„Dacă acesta ar fi genul de demers pedagogic rational unde, dincolo de cele cinci-șase ore pe care elevul le stă la școală, trebuie să mai lucreze acasă încă șase ore, atunci ar trebui sa fim primii la testele PISA. Suntem acolo?”, s-a întrebat retoric, miercuri, ministrul Educației, Mircea Dumitru, în timp ce vorbea despre temele pentru acasă. Ordinul care reglementează volumul temelor, contextul în care aceasta trebuie date și rolul lor în procesul educațional a fost semnat pe 28 noiembrie.
Potrivit acestuia, elevii pot petrece cel mult două ore făcând-și teme, astfel încât timpul total pe care îl dedică activităților școlare să nu treacă de cinci-opt ore pe zi, în funcție de ciclul de învățământ în care se află. La clasa pregătitoarea nu se dau teme, în timp ce timpul alocat acestora nu trebuie să treacă de o oră în învățământul primar.
De asemenea, ordinul mai prevede că „în perioada vacanţelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învăţământul primar şi gimnazial”.
Este interzisă, se arată în ordin, folosirea temelor pentru acasă ca instrument de pedeapsă (cantitate mare de teme, exerciții repetitive) sau ca o modalitate prin care elevii să își însușească pe cont propriu noțiuni ce ar trebui predate de fapt în clasă. O atenţie specială va fi acordată tehnicilor de învăţare independentă, respectiv vor fi exersate modalităţi de rezolvare independentă a unor sarcini de lucru, astfel încât aceste deprinderi să fie transferabile şi în efectuarea temelor pentru acasă.
Totodată, actul normativ face diferența dintre tema obligatorie, pentru toți elevii clasei, care trebuie să aibă nivel mediu de dificultate, și tema suplimentară, individuală și diferențiată, fără caracter permanent, folosită în activități de recuperare sau în activități de pregătire pentru concursuri.
În stabilirea temelor pentru acasă se va evita apariția unor efecte negative precum pierderea interesului elevului pentru învățare, oboseala fizică și emoțională, reducerea timpului liber pentru activități recreative sau sportive sau adâncirea diferențelor dintre elevii performanți și cei aflați în dificultate.
Ordinul mai prevede că „directorii unităților de învățământ și diriginții colaborează cu părinții și elevii în vederea raționalizării temelor pentru acasă”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cat? De ce? A quoi bon?
" „Dacă acesta ar fi genul de demers pedagogic rational unde, dincolo de cele cinci-șase ore pe care elevul le stă la școală, trebuie să mai lucreze acasă încă șase ore, atunci ar trebui sa fim primii la testele PISA. Suntem acolo?” " - impresionant, aproape am lacrimat. Cata intelepciune. Rezultatele proaste de la testele PISA au treaba cu temele in primul rand, nu? Asta e problema principala, nu lipsa de infrastructura, scolile in paragina, profesorii slab pregatiti si prost platiti, lipsa de competitivitate sau situatiile familiale complicate. Parca tehnocratii erau specialisti, nu? Cum a ajuns amatorul asta ministru? Cu toate doctoratele lui in filozofie cu tot.
" „în perioada vacanţelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învăţământul primar şi gimnazial” " - a, s-a adaugat "de regula", interesant! Deci se pot da in continuare, doar ca trebuie eventual mai multa justificare, ceva de tipul "Clasa asta reprezinta un caz exceptional care are nevoie de...." . Domnule ministru, macar n-ai avut sange in tine sa-ti asumi masura asta pana la capat. "Sa se revizuiasca primesc! Dar sa nu se schimbe nimica."
"Este interzisă, se arată în ordin, folosirea temelor pentru acasă ... ca o modalitate prin care elevii să își însușească pe cont propriu noțiuni ce ar trebui predate de fapt în clasă. O atenţie specială va fi acordată tehnicilor de învăţare independentă, respectiv vor fi exersate modalităţi de rezolvare independentă a unor sarcini de lucru, astfel încât aceste deprinderi să fie transferabile şi în efectuarea temelor pentru acasă." - OK, asta e buna. Deci nu se pot da teme acasa prin care elevul sa invete notiuni noi. Il vom invata insa la scoala cum sa invete singur notiuni noi, ca apoi sa-i dam teme acasa prin care sa invete notiuni noi. Curat murdar!
"Totodată, actul normativ face diferența dintre tema obligatorie, pentru toți elevii clasei, care trebuie să aibă nivel mediu de dificultate, și tema suplimentară, individuală și diferențiată, fără caracter permanent, folosită în activități de recuperare sau în activități de pregătire pentru concursuri. " - aha, deci temele nu pot fi prea mari sau date ca "instrument de pedeapsa" , dar pot fi date ca "activitate de recuperare". Cum se va face diferenta?
"În stabilirea temelor pentru acasă se va evita apariția unor efecte negative precum pierderea interesului elevului pentru învățare," - lucru complet subiectiv, difera de la elev la elev si de la materie la materie. Din nou, sunt foarte curios sa aflu cum se va pune in practica aceasta masura.
„directorii unităților de învățământ și diriginții colaborează cu părinții și elevii în vederea raționalizării temelor pentru acasă” - asa! nu mai dam teme dupa cum am fost pregatiti, dam dupa cum cer parintii. Pentru ca, nu-i asa, parintii sunt de regula si experti in educatie. Cu siguranta nu se va ajunge la certuri fara sens si exagerari. A fi profesor incepe, incet-incet, sa devina un job pe care il poate face oricine, observ.