Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Parisul nu e Bruxelles

Paul Lambrino

Foto: Inquam Photos/ Adel Al-Haddad

Departe de mine ideea de „suveranism”. Odată ce a solicitat și a fost primită în Uniunea Europeană, România și-a asumat respectarea regulilor și legilor suprastatale europene, care sunt mai puternice decât cele naționale. Dar corectarea sau anularea unor decizii interne, luate în statul român, înțelesesem că nu poate fi făcută decât de instituțiile UE, nu de vreun alt stat membru cu drepturi egale. 

Și uite că Franța, Justiția franceză, refuză definitiv să extrădeze secătura numită „de România” Paul, escroc „regal”, condamnat tot definitiv, în decembrie 2020, de Justiția română, la 3 ani și 4 luni închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale de la Băneasa. Motivul: că unul dintre judecătorii români n-ar fi depus jurământul în momentul judecării cazului. Carevasăzică, Curtea de Apel din Paris împiedică înfăptuirea justiției în România, într-o speță care n-o privește. Substituindu-se astfel Bruxellesului.

Nu altfel a procedat Justiția din Grecia, protejându-l de extrădare pe primarul șpăgar Oprescu, deoarece a hotărât ea că nu sunt condiții optime de cazare în penitenciarele din România. Deci, din nou, obstrucționarea Justiției române de către un stat UE, și nu de Curtea de Justiție a UE sau de CEDO. Ca să nu mai vorbim de Italia, unde sunt ținuți de ani de zile condamnata Alina Bica și criminalul Mario Iorgulescu. Mă mir că Germania i-a dat drumul, în fine, lui Cherecheș.

Nu pricep. Firesc ar fi ca orice solicitare de extrădare între statele UE să fie automat satisfăcută. Că Serbia, stat naționalist cu înclinații extremiste și autocratice, aflat în afara UE, îl găzduiește pe fugarul Sebastian Ghiță, căutat cu mandat de arestare internațional, asta e, Ghiță a știut unde să se oploșească. Dar perspectiva ca infractorii să facă ce vor în România și s-o șteargă apoi într-o țară UE, cu șanse mari să nu fie extrădați, mi se pare o bătaie de joc la adresa României. Ca și cum n-ar fi de ajuns batjocura răufăcătorilor, care trec prin granițe fluierând... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult