Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Patrick Ciorcilă, cofondator Sports Festival: „Ideea a pornit după ce un coleg ne-a spus că și-ar dori să poată să meargă cu copilul să încerce mai multe sporturi și să descopere la ce ar putea fi bun”

Patrick Ciorcilă

Patrick Ciorcilă/ Foto: Inquam Photos / Cristi Vescan

În Cluj-Napoca, Sports Festival atrage de la an la an din ce în ce mai mult interes, captând atenția pasionaților de sport și nu numai. Coordonat de directorul turneului Transylvania Open, Patrick Ciorcilă, acest eveniment devine un adevărat magnet pentru competiții sportive de înaltă clasă și pentru promovarea unui stil de viață activ.

Sports Festival nu se rezumă doar la o serie de întreceri sportive; este o oportunitate de a celebra diversitatea și excelența în sport, oferind un cadru propice pentru sportivi și spectatorii dornici să-și împărtășească pasiunea pentru mișcare și competiție. Cu fiecare ediție, acest eveniment continuă să câștige teren, reflectând dorința crescândă a comunității de a celebra și susține valorile sportului și ale unui stil de viață sănătos.

Andre Agassi și Steffi Graf, la Sports Festival România

În iunie, va avea loc a cincea ediție a Sports Festival România. Conceput ca un festival cu un concept unic, dedicat sportului, Sports Festival durează patru zile, în zona Cluj Arena, BTarena și Parcul Central, zonă care devine un adevărat univers al sportului.

„Avem inițiere în zeci de sporturi, demonstrații sportive, competiții, meciuri demonstrative, întâlniri și discuții cu sportivi, masterclass-uri, evenimente demo, muzică și mult dans, care e tot o formă de mișcare. Ideea a pornit de la o nevoie semnalată de unul dintre colegii noștri și care ne spunea că și-ar dori să poată să meargă cu copilul să încerce mai multe sporturi și, astfel, să descopere ce îi place și la ce ar putea fi bun. De aici am pornit și ne-am spus - haide să oferim asta comunității: un loc unde cei mici, dar și cei mari pot să încerce, gratuit și repede, mai multe sporturi. Evident, ne-a ieșit ceva mult mai amplu și complex”, descrie, într-un interviu pentru Republica.ro, Patrick Ciorcilă, business development și co-fondator Sports Festival, ideea de la care a plecat acest eveniment sportiv.

Foto Facebook/TransilvanArt / Sports Festival

În fiecare an, Sports Festival are mulți invitați - sportivi de performanță, legende ale sportului, vedete care vor să promoveze sportul și stilul de viață sănătos. Marile vedete de anul acesta sunt Andre Agassi și Steffi Graf, care vor veni pentru prima oară în România pentru meciul demonstrativ de tenis ce va avea loc sâmbătă, 15 iunie, în BTarena. Celebrul cuplu va juca cu alte mari vedete ale tenisului, din România: Simona Halep și Andrei Pavel.F

Foto: Facebook/Sports Festival

Biletele pot fi cumpărate online, de pe entertix.ro, de aici

„Sports Festival are un potențial uriaș și este un festival care crește de la an la an. Cred că poate acomoda și competiții sportive din circuit, acolo unde calendarul permite. Ne gândim la noi meciuri demonstrative de excepție și la mai multe provocări interesante. Spre exemplu, anul trecut am introdus un traseu Survivor, care anul acesta va fi și mai interesant”, spune Patrick Ciorcilă.

Foto: Instagram/ Sports Festival

Cel mai bun turneu WTA 250 din lume, pentru doi ani consecutiv

Sports Festival nu este primul eveniment sportiv important din acest an, organizat în inima Ardealului. Ediția a patra a Transylvania Open WTA 250, care a avut loc în februarie la Cluj-Napoca, a adus și o schimbare semnificativă: noul loc al turneului în calendarul WTA este la început de sezon. În interviul pentru Republica.ro, Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open - cel mai tânăr director de turneu de tenis WTA din lume - a explicat că, prin modificarea datei turneului, care până acum se desfășura toamna, competiția de la Cluj-Napoca devine mai atractivă pentru jucătoarele de top care doresc să acumuleze puncte la început de sezon.

„Noul loc în calendarul WTA este unul mult mai avantajos pentru noi. Până acum, Transylvania Open a avut loc toamna și era unul dintre turneele dinaintea WTA Finals, deci pe final de sezon. De anul acesta, noul nostru loc este în februarie, la început de sezon, și între alte turnee europene. Astfel, avem șanse mult mai mari să atragem jucătoare de top care vor să acumuleze puncte cât mai repede”, a spus Patrick Ciorcilă, directorul turneului de la Cluj-Napoca. Evenimentul sportiv, desemnat doi ani la rând cel mai bun turneu din lume la categoria lui, are de acum locul clar stabilit în circuitul WTA. În acest an, turneul s-a bucurat de un tablou extrem de puternic pentru o competiție WTA 250, cu jucătoare din top 100 mondial.

Povestea Transylvania Open a pornit în contextul creat de pandemie, când câteva turnee de tenis din Asia trebuiau relocate în Europa într-un timp scurt, iar organizatorii turneului de la Cluj-Napoca și-au arătat disponibilitatea. „Cu siguranță a fost și o doză de curaj la mijloc, pentru că investiția nu este deloc mică, însă ni s-a părut că acesta este următorul pas pe care trebuie să îl facem și că este o ocazie care nu poate fi ratată. O oportunitate atât pentru noi, cât și pentru orașul Cluj-Napoca, și fanii tenisului din România, și pentru jucătoarele noastre”, spune Patrick Ciorcilă.

Primul turneu a fost Winners Open, organizat pe zgură, în august 2021. La finalul evenimentului, cei de la WTA i-au întrebat pe organizatori dacă nu ar vrea să facă la Cluj, în octombrie, și un turneu pe suprafață hard. „A fost o informație amețitoare, dar, cu aceeași doză de curaj am zis da”, a subliniat directorul Transylvania Open.

O premieră pentru România

Organizarea unui turneu de tenis de nivel WTA 250 la Cluj-Napoca a implicat provocări considerabile. Pentru că în România nu există o bază sportivă dedicată tenisului, eforturile organizatorilor s-au concentrat pe transformarea sălii polivalente BTarena din Cluj într-un spațiu adecvat pentru competiție. Cu două terenuri de joc construite special pentru eveniment și o logistică complexă pentru a găzdui mai multe meciuri simultan, Transylvania Open a reușit să creeze o experiență de turneu de calibru mondial.

„Fiecare ediție a Transylvania Open are loc în BTarena, care este transformată complet pentru organizarea turneului. Avem două terenuri de joc care sunt făcute de noi, iar sala trebuie împărțită pentru a putea găzdui două meciuri simultan. Ce am făcut noi aici este practic o premieră pentru România. Am reușit să separăm și să izolăm vizual și fonic cele două terenuri cu o cortină imensă. Mai apoi, trebuie făcute circuite pentru jucătoare, creat un spațiu dedicat lor, o zonă de food și relaxare etc.. Tot aici ne desfășurăm și noi munca, toate birourile se mută pe perioada evenimentului. La atât de mulți participanți, este o provocare și partea de accomodation. Acum însă, avem noul hotel, Radisson Blu, care este chiar vizavi de de BTarena, așa că este mai ușor să cazăm invitații și să îi transportăm. Încet, această zonă devine un centru sportiv unde găsești tot ce ai nevoie pentru organizarea de evenimente”, a spus Patrick Ciorcilă.

Fiecare ediție a adus la Cluj nume mari din tenisul feminin. Directorul Transylvania Open spune însă că, începând de anul acesta, regulile WTA s-au schimbat, iar jucătoarele de tenis nu mai au voie să participe la multe turnee mici. „Va fi mai greu să atragem jucătoare din top 30 mondial. Dar, chiar și așa, avem un turneu extrem de puternic”, vede directorul Transylvania Open.

Peste 1,5 milioane de euro, bugetul estimativ al unui turneu la Cluj-Napoca

Cât privește bugetul pentru organizarea turneului Transylvania Open, acesta variază în funcție de complexitatea evenimentului. „Vorbim de o investiție de peste un milion și jumătate de euro. Aici intră și premiile oferite jucătoarelor, care sunt substanțiale. La fel de mari sunt costurile de producție și organizare efectivă a turneului”, a menționat directorul Transylvania Open, adăugând că, întrucât în România nu există infrastructură dedicată tenisului de nivel internațional, este nevoie de mari investiții în logistică.

Următorul pas, un turneu WTA 500

Cu ambiții mari pentru viitor, organizatorii își propun să urce la o categorie superioară, având ca țintă, în viitor, un eventual turneu WTA 500. Cu toate acestea, Patrick Ciorcilă subliniază că acest lucru implică investiții suplimentare și îmbunătățiri ale infrastructurii, cum ar fi extinderea numărului de terenuri de joc. Partidele din cadrul turneului de la Cluj-Napoca, parte din circuitul internațional WTA, au putut fi urmărite de spectatori din peste 60 de țări.

„Transylvania Open a fost desemnat cel mai bun turneu de tenis din lume la categoria WTA 250 doi ani al rând, în 2022 – cea de-a doua ediție, și în 2023 – cea de-a treia ediție. Asta ne arată că nivelul la care am ajuns într-un timp atât de scurt este deja extrem de ridicat. Ne dorim să rămânem la acest nivel și să ajungem și mai sus, dacă e posibil. Bineînțeles, visăm la un turneu WTA 500, acesta ar fi următorul pas pentru noi. Acest lucru înseamnă și investiții mai mari, dar și altă infrastructură. Ar trebui să avem mai multe terenuri de joc amenajate, iar momentan pentru acest aspect nu avem soluții. Vom vedea ce ne rezervă viitorul”, a afirmat Patrick Ciorcilă.

Transylvania Open joacă un rol crucial în susținerea și promovarea tenisului feminin în România. Directorul turneului a subliniat că istoria tenisului feminin românesc a fost marcată de performanțele remarcabile ale Simonei Halep, care a devenit un idol pentru multe tinere jucătoare. În prezent, numeroase tenismene române se remarcă în top 100 mondial, iar Transylvania Open le oferă oportunități semnificative de afirmare.

Ana Bogdan, Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse sunt doar câteva dintre jucătoarele care au beneficiat de participarea la acest turneu de prestigiu. Wild Card-urile acordate de organizatori reprezintă un stimulent pentru jucătoarele autohtone să își demonstreze abilitățile în fața publicului din România și să se impună la un eveniment de calibru internațional.

„Cred că acesta este drumul meu și sunt recunoscător pentru fiecare pas”

Tenisul a fost dintotdeauna pasiunea lui Patrick Ciorcilă. „Am început să joc când aveam 4-5 ani, iar apoi, la 12 ani, am început să particip la turnee din străinătate. Am petrecut în jur de 8-10 luni pe an în afara țării. La 18 ani, însă, am suferit o accidentare și nu am mai găsit puterea și motivația să mă întorc pe teren. Dar am știut atunci că voi fi în continuare implicat în sport și tenis chiar dacă nu voi mai putea juca”, a mărturisit el.

Trecerea de la statutul de jucător activ la cel de organizator a fost determinată de dorința de a rămâne în lumea sportului. Fără regrete, alegea să-și canalizeze pasiunea spre proiecte mari, inclusiv organizarea turneelor Winners Open și Transylvania Open.

„Când faci sport zi de zi timp de 12-13 ani, nu poți să te rupi de tot, de lumea asta. După ce am luat hotărârea că nu voi mai juca tenis de performanță, m-am simțit mult mai atras de partea organizării de evenimente sportive și nu regret decizia mea. Cred că acesta este drumul meu și sunt recunoscător pentru fiecare pas pe care îl fac. Sports Festival a fost primul mare proiect la care am lucrat și în care am investit multă muncă și angajament. Tenisul este marea mea pasiune și sunt fericit că în 2021 am reușit să organizez, împreună cu echipa mea, două turnee de tenis, unul pe zgură și celălalt pe hard: Winners Open și Transylvania Open. Povestea noastră continuă cu Transylvania Open, acest turneu puternic cu potențial mare”, a explicat Patrick Ciorcilă.

„Cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat din sport a fost reziliența și capacitatea de a fi pregătit pentru orice situație, pentru orice schimbare subită. Reacțiile rapide și planurile de rezervă sunt esențiale în orice afacere, în special în industria evenimentelor”, a subliniat directorul Transylvania Open.

Sfaturi pentru copiii/adolescenții care își doresc să joace tenis de performanță? „Sfatul meu este să muncească, dar să și viseze mult. Ca să ajungi acolo sus, cred că e extrem de important să vizualizezi și să crezi că ai puterea de a realiza ce îți propui. Viața de sportiv nu este ușoară, dar este extrem de interesantă și îți oferă multe satisfacții. Și, până când vor ajunge la competiții mari, îi invităm pe copii să vină la turnee de tenis, să vadă mari jucători pe teren, să observe tehnici de joc. Observația este și ea extrem de importantă, la fel ca nevoia de a avea modele de urmat. Transylvania Open are mereu brațele deschise pentru copiii care practică tenisul, cei mai mulți vin în echipa de copii de mingi, tocmai ca să învețe de la jucătorii profesioniști”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult