Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Percheziții DNA la Guvern. Reacția Executivului. UPDATE Procurorii anticorupție sesizează Parchetul General

Procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București au efectuat luni percheziții în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, care are sediul principal în Palatul Victoria, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. 

„Percheziția s-a desfășurat între orele 15.00 și 19.00 și a vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi.

Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister, respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioada perchezițiilor”, precizează sursa menționată. 

UPDATE DNA susține într-un comunicat că informațiile furnizate de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul în legătură cu descinderea de luni a procurorilor afectează desfășurarea anchetei. Procurorii DNA au sesizat procurorul general.

„Direcția Națională Anticorupție a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiției, în legătură cu împrejurarea că, în conținutul unui comunicat dat publicității la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfășurare a acesteia. Concret, în comunicat se oferă date despre obiectul percheziției și se fac referiri la calitatea persoanelor audiate și la natura probelor.

Datele din anchetă au fost devoalate de instituția guvernamentală în condițiile în care, anterior, Direcția Națională Anticorupție – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică (comunicat nr. 746/VIII/3 din data de 1 august 2017).

Precizăm că regimul informațiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziții, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informații de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei și stabilite numai de organul de urmărire penală”, precizează marți DNA într-un nou comunicat privind descinderile de la Guvern. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

„Dorim ca ancheta să se desfășoare cât mai repede și să aflăm adevărul, astfel încât să știm dacă au fost comise fapte în afara legii”, adăuga comunicatul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) preciza marți, anterior comunicatului de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, că perchezițiile de luni de la sediul Executivului vizează un dosar referitor la suspiciuni privind de fapte de corupție comise în luna iulie.

„Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, în cursul zilei de 31 iulie 2017, între orele 15.00 - 19.00, au fost efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate în sediul unei instituții publice din București.

Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Secției de combatere a corupției, dosar ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție comise în cursul lunii iulie 2017.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, arată comunicatul DNA.

HotNews.ro a scris marți, citând surse, că cercetările DNA ar fi vizat-o și pe fosta ziaristă Iulia Teodorescu, consilier la SGG, fostă purtătoare de cuvânt la Departamentul pentru Relația cu Parlamentul în Guvernul Cioloș. Contactată de HotNews.ro, Iulia Teodorescu a refuzat să comenteze informațiile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult