Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Patriarhul Irineu al Serbiei a murit din cauza infecției cu Covid

Patriarhul Irineu

Foto: Profimedia/Milos Miskov

Patriarhul Irineu, capul Bisericii Ortodoxe din Serbia, a murit, după ce s-a infectat cu Covid, a anunțat președintele Aleksandar Vucic pe Facebook. 

Clopotele bisericilor au bătut la Belgrad, în timp ce mulți oameni s-au înghesuit la Catedrala Sf. Sava, pentru a-l comemora pe clericul care a decedat la 90 de ani, la un deceniu după ce a devenit patriarh, relatează Reuters, care îl descrie drept „un conservator cu o influență politică considerabilă.” Patriarhul era internat într-un spital militar din Belgrad.

Irineu a fost testat pozitiv la noul coronavirus pe 4 noiembrie, după ce pe 1 noiembrie a participat la funeraliile mitropolitului Amfilohie din Muntenegru, decedat, la rândul său, din cauza Covid.  Amfilohie evita să poarte mască de protecție și considera că pelerinajele sunt „vaccinul lui Dumnezeu.”

„A fost o onoare să te cunosc. Oameni ca tine nu pleacă niciodată ”, a scris președintele Vucic pe contul său de Instagram sub o fotografie alb-negru a lui Irineu.

Într-o declarație, Biserica Ortodoxă Sârbă a spus că Patriarhul „se odihnește cu domnul Domnul” și că credincioșii vor fi informați cu privire la detaliile înmormântării în timp util.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Poate aude și bărbosul de la malul mării.
  • Like 0
 • selecție naturală
  "Church patriarch dies from Covid-19 after leading open-casket funeral of bishop killed by the virus

  Irinej, who was 90, led an open-casket funeral service for the church's top cleric in Montenegro, Metropolitan Amfilohije Radović, on November 1.
  Three days later, Irinej was admitted to hospital after testing positive for Covid-19.
  Amfilohije's body had been displayed in an open casket during the service before being interred in the crypt of the church in Podgorica, Montenegro.

  A large crowd had gathered in front of the crowded church, with only a few of the attendees inside the building wearing face coverings. Video of the service showed mourners kissing the deceased cleric's hands and forehead, as is custom."

  https://edition.cnn.com/2020/11/20/europe/serbian-orthodox-church-patriarch-irinej-dies-covid-19-intl/index.html
  • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult