Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Patriarhul Irineu al Serbiei a murit din cauza infecției cu Covid

Patriarhul Irineu

Foto: Profimedia/Milos Miskov

Patriarhul Irineu, capul Bisericii Ortodoxe din Serbia, a murit, după ce s-a infectat cu Covid, a anunțat președintele Aleksandar Vucic pe Facebook. 

Clopotele bisericilor au bătut la Belgrad, în timp ce mulți oameni s-au înghesuit la Catedrala Sf. Sava, pentru a-l comemora pe clericul care a decedat la 90 de ani, la un deceniu după ce a devenit patriarh, relatează Reuters, care îl descrie drept „un conservator cu o influență politică considerabilă.” Patriarhul era internat într-un spital militar din Belgrad.

Irineu a fost testat pozitiv la noul coronavirus pe 4 noiembrie, după ce pe 1 noiembrie a participat la funeraliile mitropolitului Amfilohie din Muntenegru, decedat, la rândul său, din cauza Covid.  Amfilohie evita să poarte mască de protecție și considera că pelerinajele sunt „vaccinul lui Dumnezeu.”

„A fost o onoare să te cunosc. Oameni ca tine nu pleacă niciodată ”, a scris președintele Vucic pe contul său de Instagram sub o fotografie alb-negru a lui Irineu.

Într-o declarație, Biserica Ortodoxă Sârbă a spus că Patriarhul „se odihnește cu domnul Domnul” și că credincioșii vor fi informați cu privire la detaliile înmormântării în timp util.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Poate aude și bărbosul de la malul mării.
    • Like 0
  • selecție naturală
    "Church patriarch dies from Covid-19 after leading open-casket funeral of bishop killed by the virus

    Irinej, who was 90, led an open-casket funeral service for the church's top cleric in Montenegro, Metropolitan Amfilohije Radović, on November 1.
    Three days later, Irinej was admitted to hospital after testing positive for Covid-19.
    Amfilohije's body had been displayed in an open casket during the service before being interred in the crypt of the church in Podgorica, Montenegro.

    A large crowd had gathered in front of the crowded church, with only a few of the attendees inside the building wearing face coverings. Video of the service showed mourners kissing the deceased cleric's hands and forehead, as is custom."

    https://edition.cnn.com/2020/11/20/europe/serbian-orthodox-church-patriarch-irinej-dies-covid-19-intl/index.html
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult