Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Păunescu, Ceaușescu și o fată

Să tot fi avut vreo 19-20 de ani în vara aceea pe care mi-o amintesc ploioasă rău. Eram prin Costinești cu niște băieți, stăteam la cort, mâncam cornuri cu lapte bătut dimineața cât cuprindea, și aia era toată masa zilei. Am fi putut s-o completăm doar cu niște alge, că atâta ne ținea buzunarul.

Bruneta cu bentiță prăzulie nu era mai bătrână decât mine, dar era cu un centimetru-doi mai înaltă – genul meu.

Se plimbau și ele în gașcă pe „faleză”, așa că ai mei s-au băgat la fuziune. M-am dus glonț lângă brunetă, cu toate că nu eram în stare, ca întotdeauna, să articulez ceva „în deschidere”, mă gâtuiau timiditatea și sentimentul ridicolului. Dacă scena s-ar fi petrecut în zilele noastre, ea mi-ar fi spus: „Așa, și ce vrei să-mi zici?” și se rezolva problema. Atunci a zis altceva, nu-mi mai amintesc ce, dar m-a băgat în seamă.

După vreo oră, nu mai aveam nicio treabă cu restul lumii. Ea văzuse filmele „mele”: „Pădurea de mesteceni” și „Nunta” lui Wajda, „Deșertul roșu” al lui Antonioni, „Trenuri strict supravegheate” – Jiri Menzel, ba chiar și „Iluminare” – Zanussi. Cu toate că n-aveam bani să intrăm în vreun local, ne simțeam ca membrii unui club exclusivist. Ce rară și prețioasă e starea aceea, în care ne ajungeam unul altuia, nu mai aveam nevoie de nimeni și de nimic pe lume...

Ne-am răzlețit de grupurile înfrățite, în râsetele și onomatopeele tuturor. Și să nu credeți că era vreo snobiță, vreo „culturistă”, avea umor, chiar autoironie, niciun pic de aroganță. Aproape că-mi venea s-o iau în brațe, dar mi-a fost frică să nu stric pânza diafană țesută între noi.

Nu mai știu cum dracu a venit vorba de cenaclul Flacăra. Cine l-a pomenit primul. Am discutat câteva minute despre Cenaclu și Păunescu. Și, dintr-odată, m-a plesnit o importanță de să-nțepenești. Până la 12 ani fusesem comunist. Acum eram în plină despărțire de ideologia asta. Prin urmare, m-am apucat să-i spun ce are de gând cu manifestarea asta Adrian Păunescu. Versurile și melodiile frumoase, artiștii autentici amestecați cu debutanți lălăiți, discursurile însuflețitor-meșteșugite ale poetului, nu aveau alt scop decât a-i crea ei, și altor fani, un sentiment de „libertate”, dăruit lor, peste capul tutulor, de Nicolae Ceaușescu însuși. Propaganda lui Allah Ceaușescu, orchestrată de Mahomed Păunescu, ca și inteligența profetului, erau net superioare celor ale culturnicilor de partid. Lozincile comuniste erau aproape absente, în schimb, la momentul potrivit, Adrian Păunescu îl plasa pe Ceaușescu, între rock, blugi și adidași, erou între eroi, făcătorul de bine al neamului. 

M-a ascultat tăcută, privindu-mă o dată sau de două ori în ochi. Simțeam că nu e bine ce fac, dar nu m-am oprit. Mă gândeam că o să polemizăm și o s-o conving.

Nici gând. S-a ridicat de pe bancă și a plecat pur și simplu, s-a dus, s-a cărat, a dispărut din viața mea.

Acum, Andrei Păunescu vrea să organizeze un cenaclu Flacăra pe 20 iulie, ziua de naștere a lui Adrian Păunescu. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului se opune, precizând că „Cenaclul Flacăra a avut drept scop îndoctrinarea comunistă a tinerei generații și cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu”.

Are dreptate.

Dar, dacă aș fi întrebat, eu aș zice să mai fie un cenaclu Flacăra. La care să vină și fata mea, cu bentița ei de vestală a lui Adrian Păunescu. Dacă o mai trăi.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult