Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pas cu PAS!

Maia Sandu - PAS

Din 1990, am fost periodic în Republica Moldova, atât la Chișinău, cât și prin țară. Mă înfiora de fiecare dată ștanța bolșevică băgată de-a lungul deceniilor în oameni, în straie, în străzi, în case, în copaci, în mâncarea de pe masă. Urmele labelor imense ale monstrului sovietic se vedeau peste tot și nici gând să se șteargă în timp...

Ce s-a întâmplat acum în Basarabia e uimitor, unic și emoționant. Pentru prima dată după anul negru 1940, românii din Moldova scutură din spinare hamurile Kremlinului. Păpușoii lui Putin, în cap cu sinistrul Dodon, sunt azvîrliți în marginea politicii, partidul declarat proeuropean fără jumătăți de măsură al președintelui Maia Sandu, PAS, obține singur majoritatea în Parlament. 

PAS luptă pentru intrarea Republicii Moldova în UE, dar nu pe calea unirii cu România, ci prin propriile-i puteri și voință. Propaganda unionistă râncedă și găunoasă a Partidului Aurolacilor a reușit să prostească mult mai puțini români în Moldova, decât în România – 0,49%.

Românii s-au deșteptat în săraca și chinuita Moldovă! Să deschidem și noi ochii mai larg către ei și să le fim alături în bătălia departe de a fi sfârșită cu tentaculele doar retrase, nu și retezate, ale Imperiului... Poate că a venit în sfârșit vremea să fie umplut cu substanță și sens sloganul președintelui Iohannis: Pas cu PAS!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daniel check icon
  Dacă putem să poreclim partidul AUR cu apelaitivul: "Partidul Aurolacilor", atunci, urmând aceeași logică, cu siguranță se poate porecli și partidul USR, cu apelativul: "Uniunea Sataniștilor din România"
  • Like 0
 • Same1 check icon
  off

  atletii, sportivii jocurilor olimpice. Oameni zdraveni la cap.

  https://www.activenews.ro/stiri/Atletii-americani-refuza-vaccinarea-si-avertizeaza-ca-vor-parasi-Jocurile-Olimpice-daca-vor-fi-constransi-sa-se-vaccineze.-Este-suta-la-suta-o-alegere-personala-iar-oricine-spune-altceva-rapeste-libertatile-oamenilor-au-declarat-sportivii-168234

  • Like 0
 • Acum lovești în idealul unirii cu România dle Popescu? Iar a asocia unirea cu AUR-ul e o manipulare. AUR nu e singurul partid unionist din Basarabia. Iar mulți unioniști au votat PAS
  • Like 0
 • Eu i-aş recomanda doamnei Sandu să fie atentă la noviciok. Şi poate se va uita cu mai multă atenţie şi la SPP-iştii (sau cum s-or numi acolo) care o păzesec. Maika Rusia nu lasă niciodată să-i scape puii. Iar Putin, cu atât mai puţin. Cât despre noi şi Ţaţa Ieuropa... în cazul unui „accident” prezidenţial, vom fi consternaţi, vom fi oripilaţi, vom condamna cu fermitate atentatul şi... cam atât. Deci, grijă mare, doamnă Sandu!
  • Like 0
 • Nume check icon
  Greul in schimb acum incepe. Rusii deja au declarat ca daca simt curente anti-Rusia vor sustine - de parca nu ar fi facut-o pana acum - pe Transnistria.
  Este o zona cu potential conflict ca in estul Ucrainei - inceput mult mai devreme - si nu va fi usor de rezolvat cat timp isi vor baga rusii coada.
  In schimb daca Sandu va reusi in ciuda situatiei va fi mai mult decat de admirat. Oricum primul hop va fi intern pentru ca - exact ca la noi - lumea voteaza ceva, dar cand vine vorba de reforma altcineva sa o faca si mai ales altundeva.
  • Like 1
 • Nume check icon
  Maia Sandu se incadreaza intr-o alte clasa de lideri care se inscriu in curentul dezvoltat de prim ministru Noii Zeelande - Jacinda Arden - care sunt empatici, inteleg ca ei lucreaza pentru popor si nu invers, deschisi si calzi si foarte important castiga si increderea lor. Acestia sunt liderii adevarati. Din pacate sunt putini in lume si in principal femei. La noi in schimb a ramas si va ramane curentul "macho" - si la barbati si la femei - de un prost gust si de o ineficienta crasa. Noi toti spunem ca acest popor are nevoie de un lider gen Burebista, Mihai Viteazu, Vlad Tepes, Ceausescu pentru unii, uitand ca cea mai buna perioada din istoria noastra a fost in timpul lui Carol I, un venetic cum ar spune unii dar care a avut calitati de lider si a reusit sa struneasca macho-ismul sefilor (nu le poti spune lideri) partidelor istorice si sa puna aceasta tara pe picioare.
  Si sa revenim insa la timpurile noastre, care din actualii liderii: Orban, Catu, Bogdan, Barna, Ciolos, Johannis si alti mai vizibili vi se pare ca se incadreaza in arhetipul noilor lideri politici mondiali cu clasa?
  P.S. Am scos intentionat din ecuatie morcila PSD si UDMR.
  • Like 2
 • Filbert check icon
  Asta arata ce poate face si cit de mult conteaza omul providential. Succesul este 100% al Maiei, care a reusit imposibilul in politica: sa convinga fara discursuri sforaitoare, fara promisiuni gaunoase, practic fara sprijin media (si in pofida propagandei lacheilor lui putin), doar prin puterea exemplului personal si al faptelor. Spre deosebire de clica politica si administrativa de la noi, moldovenii au inteles ca Maia nu a ajuns in functie pentru capatuiala sa sau a apropiatilor, nici din ambitii gaunoase ci chiar vrea sa ridice pe fiecare om si munceste din greu pentru asta. P.S. Maia e mult mai apreciata la Bruxelles si in Vest, in general, decit oricare politician roman.
  • Like 4
 • Gecaba Gecaba check icon
  Succesul moldovenilor contrasteaza cu atat mai mult cu Nimicul facut de romani pentru ei. Au reusit singuri. Felicitari! Nu am facut o autostrada ptr ei pana la noi, o centrala electrica, o ferma agricola, o fabrica, o scoala ! Sa fi legat neamul asta cumva. Sa nu spuneti ca rusii ar fi contracarat, ei deja au cumparat Transnistria, de acolo vine energia la propriu la moldoveni. Suntem asa de nesimtiti fata de ei. In comparatie cu noi, ungurii au investit masiv in Covasna si Harghita.Politicienii nostri sunt o rusine ptr neamul romanesc. De sus pana jos o sleahta de nepriceputi si de infumurati.
  • Like 8
 • Un mare BRAVO pentru frații noștri moldoveni. Începutul e bun. Sper ca ei să continue la fel de ferm pe calea europeană iar noi să îi ajutăm cu tot ce putem.
  • Like 2
 • Categoric,frații moldoveni ne-a dat o lecție pe cinste cu aceste alegeri!
  Suntem vacs albina,noi,ăștia care ne batem pe malurile Dâmboviței cu cărămida de chirpici a unionimului urlat,dar fără a face NIMIC de fapt...
  • Like 4


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult