Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pandora Papers: averile secrete ale miliardarilor și liderilor lumii, dezvăluite prin una dintre cele mai mari „scurgeri” de informații financiare

Tony Blair and wife

Tony Blair şi soţia sa, Cherie //Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Un număr de 330 de oficiali la nivel mondial au legături cu paradisuri fiscale, folosite în general pentru a ascunde averea reală, se arată în investigația Pandora Papers, realizată de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) şi o echipă compusă din 150 de organizaţii media. Între politicieni se numără fostul premier britanic Tony Blair, regele Iordaniei şi preşedintele Keniei, Uhuru Kenyatta, dar și miniştrii de Finanţe din Pakistan, Olanda şi Brazilia și foşti miniştri de Finanţe din Malta şi Franţa, inclusiv fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.

Potrivit ICIJ, Pandora Papers arată că oficialii care ar putea aduce o contribuţie la desfiinţarea sistemului offshore beneficiază în fapt de acesta, ascunzând valori în companii şi trusturi sub acoperire în timp ce guvernele lor fac prea puţin pentru a încetini un flux global de bani iliciţi care îi îmbogăţeşte pe delincvenţi şi sărăceşte naţiuni întregi, scrie Deutsche Welle.

Tony Blair şi soţia sa dețin o clădire în valoare de 8,8 milioane de dolari americani, după ce au cumpărat o companie imobiliară offshore de la familia ministrului Industriei şi Turismului din Bahrain, Zayed bin Rashid al-Zayani. Cumpărând acţiunile companiei, şi nu imobilul direct, Blair şi soţia sa Cherie au evitat să plătească un impozit pe proprietate în valoare totală de 400.000 de dolari americani.

Kenyatta, președintele Keniei, care a susținut repetat că luptă împotriva corupţiei este, împreună cu mama sa, beneficiar al unei fundaţii secrete din Panama, iar alţi membri ai familiei sale deţin cinci firme fantomă offshore cu peste 30 de milioane de dolari americani, se arată în investigațiile făcute de ICIJ.

Folosindu-se de firme offshore, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a achiziționat trei vile în Malibu, la malul oceanului, de 68 de milioane de dolari americani. 

Și Prinţesa Marocului, Lalla Hasnaa, deține o firmă fantomă care a cumpărat un imobil în valoare de 11 milioane de dolari într-un cartier de lux al Londrei, în apropiere de Kensington Palace. 

Documentele consultate de ziariștii de investigație mai arată legături ale președintelui rus, Vladimir Putin, cu proprietăți secrete în Monaco, dar și că premierul ceh Andrej Babis a folosit o companie offshore pentru a achiziționa un castel de 22 milioane de dolari în sudul Franței.

Printre persoanele acuzate de evaziune fiscală se numără cântăreața columbiană Shakira și modelul german Claudia Schiffer.

Investigația la care au participat peste 65o de reporteri a presupus analiza a milioane de documente din 14 companii de servicii financiare din țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveția.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult