Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Organizatorii UNTOLD anunță că oferă vouchere de 150 de lei celor ce votează pe 18 mai. „Facem un îndemn civic de a ieși la vot, iar voucherul va fi oferit oricărui votant, indiferent de decizia pe care o va lua în cabina de vot”

Untold 2024 ziua 3

Organizatorii festivalului UNTOLD au anunțat că vor oferi un voucher în valoare de 150 de lei la achiziția unui abonament pentru persoanele care merg la vot pe 18 mai, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, indiferent de decizia luată în cabina de vot.

„Am inițiat acest demers ca o campanie de promovare a democrației și exercitării drepturilor democratice, în special în rândul tinerilor. După cum vedeți, UNTOLD nu spune nimănui cu cine să voteze sau cu cine să nu voteze, ci doar face un îndemn civic de a ieși la vot. Voucherul va fi oferit oricărui votant care s-a prezentat la vot pe 18 mai, indiferent de decizia pe care o va lua în cabina de vot. Nu este prima dată când UNTOLD susține și premiază spiritul civic al românilor! Reamintim că în fiecare an oferim invitații și vouchere la festival celor care donează sânge în campania Blood Network, la fel cum oferim vouchere și acces gratuit în festival și tinerilor care fac performanță în educație, prin campaniile Bac de 10 și Student de 10”,  a anunțat Edy Chereji, cofondator UNTOLD UNIVERSE.

La alegerile locale și europarlamentare din 2024, lanțul de librării Cărturești a anunțat că oferă cărți gratuite pentru a încuraja votul. Fiecare vizitator care demonstra la casa de marcat că a votat având pe cardul de identitate eticheta de vot a primit un exemplar dintr-o selecție prestabilită de titluri, în limita unui stoc disponibil.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru a asigura nivelul de pqrticipare necesar pentru validarea a referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Băsescu, Dragnea a vrut sa organizeze o tombola pentru votanți. Nu a mai organizat-o! Cu toate astea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, transformat în închisoare cu 3xecutare, după ce a fost condamnat și în dosarul "Protecția Copilului" Teleorman....
    • Like 0
  • Ca sa intelegi cine il sustine pe ND:

    Novus Capital SRL (firma care organizeaza untold) îl are ca unic acționar pe Buta Ioan Bogdan. Adică, omul care este în spatele Untold (Neversea, Extasy, Massif etc). Conform presei, Bogdan Buta este fiu de securist (tatăl lui a fost șeful SRI Aiud). Dincolo de inteligența pe ”descurcăreală” a lui Bogdan Buta, probabil că a beneficiat și de protecția SRI (sau s-a folosit de ea), în anii expansiunii sale, pornind de la banii publici dați de primarul Emil Boc și ajungând în prezent la o afacere generatoare de sume considerabile de bani.
    • Like 2
    • @ ControlTheNarrative
      Așa se explică că toate aceste adunaturi pentru vânzarea și consumul drogurilor, pentru beții până la inconștientă și promovarea "tinerelor talentate" în prostituție și a unor "celebri"dezechilibrati mintali" ce se cred muzicanți mai exista încă. Este pata asupra lui Nicușor Dan, ca și asupra lui Emil Boc, dar mafia securisti-tiganeasca stăpânește, încă, România. Nu trebuie să așteptăm de la autorități, trebuie să o stârpim noi.
      • Like 1
  • E mită electorală mascată. Fiindcă publicul UNTOLD are o orientare politică clară. Nu tot, ci marea majoritate. Iar cu Cărtureștiul e același lucru, mai ales că erau, înțeleg, anumite titluri de cărți vizate, deci încă o dată se țintea un anumit electorat. Deci o mită electorală pur și simplu. Și chiar dacă ar fi la nivel național campanii pe bune (nu ca astea) pentru creșterea interesului față de vot, acestea nu ar trebui să fie niciodată bazate pe favoruri materiale. Convingerile influențate pe bani într-un anume sens (oricât de nobil în teorie) provin de fapt din conștiințe CUMPĂRATE. Formăm astfel viitorii corupți de care ne vom plânge cu lacrimi de crocodil. Gândim pe termen scurt, prost și meschin, dar pe termen lung ne furăm căciula singuri.
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      decadentii astia trebuie pusi la punct. probabil prin lagarare de concentrare. singura muzica permisa vor fi manelele.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      decadentii astia trebuie pusi la punct. probabil prin lagarare de concentrare. singura muzica permisa vor fi manelele.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Da, asta e mita electorala. In schimb, vrajeala aia cu case la 35.000 de euro, nu era mita electorala. Curat murdar, coane Fanica !
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Da, asta e mita electorala. In schimb, vrajeala aia cu case la 35.000 de euro, nu era mita electorala. Curat murdar, coane Fanica !
      • Like 0
    • @ Dragos Andreescu
      NU, aia cu casle ieftine e MARKETING electoral. Fiindcă NU se dă nimic gratis, ci se oferă (de fapt se promite în viitor) un produs atractiv și ieftin. În cazul cu UNTOLD și Cărturești se oferă ACUM BANI chiar dacă indirect, prin intermediul unui voucher sau cărți moca (în trecut). Ce e greu de priceput? Un VIITOR produs ieftin fiindcă atât costă el (se promite construcția eficientă a caselor) versus ACUM produse la un preț anume, dar date la un preț redus sau moca. În acest ultim caz e vorba de o pierdere asumată a vânzătorului. Pierdere suportată de cine? De cei interesați să iasă un anume candidat în alegeri. Deci aceste pierderi sunt practic acoperite de cheltuieli de campanie ale unora. La acele case nu e vorba de așa ceva, ci de un program pentru toți tinerii fără casă și doritori. Cât de fezabilă e ideea, asta e altceva. Probabil e greu de realizat. Dar speța de care vorbim cu cumpărarea alegătorilor, asta e mită electorală, acordată din banii de campanie ai unora, probabil doritori să rămână anonimi.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Ce bine pregătit ești! Un geniu, din păcate, neînțeles, contestat de unii. De ce spun asta? Pentru ești primul care "face din căcat bici"! Mai ai de "studiat" și de "muncit" să facă și "pleosc".
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Asa se cheama, mai nou, fraierirea oamenilor ? Marketing electoral ? Nu stiu cum de nu va crapa obrazul de rusine cu balariile voastre asa zis suveraniste.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Asa se cheama, mai nou, fraierirea oamenilor ? Marketing electoral ? Nu stiu cum de nu va crapa obrazul de rusine cu balariile voastre asa zis suveraniste.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Asa se cheama, mai nou, fraierirea oamenilor ? Marketing electoral ? Nu stiu cum de nu va crapa obrazul de rusine cu balariile voastre asa zis suveraniste.
      • Like 0
    • @ Dragos Andreescu
      RazvanP check icon
      Ca să le crape obrazul ar trebui să-l aibă...
      • Like 0
  • Este - dar cand uni 'influenceri' pe TikTok iti spuneau sa vii la vot si nu ziceau cu cine sa votezi -- era influenta pro-rusa si au anulat alegerile. Acuma e totul ok ca il sustine pe al nostru.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult