Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Moţiunea de cenzură a opoziţiei a picat. Guvernul Dăncilă rămâne în funcție

Camera Deputaților

(Foto Inquam Photos)

Moțiunea de cenzură a opoziției a picat cu 200 voturi „pentru” și 7 „împotrivă”. Era nevoie de 233 de voturi favorabile pentru ca Guvernul să cadă. Parlamentarii PSD și ALDE nu au votat moțiunea.

Moţiunea, semnată de 173 de parlamentari, a fost depusă miercuri şi în aceeaşi zi a fost citită în plen, în prezenţa unui număr foarte mic de parlamentari.

Moțiunea a avut șanse reduse să treacă, cu toate apelurile către parlamentarii puterii, cel mai recent fiind lansat de către Ludovic Orban, liderul PNL. 

„Aveți șansa de a vă reabilita în fața cetățenilor români, votând moțiunea de cenzură. Parlamentarii PSD și ALDE trebuie să înțeleagă încă o dată că românii vor altă guvernare, că românii nu mai acceptă această coaliție la putere și că este în puterea fiecăruia dintre ei să decidă ca voința românilor să fie transpusă în fapte. Orice parlamentar ALDE sau PSD care va vota moțiunea de cenzură va avea șansa să-și repare imaginea publică, să se debaraseze de ultimii 2 ani și jumătate în care au fost complicii unui regim ticălos”, a spus Ludovic Orban.

UPDATE: Deputat Dan Barna: „Guvernul Dăncilă a fost greșeală de la început și este o catastrofă în prezent.”

„După 26 mai acest guvern nu mai are sprijinul poporului român, nu mai are legitimitate. Românii nu mai au încredere în această guvernare”

UPDATE: Raluca Turcan: „Nu încercați să veniți ca un guvern apretat. Sunteți guvernul incompetent al lui Liviu Dragnea care l-a servit. Cel puțin încă doi miniștri ar trebui să fie azi lângă Liviu Dragnea”

UPDATE: Deputatul PSD Florin Iordache, în plenul Parlamentului: „Pretindeți că sunteți apărătorii magistratilor, dar vă faceti că nu știți că magistrații s-au exprimat în favoarea acestei secții”. 

„Ipocrizie este cuvântul care descrie cel mai bine această moțiune”.

UPDATE: Viorica Dăncilă, discurs în Parlament: „Chiar vă doriți să veniți la guvernare?” 

„Să le spuneți românilor că sunteți alianta austerității” 

„Este a treia oară când veniți în fața Parlamentului fără vreo viziune, fără a veni cu ceva în loc”

Viorica Dăncilă a susţinut că PSD a adus mai multă creştere economică decât în perioada 2006-2016. Ea a enumerat datele economice care arată că PSD a adus bunăstare.

UPDATE: Liderul deputaților USR, Cristina Prună, citește moțiunea de cenzură

„În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!”, se arată în moțiunea de cenzură.

Premierului Viorica Dăncilă i se transmite că rolul său s-a încheiat şi că trebuie să plece, dar nu înainte să răspundă politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-a condus împotriva a milioane de români din diaspora.

Premierul Viorica Dăncilă a spus că nu are emoții cu privire la moțiunea de cenzură și că are încredere în colegii din PSD și ALDE. „Nu am nicio emoție, am încredere în colegii mei, am încredere în partenerii de alianță”, a spus Dăncilă, la Parlament.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, ceea ce înseamnă că este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze „pentru”. Votul este secret, exprimat cu bile.

Moţiunea de cenzură a fost semnată de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi UDMR. Victor Ponta a anunţat că parlamentarii Pro România nu semnează moţiunea, dar că vor vota la vedere în favoarea acesteia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Da, da, moral trebuia depusă. Moral am şi scăpat de PSD. Moral o ducem bine, moral ţara e înfloritoare, moral PIB-ul a crescut, moral s-au construit autostrăzi. Totul moral şi virtual.
    • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      E absolut corect dat fiind că în 2016 cei mai mulți au considerat că singurul mod de a fi moral e să votezi... virtual!
      • Like 0
  • In opinia mea, motiunea trebuia depusa. Ca n-a trecut, asta e matematica politica: PSD si ALDE profita de pe urma mandatelor primite la ultimele alegeri parlamentare, chiar daca din punct de vedere moral ar fi trebuit sa admita ca aceste mandate nu mai reflecta atitudinea populatiei - fapt dovedit la alegerile europarlamentare (unde ALDE nici măcar n-a trecut pragul electoral!).
    Pe de altă parte, ar fi fost păcat ca actuala coaliție să nu fie lăsată să arate, până la capăt, ce poate. Sună un pic cinic, dar numai așa se vor lămuri și alegătorii PSD (câți au mai rămas) ce personaje susțin la putere. Așadar, guvernarea Dăncilă trebuie să continue până la capăt, când are toate șansele să se încheie cu un eșec epic!
    • Like 1
    • @ Petrica L.
      raimond check icon
      Poate mai important e sa se lamureasca alegatorii non-PSD ce poate duce pasivitatea si absenta de la vot. Somnul ratiunii naste monstri!
      • Like 0
  • Dorin check icon
    PSD ul trebuie lăsat să guverneze până la capăt.Așa își va rupe singur gâtul.Nu o să mai poate da vina pe altcineva pentru eșec ,că nu a fost lăsat să mai mărească pensii și salarii.
    • Like 4
  • Graba strica treaba. Sa-i mai lasam la guvernare, deoarece e proasta si se auto-anihileaza pana la anul, cand vom alege ce a mai ramas de ales. Desigur, cel mai probabil, atunci se va produce un transfer de putere si nimic mai mult. Probabil. ceva de genul .'.sa luam si cu dreapta ca de luat cu stanga ne-am cam plictisit'.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult