Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Parlamentul catalan a proclamat independența regiunii față de Spania. În replică, Senatul spaniol a autorizat Guvernul de la Madrid să preia controlul asupra Cataloniei

Independența Cataloniei

Foto: Guliver Getty Images

Parlamentul catalan a votat vineri, cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri, un document prin care declară independența Cataloniei față de Spania, în timp ce parlamentarii Opoziției au boicotat votul. 

Foto: Guliver Getty Images

„Arma nucleară” a Guvernului de la Madrid

Mii de catalani s-au adunat în jurul Parlamentului, unde au ovaționat și dansat, pentru a-și arăta susținerea față de proclamarea independenței regiunii. 

„Fac un apel la calm din partea tuturor spaniolilor. Statul de drept va restaura legalitatea în Catalonia”, a reacționat premierul spaniol Mariano Rajoy pe Twitter, după anunțarea rezultatului. La câteva minute de la declararea independenței de către parlamentul catalan, Senatul spaniol i-a acordat premierului Rajoy, prin activarea articolului 155, autoritatea de a impune guvernarea directă asupra Cataloniei. Considerat „arma nucleară” a Madridului, articolul 155 din Constituție  permite guvernului spaniol să intervină o conducerea Cataloniei, o măsură pentru situații excepțiionale care nu a mai fost invocată niciodată până în prezent.

La începutul acestei luni, guvernul catalan a organizat un referendum pentru independență, declarat ilegal de către Madrid. Potrivit oficialilor catalani, în timpul scrutinului au votat 2,2 milioane (43%) din cei 5,3 de milioane de alegători înscriși pe listele electorale, dintre care 90% s-au declarat în favoarea ruperii de Spania. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • UE obligata sa i-a in discutie recunoasterea ,,Separarii legale,,.
    Argumentele luate in consideratie la separarea legala a teritoriilor.
    1) Dreptul istoric, teritoriul a existat separat un timp istoric sau in componenta altui stat si populatia din teritoriul care se separa a fost bastinasa in acest stat in acest teritoru.
    2) Identitatea nationala, limba, religie, istorie, cultura, a majoritatii populatiei din teritoriul ce pretinde sa se separe, etc.
    3) Asezarea acestor teritorii la mariginea frontierilor tarilor, de care doresc sa se separeze.
    4) Existenta unei Miscari separatiste reale din interiorul acestor regiuni si nu o miscare separatista impusa din afara.
    5) Existenta unor factori teritoriali, economici, sociali si identitari, care motiveaza si favorizeaza separarea sau alipirea la alta tara in interesul populatiei majoritare din teritoriile ce pretind sa se separe.
    • Like 0
  • n-as vrea sa fiu in locul lui Rajoy zilele astea...
    • Like 1
    • @ Camp Sorin
      Silpres check icon
      Cred că nici el n-ar vrea să fie în locul lui!
      • Like 0
  • Silpres check icon
    Ce să mai fie expulzați, din moment ce s-au autoexpulzat?! Dacă a avut voie Kosovo să fie independentă, fără nici un referendum, ei de ce n-ar avea? Cehoslovacia s-a divizat prin Parlament (e drept, în Cehoslovacia era președinte Havel), tot fără referendum, iar Scoția s-ar fi separat de Marea Britanie prin referendum, care s-a desfășurat fără balamucul din Spania, numai că acolo au fost mai mulți cei care au spus nu.
    Pe mine m-a distrat, însă, premierul spaniol: cum să reacționezi la asemenea decizie în contul de Twitter?! Ești premier sau pițipoancă? Măcar ai pus și un selfie?
    • Like 0
    • @ Silpres
      Gravity check icon
      Problema cea mare este că majoritatea catalanilor vor să rămână în Spania.
      • Like 2
    • @ Gravity
      Silpres check icon
      Zice cine? Pe lângă acel referendum la care covârșitor s-a votat pentru independență, am văzut sute de mii de persoane la demonstrații proindependență. A fost alt referendum care să-l răstoarne pe primul? Au fost și manifestații împotriva independenței comparabile ca mărime?
      Și acum, din ce văd la Al Jazeera, sunt zeci de mii (cel puțin) pe stradă în Barcelona și par a fi doar suporteri ai independenței.
      • Like 0
    • @ Silpres
      Gravity check icon
      Referendumul a fost ilegal, ca atare, boicotat de majoritate (57%). În condiții haotice, despre ce legitimitate vorbim?
      • Like 3
    • @ Gravity
      Silpres check icon
      Acum, e adevărat că unii l-au boicotat fiindcă așa au vrut mușchii lor, dar, priviți ce-am găsit în presa vremii:
      „Voting took place in some areas, but nearly 900 people were injured when police used force to try to stop the referendum.
      A Catalan spokesman said more than 750,000 votes could not be counted because polling stations were closed and urns were confiscated.
      The national authorities had brought in 4,000 police from outside Catalonia to help thousands of local Mossos police and national officers to keep security and stop the vote.”
      Cine a scris așa ceva? http://www.bbc.com/news/world-europe-29478415 Cred că ăștia-s sovietici de pe vremea lui Richard Inimă de Leu!
      Dar, să nu dăm crezare presei, că nu știi care „ziariști” sunt sub acoperire, nu? Să citim ce scriu alți „sovietici” (ăștia nu mai sunt de la BBC, ci de la Reuters) că a zis primărița Barcelonei, care este împotriva independenței, dar pentru referendum:
      „More than 460 people have been injured in disturbances across Catalonia on Sunday, the Barcelona mayor said, as riot police clashed with people who had gathered for a banned referendum on the region’s independence from the rest of Spain.
      “As mayor of Barcelona I demand an immediate end to police charges against the defenseless population,” Ada Colau said in a statement.” - https://www.reuters.com/article/us-spain-politics-catalonia-mayor/over-460-people-injured-in-catalonia-during-referendum-barcelona-mayor-idUSKCN1C61JP?il=0
      De ce era primărița pentru referendum dacă era împotriva independenței? Cică așa a auzit ea că e în democrație: lumea tre' să aibă dreptul să-și spună părerea prin vot. Cred că s-a înțeles cu Guardiola: "But, I insist, tomorrow we don't ask... we don't vote on independence. Tomorrow, it's not about independence, it's about democracy, it's about what the people want to vote for, in the parliament of Catalonia, they decided that the majority want to vote, whether they want to live their lives, their future, in another way.” Ce-a zis Pique nu mai scriu fiindcă, fiind probabil intoxicat de propaganda sovietică, altfel nu-mi explic, doar n-o să iau în calcul că a gândit cu creierul lui, fotbalistul catalan a votat pentru independență. Pssst! Celor care pot trece peste lozincile propagandiștilor de serviciu, care nu acceptă că cineva poate avea altă părere fiindcă așa gândește el, nu pentru că-i spun alții ce să gândească, merită să citească ce-a zis catalanul: https://www.theguardian.com/football/2017/oct/01/barcelona-gerard-pique-catalan-independence
      • Like 0
    • @ Silpres
      Gravity check icon
      E clar, nu are rost să-mi bat capul cu dumneavoastră. Dar dacă tot vă plac citatele in engleză, uitați unul din The Guardian, de azi:
      "The European Union, the UK, Germany and the United States all said they would not recognise Catalan independence and expressed support for Madrid’s to preserve Spanish unity."
      • Like 0
    • @ Gravity
      Silpres check icon
      A, asta-i veche! Au spus imediat după referendum că n-or să recunoască independența. Era o știre dacă ziceau c-or s-o recunoască! Nu-mi aduc aminte dacă au zis înainte de a le arăta sârbii obrazul pentru că au dublă măsură, cu referire la recunoașterea independenței Kosovo (acum, au și sârbii dreptate în acest caz, dar, fiți liniștit, eu am scris editoriale în care susțineam necesitatea intrării în război alături de NATO împotriva fraților noștri sârbi pe vremea când CTP nega existența gropilor comune - de fapt, atunci doar Constantinescu, Guvernul și nevastă-mea erau de aceeași părere cu mine, poporul era pe invers; însă, deși l-am urât pentru ce-a făcut la începutul anilor '90, atunci l-am apreciat pe Iliescu pentru că a acționat ca un om de stat, punând interesul țării mai presus de părerea sa și a decis ca pedeseriștii să nu voteze împotrivă, ci să se abțină de la votare), sau după.
      Apropo de formularea: "The European Union, the UK, Germany and the United States”, nici Germania nu mai face parte din UE? În cazul acesta, văd că bancul despre formarea și destrămarea UE devine realitate!
      • Like 0
    • @
      Silpres check icon
      Problema este că trebuie să mergem după lege, or, legea după care s-a desfășurat nu prevede prag minim de participare pentru validare, ceea ce este normal într-o democrație funcționlă: ai dreptul, nu obligația să votezi, dar dacă nu ți l-ai exercitat, nu ai nici un drept să te plângi de rezultat!
      Să ne aducem aminte că la votarea actualei Consituții a României s-a prelungit cu o zi perioada votării ca să se atingă pragul minim de participare. În Catalonia, din contră, Guvernul spaniol a trimis polițiști ca să împiedice participarea la votare și cu toate acestea a fost participare de 43%.
      Despre negocieri, să fim serioși! Doar se știe că UE, SUA și Marea Britanie au spus niet din start! Cam cum credeți că ar acționa Guvernul SUA dacă s-ar pune problema independenței Texasului sau Californiei, că și acolo apare din când în când această idee. I-ar întreba pe secesioniști: Cu ce vă putem ajuta? Mă îndoiesc.
      Știți, însă, ce n-am înțeles: de ce n-au reacționat la fel EU, Marea Britanie și SUA când a fost referendumul pentru independența Scoției, adică să spună nu. Era cam aceeași situație: o parte autonomă a teritoriului se separă și se transformă în „republică, măreață vatră”.
      • Like 0
    • @
      Silpres check icon
      Ce vă afectează mai mult în mod imediat: prevederile unei constituții sau deciziile unui președinte? Eu zic că deciziile unui președinte. Desigur, într-o republică parlamentară (ceea ce nu este cazul României) președintele are în primul rând rolul de a fi pus în fereastră ca să vină poștașul cu pensia, numai că, de regulă, acel președinte a fost ales de către parlamentari. Dar într-o republică semiprezidențială, ca România, te poți trezi că un președinte ales cu un singur vot - sigur că e absurd, dar perfect legal - decide pentru 20 de milioane. Și atunci, n-ar fi normal să punem prag minim? N-ar fi deoarece am putea ajunge ca alegerile să se întindă pe 5 ani fiindcă nimeni nu reușește să strângă 50% + 1 din voturile celor cu drept de vot. Sigur, putem obliga oamenii să meargă la vot, dar am avea două probleme: o democrație în care un drept este și obligație se cheamă dictatură, plus că ar trebui modificată legislația, astfel încât sub nici un motiv să nu i se poată interzice să voteze unui cetățean major.
      Și acum, caz concret. În orice lege sunt prevăzute pedepse dacă este încălcată, nu? Ce pățește cineva dacă încalcă prevederile din Consituție, legea fundamentală? Nimic. Da, președintele poate fi demis, dar, penal, nu pățește nimic, așa cum nu pățesc nimic nici cei care nu pun în practică deciziile Curții Constituționale; vezi articolele neconstituționale din Codul penal care n-au fost modificate nici până acum.
      În concluzie, foarte puține s-au schimbat raportat la importanța Constituției față de perioada în care securiștii le ziceau opozanților care invocau Constituția: Lasă Constituția, că nu ea ne-a făcut pe noi, noi am făcut-o pe ea!
      În Spania, Curtea Constituțională a suspendat legea catalană pentru referendum pe motiv că a contestat-o Guvernul, însă neconstituțională a declarat-o după referendum, dar n-a existat nici o hotărâre de instanță care să interzică ținerea referendumului. Or, în acest caz, de ce a ținut Guvernul Spaniei să umilească Poliția trimițând polițiști să împiedice niște cetățeni să voteze? Putea foarte bine să aștepte decizia Curții Constituționale și pe urmă îi lăuda pe catalani că au fost cetățeni responsabili, care și-au exercitat dreptul la vot, dar, fiind declarat neconstituțional, referendumul nu poate produce rezultate legale. Elegant, inteligent, eficient. A, da, pentru asta trebuia ca premierul să fie inteligent. Ghinion! Fiecare țară are conducătorii pe care-i merită, nu?
      • Like 0
    • @
      Silpres check icon
      Așa am învățat și eu la școlă, constituția unei țări e cu bătaie lungă. Dar, dacă e cu bătaie lungă, de ce vor românii s-o modifice pentru a 3-a oară în nici 30 de ani?! Țin morțiș ca România să intre în Cartea recordurilor ca fiind țara care-și schimbă cel mai des constituția sau au gândit superficial când au făcut-o?
      În ce privește Spania și Catalonia sunt „imparțial ca tot românul”. Din catalană știu câteva cuvinte: FC Barcelona, Nadal, Guardiola, Pique, iar din spaniolă, cam tot pe-acolo: Real Madrid, Atletico Madrid, Valverde, n-am fost în niciuna și nici nu cred că voi ajunge vreodată. Însă de la depărtare, după ce-am văzut imagini atât de la demonstrațiile proindependență, cât și de la cele antiindependență, parcă mai în largul meu m-aș simți înconjurat de „independentiști” decât în mijlocul unui grup de „unioniști”. https://twitter.com/search?q=%23barcelona
      • Like 0
    • @
      Silpres check icon
      A, asta-i cu totul altceva!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult