Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pericolul victoriilor morale șubrede: de la Amazon la teze de doctorat

Amazon și Hitler

O căutare pe Google după „amazon” și „hitler” duce la aproximativ 104 milioane de rezultate în jumătate de secundă. Într-un gest de atenție și sensibilitate, gigantul tech a reacționat rapid la comentariile negative primite pe Twitter privind asemănarea dintre noul logo al aplicației sale de mobil și mustața infamului dictator. Este o victorie morală pe două fronturi: unii îi apreciază responsivitatea, alții îl compătimesc pentru abuzul suferit din partea extremiștilor corectitudinii politice și cancel culture. Toată lumea e fericită, mai puțin simpatizanții lui Hitler, nu? Dacă aceasta ar fi fost o campanie de marketing orchestrată chiar de Amazon, s-ar fi dovedit un succes enorm.

În anul 2020 Amazon a fost acuzat de practici incorecte de business atât în Uniunea Europeană, cât și în Statele Unite ale Americii. Gigantul este acuzat de tratament abuziv împotriva firmelor ce vând pe piața Amazon Market și de utilizarea incorectă a datelor lor private pentru a-și favoriza propriile produse. Strategiile sale sunt denunțate ca fiind manipulative, neconcurențiale și cu un impact negativ asupra afacerilor mici și mijlocii. Amazon a fost în repetate rânduri acuzat de exploatarea angajaților prin tratamente inumane, inclusiv riscante în perioada pandemiei. Indignarea privind asemănarea dintre logo și mustață este o distragere binevenită de la problemele structurale pe care platforma le cauzează în economia globală. Dacă facem din țânțar armăsar, nu mai vedem elefantul din cameră.

Pentru a nu lăsa impresia că astfel de jocuri ale atenției se întâmplă doar în lumea marilor corporații, vă voi împărtăși și o istorisire academică. Acum câțiva ani am participat la o susținere în departament a unei teze de doctorat. Orice doctorat pornește cu aspirații mari și, chiar și în cazurile fericite, ajunge la rezultate realiste, ce ating doar parțial ambițiile de pornire. De aceea, există proverbul „teza nu se termină niciodată, doar se abandonează”. Doctorandul ajunsese în etapa prezentării tezei în fața colegilor și profesorilor și era, desigur, conștient de anumite limitări în raport cu viziunea de la care pornise. În prezentare, spre sfârșit, pusese un grafic făcut cam „rasol”, fără unități de măsură pe axe, cu culorile neclare și greu de citit. Sesiunea de întrebări a fost, desigur, dominată de clarificări pe marginea graficului. L-am întrebat, apoi, cum s-a strecurat o astfel de neatenție într-o situație atât de importantă, dar el era foarte mulțumit. Ieșise totul după plan. Mi-a spus: „Doar nu voiai să-i las să caute probleme mai importante?”

Într-o societate polarizată ideologic, riscăm să ne bucurăm de victorii morale șubrede și să ignorăm daunele structurale persistente. Infrastructuri obosite, degradări climatice, inegalități amplificate trec pe planul al doilea față de sfinte indignări. Economia atenției este și o economie a distragerii. Devine din ce în ce mai important să ne concentrăm pe schimbările pe care le putem face, alături de cei din jur. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Salutări!
    -După atâtea ore, nici un alt comentariu?
    Cu bine,
    Purice Narcis-Teofil
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult