Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Orban a solicitat demiterea șefului Comisiei de Prognoză: „Știţi bancul acela: îl întreabă un lider politic cât este creşterea economică. Răspunsul: «Cât doriţi dumneavoastră»”

Viorica Dancila - Ion Ghizdeanu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză, considerat omul cheie al lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, a fost dat afară de premierul Ludovic Orban. 

„Am solicitat decizia de demitere a domnului Ghizdeanu, pentru că ştiţi bancul acela: îl întreabă un lider politic cât este creşterea economică, răspunsul - cât doriţi dumneavoastră”, a spus Orban, care a participat la o conferință de presă la Ministerul Finanțelor. 

Ion Ghizdeanu a fost numit în fruntea Comisiei Naționale de Prognoză încă din anul 2000 și s-a remarcat prin obediență față de puterea politică a momentului.

În timpul guvernării PSD, Comisia de Prognoză a primit atribuții în ce privește marile proiecte de investiții de tip parteneriat public-privat și urma să administreze Fondul de Dezvoltare și Investiții, invenția lui Liviu Dragnea. În plus, CNP primise și atribuții în ce privește controlul fiscal, printr-un parteneriat cu ANAF.

Minus de 11 miliarde de lei, față de program

La conferința de presă, premierul Orban a vorbit și despre starea „foarte proastă” a Finanțelor, găsită de noul ministru, Florin Cîțu. „Se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări existent în materie de colectare a veniturilor: există un minus de aproape 11 miliarde de lei”, a spus premierul, adăugând că în ceea ce priveşte colectarea contribuţiilor se înregistrează un minus de peste un miliard de lei. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • AlexisZ check icon
  Nimic surprinzator, omul are state vechi de lucru in slujba puterii inca dinainte de '89, cand lucra la comisia nationala de statistica, principalul instrument oficial de masluit cifre, folosit cu sarguinta si de Iliescu dupa '89
  • Like 3
 • Ada check icon
  D-le Orban, daca nu aveti foi pt demiteri, facem cheta si va trimitem tone de foi !
  • Like 3
  • @ Ada
   Dl Orban sa ne spuna cum ii trage la raspundere NU numai ca i schimba,ca i detroneaza din posturi cheie pt.tara,fiindca trebuie sa plateasca toti cei care au avut functii administrative in institutiile statului,parca exista o lege a raspunderii ministeriale care trebuie aplicata,altfel si cei noi inscaunati orice ar face zic ei,lasa ca nu patim nimic,asta i obiceiul casei.DEZASTRU,
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult