Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Parchetul Militar a început urmărirea penală in rem în cazul ascunderii de către IGSU a filmului cu intervenția de la Colectiv

Parchetul Militar a anunțat marți că începe urmărirea penală in rem pentru sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri în cazul filmării cu intervenția de la Colectiv, ascunse de către șefii IGSU. 

În dosar se fac verificări, tot in rem şi pentru profanare de cadavre sau morminte după ce Orlando Şchiopu, şeful ISU Bucureşti, poate fi auzind înjurând morţii de la Colectiv - „Lasă-i, în p..a mea!”, scrie G4media.ro.

Vreme de patru ani, nici opinia publică, nici procurorii nu au știut de existența imaginilor care arată haosul din timpul intervenției de la Colectiv. Păstrat de către șefii IGSU la secret sub pretextul că nimeni nu a cerut „punctual” imaginile, filmul a fost publicat săptămâna trecută de Libertatea.

În imagini se vede cum nimeni nu face un triaj minim al răniților, cum victimele zac ignorate pe asfalt, cum pompierii stau descumpăniți, în timp ce civilii cară, cum pot, răniții. 

După apariția filmării, șeful DSU, Raed Arafat, a susținut că nu știa de existența acesteia, că nu aduce elemente noi în anchetă și că totul ar fi doar „o manipulare”.

Însă vreme de patru ani, procurorii care au anchetat cazul Colectiv nu au putut folosi aceste imagini pentru a stabili adevărul asupra intervenției de după incendiu. 

Cristian Radu
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Toti pompierii cunosc de procedura de a veni cu o camera de filmat la locul incendiului. TOTI. Si cei din echipele de interventii, si din alte echipe, si ofiterii din tzara, si profesorii de la universitate ce aveau tot dreptul de a cere inregistrarea si dezbate la ore si invata!
  Toti.
  Cum dorm oamenii aia ? linistiti?
  S-a intamplat o nenorocire acolo. Dar in 4 ani procedurile pompierilor puteau fi imbunatatite si salva /imbunatati toate celelalte incendii care au mai decurs.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Pariez că băieții cu înjurăturile se vor pensiona cât de curând și noi Fraierii le vom plătii ,Specialele ,toată viața.Că Merită?Nu?
  • Like 1
  • @ Dorin
   PROCURORII sunt "VIOARA INTAI"daca sunt profesionisti adevarati,ca dovezi sunt cu"carul"pentru a arata instantei faradelegile care au dus la catastrofa"COLECTIV".Daca cineva din familiile lui PONTA,BANICIOIU,Raed,Orlando,sau a vreunui procuror ar fi fost victima in mod sigur nu dura 4 ani cercetarea si PEDEPSIREA VINOVATILOR,spre linistea celor 64 de familii care si au pierdut copii si a supavietuitorilor cu tot felul de plagi nevindecate si dureri in suflet.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult