Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Orban a solicitat demiterea șefului Comisiei de Prognoză: „Știţi bancul acela: îl întreabă un lider politic cât este creşterea economică. Răspunsul: «Cât doriţi dumneavoastră»”

Viorica Dancila - Ion Ghizdeanu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză, considerat omul cheie al lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, a fost dat afară de premierul Ludovic Orban. 

„Am solicitat decizia de demitere a domnului Ghizdeanu, pentru că ştiţi bancul acela: îl întreabă un lider politic cât este creşterea economică, răspunsul - cât doriţi dumneavoastră”, a spus Orban, care a participat la o conferință de presă la Ministerul Finanțelor. 

Ion Ghizdeanu a fost numit în fruntea Comisiei Naționale de Prognoză încă din anul 2000 și s-a remarcat prin obediență față de puterea politică a momentului.

În timpul guvernării PSD, Comisia de Prognoză a primit atribuții în ce privește marile proiecte de investiții de tip parteneriat public-privat și urma să administreze Fondul de Dezvoltare și Investiții, invenția lui Liviu Dragnea. În plus, CNP primise și atribuții în ce privește controlul fiscal, printr-un parteneriat cu ANAF.

Minus de 11 miliarde de lei, față de program

La conferința de presă, premierul Orban a vorbit și despre starea „foarte proastă” a Finanțelor, găsită de noul ministru, Florin Cîțu. „Se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări existent în materie de colectare a veniturilor: există un minus de aproape 11 miliarde de lei”, a spus premierul, adăugând că în ceea ce priveşte colectarea contribuţiilor se înregistrează un minus de peste un miliard de lei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • AlexisZ check icon
    Nimic surprinzator, omul are state vechi de lucru in slujba puterii inca dinainte de '89, cand lucra la comisia nationala de statistica, principalul instrument oficial de masluit cifre, folosit cu sarguinta si de Iliescu dupa '89
    • Like 3
  • Ada check icon
    D-le Orban, daca nu aveti foi pt demiteri, facem cheta si va trimitem tone de foi !
    • Like 3
    • @ Ada
      Dl Orban sa ne spuna cum ii trage la raspundere NU numai ca i schimba,ca i detroneaza din posturi cheie pt.tara,fiindca trebuie sa plateasca toti cei care au avut functii administrative in institutiile statului,parca exista o lege a raspunderii ministeriale care trebuie aplicata,altfel si cei noi inscaunati orice ar face zic ei,lasa ca nu patim nimic,asta i obiceiul casei.DEZASTRU,
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult