Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pandora Papers: averile secrete ale miliardarilor și liderilor lumii, dezvăluite prin una dintre cele mai mari „scurgeri” de informații financiare

Tony Blair and wife

Tony Blair şi soţia sa, Cherie //Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Un număr de 330 de oficiali la nivel mondial au legături cu paradisuri fiscale, folosite în general pentru a ascunde averea reală, se arată în investigația Pandora Papers, realizată de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) şi o echipă compusă din 150 de organizaţii media. Între politicieni se numără fostul premier britanic Tony Blair, regele Iordaniei şi preşedintele Keniei, Uhuru Kenyatta, dar și miniştrii de Finanţe din Pakistan, Olanda şi Brazilia și foşti miniştri de Finanţe din Malta şi Franţa, inclusiv fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.

Potrivit ICIJ, Pandora Papers arată că oficialii care ar putea aduce o contribuţie la desfiinţarea sistemului offshore beneficiază în fapt de acesta, ascunzând valori în companii şi trusturi sub acoperire în timp ce guvernele lor fac prea puţin pentru a încetini un flux global de bani iliciţi care îi îmbogăţeşte pe delincvenţi şi sărăceşte naţiuni întregi, scrie Deutsche Welle.

Tony Blair şi soţia sa dețin o clădire în valoare de 8,8 milioane de dolari americani, după ce au cumpărat o companie imobiliară offshore de la familia ministrului Industriei şi Turismului din Bahrain, Zayed bin Rashid al-Zayani. Cumpărând acţiunile companiei, şi nu imobilul direct, Blair şi soţia sa Cherie au evitat să plătească un impozit pe proprietate în valoare totală de 400.000 de dolari americani.

Kenyatta, președintele Keniei, care a susținut repetat că luptă împotriva corupţiei este, împreună cu mama sa, beneficiar al unei fundaţii secrete din Panama, iar alţi membri ai familiei sale deţin cinci firme fantomă offshore cu peste 30 de milioane de dolari americani, se arată în investigațiile făcute de ICIJ.

Folosindu-se de firme offshore, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a achiziționat trei vile în Malibu, la malul oceanului, de 68 de milioane de dolari americani. 

Și Prinţesa Marocului, Lalla Hasnaa, deține o firmă fantomă care a cumpărat un imobil în valoare de 11 milioane de dolari într-un cartier de lux al Londrei, în apropiere de Kensington Palace. 

Documentele consultate de ziariștii de investigație mai arată legături ale președintelui rus, Vladimir Putin, cu proprietăți secrete în Monaco, dar și că premierul ceh Andrej Babis a folosit o companie offshore pentru a achiziționa un castel de 22 milioane de dolari în sudul Franței.

Printre persoanele acuzate de evaziune fiscală se numără cântăreața columbiană Shakira și modelul german Claudia Schiffer.

Investigația la care au participat peste 65o de reporteri a presupus analiza a milioane de documente din 14 companii de servicii financiare din țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveția.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult