Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un PAS uriaș pentru Republica Moldova. Cum a ajuns partidul Maiei Sandu să obțină de unul singur majoritate parlamentară la Chișinău?

Maia Sandu, PAS

Foto: Inquam Photos/ Adel Al-Haddad

De îndată ce Maia Sandu împreună cu Partidul Acțiune și Solidaritate au declanșat aceste alegeri parlamentare anticipate, era clar pentru toată lumea că acest partid are șanse foarte mari să obțină majoritate de sine stătător.

Desigur că a fost o surpriză faptul că partidul pro-prezidențial a obținut peste 50%, iar după redistribuiri se așteaptă să ajungă la în jur de 60 de mandate, chiar peste. Cu o majoritate atât de sănătoasă Republica Moldova a reușit în sfârșit să demonstreze întregii comunități internaționale că are aspirații pro-europene și că își dorește cel mai mult eradicarea corupției.

Bipartidism la Chișinău? Nu este cert dacă pe lângă Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor vom avea și un al treilea partid – Partidul Șor. Odată cu numărarea voturilor în diasporă acesta va scădea tot mai mult și ar putea ajunge și sub pragul parlamentar de 5%.
 Prezența de peste 48% a fost una destul de bună, apropiată de alegerile parlamentare din 2019. Totuși în diasporă, am avut cea mai mare prezență vreodată la un scrutin parlamentar, în jur de 209 mii de votanți.

Acest mandat de 4 ani reprezintă o perioadă de resetare, o perioadă de reforme, o perioadă în care Republica Moldova poate implementa acordul semnat cu Uniunea Europeană și poate merge cu pași mai alerți către comunitatea europeană.

Cu un număr de peste 60 de mandate, e nevoie de doar câteva mandate pentru a avea majoritate absolută, pentru a putea modifica Constituția. Printre temele dezbătute de societatea moldovenească se regăsesc creșterea atribuțiilor președintelui Republicii Moldova și îndreptarea către o republică semi-prezidențială, de asemenea numirea limbii oficiale a Republicii Moldova în Constituție din limba moldovenească în limba română (cu toate că avem decizia Curții Constituționale că limba oficială este limba română). O altă schimbare a Constituției ar putea fi modificarea unităților administrative din raioane în județe, chestiune care ar reduce aparatul administrativ și ar economisi sume serioase la bugetul statului. O altă temă care ar necesita o modificare constituțională este reducerea numărul de parlamentari de la 101 la 61 pentru a reduce cheltuielile și a putea limita traseismul politic atât de răspândit pe scena politică moldovenească.

Un PAS uriaș pentru Republica Moldova. Odată cu instaurarea majorității pro-europene în Parlament, Guvernului pro-european și Președinției pro-europene, Republica Moldova aceste instituții își vor ră-sufleca mânecile și vor curăța statul de sistemul atât de corupt.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Au realzat ceva de nesperat .Aproape au majoritatea care sa le permita modif. constitutiei care trebuie curatata de toate aberatiile : limba moldoveneasca;impartirea pe raioane ,dupa model sovietic corupgeneratoare de coruptie si decheltuieli nejustificate regiuni autonome tot dupa model sovietic etcDacasi in tara oamenii ar fi inteles importanta momentului si ar fi iesit masiv la vot s-ar fi putut obtine o majroritate calificata care sa permita reformarea din temeli a statului prin modif. const. In specil tineretul poate invata ceva si de la basarabeni.
  • Like 0
 • "...MAIA SANDU presedinte Moldova
  absolvit Școala de Guvern John F. Kennedy de la Universitatea Harvard. Din 2010 până în 2012, Sandu a lucrat în calitate de consilier al directorului executiv la Banca Mondială de la Washington, DC , Sandu vorbește limba rusă , spaniolă și engleză.."asta ca sa ia aminte scolatii de politicieni romani cu masterate si doctorate de carton,iar,unii fara diploma de liceu.
  • Like 2
  • @ Nicolaie Apolzan
   Dan check icon
   Sunt curios , sa aflu ,ce va spune ,ciolacul psd-istilor , cel care nu a lucrat pana la varsta de 38 ani ?
   Ca despre aur--olacii , no koment , spre cosul de Gunoi al Istoriei !
   Asta au ,cautat asta au primit .
   • Like 0
 • Unirea cu Moldova a trecut: a mânat-o Iliescu să plece dincolo de podul de flori, așa cum la braț cu Petre Roman au ucis monarhia în România! Având milioane de moldoveni în diaspora, Moldova promite. Și România promite dar refuză să-și depășească condiția... Sunt circumspect, schimbarea durează 25 de ani!
  • Like 0
 • E bine. E bine ca a castigat curentul pro-european. Asta inseamna ca va slabi si mai mult curentul unionist cu Romania, spre binele nostru. Atat ne-ar mai trebui - o unire cu ei, ca si cand nu am avea destule pe capul nostru.
  • Like 1
 • Nume check icon
  Felicitari Maia Sandu si PAS! Meritati cateva zile de repaos, dar nu uitati ca ce a fost mai usor a trecut si greul abia acum incepe. Va fi o lupta crancena cu sistemul pentru a-l reforma, dupa peste 100 de ani de comunism si captalism de tip rusesc oligarhic. Si sa nu uitam si Rusia care nu se va lasa prea usor invinsa in zona ei de influenta.
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult