Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Pacienții infectați cu Omicron, tulpina mutantă de coronavirus, prezintă simptome „neobișnuite”

Africa de Sud - vaccinare

Foto: Getty Images

Medicul sud-african care a alertat autoritățile luna aceasta în legătură cu pacienţi ce au contractat o nouă variantă de COVID-19 spune că a observat la aceștia simptome „neobișnuite”: primele semne de boală sunt „ușoare”, iar persoanele infectate nu își pierd simțul mirosului.

Dr Angelique Coetzee, care are un cabinet privat în capitala administrativă a Africii de Sud, Pretoria, a sesizat pentru prima dată la începutul acestei luni că pacienții cu Covid prezentau o serie de simptome ciudate, scrie The Telegraph.

Medicul, cu o experiență de peste 30 de ani și care conduce Asociația Medicală din Africa de Sud, a spus că niciunul dintre pacienții infectați cu varianta Omicron nu a suferit o pierdere a gustului și mirosului, asociată în mod obișnuit cu Covid, dar aceștia au prezentat simptome precum oboseală intensă și un nivel ridicat al pulsului.

„Simptomele lor erau atât de diferite și atât de ușoare față de cele pe care le tratasem înainte”, a spus dr. Coetzee pentru The Telegraph.

„Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a spus dr. Coetzee.

Descoperită pentru prima dată în Africa de Sud la începutul acestei luni, varianta Omicron a fost identificată recent în Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Botswana, Israel, Hong Kong și Australia.

Descoperirea variantei Omicron, denumită săptămâna trecută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept o „variantă de îngrijorare”, a stârnit îngrijorări în întreaga lume, pentru că ar putea să nu fie acoperită de protecția vaccinurilor existente pe piață și ar putea prelungi pandemia.

Experții spun că Omicron pare mai contagioasă decât variantele anterioare, însă deocamdată nu este clar dacă provoacă o boală Covid-19 mai severă sau mai puțin severă, în comparație cu alte tulpini de coronavirus.

Dr. Coetzee a declarat că noile simptome pe care le-a observat au fost „ușoare” și că toți pacienții pe care i-a tratat și-au revenit bine.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm