Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Paula Seling: Copiilor cu smartphone le-aș spune să își petreacă vara la țară

paula seling

Paula Seling, invitata emisiunii „În fața ta” de la Digi24, a vorbit despre copilăria sa și despre cum a început să cânte, îndemnându-i pe copii să își petreacă timp în zona rurală, despre care artista spune că are amintiri frumoase.

„Copiilor cu smartphone le-aș spune să își petreacă copilăria la țară. Eu am avut o copilărie atât de fericită! La momentul respectiv nu înțelegeam de ce trebuie să mă duc cu vaca la păscut, de ce trebuie să merg la strâns de porumb, la săpat de cartofi și asa mai departe. Am niște amintiri atât de frumoase din perioada în care aveam grijă de pământ. Nu știu dacă voi știți cum se mulge o vacă, ei bine eu știu (râde). Am luat lecții de la bunica”, a povestit artista.

Despre apropierea ei de muzică artista spune că se datorează unei întâmplări.

„Când aveam 5 ani și fratele meu 6 ani, ne pregăteam să mergem la școală, exista o comisie care umbla prin grădinițe și testa copiii, la Baia Mare. Probabil că cei de la liceul de arte voiau să propună părinților să aibă elevi mai mulți. Eu și fratele meu am fost testați, profesorii au constatat că e de bine. Apoi părinții ne-au dat pe amândoi la pian. 

Ai mei nu aveau bani atunci, mama fiind profesor și tata inginer constructor. O pianină costa cât o mașină. Și atunci părinții mei au găsit o soluție: au desenat pe un carton clapele pianului, iar fratele meu un an de zile așa a studiat la pian”, a povestit Paula Seling, care spune că are și acum pianina pe care părinții au reușit să i-o cumpere atunci când era în clasa întâi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Costel check icon
    Bravo Paula! Mie mi s-a părut că nu este vorba de emisiunea "În fața ta", ci "În fața Ta". Și a te critica pe tine pentru ce ai spus acolo cu inima pe buze, este mai mârșav decât a spune că "Eminescu este cadavru de debara" etc. În fine, tu, ca tu, dar iată, "așa vorbește domnul…" Einstein: "Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă ca relațiile interumane. În lume va exista o generație de idioți." Și Einstein nu era fricos. În viață toate sunt bune să faci uz, nu abuz. Bun este și smartphone-ul, dar la locul lui, nu pe piedestal de idol și în rest să bată vântul!
    • Like 1
  • ma dispera aceasta autosugestionare continua, cum ca cel mai bine era atunci cand am fost noi copii si ca nimic nu se compara cu acea perioada. Musai si generatiile urmatoare sa faca la fel.
    Iaca nu se mai poate. Ce sa facem? Mai bine am privi spre viitor si am intelege ca daca i-am feri pe copii complet de instrumentele moderne ar fi niste handicapati peste 10-20 de ani cand vor intra in campul muncii si vor lua contact brutal cu noua lume reala. Iar ei vor sti doar cum se mulge vaca. Nu ma intelegeti gresit, a sti sa mulgi vaca nu este un lucra rau iar cei care mai stiu sa faca aceste lucruri chiar se bucura de toata pretuirea mea.
    Sigur ca utilizarea intensiva de catre copii a noilor instrumente vine la pachet si cu niste probleme. Trebuie sa invatam sa gestionam aceste probleme si nu sa le eliminam prin suprimarea instrumentelor moderne. Stiu, e greu. Cel mai facil este sa spui ca era mai bine pe vremea noastra cand nu existau aceste instrumente care ne incurca noua fericirea acuma.
    In final, mi-ar placea ca in societate sa incetam cu crearea acestor falii artificiale intre generatii, sa intelegem ca fiecare generatie cu ale ei, nu exista noi cei vechi - buni contra voi cei noi - incapabili. Vrem nu vrem noua generatie se ridica iar in cativa ani vom fi in mainile lor complet. Sunt convins ca societatea nu va muri ci se va adapta din mers si isi va gasi drumul corect.
    • Like 1
  • Alien check icon
    Vaca are un nivel de autonomie și AI integrate bazate pe deep learning și rețele neuronale pe mult mai avansate decât cele mai sofisticate tehnologii actuale :D
    • Like 0
  • Acum 30 de ani stateam cu ochii in carti, televizor, video-cas si asa mai departe.
    Acum avem ceva mai modern.
    Cred ca daca vrem sa gasim o problema este in educarea copiilor si cum li se prezinta realitatea palpabila si cea virtuala.

    Deci acordati mai mult timp copiilor, iar copii vor acorda mai mult timp altor copii, oameni, animale samd.

    Ignorati un copil si el se va refugia, in orice gaseste la indemana. Acum 30 de ani ne refugiam in carti, intr-un colt de casa, in pivnita, in padure etc. Acum avem alte medii in care sa ne refugiem.

    Doar evoluam.
    • Like 2
    • @ Bogdan Storm
      Mai simplu de asa nu se putea spune : " Ignorati un copil si el se va refugia, in orice gaseste la indemana. "
      Foarte corect ,dar nu prea ne place sa auzim chestia asta , caci ne strica poza de parinti model.
      Eu am sansa sa locuiesc intr-un loc unde sunt la tara si aproape in oras . Al meu copil are un hectar de natura la dispozitie si foarte multa natura in jurul lui cind iese din curtea casei. Totusi iese afara singur, destul de rar . Inauntru se refugiaza ori la jucarii , TV sau jocuri .
      Cind eu sunt acasa, il scot afara si daca ma joc cu el ajutindu-l sa descopere lucruri noi in curtea casei , sta al meu copil afara de dimineata pina seara...
      Acum si cind se joaca la computer sau asculta muzica il incurajez sa mearga afara si sa stea pe terasa. Functioneaza deocamdata ...
      Asta cu interzisul tabletelor este iar o timpenie, pentru ca in momentul cind va iesi din bula parinteasca va fi inadecvat . Ca sa traiesti o realitate calma, trebuie sa fii adecvat in toate cele, fie bune sau rele...
      Noi romanii suntem specialisti la a incerca sa dam timpul inapoi, ceea ce bineinteles nu ne iese si mai rau, ne risipim prezentul intr-o inutila incercare.
      Ne mai zapacim si copii aiurea...
      Cit despre Paula , cred ca este un om bun si spune chestii frumoase care merita discutate .
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Eu am avut norocul sa locuiesc la bloc și să avem și natura de jur împrejur. Dar cel mai mult apreciez ca am avut vecini și copii cu care sa cresc.
      Cred ca degeaba scoți copilul afara sau in parc daca nu are cu cine se juca sau nu ii dai voie ca poate ia bacterii de la "the others".

      Mulțumesc pt timp și răspuns.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    A avea un smartphone e o necesitate astăzi ,nu un moft.Am văzut văcari care știu un li se află turmele folosind GPS ul telefoanelor din dotare.
    • Like 1
  • Ai fost cu vaca la păscut iar acum ai ajuns o super mare vedetă. Mă lași.
    • Like 1
  • Și eu am făcut aceeași recomandare chiar de mai multe ori.
    • Like 0
  • Asa erau timpurile atunci. Dacă aveai de ales , tot smartphone-ul alegeai. Copii de acum preferă tehnologia pentru ca este viitorul, cu vaca ce viitor ai?
    • Like 3
    • @ Rossler Antonie
      Nu e vorba de o alegere de o viață. Oricum, nu toți avem aplicație să facem din smarthphone un mod facil și bănos de trai. Și tot oricum sunt învățături și „virgule” ale vieții pe care nu le poți învăța niciodată de nicăieri decât stând un timp la „coada vacii„.
      • Like 1
    • @ Rossler Antonie
      Un posibil viitor ar fi să scrie corect "copiii "și nu "copii" așa cum ne indica corectorul de text de pe "smartphone"
      • Like 1
  • Valentin check icon
    Dar nu merge să mâni vaca cu GPS-ul?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult