Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pacienții infectați cu Omicron, tulpina mutantă de coronavirus, prezintă simptome „neobișnuite”

Africa de Sud - vaccinare

Foto: Getty Images

Medicul sud-african care a alertat autoritățile luna aceasta în legătură cu pacienţi ce au contractat o nouă variantă de COVID-19 spune că a observat la aceștia simptome „neobișnuite”: primele semne de boală sunt „ușoare”, iar persoanele infectate nu își pierd simțul mirosului.

Dr Angelique Coetzee, care are un cabinet privat în capitala administrativă a Africii de Sud, Pretoria, a sesizat pentru prima dată la începutul acestei luni că pacienții cu Covid prezentau o serie de simptome ciudate, scrie The Telegraph.

Medicul, cu o experiență de peste 30 de ani și care conduce Asociația Medicală din Africa de Sud, a spus că niciunul dintre pacienții infectați cu varianta Omicron nu a suferit o pierdere a gustului și mirosului, asociată în mod obișnuit cu Covid, dar aceștia au prezentat simptome precum oboseală intensă și un nivel ridicat al pulsului.

„Simptomele lor erau atât de diferite și atât de ușoare față de cele pe care le tratasem înainte”, a spus dr. Coetzee pentru The Telegraph.

„Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a spus dr. Coetzee.

Descoperită pentru prima dată în Africa de Sud la începutul acestei luni, varianta Omicron a fost identificată recent în Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Botswana, Israel, Hong Kong și Australia.

Descoperirea variantei Omicron, denumită săptămâna trecută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept o „variantă de îngrijorare”, a stârnit îngrijorări în întreaga lume, pentru că ar putea să nu fie acoperită de protecția vaccinurilor existente pe piață și ar putea prelungi pandemia.

Experții spun că Omicron pare mai contagioasă decât variantele anterioare, însă deocamdată nu este clar dacă provoacă o boală Covid-19 mai severă sau mai puțin severă, în comparație cu alte tulpini de coronavirus.

Dr. Coetzee a declarat că noile simptome pe care le-a observat au fost „ușoare” și că toți pacienții pe care i-a tratat și-au revenit bine.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult