Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Orban a solicitat demiterea șefului Comisiei de Prognoză: „Știţi bancul acela: îl întreabă un lider politic cât este creşterea economică. Răspunsul: «Cât doriţi dumneavoastră»”

Viorica Dancila - Ion Ghizdeanu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză, considerat omul cheie al lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, a fost dat afară de premierul Ludovic Orban. 

„Am solicitat decizia de demitere a domnului Ghizdeanu, pentru că ştiţi bancul acela: îl întreabă un lider politic cât este creşterea economică, răspunsul - cât doriţi dumneavoastră”, a spus Orban, care a participat la o conferință de presă la Ministerul Finanțelor. 

Ion Ghizdeanu a fost numit în fruntea Comisiei Naționale de Prognoză încă din anul 2000 și s-a remarcat prin obediență față de puterea politică a momentului.

În timpul guvernării PSD, Comisia de Prognoză a primit atribuții în ce privește marile proiecte de investiții de tip parteneriat public-privat și urma să administreze Fondul de Dezvoltare și Investiții, invenția lui Liviu Dragnea. În plus, CNP primise și atribuții în ce privește controlul fiscal, printr-un parteneriat cu ANAF.

Minus de 11 miliarde de lei, față de program

La conferința de presă, premierul Orban a vorbit și despre starea „foarte proastă” a Finanțelor, găsită de noul ministru, Florin Cîțu. „Se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări existent în materie de colectare a veniturilor: există un minus de aproape 11 miliarde de lei”, a spus premierul, adăugând că în ceea ce priveşte colectarea contribuţiilor se înregistrează un minus de peste un miliard de lei. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • AlexisZ check icon
  Nimic surprinzator, omul are state vechi de lucru in slujba puterii inca dinainte de '89, cand lucra la comisia nationala de statistica, principalul instrument oficial de masluit cifre, folosit cu sarguinta si de Iliescu dupa '89
  • Like 3
 • Ada check icon
  D-le Orban, daca nu aveti foi pt demiteri, facem cheta si va trimitem tone de foi !
  • Like 3
  • @ Ada
   Dl Orban sa ne spuna cum ii trage la raspundere NU numai ca i schimba,ca i detroneaza din posturi cheie pt.tara,fiindca trebuie sa plateasca toti cei care au avut functii administrative in institutiile statului,parca exista o lege a raspunderii ministeriale care trebuie aplicata,altfel si cei noi inscaunati orice ar face zic ei,lasa ca nu patim nimic,asta i obiceiul casei.DEZASTRU,
   • Like 1


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult