Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ortodoxia sfeterisirii

Literatura științifică românească primește o grea lovitură prin suspendarea discountului de 30 de zile din pedeapsă per carte scrisă în pârnaie. 

Doamna ministru Prună are boală pe intelectualii cu vocație penitenciară, așa că o să se prăbușească numărul de lucrări științifice produse de aceștia de la nu mai puțin de 340 în 2015, la zero.

Dar Consiliul Superior al Magistraturii se opune, încercând să mai dea o șansă culturii de zdup. Probabil, din pricină că până și procurorul general a ajuns să fie luat la ochi de DNA, și ce se gândesc judecătorii și procurorii membri CSM aflați cu muscoiul pe căciulă: mâine mă ia și pe mine, poate ajung în pușcărie, nu strică o cărticică.

În ce mă privește, cred și eu că prevederea din lege ar trebui menținută, cu două condiții însă.

Primo: în loc de cărți despre parlamentul european, turism, alianțe matrimoniale, iubirea de Dumnezeu și iubirea de Dinamo, deținuții intelectuali să se exprime în domeniul în care sunt indubitabil experți - teoria și practica ciordelii.

Se poate scoate o colecție a Bibliotecii pentru Hoți cu titlul Cum am furat. Am avea, astfel, prețioase contribuții de specialitate, de pildă: „Datul cu jula – abordare operațională”, „Introducerea membrului superior în caraiman până mai sus de cot”, „Ortodoxia sfeterisirii – hoțul iscusit întâi își face cruce, pe urmă pune mâna”, „Sifonarea – precizări metodologice la peste 10 milioane euro” și un best seller, „Manualul manglitorului”.

Secondo: constatăm că universitarii de la Rahova, înainte de a ajunge în așezământ, n-au produs niciun rând. Tot atâtea și după ce au ieșit de acolo. Înăuntru însă, productivitatea crește la o medie de 3-4 cărți de căciulă. Prin urmare, propun ca pentru fiecare volum publicat, să nu li se mai scadă, să li se adauge 30 de zile la cât au de executat, căci, iată, este în interesul culturii naționale ca acești autori să mediteze cât mai mult la mititica.

P.S. Aud că Biblioteca Națională a deschis o expoziție cu lucrări publicate în detenție, în perioada 2010-2015, ce poate fi vizitată în spațiile Buzunarul 1 și Buzunarul 2. Mi se pare un demers arhivistic folositor științei, așa cum craniile bandiților populari în perioada începutului de secol 20, Niculiță, Cetrică, Gherasim, Ogaru, Șegor, precum și organul lui Terente se află expuse la Institutul Medico-Legal „Mina Minovici”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult