Românii au mai degrabă o relație complicată cu banii. Înainte de pandemie nicio categorie de vârstă nu punea pe primul loc investițiile pe termen lung, cum ar fi cele în educație, sănătate și pensii, arată un studiu realizat de BCR, prin platforma Școala de Bani. Oamenii au recunoscut că sunt destul de concentrați pe consum.
Relația impetuoasă cu banii vine în principal din lipsa unei educații financiare, capitol la care suntem pe ultimul loc în Europa Centrală și de Sud-Est și pe locul 124 din 141 la nivel mondial.
Pentru a obține bunăstarea pe care ne-o dorim, pentru a ne împlini visurile este necesar ca fiecare dintre noi să știe cum să-și administreze banii cât mai eficient.
Actuala situație a reușit să ne arate cât de important este să ne uităm la modul în care avem grijă de banii noștri, să ne regândim prioritățile și să înțelegem că este esențial să economisim și să ne controlăm bugetul personal.
În situații de criză cel mai sănătos este să ne redefinim lucrurile importante, să mai reducem din cheltuielile care nu sunt neapărat necesare și să folosim acei bani pentru a-i pune deoparte, spune Nicoleta Deliu Pașol, director de comunicare BCR. Este nevoie de obiective de viață realiste și un comportament financiar calculat și corect pentru a ne putea construi relația cu banii pe o bază sănătoasă.
Primii săi bani Nicoleta i-a câștigat în anul întâi de studenție, când lucra part time la o firmă de sondare a opiniei publice.
„ Au fost primii bani pe care i-am simțit ca fiind ai mei. Mi s-a părut foarte tare, mi s-a părut că mi-am câștigat independența. La noi în familie părinții mei au avut bani cât să ne fie ok, dar nu am avut niciodată bani astfel încât să pot să îmi iau ce vreau, cum vreau, când vreau. Aceia au fost primii bani cu care puteam să fac ce vreau eu. Îmi aduc aminte că atunci când am câștigat primii bani am sărbătorit cu prietenii. Cred că fiecare moment de genul acesta trebuie sărbătorit, ca să îți rămână ca o amintire dublu plăcută”, spune Nicoleta Deliu.
Cum să nu devenim sclavii banilor
Psihologii spun că în momentul în care îți accepți limitele, fricile, acestea nu te mai afectează atât de puternic. La fel și în relația cu banii, vede directorul de comunicare BCR.
„Cred că nu devenim sclavii banilor în momentul în care începem să ne gândim mai puțin la ei. Îți spui ok, atât am, sunt două variante: să accept ce am, sau să mă gândesc ce soluții ar fi ca să am mai mult. Și să începi să construiești mai rațional și mai puțin emoțional - «nu am bani» , «nu sunt destul de bună» -, pentru că atunci se declanșează tot felul de frici și mecanisme interioare care nu te lasă să gândești rațional despre situația în care ești. Știi că ai o sumă de bani lunar, dacă nu îți ajunge, ori cheltui mai puțin, ori te gândești cum să faci mai mulți bani. Alte variante nu sunt. Nu se întâmplă minuni decât foarte rar”, punctează Deliu.
„Este o discuție foarte chibzuită pe care trebuie să o porți cu tine. Asta vine doar în momentul când ai un moment de acceptare. Te gândești: asta e realitatea acum. O comparație foarte frivolă – cineva care își tot spune «sunt plinuț». Ai două variante: accepți că ești plinuț și trăiești cu tine așa cum ești, sau te apuci de o cură de slăbire. Nu e cale de mijloc. La fel și cu banii”, este de părere Nicoleta Deliu.
Mituri toxice
Care ar fi miturile toxice în legătură cu relația noastră cu banii? „Cred că sunt două mituri toxice în raport cu banii: nu îi merit și nu sunt suficienți. Oricum te raportezi la ei, ambele îți creează perspectiva greșită apropo de cum te raportezi la bani. Când crezi că nu îi meriți, e foarte greu să te lupți să îi câștigi, fie că asta înseamnă să ceri un salariu mai mare, fie că te uiți după un job mai bun sau un extra-job.
Probabil că foarte mulți ne dorim un salariu mai mare, dar foarte puțini avem curaj să facem ceva efectiv din prisma asta. Dacă aștepți doar ca lucrurile să vină de la sine, s-ar putea să ai de pierdut. Ai mult mai multe șanse să îți vină o mărire de salariu - chiar dacă nu e acum - dacă te duci să o ceri, decât dacă nu o ceri. A cere o mărire de salariu este un gest de vulnerabilitate, pentru că presupune expunere emoțională, risc, incertitudine și care s-ar putea să iasă bine sau mai puțin bine, dar este de datoria noastră să încercăm, chiar dacă nu știm sigur care va fi rezultatul final”, spune Nicoleta Deliu.
Mindfulness financiar
Cursul de Mindfulness financiar, inițiat de BCR și creat împreună cu psihologul clinician Gaspar Gyorgy, este gândit ca un proiect complex de dezvoltare personală și are la bază starea de ancorare în prezent, de asumare, de acceptare. Principiile de mindfulness, aplicate în felul în care ne construim relația cu banii, ne ajută să înțelegem mai bine propriile gânduri și să facem alegeri financiare inteligente, punctează Nicoleta Deliu.
Cursul gratuit de Mindfulness financiar face parte din platforma Școala de Bani, un program național de educație financiară creat de BCR și care a fost accesat, în online și offline, în decurs de patru ani, de aproximativ jumătate de milion de români.
„În programul de mindfulness financiar noi vrem să îi ajutăm pe oameni să își îmbunătățească relația emoțională cu banii. Nu putem să ajutăm pe nimeni să câștige mai mult, în schimb putem să îi ajutăm să se detașeze puțin emoțional de bani. Iar atunci vor putea să se raporteze altfel la ei, vor putea să trateze rațional și să înțeleagă unde e nevoie de acțiune, unde e nevoie de disciplină, în așa fel încât să le fie un pic mai bine. Altfel nu facem decât să trăim în stres și în rușine. Sunt cele două sentimente foarte puternice pe care ți le creează banii - ori un stres foarte mare, „nu am bani și ce o să fac, cum o să mă descurc, ce o să mi se întâmple mâine, o să mor de foame”, adică percep că în viitor o să se întâmple ceva foarte rău. Sau rușine - „toți în jurul meu au bani, eu nu am”. Iar când ți-e rușine, te ascunzi de tot se ce întâmplă. Mindfulness financiar este despre cum venim în prezent, ca să ne înțelegem relațiile cu banii, să ne înțelegem emoțiile pe care ni le trezesc banii, ca să putem să le acceptăm, să le integrăm și să vindecăm puțin rănile”, explică Nicoleta Deliu.
La Școala de Bani cursanții află cum să-și analizeze bugetul, cum să-și înțeleagă cheltuielile, cum să-și împartă banii în așa fel încât să se și bucure de ei acum, dar să fie pregătiți și pentru viitor.
„Educația financiară este foarte matematică, foarte logică, nu trebuie să învățăm expresii frumoase pe dinafară. Cei interesați pot găsi pe platforma Școala de Bani cursuri care oferă recomandări pentru împărțirea bugetului personal, în fiecare lună: 50% din venituri pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii sau investiții. Să limitezi toate cheltuielile la 80% din venit înseamnă de exemplu că nu te poți plimba cu UBER-ul în fiecare zi, dacă nu ai bani. Iar apropo de economisire, dacă începi să economisești la vârsta de 30 de ani, sunt 30 de ani de acumulări, perioadă în care se adună o sumă importantă, chiar dacă pui puțin deoparte”, explică directorul de comunicare al BCR.
Cursul de Mindfulness financiar este gratuit, e structurat în 21 de pași și oferă exerciții practice la finalul cărora putem să înțelegem cum să ne protejăm de achizițiile emoționale, cum să ne stabilim obiective financiare pentru o viață prosperă, cum să facem alegeri financiare inteligente ținând cont de ceea ce ne dorim cu adevărat și nu de dorințele de moment.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.