Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Patriarhul Irineu al Serbiei a murit din cauza infecției cu Covid

Patriarhul Irineu

Foto: Profimedia/Milos Miskov

Patriarhul Irineu, capul Bisericii Ortodoxe din Serbia, a murit, după ce s-a infectat cu Covid, a anunțat președintele Aleksandar Vucic pe Facebook. 

Clopotele bisericilor au bătut la Belgrad, în timp ce mulți oameni s-au înghesuit la Catedrala Sf. Sava, pentru a-l comemora pe clericul care a decedat la 90 de ani, la un deceniu după ce a devenit patriarh, relatează Reuters, care îl descrie drept „un conservator cu o influență politică considerabilă.” Patriarhul era internat într-un spital militar din Belgrad.

Irineu a fost testat pozitiv la noul coronavirus pe 4 noiembrie, după ce pe 1 noiembrie a participat la funeraliile mitropolitului Amfilohie din Muntenegru, decedat, la rândul său, din cauza Covid.  Amfilohie evita să poarte mască de protecție și considera că pelerinajele sunt „vaccinul lui Dumnezeu.”

„A fost o onoare să te cunosc. Oameni ca tine nu pleacă niciodată ”, a scris președintele Vucic pe contul său de Instagram sub o fotografie alb-negru a lui Irineu.

Într-o declarație, Biserica Ortodoxă Sârbă a spus că Patriarhul „se odihnește cu domnul Domnul” și că credincioșii vor fi informați cu privire la detaliile înmormântării în timp util.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Poate aude și bărbosul de la malul mării.
  • Like 0
 • selecție naturală
  "Church patriarch dies from Covid-19 after leading open-casket funeral of bishop killed by the virus

  Irinej, who was 90, led an open-casket funeral service for the church's top cleric in Montenegro, Metropolitan Amfilohije Radović, on November 1.
  Three days later, Irinej was admitted to hospital after testing positive for Covid-19.
  Amfilohije's body had been displayed in an open casket during the service before being interred in the crypt of the church in Podgorica, Montenegro.

  A large crowd had gathered in front of the crowded church, with only a few of the attendees inside the building wearing face coverings. Video of the service showed mourners kissing the deceased cleric's hands and forehead, as is custom."

  https://edition.cnn.com/2020/11/20/europe/serbian-orthodox-church-patriarch-irinej-dies-covid-19-intl/index.html
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult