Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Parisul nu e Bruxelles

Paul Lambrino

Foto: Inquam Photos/ Adel Al-Haddad

Departe de mine ideea de „suveranism”. Odată ce a solicitat și a fost primită în Uniunea Europeană, România și-a asumat respectarea regulilor și legilor suprastatale europene, care sunt mai puternice decât cele naționale. Dar corectarea sau anularea unor decizii interne, luate în statul român, înțelesesem că nu poate fi făcută decât de instituțiile UE, nu de vreun alt stat membru cu drepturi egale. 

Și uite că Franța, Justiția franceză, refuză definitiv să extrădeze secătura numită „de România” Paul, escroc „regal”, condamnat tot definitiv, în decembrie 2020, de Justiția română, la 3 ani și 4 luni închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale de la Băneasa. Motivul: că unul dintre judecătorii români n-ar fi depus jurământul în momentul judecării cazului. Carevasăzică, Curtea de Apel din Paris împiedică înfăptuirea justiției în România, într-o speță care n-o privește. Substituindu-se astfel Bruxellesului.

Nu altfel a procedat Justiția din Grecia, protejându-l de extrădare pe primarul șpăgar Oprescu, deoarece a hotărât ea că nu sunt condiții optime de cazare în penitenciarele din România. Deci, din nou, obstrucționarea Justiției române de către un stat UE, și nu de Curtea de Justiție a UE sau de CEDO. Ca să nu mai vorbim de Italia, unde sunt ținuți de ani de zile condamnata Alina Bica și criminalul Mario Iorgulescu. Mă mir că Germania i-a dat drumul, în fine, lui Cherecheș.

Nu pricep. Firesc ar fi ca orice solicitare de extrădare între statele UE să fie automat satisfăcută. Că Serbia, stat naționalist cu înclinații extremiste și autocratice, aflat în afara UE, îl găzduiește pe fugarul Sebastian Ghiță, căutat cu mandat de arestare internațional, asta e, Ghiță a știut unde să se oploșească. Dar perspectiva ca infractorii să facă ce vor în România și s-o șteargă apoi într-o țară UE, cu șanse mari să nu fie extrădați, mi se pare o bătaie de joc la adresa României. Ca și cum n-ar fi de ajuns batjocura răufăcătorilor, care trec prin granițe fluierând... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult