Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Păcat de ministru. Puterea și Adevărul domnului Dragnea

Liviu Dragnea - foto Octav Ganea

În Puterea și Adevărul*, unul dintre cele mai convingătoare filme de propagandă ale epocii Ceaușescu, inginerul Petre Petrescu (interpretat de Amza Pellea) se opune construcției unui baraj de mari dimensiuni pe care Partidul, prin vocea lui Pavel Stoian (Mircea Albulescu), îl dorea realizat în termen de 2 ani. Inginerul Petrescu aduce argumente științifice, explicând că un asemenea proiect grandios depășește posibilitățile tehnologice și umane ale regiunii. Este înfierat într-o ședință de partid, este luat cu mașină neagră de acasă și trimis jos, în beciurile Securității, unde cu lampa în ochi i se arată lumina Partidului.

„Vorbesc cu niște oameni care nu știu să extragă o rădăcină pătrată”, se revoltă inginerul comunist, neînțelegând că tovarășii aceia rudimentari care iau cuvântul în ședința de excludere au ceva mult mai valoros pentru Partid, ceva ce lui îi lipsește: credința oarbă care să-i călăuzească în noua religie politică. Rațional, comunismul nu poate fi explicat fără a cădea în erezii periculoase. Comunismul este în primul rând un exercițiu de credință. Doar credința face posibil cincinalul în patru ani și jumătate sau poate muta - după cum vedem în film - munții din loc.

Inginerul Petrescu a păcătuit punând adevărul științific deasupra adevărului politic. Este o temă recurentă în dialectica socialist-comunistă, unde omul de știință și politrucul se înfruntă cu cerbicie, pentru ca, în final, primul fie să accepte de bunăvoie Adevărul suprem propovăduit de Partid, fie să fie convins de el prin metode specifice. Astăzi omului de știință i-am zice tehnocrat, iar politrucului i-am zice politruc.

„Eu nu sugerez remanierea, eu cer”, spune de pildă politrucul Liviu Dragnea, luându-i în cătarea armei pe doi miniștri cu apucături tehnocrate din Guvernul Grindeanu: Tudorel Toader, de la Justiție, și Viorel Ștefan, de la Finanțe. Dacă primul nu este membru de partid și are circumstanțe atenuante, dl. Ștefan n-are nicio scuză. Ca membru PSD, a nu crede în programul de guvernare este cel mai mare păcat, echivalent cu un act de trădare.

Dl. Ștefan, ca un veritabil contabil cu mânecuțe, îi arată dlui Dragnea că nu ies cifrele, că bugetul nu suportă atâta generozitate, că impozitul pe gospodărie nu iese la socoteală. Adevărul științific este că nu te poți întinde mai mult decât te ține plapuma. În replică, dl. Dragnea îl trimite pe ministrul Finanțelor la adevărul politic din Cartea Sfântă a regimului: „Dacă s-ar uita mai des în programul de guvernare, ar găsi soluții...”

Prin urmare, ministrul de Finanțe nu crede în adevărul revelat domnului Dragnea și merită aruncat peste bord. Va fi probabil primul pus pe lista de remaniați pe care i-o va trimite dl. Dragnea premierului. Cine nu crede în Program nu are ce căuta în Guvern. Este, de aceea, cuminte să repeți în fiecare frază litania „așa cum spune programul de guvernare...”. O face cu entuziasm tovărășesc și convingere doamna Lia Olguța Vasilescu fără să clipească, atunci când dublează sau triplează salariile din vârful buzelor.

Nu înțeleg, totuși, de ce s-a complicat dl. Dragnea cu un astfel de intelectual șovăielnic și nu l-a pus ministru de Finanțe de la bun început pe dl. Darius Vâlcov sau, mai bine, de ce nu s-a pus chiar pe sine în această funcție. Putea la fel de bine să fie și ministru al Justiției, și ministru al Finanțelor, și procuror general, și președinte al Camerei deputaților, și șef al comisiei de prietenie cu Brazilia, și ce ar mai fi vrut să ceară. Ar fi fost, după decenii de împliniri mărețe, întruchiparea personalității multilateral dezvoltate, deținător unic al Puterii și al Adevărului.

* Da, „Puterea și Adevărul” este un film comunist, apărut în 1972. Este o adevărată capodoperă de fină manipulare pusă în scenă de Titus Popovici. În film „se spun” lucruri până atunci de neimaginat și de neauzit și, din acest motiv, pare un film critic la adresa comunismului. Că totul era făcut pentru legitimarea noii epoci Ceaușescu, în opoziție cu „greșelile trecutului”, comise de regimul Dej, că nicio clipă ideologia comunistă nu este pusă sub semnul îndoielii, ci doar „elementele” care au deviat de la idealuri, că tonul critic nu contestă nicio secundă lumea comunistă, singura lume posibilă, acestea sunt detalii mult prea subtile să fi fost luate atunci în seamă. Vă invit să urmăriți cu prietenii dvs. acest film, cu sensibilitatea de acum și cu bagajul cultural pe care l-ați acumulat în libertate. Chiar și așa, chiar și știind că regimul comunist a fost fundamental mincinos și criminal, pe unii dintre dvs. filmul poate să-i convingă. Imaginați-vă apoi cum ar fi fost să vedeți filmul în anii '70: ați fi fost convinși că în România comunismul trebuie și merită salvat. De „vină” este geniul rău al lui Titus Popovici și al celorlalți excepționali meseriași ai propagandei, care au îndesat atât de bine comunismul în capul acestui popor, că nici după 30 de ani de democrație nu reușim să-l extragem de acolo.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Îmi place extraordinar demult fotografia
    ! Este reala , nu verosimile !
    • Like 0
  • Gy check icon
    Filmul care ruleaza in prezent mi se pare incredibil. In foarte scurt timp, Dragnea a reusit sa treaca de la nivel de judet, unde toata lumea lucreaza pentru el, la nivel de tara. Sa enumeram cateva aspecte: avocatul poporului a facut sesizare la CCR pentru Dragnea?, CCR lucreaza pentru Dragnea pentru a-i permite sa ajunga prim ministru?, CCR lucreaza pentru sotia lui Dragnea dupa ce a depus contestatie? Daea lucreaza pentru baiatul lui Dragnea prin programul "Carne de porc...? justitia munceste sa finalizeze dosarele lui Dragnea? Dupa cum observam Romania e foarte ocupata si preocupata sa-i rezolve problemele domnului Dragnea.S-ar putea face un film si acum? Mie mi se pare ca e o mare bataie de joc la adresa noastra si nimeni nu face un film.
    • Like 1
  • Articolul precum si comentariile generate arata cat de inadecvat este sistemul politic la provocarile actuale si cat de inadecvati suntem cu totii astepatand de la sistemul politic, de la x sau y sa ne rezolve,sau nu, problemele (daca ni le rezolva ok, daca nu avem pe cine sa dam vina ). Cred ca rezolvarea consta in modificarea radicala a sistemului de guvernare, noul sistem, bazandu-se pe avansul tehnologiei informatice si telecomunicatii, sa puna in centru democratia participativa si guvernarea bazata pe proiecte, descentralizare financiara, redistribuirea echitabila a resurselor de orice fel, libertatea si demnitatea umana.
    • Like 1
  • Cri check icon
    Este perfect normal ca daca un ministru nu este de acord cu programul de guvernare, sa paraseasca echipa guvernamentala. Insa acest lucru, chiar daca il mira peste masura pe dl. Negrutiu, este perfect normal in lumea politica democratica.
    Partidul ( sau coalitia ) care a furnizat guvernul, va raspunde in fatza alegatorilor pentru efectele si consecintele programului de guvernare, fie ele bune sau rele.
    Ca sa-l citez chiar pe dl. Negrutiu, doar "fanaticii sau propagandistii" nu vad aceste lucruri.
    Dl. Negrutiu, in calitate de alegator si de contribuabil, are tot dreptul sa critice cum doreste domnia sa pe orice politician sau partid, sau orice aspect care priveste Statul roman si institutiile sale.
    Insa, ca ziarist si formator de opinie, domnia sa ar trebui sa-si argumenteze rational si cat de cat obiectiv atat antipatiile, cat si simpatiile politice.
    • Like 0
    • @ Cri
      Asta si face dl Negrutiu iar ministrul spune ca nu se poate pune in practica programul de guvernare.Nu poti lasa un nebun sa-si faca mendrele sperand in pedeapsa Divina sau in judecata alegatorilor .
      • Like 0
  • check icon
    Privind peste secole întotdeauna conducătorii acestei lumi, împărați și regi, președinți și guverne etc, s-au cramponat de putere. Odată ajunși în vârful ierarhic al societății din care făceau parte, nu s-au mai desprins de "scaunul" puterii decât obligați într-un fel sau altul. Acum suntem conduși de incapabili de la Bruxelles, ONU, NATO, București s.a.m.d. Am citit cândva un articol, posibil tot pe Republica, ca de fapt nu avem nevoie de politicieni care se interpună intre medici, economiști, ingineri, într-un cuvânt tehnocrați, ci putem conduce cu infim mai puține resurse lumea fără acest cancer al societății. Când va fi eradicata complet clasa politică si ne vom gestiona cerebral resursele, atunci vom trece la următorul nivel de civilizație, pana atunci suntem condamnați sa trăim în sclavie totala și toate resursele sa fie risipite de acest virus ce toacă lumea - politicienii!
    • Like 0
  • Mda.
    • Like 0
  • Da' de unde, domnule Negruțiu!! Cred ca vi se pare! Guvernatorul Deltei Dunării a fost demis criticând liderul pentru ca n-a făcut scăpată știuca. Firesc, nu? Consiliul de administrație al SRR tocmai va fi demis pentru ca a făcut profit dar nu are corespondenți în 10!! județe și nu s-a modernizat suficient! Păi, dacă cumva tocmai din Teleorman n-are, nu știu de ce nu a plecat CA-ul ăsta singur acasă, mai de mult, fără să mai aștepte rapoartele de activitate! Ce tupeu și la ei!! Poate au mai transmis și imparțial despre manifestațiile din iarnă!
    Azi mâine o sa avem și noi Liv-Drag-Un fiul lui Liv-Drag-Il și nepotul lui Liv-Ir-Sen. Și, mamă, ce o sa mai plângem (de bucurie?) când ne vom vedea conducătorul!
    • Like 1
  • Având un Petrescu în familie, taică-miu, înclin să cred că filmul este inspirat dintr-o întâmplare adevărată. Oricât de greu de crezut este acest caz, comunismul nu a fost scutit de asemenea întâmplări. Conştienţi sau nu de pericolele la care se expuneau, au existat cetăţeni care au continuat să-şi respectate meseria, chiar dacă au fost nevoiţi să intre în conflict cu Partidul. Taică-miu nu a fost un erou pentru că nu a avut de suferit, a fost un norocos deoarece a întâlnit oameni de calitate care i-au trecut cu vederea încăpăţânare şi au apreciat meseriaşul care era. Alţii nu au fost aşa de norocoşi. Bine, a avut şi el de suferit dar nu în beci la Securitate.
    În anul 1985, nu s-a putut întoarce în Libia fiindcă directorul şantierului românesc de la Krivoi Rog, care îl aprecia foarte mult, obţinuse promisiunea ARCOM-ului că îl va trimite doar la Krivoi Rog, în URSS. Se construia Combinatul de Îmbogăţire a Minereurilor Acide, ridicat lângă localitatea Dolinska - Ucraina, cea mai mare investiţie externă a României din toate timpurile. A fost pentru prima oară în care a regretat că este un meseriaş de clasă. În Libia se lucra pe dolari, în URSS se lucra pe ruble... A plecat în URSS să-l strângă pe director de gât... N-a făcut-o şi a rămas în acolo 6 ani. Când a început Revoluţia, fără să aibă permisiunea cuiva, a plecat în România şi pe 30 decembrie 1989 era acasă, nu mai el ştie cum a ajuns. S-a asigurat că totul este bine şi în ianuarie 1990 s-a întors. A fost un norocos.

    Cu privire la ministrul Finanţelor, eu nu sunt de acord cu autorul pentru următoarele considerente: PSD-ul a câştigat alegerile cu un program de guvernare iar guvernul constituit are ca obiectiv implementarea acelui program. Dacă nu credea în acest program, nu trebuia să accepte funcţia, iar dacă s-a convins mai târziu că programul de guvernare nu este realist, atunci trebuia să demisioneze. El a fost numit de către partid pentru a implementa programul acestuia. Eu am votat un program de guvernare şi vreau ca acesta să fie implementat. Dacă PSD-ul nu pune în practică programul de guvernare pe care mi l-a prezentat în campanie, eu nu mai votez PSD-ul. Actualul ministru de Finanţe nu poate, foarte bine, dar să plece. Să vină alt ministru care poate. Eu nu am votat PSD-ul ca să-mi spună că nu poate. Orice asociere cu practicile PCR-ului sunt nepotrivite. Şi în SUA este la fel. Un preşedinte câştigă alegerile cu un program de guvernare şi toţi oamenii numiţi de el în diferite funcţii pun în practică programul respectiv. Nu sunt în stare, atunci pleacă. Programul de guvernare este un contract între partid şi alegători ce trebuie respectat.
    • Like 0
    • @ Constantin
      Și prietenii care se arunca în aer omorând zeci de nevinovați cred într-o carte sfântă a lor. Dupa logica ta, dacă ISIS câștiga niște prezumtive alegeri în asa zisul stat al lor, e ok sa măcelareasă în continuare iar cine nu crede în program, să plece fain-frumos acasă, sau sa nu se bage deloc.
      • Like 2
    • @ Republican
      Stimabile, România este o democraţie. O democraţie tânără, dar democraţie. ISIS nu are nicio legătură cu democraţia, deci comparaţia este deplasată.
      Revenind la România, eu nu vreau dizidenţi în guvern, ci miniştri care se pricep să pună în practică programul pe care eu l-am votat. Că de aceea votăm. Au promis, trebuie să-l pună în practică. Au spus că ştiu şi pot, nu accept paşi înapoi. Cine nu poate ţine pasul este liber să plece.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Normal! Te-ai băgat în depășire? Apoi, calc-o frate! Nu-i bai ca vine ditamai camionul din contra-sens! Dizidenți ne trebuie nouă? Care sa ne spună că nu e ok sa depășești fără sa te asiguri? Că au văzut camionul pe care tu îl ignori? Dacă-i linie întreruptă, poți depăși, doar scrie în Codul Rutier!
      • Like 5
    • @ Republican
      Faci comparaţii deplasate.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Vai tovarășul Costel , mi-au dat lacrimile . Cine ți-a scris povestea asta ? Partidul ? Sau ai copiat de undeva ca știu ca la membri partidului bolșevic se poarta .
      • Like 4
  • Unde vrea sa ajunga "tovarasul" Dragnea ? Chiar crede in planurile sale ? Nu cred ca PSD - ul sta numai in Dragnea !
    • Like 0
  • Gy check icon
    Dragnea si-a pus pe net poza pentru candidatura la presedentie. E cea cu photoshop. Piele fina, par grizonat, zambet discret, negi stersi, doua urechi, culori asortate, gura inchisa sa nu se vada dintii, tot ce trebuie pentru o poza de succes. Stie sa-si pregateasca miscarile viitoare din timp. La momentul alegerilor vom fi familiarizati cu imaginea din poza, un presedinte prezentabil, serios, cunoscut, etc. Cum sa nu-ti amintesti de comunism ? E acelasi film dar cu alte personaje. Din nou ocupa functii, oameni ce nu au pregatire de specialitate, "partidul e-n toate, e-n cele ce sunt.... Vorba lui Brucan, mai trebuie sa treaca inca 20 de ani. Incet , incet partidul, oamenii din teritoriu o sa-i ceara sa candideze la presedentie. Deocamdata Olguta l-a anuntat. Sa urmarim scenariul care v-a urma.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult