Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul Orban: Va exista un interval orar în care persoanele de peste 65 de ani se vor putea deplasa

Ludovic Orban - Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Premierul Ludovic Orban, care a ieșit azi din izolare, a dat detalii despre măsurile de carantină totală care se vor aplica de miercuri. Persoanele de peste 65 de ani vor putea ieși din casă într-un anumit interval din zi, pentru a se duce la cumpărături la magazin.

Împreună cu STS va fi pusă la punct o aplicație pentru a monitoriza persoanele care trebuie sa stea la domiciliu. Acest lucru va ușura supravegherea respectării izolarii la domiciliu, a spus Orban.

„Foarte mulți dintre cei ce s-au întors (din străinătate) trebuie să fie verificati dacă respectă izolarea. Unii nu au respectat izolarea la domiciliu, Trebuie aplicată cu severitate maximă măsura de izolare”, a punctat premierul Orban.

„În starea de urgență orice infractiune poate fi pedepsită cu maximul pedepsei. Vom apela la măsuri severe”, a avertizat prim-ministrul.

Principalele declaratii:

 • Am fost testat, diagnosticul a fost negativ. În cele 14 zile cat am fost in izolare am condus activitatea Guvernului 
 • Primul obiectiv e să avem grijă de sănătatea, viața semenilor nostri, să reducem riscul de contaminare a cetățenilor romani.
 • Dupa Ordonanta Militara 3 vom impune  restrictii intre orele 6 si 22. Cetatenii vor avea posibilitatea sa iasă din locuinta pentru a se duce la munca, pentru a achiziiona bunurile necesare, pentru analiza medicale urgente.
 • S-a rostogolit o informatie legată de persoanele peste 65 de ani. Pentru a-i proteja se va institui interdictia de a iesi de la domiciliu, dar nu pe toata durata zilei. Va exista un interval in care ei se vor putea deplasa. Luăm în calcul să impunem un interval de timp pentru magazine pentru a servi aceste persoane. Ele pot deplasa, sa faca o plimbare. Ministrul Afacerilor interne va prezenta continutul ordonantei
 • Un alt obiectiv important este achizitia de echipamente de protectie, de măști, combinezoane. Conform legii ar fi trebuit să existe stocuri strategice, dar la momentul la care am preluat guvernarea stocurile erau zero.
 • Facem toate eforturile pentru a achiziționa. Întâmpinăm dificultăți foarte mari cu fiecare contract. E necesar să intervenim la nivel diplomatic.
 • A început producția de măști în țară, urmează să înceapă producția de combinezoane și  de izolete.
 • Toata lumea se pricepe la coronavirus, așa cum se pricepea la fotbal si politică. Diagnosticarea trebuie facută pe aparate  Real Time PCR.
 • Impreuna cu STS punem la punct o aplicatie pentru a monitoriza daca se deplaseaza in afara domiciului sau nu. Va usura supravegherea respectarii izolarii la domiciliului. 
 • Foarte multi dintre cei ce s- au intors trebuie sa fie verificati daca respecta izolarea. Unii nu au respectat izolarea la domiciliu, Trebuie aplicata cu severitate maxima masura de izolare. 
 • In starea de urgentă  orice infractiune poate fi pedepsita cu maximul pedepsei. Vom apela la măsuri severe. 
 • Pentru oricine comite infractiuni, vom solicita aplicarea pedepsei maxime prevazute in cadrul starii de urgenta
 • Obiectivul nostru e de a creste capacitatea de testare la 2000 de teste pe zi și peste
 • (Despre amânarea plății ratelor.) Trebuie să susținem companiile și cetățenii care au probleme să amâne plata unor rate, suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părți din dobânzi. Nu poți obliga sistemul bancar să renunțe la venituri fără de care nu pot funcționa. În momentul in care băncile își pierd capacitatea de a finanța economia, fiind lipsite de venituri, vor fi afectate si pâna la urma va avea de suferit economia, cetateanul, firmele.


Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, începând de mâine, va fi interzisă circulația persoanelor pe timp de zi, cu o serie de excepții precum mersul la serviciu sau mersul la cumpărături strict necesare. „Ce era recomandare devine obligație”, a spus șeful statului. Persoanele de peste 65 de ani nu mai au voie să iasă din casă.

Iohannis a spus și că armata va ieși pe străzi pentru a gestiona mai bine situațiile din teren, iar persoanele aflate în carantină sau izolare vor fi supravegheate electronic.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vom primi, vom achiziționa, vom contracta, vom aduce, ... Nimic despre am adus, am distribuit, am asigurat. Cât crede acest premier că ne poate duce cu zăhărelul ?!? Cum poți tu, premier al României, să te plângi ca un cetățean de rând, că furnizorii nu respectă contractul, că nu ai ce face, că nu poți să-i obligi să-și respecte promisiunile, că industria românească nu are capacitatea să producă, că greau moștenire, etc. Atunci de ce mai stați în acele funcții dacă sunteți mai impotenți decât un ONG ?!? Voi ați face minuni, numai că vă încurcă cetățenii așa că le diminuați drepturile, și îi amenințați cu amenzi, pușcărie și, cireașa de pe tort, cu scoaterea armatei pe străzi.
  În ceea ce privește lipsa stocurilor spune concret: conform legii nr... din..., art ... trebuia să existe următoarele stocuri: teste pentru SARS-CoV-2 un nr. de..., laboratoare Real Time PCR, un nr. de...,etc, etc. Altfel pot să cred că sunt numai baliverne de politruc.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult