Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Păduchii din pușcării, viermii din libertate și leprele care au îmbolnăvit statul

1. Au luat foc pușcăriile. După ce luni de zile televiziunile care au pe cineva de scos au suflat în jar din toți bojocii, iată că în sfârșit s-a aprins vâlvătaia.

Sătui de înghesuială, de igrasie, de păduchi și de WC-ul turcesc, deținuții se răcoresc cum pot. Se revoltă, ies pe geamuri, aprind saltele și fac grevă, refuzând micul dejun și cina. Unii intră direct în greva foamei și se urcă la bustul gol pe acoperiș, de unde ne fac cu mâna la TV. Neamurile se strâng pe la porți, la susținere.

Într-un emoționant gest de solidaritate, închisorile din Iaşi, Poarta Albă, Botoşani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui şi Brăila se aprind una câte una. Ministrul Justiției, după ce a fredonat aiurea-n tramvai aria grațierii, compusă de marii penali din Parlament, își varsă nervii pe ziariști. Revenit în politică, Cătălin Predoiu îi cere să meargă să vorbească cu deținuții, ca să găsească soluții. Ministrul promite că va găsi, dar nu-i demite pe șefii de la Penitenciare, chiar dacă e nemulțumit de ei.

2. Cătălin Tolontan a publicat o înregistrare în care un pacient de la Spitalul de Arși e mâncat de viermi. Ministrul Sănătății iese imediat în conferință de presă și spune că vrea să închidă spitalul, dar că deocamdată nu poate. Dacă mâine ar fi o catastrofă, precum cea din Colectiv, n-am avea unde să-i tratăm pe arși. I-am trimite în străinătate, ne spune cu glas stins dl. Vlad Voiculescu.

Privind la cele două evenimente, poți trage ușor concluzia că n-o fi bine în pușcărie, dar nici în libertate nu e prea grozav. Că deținuți suntem de fapt cu toții, fie că ajungem într-un penitenciar, fie că ajungem într-un spital sau, Doamne ferește, la Berevoiești. Pe unii ne mănâncă păduchii, pe alții muștele și nimeni nu s-ar mira ca în această țară care trăiește cu un picior în Evul mediu să ne doboare pe toți ciuma.

Nu trebuie să fi făcut ceva rău ca să fii condamnat în România. Dacă pur și simplu ai ghinion să te îmbolnăvești, verdictul e nemilos: poți face ani grei de temniță grea în propriul corp din cauza neglijenței semenilor tăi. Sau poți să găsești un medic bun sau o asistentă inimoasă care lucrează cu bacșișuri mici și să scapi fără infecție. Viața ta ține exclusiv de noroc.

În România, avem pușcăriile cum avem și spitalele, și școlile, și drumurile - delabrate, părăginite, măcinate de râia delăsării, contagioase, un pericol pentru viața oamenilor. Este rezultatul ultimilor 25 de ani în care statul nu a construit nimic, în schimb a creat regi și prinți din studii de fezabilitate. Singurele construcții ridicate în ultimul sfert de veac sunt mausoleele pe care leprele au muls statul și le-au ridicat pe malul lacurilor - din ce în ce mai pline de rahat -, și la marginea codrilor - și ei, din ce în ce mai jerpeliți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In Evul Mediu s-au construit castele si catedrale care au dainuit peste secole. Mizeria si promiscuitatea nu au lasat urmele pe care dezgustul si lehamitea o vor lasa in civilizatia romaneasca .
    • Like 0
  • Cât adevăr ,păcat că sunt puțini cei ce văd.
    • Like 0
  • Puneti accent pe ADEVAR,care cladeste,minciuna distruge...scoatetii in fata pe excroci,mincinosi ,hoti ,borfasi,nesimtiti...nume si date ,organele competente sunt obligate prin lege sa se sesizeze din oficiu.
    • Like 1
  • Scarbiti de sistemul comunist ( care inca persista in tara ) ne-am luat hamul si prastia si am parasit Tara noastra de cativa ani buni. ..si bine am facut. ..intorsi din Tara de o saptamana dupa o vacanta remarcam ca nu s-a schimbat nimic..ba chiar mai rau este ca inainte,lumea nu s-a saturat de saracie si mizerie s-a obisnuit cu ea...Tara noastra nu progreseaza,regreseaza din toate punctele de vedere. ..mi-e scarba sa mai ma intorc acasa
    • Like 1
    • @ Ligia Madalina
      check icon
      cand traiesti departe de romania un timp, te loveste nostalgia locurilor, si te intorci sa revezi ceva din copilarie, din tinerete. nu caut oameni, multi si-au tradat visele si si-au urmat destinele. normal, poate si eu, poate si tu, dar poate noi am descoperit destinul si l-am transformat in vis. de ce in vis ? pentru ca atunci cand ma reintorc in romania descopar un cosmar :(, romanul luptandu-se cu pragul mizeriei economice, luptandu-se sa supravietuiasca in mizeria spitalelor, a salilor de asteptare cu mobilierul tineretii mele :(, paturi, scaune, usi, ferestre .... ma intreb daca cearceafurile au rezistat :( ... prosoape, hartie higienica, hartie prosop, sapun, aer conditionat, purificatoare de aer, odorizatoare, ... toate lucruri din star trek pt romania ... si dupa 2-3 sptamani ma intorc in visul frumos al starii de bine comun, al normalitatii. si nu-mi mai trebuie romania pt urmatorii 3-5 ani ! este suficient sa aud glasul unui roman si parca simt suferinta lui, cand il vad simt umilinta lui, se uita si-si masoara puterea financiara si incapacitatea .... si trec anii si-mi dau sema ca nu oamenii sunt de vina ci vremurile ... poate toti ar dorii ca visele lor sa devina realitati, si atunci ma simt bine cand aud ca un roman vorbeste de "Păduchii din pușcării, viermii din libertate și leprele care au îmbolnăvit statul"
      • Like 0
  • Paduchii,viermii si leprele nu intra in Rai ,deci traiesc pe paminnt pentru nimic .
    • Like 1
  • lasati tara pe mana unora mai capabili sa guverneze,romanii nu sunt in stare,dati tara la unguri sau la austrieci si nu va mai bateti cu pumnii in piept ca sunteti mandri ca sunteti romani,nu aveti dreptul
    • Like 0
  • Nu înțeleg ce legătură are medicul sau asistenta inimoasă cu faptul că iei sau nu infecție din spital. Nu înțelegeți că medicul nu vine cu germenii în traistă si ca NU este treaba lui să se ocupe de această problemă? Amestecați lucrurile si induceti în eroare cititorii care oricum au o părere f proastă despre doctori. Asta mai lipsea.....medicul sa aprovizioneze secția cu dezinfectanți eficienți, să aducă unt si medicamente de acasă ca să fie pacientul Roman mulțumit. Ca săpun de acasă oricum aduce.
    • Like 2
    • @ Andreea-Iuliana Colcer
      exista in fisa postului de medic sa raporteze infectiile spitalicesti, sa faca rapoarte si sa le ridice. Asta inseamna munca de dosar, dar lenea e mare ( tocmai imi spunea o prietena dr romanca dar in Franta ca a scris 2 ore hartii in spital..)
      • Like 2
    • @ Andreea-Iuliana Colcer
      Stim exact cum sunt medicii din Romania, sunt printre ei si buni,eroi chiar, acest articol si multe altele se refera la sistem si,din pacate,e fff adevarat! Nimeni nu ii incrimineaza pe cei corecti, pe cei care isi petrec toata viata prin spitale pt a salva oameni,dar si ei se lupta cu sistemul. Am vazut medici fff buni,schimbati din functie pt a face loc celor cu pile, chiar daca mai slabi,chiar daca e vorba de a conduce sectia de urgente la Spitalul de Copii,nu conteaza...
      • Like 2
    • @ Sarkadi Erika
      check icon
      daca te obisnuiesti cu mizeria sufleteasca si cu lipsurile si minusurile in ratarea pacientului, si asta zi de zi, il ajuti pe cel care fura sau primeste mita, nu ai cum sa devii "erou", poate "complice", "tainuitor" :(
      • Like 0
  • Vreau sa stiti un lucru :romanii pot mai mult decat sa se complaca acestui sistem bazat pe mita,relatii, spaga.
    Nu i lasati pe cei necinstiti si needucati sa ne mai conduca vietile.
    Oglinda societatii reflecta o realitate dura dar este cea adevarata care trebuie sa ne TREZEASCA DIN NESIMTIREA NOASTRA SÍ A CELOR DIN JUR.
    • Like 4
  • Aveți perfecta dreptate...însă ceva nu înțeleg la celebrul protest: Lipsa de răspuns a ministerului Justiției. Ca sunt condiții mizere în pușcării știm din reportaje însă la fel sunt și în spitale, scoli sau cămine de studenti/bătrâni! Suna cinic ce zic dar scopul unei detenții nu e confortul deținuților ci corectarea comportamentului ca ei sa nu-și mai dorească veci sa ajungă acolo. Ca în multe gospodarii toaleta e în spatele grădinii și canalizarea e un vis nu face nici diferența între regimul de detenție și cel în libertate fi mare nu? Și atunci la dracul protestează aia?
    • Like 3
  • Florin NEGRUTIU din grija sa nu-si piarda si domnia sa audientele prin supararea de alint a acestora, nu are curajul necesar sa „constranga” mintal pe oricine in a intelege ca societatea romaneasca (toti civilii care o compun si care chipurile sunt maturi, exceptiile o confirma doar) a epuizat functionalitatea de tip piramidal „Caritas” a inertiei de rezistenta a unui sistem vechi care functiona cumva, dovada in timp a unei evolutii evident decadente inca de când erau aplaudati minerii. Eram amuzat la modul cinic când ii vedeam pe „eroii” demonstanti de dupa Colectiv pe strazile capitalei cu atitudinea lor modern revoltatoare si ma intrebam cati din ei ar avea curajul sa denunte macar intr-o postare pe pagina personala, ruda, amicul, iubitul care, angajat fiind undeva la stat, ia spaga pentru a rezolva o atributiune de serviciu, lasa nerezolvata o petitie pentru ca este vinerea scurta, plimba o bunica de la un ghiseu la altul pentru ca se poate, spala bebelusii in maternitate pe cap cu Domestos sau le da foc, are mama judecator care imparte dreptatea la serviciu dupa cum a „regulat-o” tatal procuror in acea saptamana, sau primeste plicul mic pentru Hexipharma mare, etc.. TOTI, ABSOLUT TOTI, CHIAR SI POSTACII DE AICI SUNTEM VINOVATI IN FRUNTE CU MADAM TACHE de declinul evident si evident la final al propriei noastre societati. Declin la care ne-am opus, postacind intre doua tigari ori cafele scriind talentat intr-o repetitie de tip perepetuum mobile, doar sustinand pana la delir ca de aia pleaca tinerii afara, nu pentru ca sunt lași din născare (consecinta fireasca a propriei noastre atitudini), ci pentru că nu stiu care „nume” din politica este vinovat ca nu le-a dat nu stiu ce. Ceea ce naste întrebarea, de ce aplauda, multi din „noua generatie” x,y,w sau cum dracu le-or mai alinta prin scrieri Anzi Moisești, la sedinte de partid unde sunt membrii, pe cei care la o barfa mica sunt denuntati ca fiind capii a toate rau facatori in aceasta tara. Cu siguranta avem o ruda in spitalele atat de vizate de genocid zilele astea, avem o ruda care trimite oameni in puscarie pentru ca se poate, avem o ruda care zadarniceste prin lipsa unei stampile renovarea unei scoli, avem o ruda care are casa de vacanta la Reghin sau aiurea desi leafa de functionar de ghiseu la Casa de Pensii nu-i permite nici macar asigurarea RCA la Opelul Insignia cu care se afiseaza in parcarea rezervata numai angajatilor statului, cu siguranta chiar noi, ne-am aflat in situatia de a lua o spaga demolatoare a propriului mediu inconjurator, sau in situatia in care n-am facut nimic in a interveni daca am vazut toate acestea. Cu siguranta o verisoara de a noastra este in „staful” domnului Tariceanu, Dragnea, Basescu, Gorghiu sau Clotilde SI SA VEDETI CE ESTE IN SCHEMELE DE PERSONAL MAI JOS DE TOTI ACESTIA... Cu siguranta am gasit o scuza sa nu luam atitudine directa si fara compromis. Dar, se vede treaba ca ne place mult Caragiale, pentru ca in mod constant este altcineva de vina decat noi. Ah, da, aveti dreptate, nu este pus la punct votul prin corespondenta care ar da sansa multor lași de afara sa voteze si sa regleze Occidental lucrurile in locul vesnicelor mele frisoane elitiste de a vedea neputincios adevarul suprem. Ce-o fi avut Creangă cu noi de ne-a lasat acel drob de sare?
    • Like 4
    • @ Eugen Cristian Chiticariu
      Din pacate, ce am "semanat " asta "culegem"! Suntem vinovati cu totii,si cand spun cu totii ,adica cei care "traim bine" in "Romanica" noastra azi si care nu avem curaj sa infruntam abjectia , mitocania,smecheria si pana la urma genocidul "prestat" de cei care ne-au dus de nas de 26 de ani incoace pentru ca asa am fost educati. Am mare incredere totusi in generatiile tinere care vor face ceva pentru ei si implicit pentru noi toti. Sunt alaturi de ei si ii sustin.
      • Like 0
    • @ Eugen Cristian Chiticariu
      Domnule Eugen Cristian Chitichariu,
      ironia numelui dumneavoastră nu mi-a scăpat :) (chitic, ha) nu toți romani pleacă de lași ce sunt, pe câți dintre "lașii" aceștia ii cunoașteți personal, ca sa ii judecați? Știți de ce am plecat eu, de exemplu? Pentru ca si eu mă număr printre cei vizați... Pentru că după șase ani de studii am refuzat "să pup botinele" profesorilor - ale celor care pot, care si ei la rândul lor, au pupat botinele altora, pentru că am refuzat de când mă stiu sa dau mită, să fac "cadouri" să mă "meditez" ...iar la sfârșitul anilor de facultate si masterat in care NU mi-am plagiat lucrările si nu am furat notele mi s-a spus ca trebuie sa pup botina, altfel ramân fără loc de muncă. De aceea am plecat. Domnule va rog nu jigniți oameni pe care nu îi cunoasteți...încă ceva, ce legătura au pușcăriași cu cei care pleacă din Ro.? Or singura legătura e dorința dumneavoastră de a ne vedea pe toți la "răcorică" de lași ce suntem/ sau de invidios ce sunteți dumneavoastră?!
      • Like 1
    • @ Codruta Corbei
      check icon
      cine ramane este un las, cine pleaca este un tradator, cei care postam suntem vinovati ! sau invers ! perfect si mai mult decat perfect :) dar cine compune sistemul cum este ? erou sau jertfa ?
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult