Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De ce virusul care vine din Africa de Sud ne sperie atât de tare. Cercetător român în genetică umană la Cambridge: „Are 32 de mutații în proteina Spike și există îngrijorarea că ar fi și mai infecțioasă”

Mural Africa de Sud

Foto: Getty Images

O nouă variantă de coronavirus, Omicron, cu un număr mare de mutații ale proteinei Spike, a fost identificată marți în Africa de Sud și a determinat Comisia Europeană să ceară statelor membre să introducă restricții pentru zborurile înspre această regiune. Țări precum Marea Britanie, Germania sau Italia au anunțat primele astfel de interdicții, iar între timp a fost confirmat și primul caz de infectare cu noua tulpină din Europa, în Belgia, după ce anterior mai fusese identificat unul în Israel. „Această variantă nouă are niște mutații care ar schimba structura proteinei Spike astfel încât să eludeze sistemul imunitar, dar în același timp sunt dovezi că ar fi și mai infecțioasă și asta e marea îngrijorare. Poate că vom avea noroc și nu se va răspândi, pentru că nu va fi câștigătoare în fața Delta. Dar ce a aprins multe luminițe roșii este că datele epidemiologice sugerează că s-ar răspândi mai repede, că în zona în care a fost observată au fost mai multe cazuri. Trebuie să spunem însă că nu e clar că este așa”, explică într-un interviu pentru Republica Mircea Iliescu (foto), doctor în genetică umană și evoluție la Universitatea Cambridge, Marea Britanie. 

L-am întrebat pe Mircea Iliescu, care predă cursuri de evoluție și genetică la Institutul de Educație Continuă al aceleiași universități, ce știu cercetătorii despre noua variantă a virusului, care este probabilitatea ca ea să se răspândească pe scară largă și cât de eficiente ar putea fi vaccinurile împotriva sa. Omicron a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății „variantă îngrijorătoare”.

Ce se știe până în acest moment despre varianta de coronavirus Omicron

  • Are foarte multe mutații noi (32) în acea celebră proteină Spike, acea proteină cu țepușă, care e cea care ancorează în celulele noastre. Spre comparație, varianta Delta are 12

Mircea Iliescu: „Momentan nu știm foarte multe, toți oamenii de știință încearcă să afle. Important este că am aflat că există și asta este pentru că cei din Africa de Sud fac efort și fac supraveghere genomică. Cred de fapt că datele le-au trimis în Marea Britanie și cercetătorii de aici care au platforme foarte performante de a identifica mutațiile au descoperit-o, dar e foarte important că știm despre ea. Trebuie să le mulțumim oamenilor de știință din Africa de Sud că au spus despre ea, deși acum Africa de Sud suferă de pe urma restricțiilor. În România, dacă am avut un val uriaș în această toamnă, nu înseamnă că am supravegheat foarte bine potențialele variante care au apărut, dacă au apărut.

Marți a fost identificată, a apărut recent, în ultimele săptămâni. Bănuim că a apărut pentru că virusul a stat mult într-o persoană posibil imunocompromisă și a tot evoluat, s-a tot bătut cu anticorpii acelei persoane și a avut o evoluție în timp real. Bănuim că aceasta a fost motivul care a făcut posibilă apariția unei variante atât de modificate. 

Oamenii de știință, în general, nu se manifestă atât de brusc, dar specialiștii care urmăresc secvențele virusului acestuia, dar și ale altora, sunt destul de îngrijorați. Asta pentru că are foarte multe mutații noi în acea celebră proteină Spike, acea proteină cu țepușă, care e cea care ancorează în celulele noastre, care este recunoscută de receptorii noștri celulari când intră și de anticorpii care o atacă pentru a nu intra. Această variantă are cam 30-32 de mutații în acea proteină Spike în condițiile în care Delta, cea care este acum dominantă are doar 12 acolo. Faptul că sunt atât de multe mutații în proteina Spike a făcut să apară luminițe roșii peste tot.

Care este marea îngrijorare a cercetătorilor

  • Mutațiile ar schimba structura proteinei Spike, astfel încât să eludeze sistemul imunitar, dar în același timp sunt dovezi că noua variantă ar fi și mai infecțioasă.
  • Nu este însă clar în acest moment că lucrurile stau chiar așa, datele epidemiologice sunt preliminare

Mircea Iliescu: „Au mai fost mutații care păreau să eludeze răspunsul nostru imunitar, cum e varianta Beta, apărută tot în Africa de Sud. Dar varianta Beta nu are și o infecțiozitate foarte mare. Varianta Delta e câștigătoare pentru că infectează foarte mulți oameni, însă, din fericire, nu este atât de schimbată încât vaccinurile și anticorpii noștri, dacă am avut boala, să nu o recunoască. Asta e partea bună cu Delta, chiar dacă se răspândește foarte mult, chiar dacă se răspândește și printre oamenii vaccinați, anticorpii noștri o recunosc și putem preveni formele grave. Vaccinurile funcționează cu Delta.

Această variantă nouă are însă niște mutații care ar schimba structura proteinei Spike, astfel încât să eludeze sistemul imunitar, dar în același timp sunt dovezi că ar fi și mai infecțioasă și asta e marea îngrijorare. Poate că vom avea noroc și nu se va răspândi, pentru că nu va fi câștigătoare în fața Delta. Dar ce a aprins multe luminițe roșii este că datele epidemiologice sugerează că s-ar răspândi mai repede, că în zona în care a fost observată au fost mai multe cazuri. Trebuie să punem însă că nu e clar că e așa, că nu sunt date clare că e mai infecțioasă. Datele epidemiologice sunt preliminare, e posibil ca infectările din acea zonă să nu fie datorate noi variante. Nu e foarte clar că e mai infecțioasă, asta e partea bună, deocamdată se studiază. Avem doar niște date că în Africa de Sud ar părea să fie un pic mai tare decât Delta. Dacă însă nu va fi atât de infecțioasă, am putea să avem noroc.

Cât de eficientă va fi oprirea zborurilor către și dinspre statele din regiunea sud-africană

  • Prin această măsură adoptată rapid, statele încearcă doar să câștige timp, pentru a înțelege mai bine noua variantă

Mircea Iliescu:Putem doar să încetinim venirea ei în Europa. Pentru că deja, oricum, în Marea Britanie au fost multe zboruri pe zi de multă vreme, în Europa la fel. Prin faptul că s-au interzis zborurile încercăm să câștigăm timp pentru a afla mai mult despre această variantă. În acest moment toți cercetătorii care se uită în laborator la structura virusului lucrează zi și noapte pentru a înțelege cât de bine răspund anticorpii și a înțelege mai bina această variantă. Asta face acum Marea Britanie, asta fac alte țări care au infrastructură puternică de cercetare.

Probabil că Delta este o variantă de succes, probabil că virusul a tot experimentat și a ajuns la un anume vârf. Noi tot timpul spunem că poate să ne surprindă. Nu putem spune că această variantă este atât de periculoasă, dar trebuie să fim foarte precauți, asta au învățat toate țările, după apariția primelor variante.

Cât de eficient ar mai putea fi vaccinul împotriva noii variante

  • Este posibil ca vaccinurile actuale să continue să prevină îmbolnăvirea gravă
  • În România, cel mai probabil, valul 5, care va veni după sărbători, va fi provocat tot de varianta Delta

Mircea Iliescu: „Vaccinul rămâne singura soluție și previne îmbolnăvirea gravă. Și chiar dacă această variantă este un pic altfel, este posibil ca vaccinurile actuale să să continue să prevină îmbolnăvirea gravă. Pentru că acele celule T pe care le generează noi știm că au răspuns destul de larg împotriva virusului, nu doar pentru anumite secvențe. Ca să fac o glumă, în România nici măcar nu avem problema asta, pentru că nu ne-am vaccinat, așa că nu avem despre ce să discutăm. Sunt țări cu 80% vaccinare care sunt îngrijorate dacă nu va funcționa vaccinul. Noi avem 40%.

Sunt șanse mari ca, și dacă e o variantă mai altfel, vaccinurile actuale tot să ofere o bună protecție. Doar că răspunsul foarte precaut al multor țări este corect și trebuie să aflăm mai multe despre această variantă. Iar dacă va fi nevoie, sigur că vom putea să modificăm vaccinul, poate fi modificat destul de repede pentru un booster care să răspundă mai bine la această variantă. Cu Delta nu a fost nevoie, deși se bănuia că va fi. Nu putem preveni 100% infectarea, dar prevenim în mare parte boala gravă și atunci e ok. Dar pentru asta avem nevoie să avem acea rată de vaccinare foarte mare. Ce ar trebui să facem noi în România ar fi oricum să ne vaccinăm cât mai repede, pentru că următorul val care va veni după sărbători probabil că nu va fi cu această variantă. Va fi cu Delta sau Delta plus și ne va găsi în continuare nepregătiți, dacă nu suntem vaccinați. În același timp, oamenii care au trecut prin boală și se gândesc că au protecție, ar trebui să se gândească oricum să se vaccineze. Trebuie să ne vaccinăm, să-i convingem pe oameni să se vaccineze și să așteptăm aceste medicamente care au fost aprobate în teste clinice și vor fi aprobate cât de curând de EMA și în Europa. Dar care sunt scumpe și nu vor fi chiar pentru toată lumea. Nu trebuie să ne bazăm pe medicamente, ar trebui să prevenim boala prin vaccinare.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    De fapt nu-i shit news ci shit happens.
    Mai aflăm că în RSA prevalența HIV/SIDA e de 30% iar cauza ar fi fost o infecție persistentă covid într-un organism inapt de a cea un răspuns imun optim. În acele persoane virusul persistă mult timp și de aceea sunt favorizate mutațiile. De altfel cele mai rele vin exact din țări unde virusul s-a transmis necontrolat: UK, Brazilia, India iar acum RSA recidivează în a ne oferi un nou motiv de îngrijorare.

    De altfel, dacă îmi aduc eu bine aminte, la începutul anului RSA a returnat un lot important de vaccin AZ în baza unui studiu efectuat de ei pe ... 2000 de persoane tinere, când pe astfel de persoane NU poți aprecia corect protecția la deces. Rata de vaccinare acolo e mică, asta pentru a preîntîmpina eventuale replici cum că vaccinul ar fi favorizat mutațiile.

    Cine urmărește știrile vede că nu-i o pocnitoare ci un veritabil VOC. Țările își închid granițele rând pe rând. Nici vorbă de vreo motivație financiară ori de creat panică. Din păcate bate iar vânt de carantină peste lume. În 2 săptămâni aflăm mai multe, deocamdată nu se știe nici dacă vaccinul protejează într-o oarecare măsură nici dacă ocolește vindecații. Chiar dacă afurisenia asta de mutant ocolește vaccinul, Pfizer lucrează deja la o variantă îmbunătățită și Moderna la fel.
    Dr. Cristian Apetrei a publicat un articol foarte bun pe pagina lui de facebook.
    • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Sa știți că s-au și sinucis unii, fără glumă dar în lockdown-ul prelungit și fără speranță.
      Nu că nu mai pot de frică, mie una nu mi-e, până la urmă e o boală, te întâlnești cu virusul vaccinat ori nu. Diferența e totuși semnificativă, am "probat" personal. Mai sunt unii care nu fac covid, sunt acele cazuri care au imunitate încrucișată. Toți am vrea să fim așa dar din pacate puțini au avantajul ăsta.
      Indiferent dacă vrem s-o tratăm la mișto, nu ne lasă. Se închid granițe, uși în nas, tot ce s-a făcut până acum se duce pe apa sîmbetei că nu știu care țară nu vaccinează sau are 30% infecții SIDA. Să mori de ciudă. Nu mai poti să-ți faci nici un plan, trăiești de azi pe mâine, nu poți să vizitezi măcar părinții de frică să nu le duci o " bucurie ".
      Nu pot gândi așa detașat, încă am o mamă, pe tata l-am pierdut colateral, nu covid ci că fiind în plin val n-am putut face nimic să ajut. Și o familie din partea soțului pentru care îmi fac griji. Sunt mai multe persoane de care chiar îmi pasă și cred că e normal așa. Aveam planuri care se duc naibii.
      Nu mi-e frică că o să crap, până la urmă cu o moarte suntem datori. Dar ne distruge viețile, asta e problema. Ajungem cu timpul morți vii. Și nici nu pot să mă supăr, e realitatea și o înțeleg, numai că nu-mi place.
      Comentariul meu s-a dorit o replică la cele 2 dinainte cu mișto-uri aiurea și bagatelizare a unei situații cât se poate de serioase. Dar m-am obișnuit și cu râsul și mișto-ul ca reacție de minimizare. O chestie uriașă o poți cumva înțelege dacă o reduci la dimensiuni care îți sunt comprehensibile, un mecanism de apărare pe care îl conectăm, văd, din ce in ce mai des.
      PS: sunt mai mult decât obișnuită cu replici de genul bagă-te sub pat și nu mai ieși de acolo dacă ți-e așa de frică. E o abordare copilărească, de frondă, de genul " who's afraid of the big bad wolf ".
      PPS: să-l văd eu pe ăla care cu SaO2 de vreo 30% așa, care abia trage aer, senin, asta e, am pus-o. Vă garantez eu, se conectează imediat instinctul de supraviețuire. Numai că unii află prea târziu, ultimele lor gânduri și regrete nu le află nimeni.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Cred ca nimeni nu a contestat existenta tulpinei, eu in nici un caz nu am facut asta. Astazi s-a scris ca primul raport despre noua tulpina a aparut in RSA pe 18 Noiembrie. Stirea a "lovit" titlurile presei internationale pe 27 noiembrie, exact in ziua in care pietele sunt inchise sau au volume foarte mici in US. Este evident doar o parere, dar urmaresc pietele financiare de vreo 20 de ani si mi-am dezvoltat un "miros" aparte pentru stirile care apar exact atunci cand trebuie.

      Noua tulpina exista, este reala. Posibil mai rea decat delta. Posibil doar. Conform noilor informatii aparute azi in presa, bolnavii au avut simptome usoare pana la medii. Nu stim daca vaccinurile dezvoltate pana acum se vor dovedi eficiente impotriva noilor mutatii. Dar stim ca efortul de adaptare a vaccinurilor deja aprobate va fi redus, noi vaccinuri putand fi dezvoltate in maxim 2 luni. Si mai stim ca in fiecare toamna sunt campanii de vaccinare anti gripa sezoniera, ceea ce se va intampla si in cazul Covid - probabil vor fi targetate printr-un singur vaccin.

      Stirea s-a propagat sub o forma menita sa produca panica. Dar la lockdown-uri totale (cu oprirea economiilor) nu mai ajungem. De unde atata panica? A fost justificata in primavara lui 2020 cand nu se stia nimic despre Covid, dar acum?
      • Like 0
    • @ Sever Lupu
      Delia MC Delia MC check icon
      "Știrea s-a propagat așa încât să inducă panică". Sigur că da. Sper că până acum ați mai citit câte ceva despre, vuiește presa din toate limbile pământului. Articolașul ăsta e o încropeală penibilă, un interviu kilometric și inutil. Multe vorbe degeaba. Dar tema e reală.
      Nici o panică, am mai spus. Doar un disconfort și dezaprobare față de cei care se cred undeva deasupra. Slavă Domnului că aceia nu hotărăsc nimic.
      Și despre lockdown: Cum vă imaginați că ar reacționa statele în fața unei tulpini care ocolește chiar și imunitatea dată de boală? Deocamdată nu se știe cât protejează vaccinul, dar dacă nu? Că durează vreo 3 luni până să poată produce vaccinul specific, încă vreo 2 până l-am avea. Dacă ne-a surprins cât de abruptă e curba delta, s-o vedeți pe asta: e practic verticală. Deci înafara unui intermezzo corasonic (na, am și eu corason, I'm not a robot) n-am spus nimic panicard ori neadevărat, situația e îngrijorătoare.
      • Like 0
  • Aparitia acestei stiri trebuie privita in context. Stirea a "lovit" presa ieri, dar cei de la Moderna au anuntat ca lucreaza "de cateva zile" la un rapel contra noii tulpini.

    Joi bursa din NY a fost inchisa iar ieri a avut program scurt (Thanksgiving Day), probabil majoritatea traderilor facand "punte" pentru un weekend prelungit. Este momentul ideal pentru aparitia unei stiri "ingrozitoare" gen "soc si groaza". Presa mondiala a preluat rapid o stire care probabil a fost stiuta de marile banci de investitii (daca stiau cei de la Moderna, stiau si ei) si care vandusera/luasera poziti short de acum cateva zile.

    Cu o lichiditate scazuta din cauza mini-vacantei, bursele s-au dus in cap, speculatorii de retail intrand in panica. Previzibil. Unda de soc va mai continua probabil si luni cand cei care au vandut/shortat isi vor relua detinerile/marca profiturile pe short.

    Pe scurt, cam asta cred eu ca este filmul
    • Like 1
  • Nu avem doar ”fake news”, avem și ”shit news”. Rețeta unui shit news este simplă: editorul alege o cunoștință, directă sau indirectă, cumva conectată cu un mediu academic ultra recunoscut, i se pun întrebările din tema de diseminat, de preferință aceste întrebări acoperă domenii de expertiză disjuncte, iar bietul om răspunde ce crede el de cuvință. Dialogul se formatează cu un titlu amenințător , ultimativ!
    • Like 1
    • @ Niculae Moromete
      Liviu check icon
      Domnule, cum le stii dumneata pe toate, natia asta romana bubuie de genii.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult