Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pădurile din România pot striga de acum după ajutor. Vodafone România a lansat „gardienii digitali”, care recunosc zgomotul de drujbă sau de împușcături din păduri și sesizează autoritățile

Gardieni digitali

Vodafone România a lansat un sistem digital de supravegherea a pădurilor care captează sunetele din mediu, identifica zgomotele specifice exploatărilor forestiere sau activităților de vânătoare și alertează în timp real autoritățile.

Sistemul, dezvoltat împreună cu un start-up non-profit din SUA, Rainforest Connection, a fost deja implementat și testat într-o pădure din Covasna, a anunțat Cătălin Buliga, Chief Technology Officer al Vodafone România. „După 4 luni de teste și 200 de alarme validate în timp real, putem spune că soluția e funcțională și o putem scala oriunde în țară”, a spus el. Soluții similare de monitorizare funcționează deja în Argentina și Malaezia.

Sistemul constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător. Fiecare dintre acestea este conectat la rețeaua Vodafone, iar datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială. Aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național. 

Dispozitivele, care sunt dotate cu panouri solare, sunt montate în partea superioară a celor mai înalți copaci. În cazul în care cineva încearcă să le ia de la locul lor, pot fi ulterior localizate prin GPS, a precizat Cătălin Buliga. „Soluția propusă de noi este complementară măsurilor deja luate de autorități pentru că intervine în etapa inițială, de detecție și alarmare din interiorul pădurii, înainte ca defrișarea să aibă loc”, a spus CTO-ul companiei.

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România, a subliniat că România este printre puținele țări din Europa care se mai poate mândri cu pădurile sale virgine. „Din păcate, acestea sunt în pericol de a dispărea. Unul dintre angajamentele asumate de Vodafone este acela de a proteja Planeta și de a utiliza tehnologia pentru a genera impact pozitiv în societate, pentru a contribui la schimbare și progres, pentru a conecta oamenii și societatea pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil. Soluția pe care o lansăm astăzi răspunde unei nevoi imediate de a preveni exploatările forestiere ilegale și de a putea interveni în timp util pentru a proteja ultimele areale seculare, dar și unui obiectiv pe termen lung, de acțiune împotriva schimbărilor climatice. Să ne îngrijim de viitorul Planetei este o responsabilitate care ne revine tuturor - autorități, companii, organizații de mediu și cetățeni, și fiecare dintre noi putem contribui la acest obiectiv printr-un comportament responsabil și eforturi comune”, a declarat Murielle Lorilloux.

Soluția a fost prezentată în cadrul unui eveniment online, la care a participat și ministrul Mediului, Barna Tanczos.

„Sunt adeptul soluțiilor digitale, care să ne ofere în informații în timp real, și al sistemelor care fac diferența între activitatea legală și ilegală și care nu împovărează agentul economic prin completarea de prea multe documente.

Soluțiile digitale pot da informații pentru analize de risc, putem să mergem exact în zonele vulnerabile, putem să oprim exact mașinile suspecte. SUMAL 2.- și Inspectorul Pădurii sunt un bun exemplu în acest sens”, a spus ministrul Mediului, gare este de părere că gardienii digitali și-ar putea arăta utilitatea în parcurile naționale, unde sistemul ar putea fi testat la scară largă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Salve!
  -Mulțumesc pentru ne-prezență în timpul meu, fie să-i ajute pe cei prezenți la slujbă(=datorie=serviciu).
  ntp
  • Like 0
 • Apelul a întârziat un pic. Ca de fiecare dată, așteptăm să se desăvârșească dezastrul și apoi ne aducem aminte că trebuie să facem ceva. Apropo de celebrul îndemn al prezidentului, pas cu pas: nenorocirea e că facem pașii în sens invers mai mult decât trebuie. Mare minune dacă exprezidentul Bășescu n-o să vină cu vreo propunere în parlamentul european, că soarele răsare acum de la apus și altminteri nimic nu se mișcă fără aprobare. Ca să nu cumva să greșim, poate chiar că va trebui să luăm acordul prealabil al cuscrilor de la Schweighopher. Și, potrivit obiceiului, ne trezim tot cu măsuri rămase la stadiul de propunere. Unele de-a-dreptul de râsul curcilor, ca aceea rostită cândva de acelați Bășescu privind achiziționarea de nave de agrement - pentru a ne făli și noi că avem o flotă fluvială în locul aceleia mătrășite de pe când el era ministru al transporturilor.
  • Like 1
 • Totdeauna in orice sistem complex slabiciunea cea mai mare o reprezinta elementul uman. Da, gardienii digitali sunt probabil foarte buni si sofisticati, ce te faci insa cu nea Garcea care a luat spaga si care chiar daca e anuntat de gardienii digitali nu face nimic?
  • Like 1
 • Oz o sep oz o sep o chi nec o seme chec.

  Adica checul cu stafide, si la mai mare. In sfarsit punem capat jafului.
  • Like 0
  • @ Liviu Dan Baltatu
   Ideeia este geniala !
   --Dar ce ne facem cu padurarii si pastorii padurilor ,care sunt corupti pana-n maduva oaselor ?
   --Sesizari , ca se fura din padurile noastre de catre , condfratii nostri , si se prezinta la poarta ,,Schweighoffer , ptr a-si primi ,, gramada de bani ,,au fos tfacute f. multe .
   -- Da , doar nu credeti ca vin ,,lucratori austrieci cu drujba-n spate in romania ??
   • Like 1
  • @ Dan Capitan
   Salve!
   -Îi înlocuim cu cuminți ecologiști!
   Cu răutate, ntp
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult