Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Pelé a fost titlul poveștii fotbalului

Pelé - Profimedia Images

Foto: Profimedia Images

Nu l-am prins jucând, poate de aia, o bună perioadă, nu m-a entuziasmat jocul lui.

Nu am înțeles valoarea lui Pelé, cum nu am înțeles-o pe al lui Dobrin. Nu aruncați cu pietre, poate unii dintre voi ați mai simțit asta. Asta e meteahna fiecărei noi generații de suporteri, să slăvească doar jocul idolilor contemporani.

Ridicam din umeri la imaginile, în alb negru, cu jocul lui Pelé și mă întrebam: "ce mare schemă?, nu mi se pare extraordinar....Păi, spre exemplu, Hagi, pe care l-am prins jucând încă de la început, pleca cu doi adversari în spate și după ce îi pierdea pe drum, pasa pe poziție viitoare, între linii". Pelé mi se părea lent față de Maradona, de Hagi sau mai spre zilele noastre de Ronaldinho, pentru mine cel mai mare jucător. Fiecare microbist are piticii lui pe creier.

Dar, ușor, ușor perspectiva s-a schimbat și am înțeles de ce nu au fost tribunele pline în Qatar, nu pentru că nu a fost România acolo, ca să fac o glumă și să pun sare pe rană, ci pentru că fotbalul nu mai e fotbal, este o afacere și afacerile nu fac casă bună cu poveștile. După Pelé au apărut terenurile pline de tatuaje, echipamentele care respiră și ghete care în reclame dau singure cu exteriorul.

Pelé a fost titlul din povestea fotbalului. Englezii au început să scrie cartea, dar Pelé le-a schimbat titlul. De mai multe ori, după bunul plac, cu lejeritatea unui copil care nu se poate opri din râs.

Foarfecile lui Pelé erau executate din levitația talentului absolut. Capitole întregi din poveste le are Maradona, la fel de multe, sau mai multe le are Messi, dar nu știu cine va îndrăzni vreodată să schimbe titlul Bucuriei. Pentru că asta ne-a învățat Pelé, că înseamnă și trebuie să rămână fotbalul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Nu am nimic cu autorul sau cu alti contribuitori care se ingramadesc sa scrie de plecarea dintre noi a lui Pele dar la moartea gigantului (nu este nici o exagerare) Ivan Patzaichin nu s,-a inghesuit nimeni sa umple paginile publicatiilor... este doar un exemplu de fost mare sportiv...dar nu te pui cu fotbalul, "sportul rege"...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult