Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pelé a fost titlul poveștii fotbalului

Pelé - Profimedia Images

Foto: Profimedia Images

Nu l-am prins jucând, poate de aia, o bună perioadă, nu m-a entuziasmat jocul lui.

Nu am înțeles valoarea lui Pelé, cum nu am înțeles-o pe al lui Dobrin. Nu aruncați cu pietre, poate unii dintre voi ați mai simțit asta. Asta e meteahna fiecărei noi generații de suporteri, să slăvească doar jocul idolilor contemporani.

Ridicam din umeri la imaginile, în alb negru, cu jocul lui Pelé și mă întrebam: "ce mare schemă?, nu mi se pare extraordinar....Păi, spre exemplu, Hagi, pe care l-am prins jucând încă de la început, pleca cu doi adversari în spate și după ce îi pierdea pe drum, pasa pe poziție viitoare, între linii". Pelé mi se părea lent față de Maradona, de Hagi sau mai spre zilele noastre de Ronaldinho, pentru mine cel mai mare jucător. Fiecare microbist are piticii lui pe creier.

Dar, ușor, ușor perspectiva s-a schimbat și am înțeles de ce nu au fost tribunele pline în Qatar, nu pentru că nu a fost România acolo, ca să fac o glumă și să pun sare pe rană, ci pentru că fotbalul nu mai e fotbal, este o afacere și afacerile nu fac casă bună cu poveștile. După Pelé au apărut terenurile pline de tatuaje, echipamentele care respiră și ghete care în reclame dau singure cu exteriorul.

Pelé a fost titlul din povestea fotbalului. Englezii au început să scrie cartea, dar Pelé le-a schimbat titlul. De mai multe ori, după bunul plac, cu lejeritatea unui copil care nu se poate opri din râs.

Foarfecile lui Pelé erau executate din levitația talentului absolut. Capitole întregi din poveste le are Maradona, la fel de multe, sau mai multe le are Messi, dar nu știu cine va îndrăzni vreodată să schimbe titlul Bucuriei. Pentru că asta ne-a învățat Pelé, că înseamnă și trebuie să rămână fotbalul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Nu am nimic cu autorul sau cu alti contribuitori care se ingramadesc sa scrie de plecarea dintre noi a lui Pele dar la moartea gigantului (nu este nici o exagerare) Ivan Patzaichin nu s,-a inghesuit nimeni sa umple paginile publicatiilor... este doar un exemplu de fost mare sportiv...dar nu te pui cu fotbalul, "sportul rege"...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult