Sari la continut

Republica împlinește 10 ani

Un deceniu în care am ținut deschis un spațiu rar în România: unul al ideilor curate, al argumentelor care nu se tem de lumină și al vocilor care gândesc cu adevărat. Într-o vreme în care zgomotul crește, noi am mizat pe ceea ce contează: conținut de calitate, autentic, fără artificii, libertate de gândire, profunzime în loc de superficialitate. Pentru că doar așa România poate merge înainte. Să rămânem împreună într-un loc al reflecției, al întrebărilor care incomodează și al conversațiilor care schimbă ceva. Scrie, întreabă, contestă, propune. 
Republica îți aparține. De 10 ani și pentru anii care vin.

Pasionată de alimentația echilibrată, o antreprenoare și-a deschis un „business sănătos”. „Când am deschis restaurantul, am fost casieriță o lună, 12 ore pe zi, și nu a fost deloc ușor”

Din pasiunea pentru mâncare sănătoasă și alimentație echilibrată, Sabrina Marinescu a deschis în urmă cu patru ani, împreună cu un partener de afaceri, un restaurant care are ca ingredient principal avocado.

Antreprenoarea spune că localul, deschis în mallul Băneasa Shopping City, în București, se adresează celor cu un stil de viață sănătos și care îşi doresc să mănânce ceva rapid şi sănătos.

După ce a studiat o perioadă la Paris, unde a încercat să pună pe picioare un mic business, împreună cu o prietenă, Sabrina Marinescu s-a întors în țară unde a mai avut și alte încercări în lumea antreprenoriatului. Unele soldate cu eșec, altele dimpotrivă. Din toate a învățat lecții pe care se străduiește să le aplice în prezent.

Sabrina Marinescu

Încă de la început, în toamna anului 2018, restaurantul Avocadoo s-a bucurat de succes, spune antreprenoarea care își amintește că „am avut cozi la casă chiar din prima zi”, când localul a avut peste 300 de clienți.

Cea mai grea perioadă de până acum, de când a intrat în lumea afacerilor, consideră că a fost lockdown-ul din 2020, când mallul din Băneasa, în care se află Avocadoo, la fel ca toate celelalte centre comerciale, a fost închis din cauza pandemiei, iar Sabrina Marinescu a fost nevoită să se reorienteze: a căutat și achiziționat un nou spațiu și a introdus serviciul de livrare la domiciliu.

A muncit pe toate posturile, de când are propria afacere. „Când am deschis restaurantul la Mall Băneasa am fost casieriță o lună, 12 ore pe zi, și nu e ușor deloc”, a spus Sabrina Marinescu, invitata lui Claudiu Pândaru la podcastul „Business sănătos”. În pandemie, Sabrina a fost și livrator, pentru clienții care comandau acasă, îmbrăcată din cap până în picioare cu echipament de protecție.

Orice angajat poate să ajungă și antreprenor? Exista o genă diferită? a întrebat-o Claudiu Pândaru la podcastul „Business sănătos”.

„Pot să spun despre situația mea. Părinții mei s-au ocupat de un hotel în Mamaia și eu am crescut lucrând acolo - o vară la plajă, o vară în receptie, câte o vară în fiecare sub-business pe care acest hotel îl cuprindea. Tind să cred că asta a fost foarte important în formarea mea. Prima firmă pe care am făcut-o a fost la 18 ani, când am ajuns la facultate la Paris, cu o prietenă. Ne-am gândit să facem private shopping. Am avut mici încercări, multe esecuri, dar absolut toate acestea au fost niște lecții”, spune Sabrina Marinescu.

În prezent, afacerea pe care o deține tânăra antreprenoare are în total 50 de angajați.

Ascultați integral interviul cu Sabrina Marinescu în podcastul „Business sănătos” atașat acestui articol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bravo. Un dram de minte si un car de noroc, proverb romanesc xD
    Jeff Bezos ducea la posta cartile comandate online, cu un carucior. Nu vroia sa cheltuie banii pe un taxi sau un currier.
    Sa auzim numai de bine.
    • Like 0


Îți recomandăm

Cristian Păun - ASE

„Magistrații sunt puși să valideze constituțional o măsură care e împotriva lor. (…) E un conflict de interese evident, care nu știu cum se poate rezolva.” Foto: Facebook Cristian Păun

Citește mai mult

Educatie-

Vă scriu dintre bănci încă pline de firimituri, foi mototolite și carioci fără capac. E liniște acum, copiii sunt la ora de sport, dar am în urechi încă agitația lor de dimineață, cu ghiozdane care se trântesc și întrebări puse pe fugă: „Domnu’, azi citim din poveste?”, „Domnu’, mi s-a rupt creionul, pot să iau altul?”

Citește mai mult

Transformare digitală

Digitalizarea în România avansează cu viteze diferite în sectorul public și cel privat. Firmele private în special din industriile bancară, sănătate sau retail au fost forțate de împrejurări concurența acerbă să se transforme digital, dar instituțiile de stat sunt încă prinse în inerția birocrației și lipsa de viziune strategică. În mediul privat, digitalizarea nu mai este un moft, ci o necesitate pentru scalare și eficiență. În sistemul public lipsa bugetelor multianuale și absența ownership-ului fac implementarea proiectelor de IT un proces greoi sau chiar eșuează (foto: Shutterstock).

Citește mai mult

”Cravata galbenă”

”Cravata galbenă”, filmul regizat de Serge Ioan Celebidachi, fiul marelui dirijor, Sergiu Celibidache, este o biografie cinematografică și, în același timp, o confesiune; o ”partitură” a memoriei naționale scrisă cu ”notele” unui destin încercat. Dincolo de cronologia unei vieți extraordinare, filmul este o introspecție despre libertate și identitate și despre România care a dăruit lumii figuri emblematice și genii; dar pe care nu a prea știut să le păstreze acasă.

Citește mai mult