de vedere, oricât de cinic ar suna, PNL și USR au câștigat azi reușind să mai țină în viață cel mai incompetent Guvern din ultimii 30 de ani: dacă miza lor este dezintegrarea PSD și accederea legitimă la guvernare (adică Guvern+Parlament), jocul nu era pentru azi, ci pentru 2020. Faptul că au reușit să convingă PMP, ProRomânia și UDMR să vină alături în acest proiect punctual dă o nouă perspectivă a capacității de negociere a partidelor din opoziție.
Între timp, doamna Dăncilă (îmbrăcată în alb) se felicită cu colegii pentru succesul de azi. Se pupă cu domnul Ciolacu, șeful Camerei deputaților, și cu domnul Tăriceanu, șeful Senatului. Niciunul nu pare conștient de noua realitate socială, politică, electorală în care se află. PSD avea azi de ales între dezintegrarea rapidă și dezintegrarea lentă: votul din 26 este începutul sfârșitului pentru partidul-stat. Cu cât Viorica Dăncilă, Șerban Nicolae, Florin Iordache - și toți gânditorii școlii Dragnea - vor vorbi mai mult în numele PSD, cu atât vor scădea mai mult.
Ca fapt divers, doamna Dăncilă a uitat să citească azi din pomelnicul de „realizări” și faptul că România are cea mai mare inflație din UE pentru a cincea lună la rând. Ne-a spus-o sec Eurostatul. Este doar o mică scăpare, dintre multe altele. Ascultând-o pe doamna Dăncilă cum mărșăluiește triumfalist printre cifre și cuvinte, ca în campania electorală, n-am avut niciun moment siguranța că înțelege ce citește de pe foaie, necum că ar înțelege situația gravă în care se găsește economia României.
Teleghidată până deunăzi de Liviu Dragnea, doamna Viorica Dăncilă s-a trezit singură în cabina piloților și apasă pe manete și butoane, la întâmplare. Gestionează un buget pe care nu-l cunoaște, la realizarea căruia n-a fost invitată, și execută în orb un program de guvernare ai cărui părinți (Dragnea-Vâlcov) au dispărut din peisaj.
Pentru integritatea fizică a pasagerilor din aeronavă sigur că ar fi fost bine ca moțiunea să treacă și Guvernul Dăncilă să pice azi. Vom mai sta încă un an cu acest Guvern: Dumnezeu cu mila! Să ne rugăm de cât mai puține turbulențe economice globale.
Pentru viitoarea guvernare, e bine că moțiunea a picat și Guvernul Dăncilă a rămas. Nimic nu lucrează mai bine pentru destructurarea PSD decât incompetența PSD.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Daca motiunea trecea, intre partidele din opozitie incepea sfada pentru ciolane, oferind propagandistilor de la antene subiecte suculente care ar fi fost fatale opozitiei la viitoarele alegeri.
Dar atentie , pericolul autocanibalizarii opozitiei nu a trecut: sunt prea multe orgolii din partea USR si prea multe ifise
O mulțime de psd-iști și alde-iști, care pînă acum o lună îl pupau în fund pe Dragnea din toate pozițiile, au sărit îmediat după ”dispariția” acestuia să se declare ”eliberați” (unii, chiar dizidenți!). OK...
Moțiunea de cenzură a fost o ACȚIUNE NECESARĂ pentru a vedea CÎȚI dintre parlamentarii psd-iști sau alde-iști chiar își REGRETĂ faptele.
Și avem răspunsul: NICIUNUL (cu excepția celor foarte puțini care au migrat)!!
Iată, din acest motiv a fost imperios necesară această moțiune de cenzură, chiar dacă eșecul ei era predictibil: să arunce o ultimă mînă de ajutor celor care poate n-au fost rău-intenționați ci doar s-au aflat într-o ”conjunctură neferictă” (înțelegeți ce vreți prin asta, celor trăiți în comunism ar trebui să le fie mai ușor).
Dacă îmi permiteți comparația, această moțiune a reprezentat posibilitatea căinței prin care orice muribund speră că se poate salva înaintea morții.
Nu-mi plac ”traseiștii”, nu mi-au plăcut niciodată (și doar din acest motiv mi-a devenit ”simpatic” dl Ponta: a creat un ”aspirator” pentru toți ăștia!),
Sunt FOARTE mulțumit că USR nu s-a coborît către astfel de practici (chiar și dacă, procedînd invers, s-ar fi reușit demisia actualului guvern!).
Trebuie să învățăm că e normal să suferim consecințele alegerilor noastre!
Ar fi mult mai util orice guvern, chiar si unul care nu face nimic altceva decat sa tina luminile aprinse in Palatul Victoria. Orice, mai putin decat sa continuam sa lasam mafia la butoane.
E o jigodie din toate punctele de vedere și un caracter zero. Ca analist politic i-ar sta foarte bine lângă Cristoiu.
E mai mult decât jenant, e periculos și afectează securitatea națională. Numai pentru atât și Băsescu nu merita să își ducă mandatul la bun sfârșit.
Iar faptul că face parte din aceeași tagmă ca Iliescu este faptul că nici măcar nu este anchetat pentru fapte de trădare națională.
Dacă nu cunoști realitatea de la prima mână, ca mine, te poți informa doar să vrei să accesezi date oficiale, statistici și forumuri.
UK și Brexit-ul lor e o mărturie dureroasă la ce i se poate întâmpla unei națiuni cu puternice tradiții democratice, nu mai are rost să pomenim de SUA....
Nu ne ajung maghiarii care habar nu au de limba română ? Întreb doar...
Și că nu au habar de limba română, nici asta nu e problemă mea, e a lor, dar faptul că au sentimente antiromânești asta devine și problema mea și ar trebui să fie problema noastră, a tuturor !
De ce nu te gândești la originile securistice ale PLUS ? De ce crezi tu că USR mai este ce trebuia să fie atunci când Nicușor Dan l-a înființat și pus pe picioare ?
La fotbal și politică vă uitați toți și problema este că aveți impresia și că vă pricepeți.
Ce vă mai place să fiți partizanii iluziilor...