Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pericolul de la alegeri prezidențiale din Moldova sau ce surpriză ar pune la cale rețeaua Șor

IIan Shor

Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Activiști de partid, primari, consilieri, politehnologi ruși, cărăuși, artiști, administratori de canale de Telegram, vandali și trolli, toți lucrează de zor la implementarea strategiei lui Ilan Șor și a Moscovei pentru a submina alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE, având ca miză principală sabotarea parcursului pro-european. Rețeaua vastă reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa democrației și a parcursului pro-european al Republicii Moldova.

O campanie bine orchestrată

Strategia lui Șor, cu un sprijin direct din partea Moscovei, este clară: sabotarea prin orice mijloace a procesului electoral și a referendumului UE. Din arsenalul rețelei fac parte tactici de dezinformare bine puse la punct, campanii de propagandă menite să divizeze societatea și manipularea directă a voturilor. Rețelele sociale și canalele de Telegram, controlate de apropiații lui Șor, au devenit un spațiu unde dezinformarea și teoriile conspirației despre UE, NATO și Occident sunt răspândite în mod constant.

Această mașinărie de propagandă are la dispoziție resurse financiare considerabile, alimentate atât din surse interne, cât și externe. Șefii de organizații teritoriale, cărăușii, figuri-cheie în rețea, sunt responsabili de distribuirea acestor fonduri, asigurându-se că mita electorală și influențarea deciziilor locale sunt executate cu maximă eficiență. Primarii și consilierii loiali rețelei Șor joacă, de asemenea, un rol esențial în această schemă. Veghează ca mesajele și strategiile impuse de centru să ajungă mai ales la electoratul din regiuni, vulnerabil la dezinformare. La Chișinău este mai greu să transmiți bani în schimbul voturilor, dar dacă ne îndepărtăm de capitală, lucrurile stau altfel, nemaivorbind de regiuni precum Găgăuzia.

Autoritățile statului se află în mare dificultate, mai ales că rețeaua de corupere a alegătorilor este administrată din afară, de la Moscova și Sankt Petersburg. Sunt utilizate metode inedite pentru a destabiliza funcționarea statului și pentru a influența situația politică și socială din țară.

Este limpede că Rusia încearcă să influențeze alegerile din Moldova prin metode precum finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cumpărarea de voturi și campanii de dezinformare. Asta au confirmat-o și oamenii legii. Aceste acțiuni au ca scop nu doar subminarea vectorului european al țării, ci și discreditarea proceselor electorale din Republica Moldova.

Finanțarea ilegală a campaniei electorale a politicienilor subordonați lui Ilan Șor și, prin extensie, Rusiei a ajuns la proporții nebănuite. Resursele cheltuite de Kremlin pentru cumpărarea de voturi și campaniile de dezinformare par infinite. Doar în luna septembrie, suma transferurilor pe conturile celor implicați în schema de corupere electorală se ridica la peste 15 milioane de dolari, conform poliției.

Surpriza lui Șor pentru al doilea tur

Sondajele o arată favorită la prezidențiale pe actuala șefă a statului, Maia Sandu, fiind urmată de Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi. Chiar și așa, în al doilea tur, s-ar putea să acceadă un candidat ascuns al Rusiei, al lui Ilan Șor. Acest loc ar putea fi asigurat de aproximativ 200 de mii de voturi cumpărate, ceea ce ar însemna aproximativ 15 procente, în funcție de prezența la vot (48% din alegători au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale trecute).

Situația în care candidați afiliați lui Ilan Șor, precum Victoria Furtună sau alte figuri controversate, precum Tudor Ulianovschi și Vasile Tarlev, sunt implicați în campania electorală, indică o strategie bine orchestrată de manipulare a alegerilor. Ilan Șor pare să încerce să influențeze cursa prezidențială prin intermediul unor persoane care pot fi cumpărate sau controlate.

Exemplul de la alegerile locale din Bălți (noiembrie 2023), unde un candidat relativ necunoscut poate obține un procent semnificativ de voturi, arată cât de mult pot conta resursele financiare și rețelele de influență în manipularea votului. Campania agresivă de cumpărare de voturi poate destabiliza procesul democratic și ar putea aduce în turul al doilea candidați fără legitimitate reală, dar susținuți financiar.

Nu trebuie să subestimăm forțele politice pro-ruse

Referendumul pentru aderarea la UE este considerat o amenințare pentru Rusia. Tocmai de aceasta, Moscova ar încearcă să îl discrediteze și să scadă prezența la vot prin diverse tactici de manipulare și dezinformare. Scopul este de a obține un rezultat negativ, nelegitim ori o prezență slabă, prin anunțarea unui boicot general în ultimele zile ale campaniei electorale. Desigur, strategia lui Șor și ce îndeamnă oamenii să facă la referendum este să participe și să voteze „NU”, dar acest lucru se poate schimba în ultimele trei zile înainte de alegerile din 20 octombrie. 

Nu trebuie să subestimăm Rusia. Această „dezorganizare” a forțelor politice pro-ruse din Republica Moldova cu privire la strategia pentru referendum cred că ne va surprinde profund în ziua alegerilor.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult