Foto: Inquam Photos/ Adel Al-Haddad
De îndată ce Maia Sandu împreună cu Partidul Acțiune și Solidaritate au declanșat aceste alegeri parlamentare anticipate, era clar pentru toată lumea că acest partid are șanse foarte mari să obțină majoritate de sine stătător.
Desigur că a fost o surpriză faptul că partidul pro-prezidențial a obținut peste 50%, iar după redistribuiri se așteaptă să ajungă la în jur de 60 de mandate, chiar peste. Cu o majoritate atât de sănătoasă Republica Moldova a reușit în sfârșit să demonstreze întregii comunități internaționale că are aspirații pro-europene și că își dorește cel mai mult eradicarea corupției.
Bipartidism la Chișinău? Nu este cert dacă pe lângă Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor vom avea și un al treilea partid – Partidul Șor. Odată cu numărarea voturilor în diasporă acesta va scădea tot mai mult și ar putea ajunge și sub pragul parlamentar de 5%. Prezența de peste 48% a fost una destul de bună, apropiată de alegerile parlamentare din 2019. Totuși în diasporă, am avut cea mai mare prezență vreodată la un scrutin parlamentar, în jur de 209 mii de votanți.
Acest mandat de 4 ani reprezintă o perioadă de resetare, o perioadă de reforme, o perioadă în care Republica Moldova poate implementa acordul semnat cu Uniunea Europeană și poate merge cu pași mai alerți către comunitatea europeană.
Cu un număr de peste 60 de mandate, e nevoie de doar câteva mandate pentru a avea majoritate absolută, pentru a putea modifica Constituția. Printre temele dezbătute de societatea moldovenească se regăsesc creșterea atribuțiilor președintelui Republicii Moldova și îndreptarea către o republică semi-prezidențială, de asemenea numirea limbii oficiale a Republicii Moldova în Constituție din limba moldovenească în limba română (cu toate că avem decizia Curții Constituționale că limba oficială este limba română). O altă schimbare a Constituției ar putea fi modificarea unităților administrative din raioane în județe, chestiune care ar reduce aparatul administrativ și ar economisi sume serioase la bugetul statului. O altă temă care ar necesita o modificare constituțională este reducerea numărul de parlamentari de la 101 la 61 pentru a reduce cheltuielile și a putea limita traseismul politic atât de răspândit pe scena politică moldovenească.
Un PAS uriaș pentru Republica Moldova. Odată cu instaurarea majorității pro-europene în Parlament, Guvernului pro-european și Președinției pro-europene, Republica Moldova aceste instituții își vor ră-sufleca mânecile și vor curăța statul de sistemul atât de corupt.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
absolvit Școala de Guvern John F. Kennedy de la Universitatea Harvard. Din 2010 până în 2012, Sandu a lucrat în calitate de consilier al directorului executiv la Banca Mondială de la Washington, DC , Sandu vorbește limba rusă , spaniolă și engleză.."asta ca sa ia aminte scolatii de politicieni romani cu masterate si doctorate de carton,iar,unii fara diploma de liceu.
Ca despre aur--olacii , no koment , spre cosul de Gunoi al Istoriei !
Asta au ,cautat asta au primit .