Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pandora Papers: averile secrete ale miliardarilor și liderilor lumii, dezvăluite prin una dintre cele mai mari „scurgeri” de informații financiare

Tony Blair and wife

Tony Blair şi soţia sa, Cherie //Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Un număr de 330 de oficiali la nivel mondial au legături cu paradisuri fiscale, folosite în general pentru a ascunde averea reală, se arată în investigația Pandora Papers, realizată de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) şi o echipă compusă din 150 de organizaţii media. Între politicieni se numără fostul premier britanic Tony Blair, regele Iordaniei şi preşedintele Keniei, Uhuru Kenyatta, dar și miniştrii de Finanţe din Pakistan, Olanda şi Brazilia și foşti miniştri de Finanţe din Malta şi Franţa, inclusiv fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.

Potrivit ICIJ, Pandora Papers arată că oficialii care ar putea aduce o contribuţie la desfiinţarea sistemului offshore beneficiază în fapt de acesta, ascunzând valori în companii şi trusturi sub acoperire în timp ce guvernele lor fac prea puţin pentru a încetini un flux global de bani iliciţi care îi îmbogăţeşte pe delincvenţi şi sărăceşte naţiuni întregi, scrie Deutsche Welle.

Tony Blair şi soţia sa dețin o clădire în valoare de 8,8 milioane de dolari americani, după ce au cumpărat o companie imobiliară offshore de la familia ministrului Industriei şi Turismului din Bahrain, Zayed bin Rashid al-Zayani. Cumpărând acţiunile companiei, şi nu imobilul direct, Blair şi soţia sa Cherie au evitat să plătească un impozit pe proprietate în valoare totală de 400.000 de dolari americani.

Kenyatta, președintele Keniei, care a susținut repetat că luptă împotriva corupţiei este, împreună cu mama sa, beneficiar al unei fundaţii secrete din Panama, iar alţi membri ai familiei sale deţin cinci firme fantomă offshore cu peste 30 de milioane de dolari americani, se arată în investigațiile făcute de ICIJ.

Folosindu-se de firme offshore, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a achiziționat trei vile în Malibu, la malul oceanului, de 68 de milioane de dolari americani. 

Și Prinţesa Marocului, Lalla Hasnaa, deține o firmă fantomă care a cumpărat un imobil în valoare de 11 milioane de dolari într-un cartier de lux al Londrei, în apropiere de Kensington Palace. 

Documentele consultate de ziariștii de investigație mai arată legături ale președintelui rus, Vladimir Putin, cu proprietăți secrete în Monaco, dar și că premierul ceh Andrej Babis a folosit o companie offshore pentru a achiziționa un castel de 22 milioane de dolari în sudul Franței.

Printre persoanele acuzate de evaziune fiscală se numără cântăreața columbiană Shakira și modelul german Claudia Schiffer.

Investigația la care au participat peste 65o de reporteri a presupus analiza a milioane de documente din 14 companii de servicii financiare din țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveția.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult