Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Pacienții infectați cu Omicron, tulpina mutantă de coronavirus, prezintă simptome „neobișnuite”

Africa de Sud - vaccinare

Foto: Getty Images

Medicul sud-african care a alertat autoritățile luna aceasta în legătură cu pacienţi ce au contractat o nouă variantă de COVID-19 spune că a observat la aceștia simptome „neobișnuite”: primele semne de boală sunt „ușoare”, iar persoanele infectate nu își pierd simțul mirosului.

Dr Angelique Coetzee, care are un cabinet privat în capitala administrativă a Africii de Sud, Pretoria, a sesizat pentru prima dată la începutul acestei luni că pacienții cu Covid prezentau o serie de simptome ciudate, scrie The Telegraph.

Medicul, cu o experiență de peste 30 de ani și care conduce Asociația Medicală din Africa de Sud, a spus că niciunul dintre pacienții infectați cu varianta Omicron nu a suferit o pierdere a gustului și mirosului, asociată în mod obișnuit cu Covid, dar aceștia au prezentat simptome precum oboseală intensă și un nivel ridicat al pulsului.

„Simptomele lor erau atât de diferite și atât de ușoare față de cele pe care le tratasem înainte”, a spus dr. Coetzee pentru The Telegraph.

„Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a spus dr. Coetzee.

Descoperită pentru prima dată în Africa de Sud la începutul acestei luni, varianta Omicron a fost identificată recent în Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Botswana, Israel, Hong Kong și Australia.

Descoperirea variantei Omicron, denumită săptămâna trecută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept o „variantă de îngrijorare”, a stârnit îngrijorări în întreaga lume, pentru că ar putea să nu fie acoperită de protecția vaccinurilor existente pe piață și ar putea prelungi pandemia.

Experții spun că Omicron pare mai contagioasă decât variantele anterioare, însă deocamdată nu este clar dacă provoacă o boală Covid-19 mai severă sau mai puțin severă, în comparație cu alte tulpini de coronavirus.

Dr. Coetzee a declarat că noile simptome pe care le-a observat au fost „ușoare” și că toți pacienții pe care i-a tratat și-au revenit bine.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult