Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un PAS uriaș pentru Republica Moldova. Cum a ajuns partidul Maiei Sandu să obțină de unul singur majoritate parlamentară la Chișinău?

Maia Sandu, PAS

Foto: Inquam Photos/ Adel Al-Haddad

De îndată ce Maia Sandu împreună cu Partidul Acțiune și Solidaritate au declanșat aceste alegeri parlamentare anticipate, era clar pentru toată lumea că acest partid are șanse foarte mari să obțină majoritate de sine stătător.

Desigur că a fost o surpriză faptul că partidul pro-prezidențial a obținut peste 50%, iar după redistribuiri se așteaptă să ajungă la în jur de 60 de mandate, chiar peste. Cu o majoritate atât de sănătoasă Republica Moldova a reușit în sfârșit să demonstreze întregii comunități internaționale că are aspirații pro-europene și că își dorește cel mai mult eradicarea corupției.

Bipartidism la Chișinău? Nu este cert dacă pe lângă Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor vom avea și un al treilea partid – Partidul Șor. Odată cu numărarea voturilor în diasporă acesta va scădea tot mai mult și ar putea ajunge și sub pragul parlamentar de 5%.
 Prezența de peste 48% a fost una destul de bună, apropiată de alegerile parlamentare din 2019. Totuși în diasporă, am avut cea mai mare prezență vreodată la un scrutin parlamentar, în jur de 209 mii de votanți.

Acest mandat de 4 ani reprezintă o perioadă de resetare, o perioadă de reforme, o perioadă în care Republica Moldova poate implementa acordul semnat cu Uniunea Europeană și poate merge cu pași mai alerți către comunitatea europeană.

Cu un număr de peste 60 de mandate, e nevoie de doar câteva mandate pentru a avea majoritate absolută, pentru a putea modifica Constituția. Printre temele dezbătute de societatea moldovenească se regăsesc creșterea atribuțiilor președintelui Republicii Moldova și îndreptarea către o republică semi-prezidențială, de asemenea numirea limbii oficiale a Republicii Moldova în Constituție din limba moldovenească în limba română (cu toate că avem decizia Curții Constituționale că limba oficială este limba română). O altă schimbare a Constituției ar putea fi modificarea unităților administrative din raioane în județe, chestiune care ar reduce aparatul administrativ și ar economisi sume serioase la bugetul statului. O altă temă care ar necesita o modificare constituțională este reducerea numărul de parlamentari de la 101 la 61 pentru a reduce cheltuielile și a putea limita traseismul politic atât de răspândit pe scena politică moldovenească.

Un PAS uriaș pentru Republica Moldova. Odată cu instaurarea majorității pro-europene în Parlament, Guvernului pro-european și Președinției pro-europene, Republica Moldova aceste instituții își vor ră-sufleca mânecile și vor curăța statul de sistemul atât de corupt.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Au realzat ceva de nesperat .Aproape au majoritatea care sa le permita modif. constitutiei care trebuie curatata de toate aberatiile : limba moldoveneasca;impartirea pe raioane ,dupa model sovietic corupgeneratoare de coruptie si decheltuieli nejustificate regiuni autonome tot dupa model sovietic etcDacasi in tara oamenii ar fi inteles importanta momentului si ar fi iesit masiv la vot s-ar fi putut obtine o majroritate calificata care sa permita reformarea din temeli a statului prin modif. const. In specil tineretul poate invata ceva si de la basarabeni.
  • Like 0
 • "...MAIA SANDU presedinte Moldova
  absolvit Școala de Guvern John F. Kennedy de la Universitatea Harvard. Din 2010 până în 2012, Sandu a lucrat în calitate de consilier al directorului executiv la Banca Mondială de la Washington, DC , Sandu vorbește limba rusă , spaniolă și engleză.."asta ca sa ia aminte scolatii de politicieni romani cu masterate si doctorate de carton,iar,unii fara diploma de liceu.
  • Like 2
  • @ Nicolaie Apolzan
   Dan check icon
   Sunt curios , sa aflu ,ce va spune ,ciolacul psd-istilor , cel care nu a lucrat pana la varsta de 38 ani ?
   Ca despre aur--olacii , no koment , spre cosul de Gunoi al Istoriei !
   Asta au ,cautat asta au primit .
   • Like 0
 • Unirea cu Moldova a trecut: a mânat-o Iliescu să plece dincolo de podul de flori, așa cum la braț cu Petre Roman au ucis monarhia în România! Având milioane de moldoveni în diaspora, Moldova promite. Și România promite dar refuză să-și depășească condiția... Sunt circumspect, schimbarea durează 25 de ani!
  • Like 0
 • E bine. E bine ca a castigat curentul pro-european. Asta inseamna ca va slabi si mai mult curentul unionist cu Romania, spre binele nostru. Atat ne-ar mai trebui - o unire cu ei, ca si cand nu am avea destule pe capul nostru.
  • Like 1
 • Nume check icon
  Felicitari Maia Sandu si PAS! Meritati cateva zile de repaos, dar nu uitati ca ce a fost mai usor a trecut si greul abia acum incepe. Va fi o lupta crancena cu sistemul pentru a-l reforma, dupa peste 100 de ani de comunism si captalism de tip rusesc oligarhic. Si sa nu uitam si Rusia care nu se va lasa prea usor invinsa in zona ei de influenta.
  • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult