Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Parchetul Militar a început urmărirea penală in rem în cazul ascunderii de către IGSU a filmului cu intervenția de la Colectiv

Parchetul Militar a anunțat marți că începe urmărirea penală in rem pentru sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri în cazul filmării cu intervenția de la Colectiv, ascunse de către șefii IGSU. 

În dosar se fac verificări, tot in rem şi pentru profanare de cadavre sau morminte după ce Orlando Şchiopu, şeful ISU Bucureşti, poate fi auzind înjurând morţii de la Colectiv - „Lasă-i, în p..a mea!”, scrie G4media.ro.

Vreme de patru ani, nici opinia publică, nici procurorii nu au știut de existența imaginilor care arată haosul din timpul intervenției de la Colectiv. Păstrat de către șefii IGSU la secret sub pretextul că nimeni nu a cerut „punctual” imaginile, filmul a fost publicat săptămâna trecută de Libertatea.

În imagini se vede cum nimeni nu face un triaj minim al răniților, cum victimele zac ignorate pe asfalt, cum pompierii stau descumpăniți, în timp ce civilii cară, cum pot, răniții. 

După apariția filmării, șeful DSU, Raed Arafat, a susținut că nu știa de existența acesteia, că nu aduce elemente noi în anchetă și că totul ar fi doar „o manipulare”.

Însă vreme de patru ani, procurorii care au anchetat cazul Colectiv nu au putut folosi aceste imagini pentru a stabili adevărul asupra intervenției de după incendiu. 

Cristian Radu

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toti pompierii cunosc de procedura de a veni cu o camera de filmat la locul incendiului. TOTI. Si cei din echipele de interventii, si din alte echipe, si ofiterii din tzara, si profesorii de la universitate ce aveau tot dreptul de a cere inregistrarea si dezbate la ore si invata!
    Toti.
    Cum dorm oamenii aia ? linistiti?
    S-a intamplat o nenorocire acolo. Dar in 4 ani procedurile pompierilor puteau fi imbunatatite si salva /imbunatati toate celelalte incendii care au mai decurs.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Pariez că băieții cu înjurăturile se vor pensiona cât de curând și noi Fraierii le vom plătii ,Specialele ,toată viața.Că Merită?Nu?
    • Like 1
    • @ Dorin
      PROCURORII sunt "VIOARA INTAI"daca sunt profesionisti adevarati,ca dovezi sunt cu"carul"pentru a arata instantei faradelegile care au dus la catastrofa"COLECTIV".Daca cineva din familiile lui PONTA,BANICIOIU,Raed,Orlando,sau a vreunui procuror ar fi fost victima in mod sigur nu dura 4 ani cercetarea si PEDEPSIREA VINOVATILOR,spre linistea celor 64 de familii care si au pierdut copii si a supavietuitorilor cu tot felul de plagi nevindecate si dureri in suflet.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult