Vodafone România a lansat un sistem digital de supravegherea a pădurilor care captează sunetele din mediu, identifica zgomotele specifice exploatărilor forestiere sau activităților de vânătoare și alertează în timp real autoritățile.
Sistemul, dezvoltat împreună cu un start-up non-profit din SUA, Rainforest Connection, a fost deja implementat și testat într-o pădure din Covasna, a anunțat Cătălin Buliga, Chief Technology Officer al Vodafone România. „După 4 luni de teste și 200 de alarme validate în timp real, putem spune că soluția e funcțională și o putem scala oriunde în țară”, a spus el. Soluții similare de monitorizare funcționează deja în Argentina și Malaezia.
Sistemul constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător. Fiecare dintre acestea este conectat la rețeaua Vodafone, iar datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială. Aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național.
Dispozitivele, care sunt dotate cu panouri solare, sunt montate în partea superioară a celor mai înalți copaci. În cazul în care cineva încearcă să le ia de la locul lor, pot fi ulterior localizate prin GPS, a precizat Cătălin Buliga. „Soluția propusă de noi este complementară măsurilor deja luate de autorități pentru că intervine în etapa inițială, de detecție și alarmare din interiorul pădurii, înainte ca defrișarea să aibă loc”, a spus CTO-ul companiei.
Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România, a subliniat că România este printre puținele țări din Europa care se mai poate mândri cu pădurile sale virgine. „Din păcate, acestea sunt în pericol de a dispărea. Unul dintre angajamentele asumate de Vodafone este acela de a proteja Planeta și de a utiliza tehnologia pentru a genera impact pozitiv în societate, pentru a contribui la schimbare și progres, pentru a conecta oamenii și societatea pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil. Soluția pe care o lansăm astăzi răspunde unei nevoi imediate de a preveni exploatările forestiere ilegale și de a putea interveni în timp util pentru a proteja ultimele areale seculare, dar și unui obiectiv pe termen lung, de acțiune împotriva schimbărilor climatice. Să ne îngrijim de viitorul Planetei este o responsabilitate care ne revine tuturor - autorități, companii, organizații de mediu și cetățeni, și fiecare dintre noi putem contribui la acest obiectiv printr-un comportament responsabil și eforturi comune”, a declarat Murielle Lorilloux.
Soluția a fost prezentată în cadrul unui eveniment online, la care a participat și ministrul Mediului, Barna Tanczos.
„Sunt adeptul soluțiilor digitale, care să ne ofere în informații în timp real, și al sistemelor care fac diferența între activitatea legală și ilegală și care nu împovărează agentul economic prin completarea de prea multe documente.
Soluțiile digitale pot da informații pentru analize de risc, putem să mergem exact în zonele vulnerabile, putem să oprim exact mașinile suspecte. SUMAL 2.- și Inspectorul Pădurii sunt un bun exemplu în acest sens”, a spus ministrul Mediului, gare este de părere că gardienii digitali și-ar putea arăta utilitatea în parcurile naționale, unde sistemul ar putea fi testat la scară largă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
-Mulțumesc pentru ne-prezență în timpul meu, fie să-i ajute pe cei prezenți la slujbă(=datorie=serviciu).
ntp
Adica checul cu stafide, si la mai mare. In sfarsit punem capat jafului.
--Dar ce ne facem cu padurarii si pastorii padurilor ,care sunt corupti pana-n maduva oaselor ?
--Sesizari , ca se fura din padurile noastre de catre , condfratii nostri , si se prezinta la poarta ,,Schweighoffer , ptr a-si primi ,, gramada de bani ,,au fos tfacute f. multe .
-- Da , doar nu credeti ca vin ,,lucratori austrieci cu drujba-n spate in romania ??
-Îi înlocuim cu cuminți ecologiști!
Cu răutate, ntp