Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Parchetul Militar a început urmărirea penală in rem în cazul ascunderii de către IGSU a filmului cu intervenția de la Colectiv

Parchetul Militar a anunțat marți că începe urmărirea penală in rem pentru sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri în cazul filmării cu intervenția de la Colectiv, ascunse de către șefii IGSU. 

În dosar se fac verificări, tot in rem şi pentru profanare de cadavre sau morminte după ce Orlando Şchiopu, şeful ISU Bucureşti, poate fi auzind înjurând morţii de la Colectiv - „Lasă-i, în p..a mea!”, scrie G4media.ro.

Vreme de patru ani, nici opinia publică, nici procurorii nu au știut de existența imaginilor care arată haosul din timpul intervenției de la Colectiv. Păstrat de către șefii IGSU la secret sub pretextul că nimeni nu a cerut „punctual” imaginile, filmul a fost publicat săptămâna trecută de Libertatea.

În imagini se vede cum nimeni nu face un triaj minim al răniților, cum victimele zac ignorate pe asfalt, cum pompierii stau descumpăniți, în timp ce civilii cară, cum pot, răniții. 

După apariția filmării, șeful DSU, Raed Arafat, a susținut că nu știa de existența acesteia, că nu aduce elemente noi în anchetă și că totul ar fi doar „o manipulare”.

Însă vreme de patru ani, procurorii care au anchetat cazul Colectiv nu au putut folosi aceste imagini pentru a stabili adevărul asupra intervenției de după incendiu. 

Cristian Radu
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Toti pompierii cunosc de procedura de a veni cu o camera de filmat la locul incendiului. TOTI. Si cei din echipele de interventii, si din alte echipe, si ofiterii din tzara, si profesorii de la universitate ce aveau tot dreptul de a cere inregistrarea si dezbate la ore si invata!
  Toti.
  Cum dorm oamenii aia ? linistiti?
  S-a intamplat o nenorocire acolo. Dar in 4 ani procedurile pompierilor puteau fi imbunatatite si salva /imbunatati toate celelalte incendii care au mai decurs.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Pariez că băieții cu înjurăturile se vor pensiona cât de curând și noi Fraierii le vom plătii ,Specialele ,toată viața.Că Merită?Nu?
  • Like 1
  • @ Dorin
   PROCURORII sunt "VIOARA INTAI"daca sunt profesionisti adevarati,ca dovezi sunt cu"carul"pentru a arata instantei faradelegile care au dus la catastrofa"COLECTIV".Daca cineva din familiile lui PONTA,BANICIOIU,Raed,Orlando,sau a vreunui procuror ar fi fost victima in mod sigur nu dura 4 ani cercetarea si PEDEPSIREA VINOVATILOR,spre linistea celor 64 de familii care si au pierdut copii si a supavietuitorilor cu tot felul de plagi nevindecate si dureri in suflet.
   • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult